Blog

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε λιχουδιές γάτας; Ανησυχίες για την υγεία

Όπως όλοι οι ιδιοκτήτες γατών, βρίσκουμε ένα διαφορετικό είδος ικανοποίησης στο να κακομαθαίνουμε τα κατοικίδιά μας με νόστιμες λιχουδιές. Αλλά αν είστε ιδιοκτήτης και γατών και σκύλων, μπορεί να έχετε βρεθεί σε μια κατάσταση όπου οι λιχουδιές για σκύλους δεν είναι άμεσα διαθέσιμες, αλλά οι λιχουδιές για γάτες είναι. 

Είναι φυσικό να αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να μοιραζόμαστε λιχουδιές γάτας με τους σκύλους μας. Ενώ οι σκύλοι μπορούν να καταναλώσουν λιχουδιές γάτας χωρίς πρόβλημα, είναι καλύτερο να μην το κάνετε συνήθεια! 

Είστε περίεργοι για το πώς να ταΐσετε τις λιχουδιές γάτας στο σκύλο σας; Εδώ, θα σας βοηθήσουμε να εξετάσετε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν σκέφτεστε να μοιραστείτε λιχουδιές γάτας με τους αγαπημένους σας σκύλους συντρόφους! 

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε λιχουδιές γάτας; 

Εν ολίγοις, ναι, οι σκύλοι μπορούν να φάνε λιχουδιές γάτας. Αλλά όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, οι λιχουδιές αυτές φτιάχνονται για γάτες με γνώμονα τις διατροφικές τους ανάγκες και όχι για σκύλους. Έτσι, οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε συστηματικά με λιχουδιές που προορίζονται για γάτες. 

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από λιχουδιές που διατίθενται και για τα δύο είδη, αλλά οι λιχουδιές για γάτες τείνουν να είναι μικρές, με βάση το κρέας και συχνά υψηλότερες σε λιπαρά από τις λιχουδιές για σκύλους. Πολλές από αυτές έχουν ως βάση το ψάρι και είναι πιο μυρωδάτες, γι’ αυτό και συχνά οι σκύλοι έλκονται ιδιαίτερα από αυτές! Ορισμένες λιχουδιές για γάτες μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα συστατικά, όπως για παράδειγμα το catnip, το οποίο περιλαμβάνεται για να έχει ηρεμιστική δράση και να μειώνει το στρες. Το catnip θεωρείται γενικά ασφαλές για τους σκύλους, αλλά δεν τείνει να τους επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο. 

Από την άλλη πλευρά, οι λιχουδιές για σκύλους διατίθενται σε μεγαλύτερη ποικιλία σχημάτων και υφών. Πολλές είναι μακράς διάρκειας μασήματα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη του σκύλου να μασάει. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη για διαφορετικές ράτσες σκύλων διαφορετικού μεγέθους. Οι λιχουδιές για γάτες είναι συνήθως πιο παρόμοιες με τις μικρές λιχουδιές εκπαίδευσης για σκύλους. Οι λιχουδιές για σκύλους μπορεί να περιέχουν ένα ευρύτερο φάσμα συστατικών για να ταιριάζουν με την παμφάγο φύση ενός σκύλου, όπως λαχανικά και φρούτα. 

Οι λιχουδιές γάτας συνήθως δεν περιέχουν συστατικά που είναι εντελώς τοξικά για τους σκύλους, αλλά πάντα να ελέγχετε την ετικέτα, καθώς οι λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ορισμένα συστατικά μπορεί να μην είναι ασφαλή για τον εκάστοτε σκύλο σας, για παράδειγμα εάν είναι επιρρεπής σε παγκρεατίτιδα, πάσχει από τροφικές αλλεργίες ή βρίσκεται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. 

