Blog

Πόσο καιρό ζουν οι γάτες Devon Rex; Μέση διάρκεια ζωής, πληροφορίες & οδηγός φροντίδας

Η Devon Rex είναι μια εξαιρετικά στοργική, παιχνιδιάρα γάτα που αποτελεί ένα εξαιρετικό οικογενειακό κατοικίδιο και σύντροφο. Αυτές οι χαδιάρικες γάτες είναι επίσης αρκετά εντυπωσιακές, χάρη στα μοναδικά, γωνιώδη πρόσωπά τους και τις πτυχώσεις στο τρίχωμα και το δέρμα των D-Rex που τις κάνουν να φαίνονται κάπως “τσαλακωμένες”. Ωστόσο, η γνήσια στοργική φύση των Devon Rexes κάνει αυτές τις γάτες τόσο υπέροχα κατοικίδια ζώα και φίλους που τις λατρεύουν.

Γνωρίζοντας ότι ένα Devon Rex κάνει έναν τόσο ωραίο τριχωτό φίλο, ίσως αναρωτηθείτε πόσο καιρό ζουν αυτές οι γοητευτικές γάτες. Οι γάτες Devon Rex έχουν μέση διάρκεια ζωής 9 – 13 χρόνια. Ίσως επίσης να θέλετε να μάθετε για τυχόν προβλήματα υγείας που έχει το Devon Rex και που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής του ή τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το Devon Rex σας να ζήσει μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Για να μάθετε, διαβάστε παρακάτω.

Ποια είναι η μέση διάρκεια ζωής ενός Devon Rex;

Η Devon Rex ζει λίγο περισσότερο από τη μέση διάρκεια ζωής της μέσης γάτας, μεταξύ 9 και 13 ετών. Δεδομένου ότι η μέση γάτα ζει περίπου 7 έως 13 χρόνια, οι περισσότερες Devon Rex θα ζήσουν περίπου 2 χρόνια περισσότερο. Ωστόσο, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τα Devon Rex μπορούν να ζήσουν 10 έως 15 χρόνια. Τα δεδομένα μας προέρχονται από το Hill’s Pet και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το Devon Rex σας να ζήσει περισσότερο και πολλές ζουν περισσότερο από 13 χρόνια.

Οι 8 λόγοι για τους οποίους μερικά Devon Rex ζουν περισσότερο από άλλα

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες έχουν ορισμένες ανάγκες και όταν αυτές οι ανάγκες ικανοποιούνται, η πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο είναι πολύ μεγαλύτερη. Ορισμένοι βιολογικοί και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικότερα τις ανάγκες που έχει Η Devon Rex σας και τι μπορείτε να κάνετε για να τις ικανοποιήσετε και να τις ξεπεράσετε.
1. Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για όλα τα έμβια όντα, και αυτό περιλαμβάνει και το Devon Rex σας. Είναι ζωτικής σημασίας να ταΐζετε τη γάτα σας με μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, με βάση την ηλικία της και άλλους παράγοντες. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι να ταΐσετε το Devon Rex σας, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με υψηλής ποιότητας γατοτροφές από ποιοτικές πρωτεΐνες.

Υπάρχουν πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών, κονσερβοποιημένων, φρεσκομαγειρεμένων και κατεψυγμένων. Αναζητήστε τροφές με πρωτεΐνη κρέατος ως πρώτο συστατικό και χωρίς τεχνητά συστατικά. Επίσης, περιορίστε το τσιμπολόγημα στο ελάχιστο με το Devon Rex σας, καθώς μπορεί να γίνουν παχύσαρκες καθώς μεγαλώνουν.
2. Περιβάλλον και συνθήκες

Λόγω του μοναδικού δέρματος και του τριχώματός της, η Devon Rex είναι επιρρεπής σε ηλιακά εγκαύματα, αν πρόκειται για γάτα εξωτερικού χώρου. Ωστόσο, λόγω της ευαίσθητης φύσης τους και της λατρείας τους για τον άνθρωπο, τα περισσότερα Devon Rex θα είναι σχεδόν αποκλειστικά γάτες εσωτερικού χώρου. Όποια κι αν είναι, Η D-Rex σας χρειάζεται ένα ασφαλές, ζεστό μέρος για να κοιμάται με επαρκή επένδυση και εξαερισμό. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι θα κοιμάται πολύ κοντά σας.
3. Μέγεθος χώρου διαβίωσης

