Blog

Μπορούν οι σκύλοι και οι γάτες να μοιράζονται το μπολ με το νερό; Συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι γάτες και οι σκύλοι δεν μπορούν να μοιράζονται, όπως το φαγητό τους. Εάν η γάτα και ο σκύλος σας είναι και οι δύο υγιείς και χαίρονται να το κάνουν, το να τους αφήνετε να πίνουν από το ίδιο μπολ είναι εντάξει. Ωστόσο, πολλά ζώα, ειδικά οι γάτες, βρίσκουν αγχωτικό το να μοιράζονται πόρους όπως η τροφή και το νερό. Επομένως, θα πρέπει να έχουν τα δικά τους ξεχωριστά μπολ για να πίνουν από αυτά, αν το προτιμούν. 

Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε αν ο σκύλος και η γάτα σας μπορούν να μοιράζονται ένα μπολ με νερό. Περιλαμβάνονται επίσης μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα κατοικίδια ζώα σας λαμβάνουν άφθονο νερό. 

Μπορούν οι σκύλοι και οι γάτες να μοιράζονται μπολ με νερό; 

Τις περισσότερες φορές, είναι εντάξει για τις γάτες και τους σκύλους να μοιράζονται ένα μπολ νερού. Στην πραγματικότητα, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να πείσετε κάποιο από τα δύο ζώα να μην χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο μπολ νερού. Αν διψούν και είναι η πλησιέστερη πηγή νερού, πιθανότατα θα πιούν από το κοντινότερο πιάτο. 

Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση. Ενώ είναι γενικά ασφαλές για τα υγιή ζώα να μοιράζονται τα μπολ με νερό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα μπολ διατηρούνται καθαρά και ότι έχουν την επιλογή να μην τα μοιράζονται. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε για μεταδοτικές ασθένειες και παράσιτα που μπορούν να μεταδώσουν τα κατοικίδιά σας μεταξύ τους όταν χρησιμοποιούν το ίδιο μπολ. Ο τρόπος με τον οποίο τα κατοικίδια ζώα σας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ιδίως γύρω από πόρους όπως η τροφή και το νερό, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να έχετε κατά νου. 

Μοιράζονται οι σκύλοι και οι γάτες ευχαρίστως ένα μπολ με νερό; 

Το αν ο σκύλος και η γάτα σας είναι ευτυχείς να μοιράζονται ένα μπολ νερού εξαρτάται από τα ίδια ως άτομα. Ενώ ορισμένα κατοικίδια ζώα είναι περισσότερο από ευτυχισμένα να μοιράζονται, άλλα μπορεί να γίνουν προστατευτικά ή να φοβηθούν να πιούν ή να φάνε αν το άλλο ζώο είναι πολύ κοντά. Θα πρέπει να παρατηρήσετε τα κατοικίδιά σας, ειδικά αν μοιράζονται ένα μπολ με νερό, για να δείτε πώς αντιδρούν στην παρουσία του άλλου. 

Εάν δεν υπάρχουν σημάδια επιθετικότητας ή φοβικής συμπεριφοράς όσον αφορά το πιάτο με το νερό, είναι ασφαλές να τα αφήσετε να το μοιράζονται. Θα πρέπει όμως να έχουν πάντα τη δυνατότητα να πίνουν από διαφορετικά μπολ, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε τοποθετήσει περισσότερα από ένα μπολ νερού σε όλο το σπίτι. Αν είτε η γάτα σας είτε ο σκύλος σας αρχίσει να διώχνει την άλλη ή δείχνει απροθυμία να πιει όταν το άλλο ζώο βρίσκεται οπουδήποτε κοντά, θα πρέπει να τα κρατάτε σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού και ίσως ακόμη και να τοποθετήσετε το πιάτο της γάτας ψηλότερα, ώστε να είναι μακριά από το σκύλο σας. 

