Blog

Catnip: Τι είναι και πως επηρεάζει τις γάτες- Χρήσιμες πληροφορίες

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το catnip, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι τι είδους φυτό είναι ή την επιστήμη πίσω από τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μιας γάτας.

Αυτό το άρθρο θα σας δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί το catnip, γιατί οι γάτες τρελαίνονται γι’ αυτό και αν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως μια γάτα που έχει πάρα πολύ catnip.

Το catnip, ή Nepeta cataria, είναι ένα κοινό βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας.

Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται εύκολα στη Βόρεια Αμερική και έχει φτερωτό, ανοιχτοπράσινο φύλλωμα με λουλούδια λεβάντας.

Τα φύλλα του catnip έχουν πράγματι χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τσαγιού και τα άνθη λέγεται ότι ανακουφίζουν από τον βήχα. Αποτελεί επίσης κύριο συστατικό σε ορισμένα φυσικά σπρέι για έντομα.

Τι κάνει το Catnip στις γάτες;

Οι γάτες διαθέτουν ένα επιπλέον όργανο όσφρησης, έναν αδένα στον ουρανίσκο του στόματός τους. Αυτή η ειδική οδός επιτρέπει στις μυρωδιές που συλλέγονται στη μύτη και το στόμα να μεταφέρονται στον εγκέφαλο.

Το έλαιο που βρίσκεται μέσα στα φύλλα του φυτού catnip και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά των γατών. Για να εκτεθεί μια γάτα σε αυτή την ουσία, πρέπει να μυρίσει το catnip.

Το catnip μιμείται τις σεξουαλικές ορμόνες των αιλουροειδών, οπότε οι γάτες που απολαμβάνουν αυτή την ουσία συχνά εμφανίζουν συμπεριφορές παρόμοιες με μια θηλυκή γάτα σε οίστρο (αν και τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές γάτες μπορούν να βιώσουν τις επιπτώσεις).

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν εμφανή σημάδια στοργής, χαλάρωσης και ευτυχίας. Άλλες γάτες θα επιδείξουν ενεργητικές συμπεριφορές, όπως παιχνιδιάρικη διάθεση ή μερικές φορές ακόμη και επιθετικότητα.

Για τις γάτες που έχουν θετική εμπειρία με το catnip, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και ακόμη και στην ανακούφιση από τον πόνο.

Ορισμένοι κτηνίατροι έχουν συστήσει τη χρήση του catnip για να βοηθήσει στο άγχος αποχωρισμού, εάν η γάτα σας θα μείνει μόνη στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόσο καιρό διαρκεί η επίδραση του catnip;

Τα αποτελέσματα του catnip ποικίλλουν σε διάρκεια, ανάλογα με τη γάτα. Συνήθως, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τη μυρωδιά του catnip θα διαρκέσουν για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σταδιακά.

Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστούν 30 λεπτά χωρίς να μυρίσει catnip για να γίνει η γάτα ξανά ευαίσθητη στις επιδράσεις.

Το catnip χάνει την ισχύ του με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό συνιστάται να το διατηρείτε σε αεροστεγές δοχείο για μέγιστη φρεσκάδα.

Μπορώ να δώσω  στα γατάκια catnip;

Το catnip δεν είναι επιβλαβές για τα γατάκια, αλλά οι περισσότερες γάτες δεν αντιδρούν στο catnip μέχρι να γίνουν 6 μηνών έως 1 έτους.

Ορισμένες γάτες μπορεί να αποτελέσουν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς θα αυξήσουν σιγά-σιγά την ευαισθησία τους με την πάροδο των ετών.

Μπορούν οι γάτες να πάρουν υπερβολική δόση από το Catnip;

Η υπερβολική δόση catnip μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στις γάτες, όπως εμετό, διάρροια, ζάλη ή δυσκολία στο περπάτημα. Χρησιμοποιείτε μόνο λίγη ποσότητα κάθε φορά και μπορείτε πάντα να συζητήσετε τη σωστή ποσότητα για τη γάτα σας με τον κτηνίατρό σας.

Το φρέσκο catnip είναι πιο ισχυρό από την αποξηραμένη μορφή, οπότε δεν θα χρειαστεί να δώσετε στη γάτα σας τόση ποσότητα. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε τα πολύ συμπυκνωμένα έλαια catnip λόγω της δραστικότητάς τους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Catnip

Το catnip είναι διαθέσιμος σε πολλές μορφές:

  • καλλιεργώντας το δικό σας φυτό catnip
  • Αποξηραμένο catnip
  • Σπρέι catnip

Πώς λειτουργεί το catnip;

Η οργανική ένωση που περιέχεται στο catnip, η νεπεταλακτόνη, είναι αυτή που προκαλεί στις γάτες αυτές τις παράξενες αντιδράσεις. Μόλις η νεπεταλακτόνη εισέλθει στη μύτη της γάτας, συνδέεται με τα οσφρητικά κύτταρα τα οποία στέλνουν το σήμα τους στον εγκέφαλο.

Η νεπεταλακτόνη αποθηκεύεται σε μικρούς μικροσκοπικούς βολβούς που καλύπτουν τα φύλλα, τους μίσχους και τους λοβούς του φυτού. Απελευθερώνεται όταν το φυτό συνθλίβεται, μασιέται ή όταν η γάτα σας τρίβεται πάνω του.

Γιατί αρέσει στις γάτες το catnip;

Κανείς δεν καταλαβαίνει ακριβώς γιατί προκαλεί περίεργα αποτελέσματα στις γάτες, αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος τις ερμηνεύει ως φερομόνες της γάτας, γεγονός που προκαλεί τη συμπεριφορά τους. Εκτός από αυτό, λειτουργεί ως φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί αρέσει τόσο πολύ στις γάτες το catnip!