Blog

Καλύτερες βούρτσες για Γάτες: Πως να επιλέξετε- Οδηγός αγοράς

Πολλές φυλές γατών με πολύ τρίχωμα έχουν πυκνό υπόστρωμα και λείο υπόστρωμα. Χωρίς τακτική περιποίηση, μπορεί να αποκτήσει δυσάρεστα μπερδέματα και να έχει πολλές χαλαρές τρίχες.

Ποια βούρτσα όμως είναι η καλύτερη για την περιποίηση της γάτας σας; Υπάρχουν αρκετές βούρτσες στην αγορά για την περιποίηση της γάτας σας, αλλά δεν είναι ίδιες.

Οδηγός Αγοραστή – Επιλέγοντας τις καλύτερες βούρτσες για γάτες

Επειδή κάποπιες γάτες έχουν διπλό τρίχωμα με πυκνό υπόστρωμα και λείο υπόστρωμα, πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά για να απομακρύνουν τις χαλαρές τρίχες και να διατηρούν το τρίχωμα υγιές. Η περιποίηση προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ελέγξετε για δερματικά προβλήματα ή τραυματισμούς που μπορεί να κρύβονται από το πυκνό τρίχωμα.

Τα βουρτσάκια slicker είναι ιδανικά για την απομάκρυνση των χαλαρών τριχών σε μια γάτα με διπλό τρίχωμα, όπως η Βρετανική Κοντοτριχτή. Αν και πολλές από αυτές κατασκευάζονται ειδικά για γάτες, οι βούρτσες για κατοικίδια που έχουν σχεδιαστεί τόσο για γάτες όσο και για σκύλους μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Το κλειδί με αυτές τις βούρτσες είναι η κατάλληλη περιποίηση της γάτας σας και η εκπαίδευσή της να ανέχεται την περιποίηση. Θα πρέπει πάντα να βουρτσίζετε προς την κατεύθυνση που φυτρώνουν οι τρίχες, όχι αντίθετα, και να κρατάτε τα χτυπήματά σας απαλά. Να είστε υπομονετικοί – μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσουν οι γάτες το τακτικό βούρτσισμα.

Αν καταφέρετε να κάνετε μόνο μερικές κινήσεις πριν η γάτα σας τελειώσει, τελειώστε τη συνεδρία με μια καλή νότα. Μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε περισσότερες και πιο συχνές συνεδρίες. Επιβραβεύετε πάντα την καλή συμπεριφορά και μην μαλώνετε ή τιμωρείτε.

Επίσης, αν η γάτα σας έχει πολλές τρίχες και μπερδέματα, η περιποίηση θα είναι πιο άβολη για τη γάτα σας. Αποφύγετε τον πειρασμό να αφαιρέσετε όλα τα μπερδέματα με τη μία – θα κάνετε την εμπειρία μόνο αρνητική. Προχωρήστε σε αυτό, περιποιούμενοι τις περιοχές χωρίς μπερδέματα, και μόλις η γάτα σας νιώσει άνετα, ασχοληθείτε με τα μπερδέματα ένα προς ένα.

Χρειάζονται πραγματικά οι γάτες μπάνιο;

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες ράτσες γατών δεν χρειάζονται τακτικό μπάνιο λέει η Tarina L. Anthony, DVM, επαγγελματίας της ιατρικής αποκλειστικά για αιλουροειδή και ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Aurora Cat Hospital and Hotel στην Aurora του Κολοράντο. “Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν όταν παίρνουν μια νέα γάτα πόσο συχνά πρέπει να την κάνουν μπάνιο”, λέει. Από τη φύση τους, οι γάτες είναι απαιτητικά πλάσματα και ικανά να διατηρούν τον εαυτό τους καθαρό”.

Η τραχιά γλώσσα της γάτας καλύπτεται από μικροσκοπικές καμπύλες αγκάθια που ονομάζονται θηλές και μεταφέρουν το σάλιο στο τρίχωμά της. Αυτό είναι σαν μια μίνι θεραπεία σπα, καθώς κάθε γύρος απλώνει υγιή φυσικά έλαια στο τρίχωμα και το δέρμα της. Αυτές οι μικρές αγκάθια λειτουργούν επίσης ως φυσικοί αποκολλητές, γι’ αυτό και συχνά θα βλέπετε τη γατούλα σας να γλείφει και να δαγκώνει τις μάζες του τριχώματος μέχρι να τα εξομαλύνει όλα.

Παρόλο που μια γάτα ξοδεύει περίπου το 30% του χρόνου της στην καθημερινή της αυτοφροντίδα – ανάμεσα στους ύπνους, φυσικά!- η Anthony λέει ότι είναι πιο σημαντικό να διατηρείτε τη γάτα σας περιποιημένη παρά να ανησυχείτε για το μπάνιο της, καθώς το τακτικό βούρτσισμα και χτένισμα βοηθά στην ταχύτερη αποκάλυψη των προβλημάτων υγείας. “Πολλές φορές, οι δερματικές παθήσεις είναι σημάδια υποκείμενης μεταβολικής ή γαστρεντερικής νόσου, οπότε αν το τρίχωμα της γάτας σας έχει αλλάξει, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας”, λέει.

Ο τακτικός χρόνος στο σαλόνι με τη γατούλα σας βοηθά επίσης στη μείωση της χαλαρής τρίχας και στην πρόληψη των τριχομπαλών. Το WebMD συνιστά τη χρήση μιας μεταλλικής χτένας για να χαλαρώσετε απαλά τις ματ περιοχές, ειδικά κάτω από την κοιλιά της και κατά μήκος των ποδιών της. Ακολουθήστε με μια βούρτσα από καουτσούκ ή τρίχες για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τις χαλαρές τρίχες σε όλο το σώμα της. Χτενίστε τις γάτες με κοντότριχες γάτες περίπου μία φορά την εβδομάδα και τις μακρυμάλλεις καλλονές κάθε μέρα.