Είναι οι λιχουδιές γάτας ασφαλείς για τους σκύλους; 

Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τον κατάλογο των συστατικών των λιχουδιών γάτας πριν δώσετε κάποια στο σκύλο σας, αλλά σε γενικές γραμμές, μικρές ποσότητες λιχουδιών γάτας είναι απίθανο να αποτελέσουν άμεση απειλή για την υγεία του σκύλου σας. Εάν ο σκύλος σας καταναλώσει κατά λάθος μερικές λιχουδιές γάτας, είναι απίθανο να έχει σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους σκύλους και είναι προτιμότερο να επιμείνετε σε λιχουδιές ειδικά σχεδιασμένες για σκύλους. 

Πόσες λιχουδιές γάτας μπορεί να φάει ο σκύλος μου; 

Αν και δεν συνιστούμε να το κάνετε συνήθεια, αν ο σκύλος σας φάει μία ή δύο λιχουδιές γάτας, αυτό συνήθως δεν αποτελεί ανησυχία, εκτός αν έχει αλλεργίες/ δυσανεξίες σε κάποιο από τα συστατικά.  Αν καταφέρει να φάει μεγάλη ποσότητα, τότε παρακολουθήστε τον για τυχόν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό, διάρροια ή πόνο στην κοιλιά. Αν ανησυχείτε, επικοινωνείτε πάντα με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. 

Οι λιχουδιές και για τα δύο είδη δεν είναι διατροφικά ισορροπημένες και οι λιχουδιές δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης του σκύλου σας (ο ίδιος κανόνας μπορεί να εφαρμοστεί και για τις γάτες και τις λιχουδιές). Οι μασώμενες λιχουδιές είναι συχνά μια καλή επιλογή για πολλούς σκύλους, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερης διάρκειας ικανοποίηση αντί για μια μικρή λιχουδιά γάτας που θα εξαφανιστεί σε δευτερόλεπτα! 

Κίνδυνοι της ταΐσματος με λιχουδιές γάτας σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σκύλους 

Η τακτική κατανάλωση λιχουδιών γάτας από τους σκύλους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Οι λιχουδιές γάτας τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες και λίπος για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες μιας τυπικής γάτας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία στους σκύλους εάν καταναλώνονται τακτικά. Παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι το 59,3% των σκύλων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των σκύλων συντρόφων μας και συνδέεται με πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και του μειωμένου προσδόκιμου ζωής. 

Η σύνθεση των λιχουδιών για γάτες μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές στους σκύλους, οδηγώντας σε διάρροια και εμετό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των λιπαρών στις λιχουδιές γάτας, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί επίσης να προκαλέσει παγκρεατίτιδα, η οποία είναι μια επώδυνη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του παγκρέατος. 

Φυσικά, οι λιχουδιές οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει να αντικαθιστούν την υψηλής ποιότητας πλήρη τροφή του σκύλου σας, διαφορετικά ο σκύλος σας θα υποφέρει από διατροφικές ελλείψεις, οι λιχουδιές δεν είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να είναι διατροφικά ισορροπημένες. 

Υπάρχουν λιχουδιές που είναι κατάλληλες για σκύλους και γάτες; 

Υπάρχουν κάποιες εμπορικές λιχουδιές που θα έχουν ασφαλή συστατικά τόσο για σκύλους όσο και για γάτες, αλλά δεν είναι όλες οι λιχουδιές για κατοικίδια ζώα ίδιες. Μικρά κομμάτια μαγειρεμένου κρέατος, όπως ψάρι ή κοτόπουλο, είναι γενικά ασφαλή και για τα δύο είδη ως λιχουδιά. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση σχετικά με την επιλογή των κατάλληλων λιχουδιών και βεβαιωθείτε ότι συμπληρώνουν τη συνολική διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας. 

Συμπέρασμα 

Ενώ οι σκύλοι μπορούν να τρώνε λιχουδιές γάτας, δεν συνιστάται να τις ταΐζετε τακτικά. Για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σύντροφός σας θα ζει μια υγιή και ισορροπημένη ζωή, παραμείνετε σε λιχουδιές ειδικά σχεδιασμένες για σκύλους και συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη διατροφή του. Να θυμάστε, μια ισορροπημένη διατροφή και οι κατάλληλες λιχουδιές είναι απαραίτητες για τη συνολική ευημερία και μακροζωία του σκύλου σας!