Blog

Αφυδάτωση σε σκύλους: Σημάδια που πρέπει να προσέξετε σύμφωνα με ένα κτηνίατρο

Η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους στο σκύλο σας, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας, της υπερβολικής άσκησης και της έλλειψης πρόσβασης σε νερό. Συνήθως είναι κάτι που μπορεί να αντιστραφεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται κτηνιατρική παρέμβαση για να γίνει αυτό. Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει γρήγορα επικίνδυνη, ειδικά σε κουτάβια, μικρούς σκύλους και ηλικιωμένους σκύλους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σημάδια. Μόλις αναγνωρίσετε τα σημάδια, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ενυδατωθεί, ενώ παράλληλα θα απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση. 

Τι είναι η αφυδάτωση; 

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα του σκύλου σας χάνει περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνει, με αποτέλεσμα να μην έχει αρκετά εσωτερικά υγρά για να εκτελέσει ο οργανισμός όλες τις απαραίτητες λειτουργίες. Καθώς τα υγρά χάνονται, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ανισορροπίες ηλεκτρολυτών. Μπορεί να είναι ήπια και μπορεί να συμβεί για λόγους, όπως το παιχνίδι ή η άσκηση σε ζεστό καιρό. Ωστόσο, η αφυδάτωση μπορεί επίσης να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια και θάνατο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να αφυδατωθεί. 

Όταν οι άνθρωποι ασκούνται, ιδρώνουν, γεγονός που αποτελεί απώλεια σωματικών υγρών. Αν ασκείστε ή ιδρώνετε πολύ χωρίς να πίνετε αρκετό νερό για να αναπληρώσετε αυτό που χάνετε, τότε θα αφυδατωθείτε. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους, μόνο που δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι. Τα σκυλιά λαχανιάζουν και ιδρώνουν μέσω των μαξιλαριών των ποδιών τους για να παραμείνουν δροσερά. Η αναπνοή προκαλεί επίσης την έξοδο υγρών από το σώμα και όσο περισσότερο λαχανιάζει ή αναπνέει ο σκύλος σας, τόσο περισσότερα υγρά θα χάσει. 

Η ούρηση, η αφόδευση  μπορούν να προκαλέσουν απώλεια υγρών από το σώμα, οδηγώντας τελικά σε αφυδάτωση, αν τα υγρά δεν αντικατασταθούν. Ασθένειες ή καταστάσεις που προκαλούν στον σκύλο σας απώλεια περισσότερων σωματικών υγρών από το φυσιολογικό, όπως μια ουρολοίμωξη, ο διαβήτης insipidus, ο εμετός και η διάρροια ή ο σκύλος σας που δεν πίνει αρκετό νερό, είτε από ασθένεια, είτε από έλλειψη πρόσβασης, μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε αφυδάτωση, ειδικά όταν η μη επαρκής κατανάλωση και η μη φυσιολογική απώλεια υγρών συμβαίνουν σε συνδυασμό. 

Ποια είναι τα σημάδια αφυδάτωσης; 

Ξηρό στόμα 

Όταν συμβαίνει αφυδάτωση, ένα από τα πρώτα αξιοσημείωτα συμπτώματα είναι η ξηρότητα των βλεννογόνων. Οι πιο εύκολες μεμβράνες βλέννας στο σώμα του σκύλου σας για να τις αγγίξετε και να τις δείτε είναι μέσα στο στόμα του σκύλου σας. Η ξηρότητα, η πύκνωση του σάλιου και η γλώσσα ή τα χείλη που κολλάνε στα δόντια μπορούν να υποδηλώνουν ότι το στόμα του σκύλου σας είναι ξηρό. 

Αργή αναπλήρωση των τριχοειδών αγγείων 

Όταν πιέζετε τα ούλα του σκύλου σας, αυτά θα πρέπει να ασπρίζουν, πράγμα που αναφέρεται στο ροζ χρώμα των ούλων που φεύγουν από την περιοχή που πιέζετε, μετατρέποντας την περιοχή σε λευκή ή πιο ανοιχτόχρωμη. Εάν ο σκύλος σας είναι σωστά ενυδατωμένος, τότε το χρώμα θα επιστρέψει στα ούλα γρήγορα – συνήθως σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος επαναπλήρωσης των τριχοειδών θα διαρκέσει περισσότερο σε έναν αφυδατωμένο σκύλο, ωστόσο, ξεπερνώντας αυτό το όριο των 2 δευτερολέπτων. Σε σκύλους με σκουρόχρωμα ούλα, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η επαναπλήρωση των τριχοειδών αγγείων, οπότε αυτή η εξέταση εκτελείται καλύτερα σε σκύλους με ανοιχτόχρωμα ούλα. 

