Blog

Πόσο καιρό ζουν οι γάτες Βιρμανίας; Μέση διάρκεια ζωής, πληροφορίες & φροντίδα

Αν έχετε στην κατοχή σας μια γάτα Βιρμανίας, θα αναρωτιέστε πόσο καιρό θα είναι στο πλευρό σας ο έμπιστος σύντροφός σας. Δεδομένου ότι οι γάτες κάνουν τη ζωή μας τόσο πολύ καλύτερη, τις θέλουμε κοντά μας για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Η μέση διάρκεια ζωής μιας γάτας Βιρμανίας είναι μεταξύ 10 και 16 ετών, που είναι ένα μεγάλο προσδόκιμο ζωής, αλλά μερικές γάτες Βιρμανίας ζουν μέχρι και 27 ετών!

Αν θέλετε να μάθετε πώς να φροντίζετε τη γάτα Βιρμανίας σας για να της εξασφαλίσετε μια μακρά και υγιή ζωή, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

Ποια είναι η μέση διάρκεια ζωής μιας γάτας Βιρμανίας;

Το προσδόκιμο ζωής κάθε γάτας, ανεξαρτήτως φυλής, εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου και τον τρόπο με τον οποίο τη φροντίζει. Εάν είστε ένας στοργικός, αγαπητός και αφοσιωμένος ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, η γάτα σας πιθανότατα θα ζήσει μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Ο μέσος όρος ζωής για τις γάτες, γενικά, είναι μεταξύ 12 και 14 ετών, ενώ ο μέσος όρος ζωής μιας γάτας Βιρμανίας είναι μεταξύ 10 και 16 ετών. Οι γάτες Βιρμανίας θεωρείται ότι έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, ιδίως με την κατάλληλη φροντίδα και διατροφή.

Με μια ευτυχισμένη και χωρίς άγχος ζωή, η γάτα Βιρμανίας σας μπορεί να ξεπεράσει το μέσο προσδόκιμο ζωής και να παραμείνει στη ζωή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Βεβαιωθείτε ότι έχει μια ισορροπημένη διατροφή και άφθονη αγάπη χωρίς όρους.

Γιατί μερικές γάτες Βιρμανίας ζουν περισσότερο από άλλες;

1. Διατροφή

Για να διασφαλίσετε ότι η γάτα Βιρμανίας σας θα έχει μια μακρά και ποιοτική ζωή, πρέπει να τρέφεται με την καλύτερη δυνατή τροφή. Η τροφή υψηλής ποιότητας θα αποτυπωθεί γρήγορα στο λαμπερό τρίχωμα της γάτας σας, με άφθονη ενέργεια και ένα δυνατό μυώδες σώμα. Οι γάτες Βιρμανίας χρειάζονται μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μέτρια ποσότητα λιπών. Αν και οι υδατάνθρακες είναι επίσης απαραίτητοι σε έναν ορισμένο βαθμό, θα πρέπει να ταΐζετε τη γάτα Βιρμανίας σας μόνο με τις ελάχιστες απαιτούμενες ποσότητες υδατανθράκων, επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνοι για αυτή τη φυλή.
2. Περιβάλλον και συνθήκες

Επειδή οι γάτες Βιρμανίας είναι εξαιρετικοί αναρριχητές, είναι καλή ιδέα να τους παρέχετε δέντρα γάτας και χώρους αναρρίχησης γύρω από το σπίτι σας. Ιδανικά, αυτές οι γάτες θα πρέπει να ζουν σε ένα ευρύχωρο περιβάλλον που τους επιτρέπει να εκφράζονται και να είναι όσο το δυνατόν πιο δραστήριες. Πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, όπως μια αυλή ή έναν κήπο, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένα ασφαλές μπαλκόνι ή αίθριο.

3. Προσωπικός χώρος

Οι γάτες Βιρμανίας είναι πολύ ανθεκτικά και εύκολα προσαρμόσιμα πλάσματα, αν και κάθε γατάκι χρειάζεται λίγο χρόνο για να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον. Εάν αποκτήσετε ένα γατάκι Βιρμανίας, η διαμόρφωση του προσωπικού του χώρου μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την ενσωμάτωσή του στο νέο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το γατάκι σας δεν θα αναπτύξει φόβους ή άγχος είναι να του παρέχετε έναν ιδιωτικό και απομονωμένο χώρο ανάπαυσης. Τοποθετήστε ένα κρεβάτι, νερό, τροφή και ένα δοχείο για την άμμο στη γωνία ενός δωματίου όπου πιστεύετε ότι το γατάκι μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλές. Κάντε υπομονή και δώστε του χρόνο να εξερευνήσει το σπίτι σας ένα δωμάτιο κάθε φορά.

