Blog

Άμμος για ηλικιωμένες γάτες: Οδηγός αγοράς και χρήσιμες πληροφορίες

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί την άμμο και αναρωτιέστε τι να κάνετε. Μερικές φορές μια ηλικιωμένη γάτα μπορεί να γίνει λίγο πιο ιδιότροπη όταν πρόκειται για την άμμο που χρησιμοποιούσατε για χρόνια. Άλλες φορές μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο, όπως κάποιο ιατρικό πρόβλημα, και ίσως θα ήταν καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Αν βρεθείτε σε αναζήτηση νέας άμμου για την ηλικιωμένη γάτα σας, σας καλύπτουμε.

Οδηγός αγοραστή

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε άμμο για γάτες και θα τους αναλύσουμε λεπτομερέστερα για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε αν το ηλικιωμένο αιλουροειδές σας χρειάζεται μια νέα μάρκα.

Αλλεργίες

Οι γάτες μπορεί να γεννηθούν με αλλεργίες, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι η γάτα σας έχει αναπτύξει αλλεργία στην άμμο της γάτας της:

Οίδημα στο πρόσωπο
Φαγούρα στο δέρμα (ξύσιμο σε σημείο που να τραβάει αίμα ή υπερβολική περιποίηση, η οποία προκαλεί τριχόπτωση)
Καταρροή από τη μύτη
Φτέρνισμα κατά τη χρήση της άμμου
Χρήση της τουαλέτας έξω από το κουτί της άμμου
Υγρά μάτια (ειδικά μετά τη χρήση του απορριμματοκιβωτίου)

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει αλλεργία, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να σας ζητήσει να φέρετε μαζί σας κάποια καθαρή άμμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές.
Ευαίσθητες πατούσες

Όταν τα περισσότερα θηλαστικά μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν ευαίσθητο δέρμα, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο μια ηλικιωμένη γάτα να γίνεται πιο ευαίσθητη. Οι γάτες στις οποίες έχουν αφαιρεθεί τα νύχια υποφέρουν επίσης από πιο ευαίσθητες πατούσες. Αν νομίζετε ότι η γάτα σας υποφέρει από ευαίσθητες πατούσες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να την πάτε στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση υγείας που να της προκαλεί πόνο.


Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση στις ηλικιωμένες γάτες και ίσως αναρωτιέστε πώς μπορεί να συνδέεται η άμμος της γάτας τους με το να πάσχουν από αυτή την πάθηση. Όταν η άμμος γίνεται σκληρή και συμπαγής, οι γάτες με αρθρίτιδα μπορεί να δυσκολεύονται να περπατήσουν πάνω της, και μερικές μπορεί να αποφασίσουν να πάνε αλλού, αν η εμπειρία είναι πολύ επώδυνη. Τα σημάδια αρθρίτιδας που πρέπει να προσέχετε είναι τα εξής:

Να δαγκώνουν, να μασάνε ή να γλείφονται επανειλημμένα
Αδεξιότητα
Σπασμωδικότητα
Μυϊκή απώλεια
Δεν μπορούν να πηδήξουν τόσο εύκολα
Δεν χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου

Ευαισθησία σε αρώματα/υλικά

Δεν είναι ασυνήθιστο για μια γάτα να γίνεται λίγο πιο ιδιότροπη καθώς μεγαλώνει, και κάτι που δεν την ενοχλούσε πριν, όπως ένα όμορφο άρωμα, μπορεί ξαφνικά να την ενοχλήσει. Αν έχετε αποκλείσει κάποιο ιατρικό πρόβλημα με τον κτηνίατρό σας, ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε για να βρείτε μια νέα άμμο που να της αρέσει.

Συμπέρασμα

Έτσι, η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε καθώς τα πράγματα αλλάζουν είναι να παραμείνετε υπομονετικοί και ευγενικοί. Μπορεί να χρησιμοποιούσατε την ίδια άμμο για χρόνια και αυτό να σας φαίνεται σαν να ήρθε από το πουθενά, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να απαιτεί αυτή την αλλαγή. Είναι συνετό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι πίσω από αυτή την αλλαγή. Ελπίζουμε αυτές οι κριτικές να σας βοήθησαν να περιορίσετε την αναζήτησή σας για μια νέα άμμο γάτας που θα λειτουργήσει για την ιδιαίτερη ηλικιωμένη γατούλα της ζωής σας!