Ένα catio, ή αίθριο για γάτες, είναι ιδανικό για μία Devon Rex, καθώς τους επιτρέπει να γνωρίσουν την ύπαιθρο χωρίς να μπλέκουν σε μπελάδες ή να το βάζουν στα πόδια. Εκτός αυτού, αν βγάλετε η D-Rex σας έξω για να παίξουν, πράγμα που θα κάνουν ευχαρίστως, είναι καλύτερο να τα παρακολουθείτε στενά. Δεν θα το σκάσουν, αυτό καθεαυτό, αλλά θα μπορούσαν να μπλέξουν σε μπελάδες επειδή είναι τόσο παιχνιδιάρικα και περίεργα. Μέσα στο σπίτι σας, φροντίστε να παρέχετε πολλά παιχνίδια για το Devon Rex σας, ώστε να απασχολούνται με χαρά όταν δεν μπορούν να παίξουν με κανέναν.
4. Μέγεθος

Οι γάτες Devon τείνουν να έχουν όλες περίπου το ίδιο μέγεθος και καμία έρευνα ή επιστημονική απόδειξη δεν δείχνει ότι το μέγεθός τους παίζει κάποιο ρόλο στη διάρκεια ζωής τους. Δεδομένου ότι οι Devon Rex είναι σχετικά μικρές, η θεωρία είναι ότι θα πρέπει να ζουν περισσότερο από μια μεγαλύτερη ράτσα γάτας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το πώς το μέγεθος επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των γατών.

5. Φύλο

Κατά μέσο όρο, ένα αρσενικό Devon Rex ζει 2 χρόνια λιγότερα από το θηλυκό. Αυτό συμβαδίζει με τις γάτες συνολικά, όπου τα θηλυκά ζουν περίπου 2 χρόνια περισσότερο από τα αρσενικά. Ένα συναρπαστικό γεγονός που πρέπει να σημειώσετε για τις γάτες είναι ότι η στείρωση ή η στείρωση θα αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους. Για παράδειγμα, ένας στειρωμένος αρσενικός γάτος μπορεί να ζήσει 62% περισσότερο από έναν άθικτο αρσενικό γάτο. Μια θηλυκή γάτα είναι λιγότερο, 39%, αλλά η στείρωση του Devon Rex σας σημαίνει ότι πιθανότατα θα ζήσει 40% περισσότερο. Αυτά είναι αρκετά περισσότερα χρόνια που θα μπορέσετε να περάσετε με τον τριχωτό σας φίλο!
6. Γονίδια

Οι Devon Rex δεν έχουν περισσότερες γενετικές παθήσεις από οποιεσδήποτε άλλες γάτες, ευτυχώς. Όπως πολλές φυλές, πάσχουν από εξάρθρωση επιγονατίδας, όπου η επιγονατίδα της άρθρωσης του γόνατός τους μετακινείται εκτός θέσης και προκαλεί τριβή και πόνο. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αποτελεί επίσης πρόβλημα για τις D-Rexes, η οποία είναι μια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά. Συνολικά, ωστόσο, το Devon Rex είναι μια υγιής φυλή με λίγα γενετικά προβλήματα.
7. Ιστορικό αναπαραγωγής

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν υιοθετείτε ένα Devon Rex είναι να ζητήσετε να δείτε οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με την κληρονομιά του. Ναι, αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό αν είστε αρκετά τυχεροί να βρείτε ένα Devon Rex σε ένα καταφύγιο και να το υιοθετήσετε από εκεί. Ωστόσο, αν απευθυνθείτε σε έναν εκτροφέα, θα πρέπει να πάρετε το χρόνο σας και να επιλέξετε με σύνεση. Οι κορυφαίοι εκτροφείς μπορούν να παρέχουν ιστορικό αναπαραγωγής, αρχεία εμβολιασμών και πολλά άλλα. Αν αυτός που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε δεν μπορεί να το κάνει αυτό, υιοθετήστε από άλλον ή ρισκάρετε να πάρετε ένα πολύ άρρωστο γατάκι.
8. Υγειονομική περίθαλψη