Αυτή η αρχική φροντίδα και η προσοχή στη λεπτομέρεια μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να ζήσει μια ολοκληρωμένη ζωή χωρίς άγχος. Η γατοκρατία είναι ένα ζωτικό στάδιο της ζωής μιας γάτας και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να δημιουργηθούν φόβοι και άγχος που μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας αργότερα.
4. Μέγεθος και εμφάνιση

Οι γάτες Βιρμανίας είναι γάτες μεσαίου μεγέθους, με το μέσο ύψος τους να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 ιντσών όταν μετριέται στον ώμο. Ένα μέσο ενήλικο αρσενικό ζυγίζει περίπου 8 έως 10 κιλά, ενώ ένα θηλυκό ζυγίζει 6 έως 8 κιλά. Οι γάτες Βιρμανίας είναι αρκετά βαριές για το μέγεθός τους λόγω της μεγάλης οστικής τους δομής και της στιβαρής μυϊκής τους διάπλασης.

5. Γονίδια

Ενώ οι γάτες Βιρμανίας είναι αρκετά ανθεκτικές, ορισμένες κληρονομικές παθήσεις και ασθένειες μπορούν να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά. Αν η γάτα σας κληρονομήσει ένα από αυτά τα προβλήματα υγείας, αυτό μπορεί να σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Τα 3 στάδια ζωής μιας γάτας Βιρμανίας

1. Γατάκια (0-1 έτος)

Τα γατάκια Βιρμανίας είναι καταπληκτικά μικροσκοπικά πλάσματα με πολλή ενέργεια και πνεύμα. Είναι πολύ παιχνιδιάρικα και έχουν αυτοπεποίθηση σε κάθε τους κίνηση. Φαίνεται ότι δεν φοβούνται καμία κατάσταση και συχνά δείχνουν το ατρόμητο πνεύμα τους επιχειρώντας απίστευτα άλματα και προσγειώνονται σταθερά στο έδαφος.

2. Ενήλικες (1-11 ετών)

Οι γάτες Βιρμανίας θα παραμείνουν παιχνιδιάρικες ακόμα και όταν αρχίσουν να ωριμάζουν. Όταν είναι νεαροί ενήλικες, θα είναι περίεργοι και εύκολα προσαρμόσιμοι. Οι ενήλικες γάτες Βιρμανίας τείνουν να γίνονται ήρεμες και ειρηνικές και θα παρακολουθούν τα περισσότερα γεγονότα και δραστηριότητες χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να συμμετέχουν.
3. Ηλικιωμένες (11-τέλος της ζωής)

Οι γάτες Βιρμανίας τείνουν να γίνονται τεμπέλες καθώς μεγαλώνουν, όπως και οι περισσότερες γάτες. Γίνονται πολύ πιο συγκρατημένες, πολύ λιγότερο δραστήριες και παιχνιδιάρικες και μερικές φορές πιο προσκολλημένες στους ιδιοκτήτες τους. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να στραφείτε σε μια διατροφή για ηλικιωμένους για τη γάτα σας, καθώς η υπερβολική αύξηση του βάρους μπορεί να γίνει πραγματικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης δραστηριότητας. Ορισμένες ηλικιωμένες γάτες έχουν επίσης πρόβλημα με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Πώς να καταλάβετε την ηλικία της γάτας σας Burmese

Αν θέλετε να προσδιορίσετε με ακρίβεια την ηλικία της γάτας σας, θα μπορούσατε να το κάνετε καλύτερα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου της εμπιστοσύνης σας, ο οποίος θα εξετάσει διεξοδικά τη γάτα σας. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν κάποια σημάδια που θα μπορούσατε να αναζητήσετε χωρίς τη βοήθεια ενός επαγγελματία για να προσδιορίσετε σε ποιο στάδιο της ζωής βρίσκεται η γάτα σας.

Τα ελαφρώς θολά μάτια υποδηλώνουν γάτα ηλικίας άνω των 9 ετών
Οι ηλικιωμένες γάτες συνήθως περιποιούνται λιγότερο συχνά
Τα γατάκια αποκτούν τα πρώτα τους παιδικά δόντια σε ηλικία 2 έως 4 εβδομάδων και τα αντικαθιστούν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών

Οι ηλικιωμένες γάτες έχουν συχνά τρίχωμα που είναι πιο ματ με λευκά σημεία

Συμπέρασμα

Αν είστε περήφανος ιδιοκτήτης γάτας Βιρμανίας, πιθανότατα θα ανακαλύψετε νέες πληροφορίες για την πανέμορφη γάτα σας που δεν είχατε ξανακούσει. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για τον χειρισμό και τη φροντίδα της Βιρμανίας σας, φέρνοντάς σας πιο κοντά στον αιλουροειδή φίλο σας. Με τη σωστή φροντίδα, οι γάτες Βιρμανίας μπορούν να ζήσουν μακρά και ευτυχισμένη ζωή.