Blog

Μπορούν οι γάτες να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους; Πληροφορίες για τον προσανατολισμό των αιλουροειδών

Το να χάνεται η γάτα μας όταν είναι έξω σε περιπέτειες είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για εμάς τους ιδιοκτήτες γατών. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, οι γάτες μπορούν να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους από χιλιόμετρα μακριά. Αυτή η ικανότητα κίνησης στο σπίτι είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι σας συμβουλεύουν να ελέγξετε για εξαφανισμένες γάτες στο παλιό σας σπίτι αν μετακομίσετε.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι γάτες βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους. Όλες οι ιστορίες για χαμένες γατούλες που εμφανίζονται μια μέρα, έχουν οδηγήσει σε πολλές εικασίες.

Παρόλο που δεν είναι αλάνθαστο, το ένστικτο του σπιτιού τους είναι ένα από τα πολλά πράγματα που κάνουν τις γάτες υποτιμημένους σούπερ σταρ του κόσμου των κατοικίδιων ζώων. Για να το αποδείξετε, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ικανότητά τους να βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους.


Πώς οι γάτες βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους;

Δεν υπάρχει τρόπος να ρωτήσουμε τις γάτες μας πώς βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους αφού χαθούν. Σε αυτό το σημείο έρχονται οι εικασίες. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς το κάνουν, μόνο ότι μπορούν και ότι μερικές γάτες είναι καλύτερες σε αυτό από άλλες.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν μαγνητικό γεωεντοπισμό. Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιεί τα φυσικά μαγνητικά πεδία της γης για να μπορέσουν οι γάτες να βρουν το δρόμο τους πίσω σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μια μελέτη στη δεκαετία του 1950 με έναν λαβύρινθο διαπίστωσε ότι οι γάτες επέλεγαν την έξοδο που ήταν πιο κοντά στο σπίτι τους. Είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στην πλοήγηση όταν κουβαλούσαν μαγνήτες, γεγονός που προσδίδει κάποια υποστήριξη στη θεωρία.

Μερικές φορές, οι γάτες μας δεν έχουν χαθεί εξαρχής. Μπορεί απλώς να έχουν αποσπαστεί κάπου κυνηγώντας ποντίκια. Να θυμάστε ότι δεν έχουν την ίδια αντίληψη του χρόνου με εμάς.

Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διευκολύνετε τη γάτα σας να ξαναβρεί το δρόμο για το σπίτι της:

Τοποθετήστε μικροτσίπ στη γάτα σας (θα πρέπει να το κάνετε αυτό πριν φύγει από το σπίτι).
Ενημερώστε τα τοπικά καταφύγια να έχουν το νου τους για νέες αφίξεις.
Ελέγξτε γύρω από το πρώην σπίτι σας (αν έχετε μετακομίσει πρόσφατα).
Ανακινήστε ένα κουτί με ξηρά τροφή.
Αφήστε το αγαπημένο τους παιχνίδι, τη βούρτσα ή την κουβέρτα τους στη βεράντα.

Από ποια απόσταση μπορεί μια γάτα να βρει το δρόμο για το σπίτι της;

Με όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γάτες μας στον έξω κόσμο, είναι σχεδόν αδύνατο να δοκιμάσουμε πόσο μακριά εκτείνεται το ένστικτο της επιστροφής τους. Όχι μόνο θα ήταν λίγο σκληρό να αφήσετε μια γάτα μόνη της στη μέση του πουθενά, αλλά αντιμετωπίζουν και πολλές απειλές. Τα αυτοκίνητα, τα σκυλιά, ακόμα και οι άνθρωποι είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γάτες μας και που μπορεί να τις κάνουν να χαθούν και να φοβηθούν ακόμα περισσότερο.

Μια από τις λίγες μελέτες που έχουν επιχειρηθεί διεξήχθη από την καθηγήτρια Frances Herrick το 1922. Διαπίστωσε ότι μια μητέρα γάτα θα επέστρεφε στα γατάκια της ακόμη και αν βρισκόταν έως και 4 μίλια μακριά.

