Blog

Χάσατε τον σκύλο σας; – 9 συμβουλές για να τον βρείτε γρήγορα

Η απώλεια του σκύλου σας είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονέα κατοικίδιου ζώου. Αν έχετε βρεθεί σε αυτό το σενάριο, μην πανικοβάλλεστε. Συντάξαμε μια λίστα βήμα προς βήμα με όσα πρέπει να κάνετε για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να φέρετε το κουτάβι σας στο σπίτι σας ασφαλές. Παρακάτω, το σχέδιο γρήγορης δράσης και στη συνέχεια διαβάστε τι πρέπει να κάνετε όταν σας τηλεφωνούν με θεάσεις.

9 βήματα που πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΑ όταν ο σκύλος σας εξαφανιστεί

1. Αναλάβετε δράση το συντομότερο δυνατό
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε έξαλλοι, αλλά θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι για το κουτάβι σας. Όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσο το καλύτερο. Αποφύγετε τα βιαστικά συμπεράσματα που θα σας καθυστερούσαν: μην υποθέσετε ότι ο σκύλος σας θα περιπλανηθεί στο σπίτι και μην υποθέσετε ότι τον έκλεψαν.
2. Ψάξτε σχολαστικά το σπίτι σας
Ελέγξτε τους θάμνους, το γκαράζ, κάτω από το αυτοκίνητό σας και άλλες περιοχές που μοιάζουν με φωλιές στο ακίνητό σας. Είναι πιθανό ο σκύλος σας να είναι φοβισμένος και να κρύβεται. Να έχετε μαζί σας ένα λουρί κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας και μην ξεχάσετε τις λιχουδιές. Αν ο σκύλος σας βγήκε με τη βίδα από τον ηλεκτρικό φράχτη σας, απενεργοποιήστε τον φράχτη σας, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στην αυλή του.
3. Μιλήστε με τους γείτονές σας
Ζητήστε από τους γείτονές σας να ελέγξουν τις αυλές τους, κάτω από τις βεράντες τους και στα γκαράζ τους. Και ζητήστε τους να ελέγξουν τη βιντεοεπιτήρηση του σπιτιού τους, όπως οι κάμερες Ring.
4. Αλλά, δώστε τους οδηγίες να μην βγουν έξω να ψάξουν
Ενώ οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας και οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι θα θελήσουν να ψάξουν σωματικά για το σκύλο σας, στην πραγματικότητα είναι το λάθος πράγμα που πρέπει να κάνετε. Αυτό θα επιδεινώσει το πόσο φοβισμένος είναι ο σκύλος σας, καθώς θα νιώθει ότι απειλείται ή ότι τον κυνηγούν, και θα απομακρύνει όλο και περισσότερο τον χαμένο σας σκύλο.
Το καλύτερο είναι να τοποθετήσετε φυλλάδια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό, ώστε να αρχίσουν να έρχονται οι κλήσεις με τις θεάσεις. Αν κάποιος δει το σκύλο σας, θα πρέπει να καθίσει ή να ξαπλώσει (αποφεύγοντας την οπτική επαφή) και να πετάξει απαλά λιχουδιές στο πλάι για να προσελκύσει το σκύλο σας.
5. Δημιουργήστε και εκτυπώστε ένα φυλλάδιο
Χρησιμοποιήστε μεγάλα γράμματα και εκτυπώστε 250 αντίτυπα (για αρχή) χρησιμοποιώντας έγχρωμο μελάνι. Συμπεριλάβετε μια καθαρή, ολόσωμη φωτογραφία του σκύλου σας. Γράψτε με έντονα γράμματα “ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ” και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αναρτήστε το σε ακτίνα δύο έως τριών μιλίων από το σημείο όπου εξαφανίστηκε ο σκύλος σας. Όταν τοποθετείτε φυλλάδια βεβαιωθείτε ότι είναι συρραμμένα και στις τέσσερις γωνίες και μέσα σε πλαστικά προστατευτικά φύλλα για να προστατεύονται από τη βροχή. Και μετατρέψτε το αυτοκίνητό σας σε διαφημιστική πινακίδα – κολλήστε την αφίσα του χαμένου σκύλου σας στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος των παραθύρων του αυτοκινήτου σας.
Άλλες επιχειρήσεις και δημόσιοι χώροι για να αναρτήσετε φυλλάδια περιλαμβάνουν καταστήματα με τροφές για κατοικίδια, περιποιητές, πάρκα σκύλων, σταθμούς μετρό και λεωφορείων, εκκλησίες, σχολεία, ταχυδρομεία, καταστήματα ψιλικών, χώρους στάθμευσης πολυκαταστημάτων (κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες), βενζινάδικα και δημόσια πάρκα – δώστε φυλλάδια και στο προσωπικό του τμήματος πάρκων!

