Blog

Αυτοί είναι οι 5 κοινοί κίνδυνοι της άνοιξης για γάτες και σκύλους- Χρήσιμες πληροφορίες

Η άνοιξη είναι μια χαρούμενη εποχή του χρόνου, με τις ώρες της ημέρας να αυξάνονται, τα πολύχρωμα λουλούδια να ανθίζουν και τον ήχο των πουλιών στα δέντρα. Δυστυχώς, η άνοιξη δεν φέρνει μόνο ένα αίσθημα ελπίδας αλλά και μερικούς κοινούς κινδύνους για τις γάτες και τους σκύλους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές από κρυμμένους κινδύνους την άνοιξη.

Υπάρχουν ορισμένα φυτά, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες σε γάτες και σκύλους. Ευτυχώς, τα περισσότερα προκαλούν μόνο στομαχικές διαταραχές, αλλά υπάρχουν μερικά που είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Κρίνοι

Τα κρίνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις γάτες και μπορούν να προκαλέσουν ήπια προβλήματα και στους σκύλους. Όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, αδυναμία και μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμα και αν η γάτα σας βουρτσίζει τη γύρη των κρίνων από το τρίχωμά της, μπορεί να οδηγήσει σε βλαβερές συνέπειες.
Νάρκισσοι

Οι νάρκισσοι είναι τοξικοί για τις γάτες και τους σκύλους. Ο βολβός, το φυτό και τα μέρη των λουλουδιών είναι όλα επικίνδυνα. Ακόμη και το νερό από ένα βάζο με νάρκισσους μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νάρκισσο περιλαμβάνουν εμετό και πόνο στην κοιλιά.
Ροδόδεντρα

Τα ροδόδενδρα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε γάτες και σκύλους, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, σάλια, τρόμο και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα ανοιξιάτικα φυτά που μπορεί να προκαλέσουν ήπιες αντιδράσεις περιλαμβάνουν τον ανοιξιάτικο κρόκο, τις τουλίπες, τους υάκινθους, την ίριδα, τα μπλε καμπανούλες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, σάλια και λήθαργο, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά εάν έχει καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα ή βολβός.
Σε πολλά φυτά, ο βολβός είναι το πιο επικίνδυνο μέρος, καθώς περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση τοξικών ουσιών. Τα κατοικίδια ζώα αρέσκονται να τα ξεθάβουν και να τα καταπίνουν ή να τα γλείφουν.

Επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει έρθει σε επαφή με ένα επιβλαβές φυτό.

Ανοιξιάτικοι κίνδυνοι: Πασχαλινές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται σε γάτες και σκύλους

Οι δηλητηριάσεις από σταφίδες σε γάτες και σκύλους είναι δυστυχώς συχνές την άνοιξη. Οι σταφίδες (και άλλα είδη αποξηραμένων σταφυλιών) βρίσκονται σε δημοφιλείς λιχουδιές όπως τα ψωμάκια, τα κουλουράκια και τα κέικ. Οι σουλτανίνες, τα σταφύλια και οι σταφίδες προκαλούν τα ίδια προβλήματα- όλες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής νόσου, ακόμη και αν καταναλωθεί μόνο μια μικρή ποσότητα.
Η δηλητηρίαση από σοκολάτα είναι επίσης πολύ συχνή κοντά στο Πάσχα. Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα.
Προσέξτε τις λιπαρές τροφές, όπως το ψητό αρνί, το βούτυρο και τα λιπαρά κρέατα: αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές ή, ακόμη χειρότερα, σε παγκρεατίτιδα. Οι τροφές που περιέχουν μέλη της οικογένειας Allium (σκόρδο/ πράσο/ κρεμμύδι) είναι δηλητηριώδεις για τα κατοικίδια ζώα- οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτού του είδους την τοξικότητα.
Το τεχνητό γλυκαντικό ξυλιτόλη είναι δηλητηριώδες για τις γάτες και τους σκύλους. Αυτό μπορεί να βρεθεί σε γλυκά, κέικ και άλλα τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μιλήστε με έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό αν το κατοικίδιό σας έχει έρθει σε επαφή με κάποια από αυτές τις επικίνδυνες τροφές. Η ταχεία λήψη θεραπείας είναι απαραίτητη για μια θετική έκβαση.
Δερματικά προβλήματα των γατών και των σκύλων κατά τη διάρκεια της άνοιξης

Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, η άνοιξη είναι μια συνηθισμένη εποχή για αλλεργίες στις γάτες και τους σκύλους, ιδίως για αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα στα κατοικίδια ζώα είναι μια αλλεργία στη γύρη, αν και δεν είναι τόσο συχνή όσο οι αλλεργίες στους ψύλλους ή στις τροφές. Τα συμπτώματα των αλλεργιών στα κατοικίδια ζώα περιλαμβάνουν κνησμό, μολύνσεις των αυτιών, φτέρνισμα και κόκκινο δέρμα.
Οι ψύλλοι και τα σκουλήκια είναι κοινά όλες τις εποχές του έτους, αλλά τείνουν να είναι πιο δραστήρια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα τσιμπούρια παρατηρούνται συνήθως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο ζεστός επίσης. Τα τσιμπούρια μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες, γι’ αυτό συνιστάται να τα απομακρύνετε το συντομότερο δυνατό.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να δαγκωθούν ή να τσιμπηθούν από μυρμήγκια, μέλισσες, κουνούπια, ακόμη και αράχνες. Τα τσιμπήματα και τα τσιμπήματα εντόμων είναι πιο συνηθισμένα καθώς ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο ζεστός και ακόμη και τα κατοικίδια που ζουν μόνο σε εσωτερικούς χώρους κινδυνεύουν. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα τσιμπήματα υποχωρούν μόνα τους σε λίγες ημέρες, αλλά προσέξτε για δυσάρεστες αντιδράσεις.

Πώς να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές αυτή την άνοιξη: συμβουλές ασφαλείας

Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει φάει κάτι τοξικό, επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο για να συζητήσετε τα επόμενα βήματα.

Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας χωρίς επίβλεψη όταν υπάρχουν αντικείμενα καθαρισμού ή μαγειρέματος
Κρατήστε κλειδωμένα όλα τα επικίνδυνα ή δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους!) και βεβαιωθείτε ότι ο κάδος απορριμμάτων είναι ασφαλής.
Όταν επιλέγετε προϊόντα για τον κήπο, επιλέξτε προϊόντα ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτά ή τις ανθοδέσμες εσωτερικού χώρου.
Χρησιμοποιείτε τακτικά μέτρα καταπολέμησης παρασίτων και ελέγχετε το κατοικίδιό σας για τσιμπούρια όταν μπαίνει μέσα μετά από μια βόλτα.
Παρακολουθείτε το κατοικίδιό σας ανά πάσα στιγμή στις βόλτες και στον κήπο- μην το αφήνετε να περιφέρεται χωρίς επίβλεψη, ειδικά αν έχει την τάση να σαρώνει.

Αγκαλιάστε την ομορφιά της άνοιξης μαζί με τον τετράποδο φίλο σας και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την απολαύσετε πλήρως μαζί.