Πιο πρόσφατα, όμως, υπήρξε μια ιστορία για μια γάτα στη Φλόριντα το 2013. Είχε χαθεί κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής 200 μίλια μακριά από το σπίτι της. Δύο μήνες αργότερα, βρήκε το δρόμο της επιστροφής στην οικογένειά της.

Τελικά, εξαρτάται από τη γάτα. Κάποια αιλουροειδή έχουν μεγαλύτερη αίσθηση του δρόμου και ισχυρότερα ένστικτα όταν πρόκειται να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους.

Πόσο μακριά περιπλανώνται οι γάτες;

Οι περισσότερες γάτες δεν περιπλανώνται αρκετά μακριά από το σπίτι τους ώστε να κινδυνεύουν να χαθούν. Θα μείνουν σε περιοχές που τους είναι οικείες και ακόμη και αν είναι έξω όλη τη νύχτα, πιθανότατα δεν είναι πολύ μακριά.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να περιπλανηθεί:

Ένας ήσυχος χώρος: Ενώ μπορεί να είναι κοινωνικές, οι γάτες απολαμβάνουν επίσης να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους. Εάν έχετε εισαγάγει ένα νέο κατοικίδιο ή βρίσκεστε στη μέση μιας ανακαίνισης, η γάτα σας μπορεί να χρειάζεται ένα μέρος για να αποσυμπιέζεται. Το ίδιο ισχύει και αν είναι άρρωστη, τραυματισμένη ή φοβισμένη όταν βρίσκεται έξω. Αν κάτι την κάνει να νιώθει ανασφάλεια ή απειλή, η γάτα σας θα πάει στο έδαφος μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Είναι ο τρόπος τους να κρατηθούν ασφαλείς μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι.

Απόσπαση της προσοχής: Παρά την αδιάφορη συμπεριφορά που αποπνέουν, οι γάτες μπορούν εύκολα να αποσπάσουν την προσοχή τους. Αν έχουν αναλωθεί στο κυνήγι ενός τρωκτικού ή έχουν βρει μια ενδιαφέρουσα μυρωδιά, μπορεί να έχουν περιπλανηθεί πιο μακριά από ό,τι σκόπευαν.

Τροφή: Υπάρχουν πολλοί γατόφιλοι εκεί έξω που ταΐζουν αδέσποτες και άγριες γάτες στη γειτονιά τους. Αν οι καλοπροαίρετοι γείτονές σας έχουν αφήσει φαγητό έξω, η γάτα σας μπορεί να εκμεταλλεύεται το δωρεάν γεύμα.

Κυνήγι: Οι γάτες είναι εξαιρετικοί κυνηγοί και θα περάσουν ευχαρίστως ώρες παραμονεύοντας δίπλα σε μια φωλιά ποντικιών για να πιάσουν ένα από αυτά. Ενώ η υπομονή τους είναι αξιοθαύμαστη, η τάση τους να μένουν έξω τόσο αργά δεν παύει να μας ανησυχεί.

Αναζήτηση συντρόφου: Ένα μεγάλο μέρος της περιπλάνησης που κάνουν οι άθικτες γάτες σχετίζεται είτε με την επικράτεια είτε με την αναζήτηση συντρόφου. Οι θηλυκές γάτες σημαδεύουν περιοχές με τις φερομόνες τους όταν είναι σε έξαψη, προειδοποιώντας τα αρσενικά που βρίσκονται κοντά τους για την παρουσία τους. Ο άθικτος αρσενικός σας γάτος θα περιπλανηθεί προς αναζήτηση της.

Διαμάχες για την επικράτεια: Οι γάτες τσακώνονται, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι κρατούν τα αιλουροειδή τους σε εσωτερικούς χώρους. Η επικράτεια είναι μια μεγάλη υπόθεση μεταξύ της κοινότητας των αιλουροειδών. Η φιλική σας γατούλα μπορεί να λατρεύει το ξύσιμο των αυτιών από εσάς, αλλά θα δείξει τα νύχια της αν μια άλλη γάτα καταπατήσει τα χωράφια της. