Blog

Αρχαίες φυλές γατών: Οι παλαιότερες φυλές γατών που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα

Η γάτα σας μπορεί να προτιμά μια λιχουδιά από το κατάστημα από το να κυνηγήσει τα δικά της γεύματα και ένα άνετο σημείο στον καναπέ αντί για το έδαφος έξω, αλλά το χαϊδεμένο κατοικίδιο ζώο σας έχει περισσότερα κοινά με τις άγριες γάτες από ό, τι νομίζετε.

Πιστεύεται ότι οι οικόσιτες γάτες είναι το θαύμα ενός αρχαίου είδους άγριας γάτας που πιθανότατα έζησε στην Ασία πριν από 10-12 εκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από το πώς οι οικιακές γάτες μας τελικά απομακρύνθηκαν από τις άγριες ρίζες τους, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξημέρωση των αιλουροειδών συνέβη για πρώτη φορά πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Καθώς οι γάτες πλησίαζαν περισσότερο τους ανθρώπους, άρχισαν να εμφανίζονται οι οικόσιτες ράτσες.

Σήμερα, ο Σύλλογος Cat Fanciers αναγνωρίζει 45 γενεαλογικές ράτσες γατών. Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Ένωση Γάτων αναγνωρίζει 71.

Ανεξάρτητα από τον οργανισμό που ρωτάτε, κάθε μία από αυτές τις μεμονωμένες ράτσες έχει τη δική της ιστορία προέλευσης.

Ορισμένες είναι σχετικά νέες υβριδικές ράτσες, αλλά άλλες είναι σημαντικά παλαιότερες. Υπάρχουν ράτσες γατών εκεί έξω που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Είναι δύσκολο να θέσουμε ακριβείς ημερομηνίες για το πότε προήλθαν μερικές από αυτές τις αρχαίες ράτσες γατών, αλλά τα τρέχοντα στοιχεία μας λένε ότι οι ακόλουθες ράτσες γατών είναι οι παλαιότερες στον κόσμο.

#1 Σιαμ

Εύκολα αναγνωρίσιμες από το «μυτερό» τρίχωμα, τα καθαρά μπλε μάτια και τα μεγάλα αυτιά τους, οι σιαμέζικες γάτες είναι αυτό που ονομάζεται «φυσική» ράτσα γάτας. Αυτό σημαίνει ότι το μοτίβο του τριχώματος τους είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης και όχι αναπαραγωγής που επηρεάζεται από τον άνθρωπο.

Πιστεύεται ότι αυτά τα ευνοημένα αιλουροειδή προήλθαν κοντά σε έναν ιερό ναό στη σημερινή Ταϊλάνδη. Τα παλαιότερα γνωστά στοιχεία αυτών των χαρακτηριστικών γατών προέρχονται από ένα ταϊλανδικό χειρόγραφο που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Με τίτλο «Tamra Maew» (Τα ποιήματα του βιβλίου της γάτας), το κείμενο αναφέρεται σε οικόσιτες γάτες με σκούρα πρόσωπα. Πιστεύεται ότι η φυλή έχει συνδέσεις με τους αρχαίους βασιλείς της Ταϊλάνδης καθώς και με τους βουδιστές μοναχούς.

#2 Αβυσσινιακός

Μια άλλη αρχαία ράτσα γάτας με εντυπωσιακά φυσικά χαρακτηριστικά, η Abyssinian πιθανότατα προέρχεται από την Αρχαία Αίγυπτο. Αυτά τα λεπτά αιλουροειδή είχαν μεγάλη εκτίμηση στις αρχαίες αιγυπτιακές κοινότητες και απεικονίζονταν σε αγγεία και αναπαριστώνονταν με ιερογλυφικά.

Το αρχαίο Abyssinian πιθανότατα φαινόταν ελαφρώς διαφορετικό από το σύγχρονο θαύμα του, αλλά η φυλή είναι γνωστή για το εύπλαστο σώμα και τα μεγάλα αυτιά του. Σήμερα, είναι εξαιρετικά αθλητικές γάτες και δημοφιλείς για τα πλούσια παλτά τους σε χρώμα κανέλας.

#3 Νορβηγική γάτα του δάσους

Ενώ οι Φαραώ έτρεχαν πάνω από την Αβησσυνία, πιστεύεται ότι οι Βίκινγκς που έζησαν γύρω στο 1000 μ.Χ. είναι κυρίως υπεύθυνοι για την εξημερότητα της νορβηγικής γάτας του δάσους. Οι αρχαίες εκδόσεις αυτών των μεγάλων γατών χρησιμοποιήθηκαν ως έλεγχος παρασίτων σε πλοία Βίκινγκ.

Διατηρώντας τον πληθυσμό των αρουραίων υπό έλεγχο, αυτές οι γάτες βοήθησαν επίσης στον έλεγχο των ασθενειών και στην προστασία των αποθηκών τροφίμων. Οι πολύτιμες θέσεις τους στα πλοία τους κράτησαν σε στενή επαφή με τους ανθρώπους. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο η φυλή εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Όπως και άλλες ράτσες, οι αρχικές νορβηγικές γάτες του δάσους πιθανότατα έμοιαζαν διαφορετικές από τη σημερινή έκδοση. Μια θεωρία προτείνει ότι η φυλή είναι ένας συνδυασμός κοντότριχων νορβηγικών γατών και μακρυμάλλης γατών που πιθανότατα μεταφέρθηκαν στη Νορβηγία από τους Σταυροφόρους. Ανεξάρτητα από το πώς οι σημερινές γάτες έχουν την εκπληκτική τους εμφάνιση, είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες γατών στον κόσμο.

#4 Ιαπωνικό Bobtail

Ενώ η νορβηγική γάτα του δάσους είναι και μια αρχαία ράτσα γάτας και μια από τις μεγαλύτερες, η ιαπωνική Bobtail έχει συνήθως μικρότερο μέγεθος. Συνήθως δεν ζυγίζουν περισσότερο από 10 κιλά και η εμφάνισή τους συχνά συγκρίνεται με ένα κουνέλι χάρη στο γεγονός ότι τα πίσω πόδια τους είναι ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά.

Οι παλαιότερες ηχογραφήσεις αυτής της ιθαγενούς ιαπωνικής γάτας προέρχονται από μοσχεύματα ξύλου και έργα τέχνης που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα. Πολλοί άνθρωποι κράτησαν αυτές τις γάτες επειδή πίστευαν ότι έφερναν καλή τύχη.

Διαδραμάτισαν επίσης αναπόσπαστο ρόλο στην αρχαία οικονομία ελέγχοντας πληθυσμούς αρουραίων σε ζωτικής σημασίας φάρμες μεταξοσκώληκα. Κάποια στιγμή, θεωρούνταν ακόμη και μέρος της άρχουσας τάξης στην Κίνα, και οι απλοί πολίτες δεν επιτρεπόταν να τα κρατούν ως κατοικίδια.

#5 Σιβηρική

Ιθαγενής στη Ρωσία, η γάτα Σιβηρίας είναι αγαπητή τόσο στην πατρίδα της όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά αυτή η αρχαία φυλή γάτας, αλλά παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά ρωσικά παραμύθια. Σε πολλές ιστορίες, αυτές οι ανθεκτικές γάτες προστατεύουν τα παιδιά και δημιουργούν ανοίγματα σε εναλλακτικούς κόσμους.

Εκτός από τις μαγικές δυνάμεις, η Siberian είναι μια φυσική ράτσα γάτας που εξελίχθηκε για να επιβιώσει στο σκληρό περιβάλλον της. Έχει χοντρό τρίχωμα και είναι εξαιρετικά δυνατό και σε εγρήγορση. Μια θεωρία προτείνει ότι αυτές οι χνουδωτές γάτες είναι οι αυθεντικές μακρυμάλλης αιλουροειδείς.