Έλλειψη όρεξης  

Είτε ο σκύλος σας σταμάτησε να τρώει και αυτό οδήγησε σε αφυδάτωση, είτε ο σκύλος σας αφυδατώθηκε πρώτα και μετά σταμάτησε να τρώει, αυτά τα δύο πράγματα συνήθως συμβαδίζουν. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρεξης, μερικές φορές ακόμη και σε άρνηση να φάει και να πιει. Η έλλειψη όρεξης που προκαλείται από μια ιατρική πάθηση θα προκαλέσει αφυδάτωση του σκύλου σας, η οποία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να μπορέσετε να τον πείσετε να φάει και να πιει ξανά. Η ασιτία και η αφυδάτωση είναι ένας φαύλος κύκλος. 

Λαχάνιασμα 

Προφανώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι λαχανιάζουν. Αν ο σκύλος σας λαχανιάζει φαινομενικά χωρίς λόγο, ενώ δεν κάνει ζέστη και δεν έχει παίξει ή ασκηθεί, τότε αυτό το σημάδι μπορεί να είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, το λαχάνιασμα δεν αφορά μόνο την αφυδάτωση. Τα καρδιακά προβλήματα, το υγρό στους πνεύμονες και την κοιλιά, η πνευμονία, ο πόνος και πολλά άλλα πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε λαχάνιασμα ή σε μη φυσιολογικά μοτίβα αναπνοής. Αν ο σκύλος σας φαίνεται να λαχανιάζει πολύ, δείτε αν υπάρχουν άλλα σημάδια που παρατηρείτε για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν αυτό το σημάδι είναι ανησυχητικό από μόνο του. 

Υπερβολικά ξηρή μύτη 

Όπως και τα ούλα, η μύτη του σκύλου σας θα γίνει ξηρή όταν είναι αφυδατωμένος. Είναι μια παροιμία ότι ένας σκύλος με ξηρή μύτη είναι άρρωστος, αλλά αν η μύτη του σκύλου σας γίνεται υπερβολικά ξηρή, τότε μπορεί να είναι αφυδατωμένος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν ο σκύλος σας έχει συνήθως μια εύκαμπτη, υγρή μύτη. Εάν η μύτη του σκύλου σας είναι απλώς στεγνή αλλά κατά τα άλλα φυσιολογική, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

«Βυθισμένα μάτια» 

 Σε σοβαρή αφυδάτωση, τα μάτια θα γίνουν πιο βαθιά τοποθετημένα μέσα στο κρανίο, οδηγώντας σε μια ιδιαίτερα βυθισμένη όψη. Πίσω από τα μάτια του σκύλου σας υπάρχουν «λιπώδη μαξιλάρια» που τα βοηθούν να κάθονται σωστά μέσα στο κρανίο. Όταν ένας σκύλος είναι σοβαρά αφυδατωμένος, αυτά τα λιπώδη μαξιλαράκια αφυδατώνονται, χάνοντας το πάχος τους, και προκαλώντας τα μάτια να κάθονται πιο πίσω στο κρανίο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι και θα πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως από κτηνίατρο. 

Σημάδια άλλων ασθενειών  

Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει μια ασθένεια που τον κάνει να πίνει και να τρώει λιγότερο, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει αφυδατωθεί τουλάχιστον ήπια. Εάν ο σκύλος σας σταματήσει να τρώει και να πίνει ή εάν χάνει μεγαλύτερες ποσότητες σωματικών υγρών από τις συνηθισμένες, τότε θα αφυδατωθεί. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τον σκύλο σας ενυδατωμένο όσο επουλώνεται και οι οποίοι είναι κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση του σκύλου σας. 