Είναι επικίνδυνο να μοιράζεστε ένα μπολ με νερό; 

Το να αφήνετε το σκύλο και τη γάτα σας να μοιράζονται ένα μπολ με νερό δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Ενώ μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα αν δεν τους πειράζει να μοιράζονται και είναι και οι δύο υγιείς, υπάρχουν μερικοί τρόποι που το να έχετε μόνο ένα μπολ νερού μπορεί να είναι προβληματικό. 

Επιθετικότητα και φόβος 

Ένα πιθανό πρόβλημα όταν πρόκειται για κατοικίδια ζώα που μοιράζονται ένα μπολ με νερό είναι η επιθετικότητα. Ορισμένες γάτες και σκύλοι είναι από τη φύση τους προστατευτικοί των πόρων, στους οποίους περιλαμβάνεται οτιδήποτε από το φαγητό, τα κρεβάτια και τα παιχνίδια τους. Το νερό είναι ένας άλλος πόρος για τον οποίο μπορεί να είναι προστατευτικοί. 

Σε αυτή την περίπτωση, η κοινή χρήση ενός μπολ νερού μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα μεταξύ των κατοικίδιων ζώων σας. Η γάτα σας ή ο σκύλος σας μπορεί να διώξει την άλλη μακριά από το μπολ ή ακόμη και να τους σπάσει ή να τους χτυπήσει αν προσπαθήσουν να πιούν ενώ ο άλλος είναι εκεί. Αυτό είναι αγχωτικό και για τα δύο μέρη και η ύπαρξη πολλαπλών μπολ με νερό θα πρέπει να μειώσει την πιθανότητα φύλαξης πόρων. 

Ασθένειες και παράσιτα 

Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζονται καθόλου. Δυστυχώς, το να μοιράζεστε ένα μπολ με νερό είναι ένας σίγουρος τρόπος εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών. 

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι από τις πιο κοινές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ των κατοικίδιων ζώων, αλλά πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας κινδύνους όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Παράσιτα μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω κοινών πιάτων νερού. 

Αν η γάτα ή ο σκύλος σας είναι άρρωστοι για οποιονδήποτε λόγο και ό,τι κι αν έχουν μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ειδών, είναι καλύτερο να τα κρατάτε όσο το δυνατόν χωριστά. Αυτό περιλαμβάνει την ενθάρρυνσή τους να χρησιμοποιούν ξεχωριστά πιάτα νερού, αν δεν το κάνουν ήδη. 

Προσωπική προτίμηση 

Οι προτιμήσεις της γάτας ή του σκύλου σας δεν είναι απαραίτητα ο λόγος για τον οποίο το να μοιράζεστε ένα μπολ είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Εάν η γάτα ή ο σκύλος σας αρνείται να πιει από το κοινό μπολ με νερό, θα προσπαθήσει να βρει το νερό κάπου αλλού. 

Το πόσιμο από άλλες πηγές νερού μπορεί να περιλαμβάνει τη βρώμικη λίμνη στην πίσω αυλή, την ανοιχτή τουαλέτα ή ακόμη και το νερό από τα φυτά του σπιτιού. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχετε τρόπο να ξέρετε αν το νερό που βρίσκουν είναι ασφαλές για να πιει. 

Πώς να παρέχετε νερό για σπίτια με πολλά κατοικίδια ζώα 

Το νερό αποτελεί ζωτικό μέρος των σωματικών λειτουργιών όλων μας και η εξασφάλιση ότι έχετε καθαρό, φρέσκο νερό διαθέσιμο για όλα τα κατοικίδια ζώα σας ανά πάσα στιγμή είναι απαραίτητη. Είτε η γάτα και ο σκύλος σας επιλέγουν να μοιράζονται ένα μπολ με νερό είτε όχι, πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε νερό σε πολλαπλά μπολ. 

Ελέγχετε τακτικά το μπολ  

Θα πρέπει να ελέγχετε συχνά όλα τα πιάτα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τα διατηρείτε γεμάτα και καθαρά. Εάν έχετε περισσότερα από ένα κατοικίδια ζώα που πίνουν από το ίδιο μπολ, η στάθμη του νερού θα πέσει πιο γρήγορα και θα χρειάζεται τακτικό γέμισμα. 