6. Ειδοποιήστε τις αρχές

Καλέστε τους υπεύθυνους ελέγχου ζώων, τα αστυνομικά τμήματα, τους κτηνιάτρους και τα Η απώλεια του σκύλου σας είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε γονέα κατοικίδιου ζώου. Αν έχετε βρεθεί σε αυτό το σενάριοσε ακτίνα 20 μιλίων, ώστε να είναι σε επιφυλακή. Επίσης, πηγαίνετε στον έλεγχο ζώων, στα τοπικά καταφύγια και στις κτηνιατρικές κλινικές για να τους παραδώσετε φυλλάδια. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε τους αριθμούς αναγνώρισης μικροτσίπ, εάν υπάρχουν, και ζητήστε να σαρώσουν και να επαληθεύσουν την ιδιοκτησία κάθε κατοικίδιου ζώου που ταιριάζει με την περιγραφή ή τη φωτογραφία που δώσατε.
Καλέστε τις τοπικές υπηρεσίες οδικής κυκλοφορίας στις κοντινές πόλεις. Εάν, στη χειρότερη περίπτωση, το κατοικίδιό σας χτυπηθεί από αυτοκίνητο, θα κληθεί το τμήμα συντήρησης αυτοκινητοδρόμων για να παραλάβει το σκυλί. Επικοινωνήστε απευθείας μαζί τους για να δείτε αν έλαβαν κάποια κλήση.

7. Τοποθετήστε λίγη τροφή σε ένα μπολ, κοντά σε μια αγαπημένη κουβέρτα

8. Επανδρώστε το τηλέφωνό σας
Το τηλέφωνό σας θα πρέπει να είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο για να απαντάτε σε κλήσεις από πιθανές θεάσεις. Αν ο σκύλος σας έχει ετικέτα ταυτότητας με τον αριθμό τηλεφώνου σας ή μικροτσίπ, μπορεί κάλλιστα να σας καλέσουν. Και κρατήστε ένα σημειωματάριο πρόχειρο, ώστε να μπορείτε να καταγράφετε όλες τις εμφανίσεις του σκύλου σας με ημερομηνία, ώρα, ακριβή τοποθεσία και την κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόταν.

9. Δημοσιεύστε στο Facebook και άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους
Φροντίστε να συμπεριλάβετε οπωσδήποτε μια φωτογραφία!

Τι να κάνετε όταν λαμβάνετε κλήση για εντοπισμό

Καταγράψτε όλες τις εμφανίσεις σε ένα βιβλίο καταγραφής
Καταγράψτε το όνομα του καλούντος και τον αριθμό τηλεφώνου του
Κάντε απλές ερωτήσεις, όπως:
Πού είδατε τον σκύλο μου (ακριβής τοποθεσία ή ορόσημο);
Πότε είδατε τον σκύλο μου;
Μπορείτε να περιγράψετε τον σκύλο μου; Εάν φορούσε κολάρο, τι χρώμα ήταν αυτό;
Τι έκανε (έτρεχε στο δρόμο, έπαιζε με άλλα σκυλιά, ξάπλωσε);
Βρισκόταν ο σκύλος μου στο δρόμο, σε μια αυλή ή έτρεχε στο δρόμο (αν το τελευταίο, από ποια κατεύθυνση ερχόταν και προς τα πού κατευθυνόταν);
Αφού ολοκληρώσετε την κλήση, φροντίστε να την αναρτήσετε σε χάρτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν χάρτινο χάρτη ή δορυφορικούς χάρτες. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την κατεύθυνση του ταξιδιού.

Τι να κάνετε όταν δείτε το σκύλο σας (ή εμφανιστείτε σε μια παρατήρηση)

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά μην περιμένετε ότι ο σκύλος σας θα σας αναγνωρίσει – ειδικά αν πρόκειται για έναν πρόσφατα υιοθετημένο σκύλο διάσωσης. Όταν τα σκυλιά χάνονται, μπαίνουν σε κατάσταση επιβίωσης και συχνά δεν αναγνωρίζουν τους ίδιους τους γονείς τους! Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να τρέξετε προς το σκύλο σας για να τον μαζέψετε. Το καταλαβαίνω, είναι ενάντια σε κάθε φυσικό ένστικτο, αλλά περιορίστε τον ενθουσιασμό σας και ακολουθήστε αυτή τη δοκιμασμένη συμβουλή: Καθίστε ή ξαπλώστε (αποφεύγοντας την οπτική επαφή) και πετάξτε απαλά λιχουδιές προς το κουτάβι σας για να το παρασύρετε προς το μέρος σας. Αν τσιμπήσουν το δόλωμα, ας πούμε, μπορεί να μην καταλάβουν ποιος είστε μέχρι να πλησιάσουν αρκετά ώστε να σας μυρίσουν – γι’ αυτό μην κάνετε καμία κίνηση μέχρι να είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να συνδέσετε ένα λουρί χωρίς να ξεφύγουν ξανά.