Blog

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων 2024: Ημέρα γιορτής και ευαισθητοποίησης – Πώς να συμμετάσχετε

Η 4η Απριλίου 2024 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, μια ημέρα αφιερωμένη στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα σε όλο τον κόσμο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων εγκαινιάστηκε το 2010 από περισσότερες από 100 ολλανδικές οργανώσεις που συγκλήθηκαν στο Ολλανδικό Εθνικό Συνέδριο για τα Αδέσποτα Ζώα. Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε λόγω του ότι απέχει ακριβώς 6 μήνες από την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Κατά κοινή ομολογία, ως “αδέσποτα” ζώα ορίζονται τα κατοικίδια που έχουν εγκαταλειφθεί ή χαθεί, σε αντίθεση με τα οικόσιτα είδη που γεννιούνται στη φύση και αναφέρονται ως “άγρια” ζώα.

Τι είναι το αδέσποτο ζώο;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ενός αδέσποτου και ενός άγριου ζώου. Ένα αδέσποτο ζώο εξαρτιόταν από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση σε κάποιο σημείο της ζωής του, αλλά τώρα είναι χαμένο ή εγκαταλελειμμένο. Μπορεί να έχουν υιοθετηθεί ως γατάκι ή κουτάβι, αλλά στη συνέχεια να έχουν αφεθεί ελεύθερα στους δρόμους για να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, ή μπορεί να έχουν τρομάξει και να έχουν φύγει κατά λάθος από το σπίτι τους.

Ένα άγριο ζώο, αντίθετα, ζει στους δρόμους αλλά δεν έχει έρθει ποτέ κοντά σε ανθρώπους. Είναι πιο προσαρμοσμένα στην άγρια φύση και μπορεί να μην εκτιμούν την ανθρώπινη συντροφιά ακόμη και αν τους προσφέρεται. Οι τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις και τα καταφύγια εξακολουθούν να συμπονούν αυτά τα ζώα και μπορεί να τους προσφέρουν τροφή ή να τα στειρώνουν για να μειωθεί ο αριθμός τους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η υιοθεσία σε σπίτια μπορεί να είναι ή να μην είναι δυνατή, ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Βοηθώντας τα αδέσποτα ζώα σε όλο τον κόσμο

Πέρυσι, μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο, το έργο της παγκόσμιας οργάνωσης για την προστασία των ζώων FOUR PAWS γιορτάστηκε στη Μολδαβία, όπου υλοποιήθηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα στείρωσης και βελτιωμένης κτηνιατρικής περίθαλψης για τα αδέσποτα ζώα. Με την εκδήλωση επιτεύχθηκε η στείρωση σχεδόν 500 αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τον Doctor Vet, έναν τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται στην κάλυψη των αναγκών των αδέσποτων ζώων στη Μολδαβία, όπου μόνο στην πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής Κισινάου ζουν πάνω από 20.000 αδέσποτα ζώα.

Επίσης, τέσσερις ομάδες προστασίας ζώων στις Κάτω Χώρες, όπου ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, και συγκεκριμένα οι St Maarten Animal Welfare, SXM Paws, Island Puppy Rescue και Animal Defenders, ενώθηκαν φέτος για να ξεκινήσουν μια εβδομαδιαία εκστρατεία στειρώσεων σε όλες τις κοινότητες της ολλανδικής πλευράς. Επισκέπτες κτηνίατροι πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις χωρίς καμία χρέωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ενώ υπάρχουν 200 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά σε όλο τον κόσμο, στους δρόμους κυκλοφορούν 480.000.000 αδέσποτες γάτες. Τα ενδιαφερόμενα άτομα μπορούν, κατ’ αρχάς, να τηρήσουν την ημέρα παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε τυχόν εκδηλώσεις που μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε τοπικό επίπεδο. Φυσικά, οι οργανώσεις παντού εργάζονται σκληρά όλο το χρόνο για την ανακούφιση των αδέσποτων και χρειάζονται πάντα βοήθεια, καθώς σχεδόν όλες υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ή αποκλειστικά από δωρεές και την προσπάθεια των εθελοντών. Σχεδόν πάντα χρειάζονται βοήθεια για τη σίτιση, την αναδοχή και τη μεταφορά των ζώων, και μπορείτε να μοιράσετε φυλλάδια, να δωρίσετε παιχνίδια, κουβέρτες, τρόφιμα και πολλά άλλα. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να βοηθήσετε στην οργάνωση μιας μηνιαίας εκστρατείας δωρεών και εκστρατειών στειρώσεων ή/και εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο.

Ως ιδιώτης, όλο το χρόνο, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε αυτά τα ζώα είναι να στειρώσετε τα υπάρχοντα κατοικίδια ζώα σας, ώστε να αποτρέψετε τη γέννηση περισσότερων ζώων, όταν τόσα πολλά έχουν ήδη ανάγκη από ένα σπίτι. Το τοπικό καταφύγιο θα πρέπει να είναι η πρώτη σας στάση αν θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο κατοικίδιο, αντί να το αγοράσετε. Τέλος, τοποθετήστε μικροτσίπ στα υπάρχοντα κατοικίδιά σας, ώστε να μπορούν να βρεθούν εύκολα αν περιπλανηθούν.


Συμπέρασμα

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για τα εκατομμύρια αυτών των άτυχων ζώων, τα οποία βρίσκονται σε απελπιστικές συνθήκες χωρίς να φταίνε τα ίδια. Τα αδέσποτα βρίσκονται παντού, από τους δρόμους των πόλεων μέχρι τα αγροτικά χωριά και την ύπαιθρο, και μπορεί να περιλαμβάνουν σκύλους, γάτες ή οποιοδήποτε ζώο έχει εγκαταλειφθεί ή χαθεί.