Κρατήστε τα μπολ νερού καθαρά 

Όταν η γάτα ή ο σκύλος σας πίνει από το μπολ με το νερό, τα βακτήρια συσσωρεύονται στο μπολ και στο ίδιο το νερό. Αν παρατηρήσετε ότι το μπολ με το νερό έχει μέσα κομμάτια τροφής και σάλιο, θα πρέπει να φροντίσετε να ανανεώσετε το νερό στο μπολ. Τα μπολ νερού είναι επίσης επιρρεπείς στην ανάπτυξη βιοϋμενίου. Αυτή η γλοιώδης γλίτσα αναπτύσσεται λόγω των βακτηρίων, των μετάλλων και του σάλιου που αφήνει το κατοικίδιο ζώο σας όταν πίνει. Μπορεί να φανεί στις πλευρές του μπολ και πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά. 

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, η διατήρηση των μπολ νερού καθαρά είναι ζωτικής σημασίας. Είτε η γάτα και ο σκύλος σας μοιράζονται το ίδιο πιάτο νερού είτε όχι, το νερό πρέπει να είναι πάντα καθαρό και πρέπει να τρίβετε τακτικά το μπολ με ζεστό σαπουνόνερο. 

Χρησιμοποιήστε ένα σιντριβάνι νερού 

Τα σιντριβάνια νερού είναι ιδανικά για σπίτια με πολλά κατοικίδια. Όχι μόνο διατηρούν την κυκλοφορία του νερού -κάτι που συχνά είναι πιο ελκυστικό για τις γάτες και τους σκύλους- αλλά βοηθούν επίσης στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων που συσσωρεύονται στο νερό. 

Εξακολουθείτε να χρειάζεται να αντικαθιστάτε συχνά το νερό, να καθαρίζετε σχολαστικά το σιντριβάνι κάθε 2-3 εβδομάδες και να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα. Όσο περισσότερα κατοικίδια χρησιμοποιούν το σιντριβάνι, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να αντικαθιστάτε το νερό και να το καθαρίζετε για να αποτρέψετε τη δημιουργία βιοϋμενίου. 

Χρησιμοποιήστε πολλά μπολ με νερό 

Αν και μερικές γάτες και σκύλοι δεν έχουν πρόβλημα να μοιράζονται, υπάρχουν πολλές άλλες που απλώς δεν θέλουν να μοιράζονται. Μπορεί να μην θέλουν να αφήσουν ένα άλλο ζώο να τους πλησιάσει τόσο πολύ ή δεν αισθάνονται ασφαλείς όταν πίνουν όταν το άλλο κατοικίδιο είναι κοντά τους. Θα χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα άλλο πιάτο νερού σε άλλο δωμάτιο για να επιτρέψετε στα κατοικίδιά σας να έχουν χώρο για τον εαυτό τους. 

Αυτό σημαίνει περισσότερα μπολ για να τα διατηρείτε καθαρά και να τα συμπληρώνετε, αλλά τα κατοικίδιά σας θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν το ένα μπολ τελειώσει πριν από το άλλο. Αυτό θα μειώσει το άγχος και θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός αρμονικού νοικοκυριού. 

Συμπέρασμα 

Αν και τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να μοιράζονται ένα μπολ με νερό, αν το επιλέξουν, δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Θα πρέπει πάντα να έχουν την επιλογή να μην το μοιράζονται. Ορισμένα κατοικίδια ζώα θα είναι περισσότερο από ευτυχείς να μοιραστούν ένα μπολ, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο πολεμοχαρή ή πιο επιθετικά για να προστατεύσουν αυτό που θεωρούν δικό τους. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα και ο σκύλος σας μοιράζονται ευχαρίστως και αφήστε τα να το κάνουν μόνο αν είναι και τα δύο υγιή. Αν είναι άρρωστοι ή επιθετικοί μεταξύ τους, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεχωριστά πιάτα νερού και δοκιμάστε να τοποθετήσετε το νερό της γάτας σας κάπου που δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος σας.