Βαθμός αφυδάτωσης 

Η κατάσταση ενυδάτωσης του σκύλου σας μπορεί να κατηγοριοποιηθεί από τους επαγγελματίες με βάση το ποσοστό. Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν ένας σκύλος είναι αφυδατωμένος κατά 1 έως 4%. Η ήπια αφυδάτωση είναι περίπου 5% αφυδάτωση και θα έχει ως αποτέλεσμα ελαφρώς ξηρούς βλεννογόνους. Η αφυδάτωση 8% χαρακτηρίζεται ως μέτρια αφυδάτωση και θα συνοδεύεται από σημάδια ξηρών μεμβρανών, βυθισμένα μάτια και αδύναμους αλλά γρήγορους σφυγμούς. Το 10% ή περισσότερο είναι σοβαρή αφυδάτωση και, εκτός από την εξέλιξη των προαναφερθέντων σημείων, ο σκύλος σας θα είναι αδύναμος, με χαμηλή αρτηριακή πίεση και με μεταβαλλόμενα επίπεδα συνείδησης. Μόνο οι σκύλοι που είναι ελαφρώς αφυδατωμένοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο σπίτι με υγρά από το στόμα. 

Ποιες είναι οι αιτίες της αφυδάτωσης; 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι σκύλοι χάνουν συνεχώς υγρά μέσω των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος, όπως η αναπνοή, το λαχάνιασμα, η άσκηση, η ούρηση και η αφόδευση. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να χάσουν υπερβολικές ποσότητες σωματικών υγρών μέσω μη φυσιολογικών καταστάσεων, όπως η διάρροια και ο εμετός. Άλλα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση περιλαμβάνουν ασθένειες, πυρετό και θερμοπληξία. Η νεφροπάθεια είναι μια κοινή αιτία αφυδάτωσης στις ηλικιωμένες γάτες. 

Πώς μπορώ να φροντίσω έναν σκύλο με αφυδάτωση; 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει πάντα να κάνετε αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι αφυδατωμένος είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει στον κατάλληλο έλεγχο για σημάδια αφυδάτωσης μόνοι σας στο σπίτι ή μπορεί να σας συμβουλεύσει να φέρετε τον σκύλο σας για εξέταση. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία της αφυδάτωσης του σκύλου σας, καθώς και να ξεκινήσει τη θεραπεία για τυχόν ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν. 

Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης, ο σκύλος σας θα πρέπει να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο για να λάβει ενδοφλέβια υγρά. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς ενδοφλέβια υγρά, και ενώ προσπαθεί να ενυδατωθεί, ο οργανισμός θα συνεχίσει να βιώνει δυνητικά μακροχρόνιες επιπτώσεις από την αφυδάτωση. 

Η ήπια αφυδάτωση, όπως αυτή που προκαλείται από ήπιες κρίσεις διάρροιας, παιχνίδι ή άσκηση ή απλώς δεν πίνει αρκετά μια μέρα, μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αν και καλό είναι να μιλήσετε πρώτα με τον κτηνίατρό σας. Η αύξηση της πρόσβασης σε νερό, η προσφορά υγρής τροφής ή τροφής μουλιασμένης σε νερό, η ενθάρρυνση της πρόσληψης περισσότερου νερού, η προσθήκη ενός σιντριβανιού για κατοικίδια ζώα και η ενίσχυση της γευστικότητας του νερού με την προσθήκη ζωμών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, παγάκια και μη αρωματισμένα διαλύματα ηλεκτρολυτών είναι ασφαλείς τρόποι για να βοηθήσετε στη φροντίδα ενός αφυδατωμένου σκύλου στο σπίτι. 

Συμπέρασμα 

Η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας και η ήπια αφυδάτωση μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι επείγον περιστατικό, ανεξάρτητα από την αιτία, αλλά αν ο σκύλος σας έχει αφυδατωθεί σοβαρά, τότε είναι πιθανό να υπάρχει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που συμβαίνει σε συνδυασμό με αυτό. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται καθόλου αφυδατωμένος, έστω και σε ήπιο βαθμό, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση. Αυτός γνωρίζει το κατοικίδιό σας και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας, την ηλικία, την κατάσταση του σώματος και τα σημάδια αφυδάτωσης για να καθορίσει εάν ο σκύλος σας χρειάζεται ιατρική φροντίδα.