Είναι αυτονόητο ότι η τακτική επίσκεψη των υπέροχων Devon Rex στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη, αν θέλετε να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη διατροφή του D-Rex σας, να σας ενημερώσει για την εξέλιξή του καθώς μεγαλώνει και να σας βοηθήσει στην πρόληψη πολλών παθήσεων της υγείας του.
Τρεις κοινές καταστάσεις για τις οποίες πρέπει να προσέχετε είναι οι εξής:

Μυοπάθεια Devon Rex: Αυτό συμβαίνει όταν το D-Rex σας έχει κληρονομική μυϊκή αδυναμία και δεν μπορεί να σηκώσει το κεφάλι ή/και τον λαιμό του. Η πάθηση διαγιγνώσκεται συνήθως όταν είναι γατάκι.
Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια: Πρόκειται για την πιο κοινή καρδιακή νόσο στις γάτες. Ένας καλός κτηνίατρος θα την παρακολουθεί, αλλά μια υγιεινή διατροφή είναι το καλύτερο.

Εξάρθρωση επιγονατίδας: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό συμβαίνει όταν η επιγονατίδα μετακινείται από τη θέση της και προκαλεί ερεθισμό και πρήξιμο. Στα μεγαλύτερα Devon Rex, η εξάρθρωση επιγονατίδας μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη.

Τα 3 στάδια ζωής ενός Devon Rex

1. Γατάκι – Από 0 έως 12 μηνών

Δεν έχετε δει ποτέ πιο χαριτωμένο γατάκι από ένα Devon Rex! Έχουν τεράστια, μυτερά αυτιά και παίζουν ασταμάτητα, αλλά, όπως όλα τα γατάκια, κοιμούνται πολύ. Αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να δεθείτε με το Devon Rex σας, καθώς τους αρέσει να παίζουν, να αγκαλιάζονται και να ξεφαντώνουν.
2. Ώριμος ενήλικας – Από 1 έως 8 ετών

Μόλις το Devon Rex σας γίνει ενήλικο, συνήθως γύρω στους 11 με 12 μήνες, θα ηρεμήσει λίγο, αλλά θα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο παιχνιδιάρικες, διασκεδαστικές, έξυπνες και ενδιαφέρουσες γάτες που είχατε ποτέ στην κατοχή σας.
3. Ηλικιωμένη- 8 έως 13 ετών (ή μεγαλύτερης ηλικίας)

Οι περισσότερες Devon Rex είναι αδύνατες γάτες και παραμένουν σχετικά αδύνατες ως ηλικιωμένες γάτες, γεγονός που τις βοηθά να κυκλοφορούν λίγο καλύτερα. Μπορεί να μην παίζουν όπως οι νεότεροι εαυτοί τους, αλλά ένα ηλικιωμένο D-Rex θα εξακολουθεί να είναι εξίσου στοργικό και αγαπησιάρικο με εσάς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

Πώς να καταλάβετε την ηλικία του Devon Rex σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε την ηλικία οποιουδήποτε Devon Rex είναι να υιοθετήσετε ένα από αυτά ως γατάκι. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε ακριβώς πότε γεννήθηκε με ακρίβεια ημέρας. Αν υιοθετήσετε ένα από καταφύγιο ή ως ενήλικο, η διαπίστωση της ηλικίας του Devon Rex σας θα είναι δύσκολη. Τα χαμένα ή σάπια δόντια και τα θολά μάτια μπορεί να υποδεικνύουν ότι η γάτα είναι ηλικιωμένη, αλλά είναι απίθανο να προσδιορίσετε την ηλικία του αιλουροειδούς χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Συμπέρασμα

Η Devon Rex είναι μια παιχνιδιάρικη και στοργική ράτσα γάτας που ζει από 9 έως 13 χρόνια. Αυτό είναι πάνω από τον μέσο όρο για τις γάτες και βοηθιέται από το γεγονός ότι οι Devon Rex είναι μια υγιής φυλή με λίγα γενετικά προβλήματα. Εάν ταΐζετε τη D-Rex σας με μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή, διατηρείτε τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις, τα κρατάτε μακριά από το δρόμο και τα αυτοκίνητα και τους δίνετε όσο περισσότερη αγάπη μπορείτε, μπορούν να ζήσουν ακόμα περισσότερο.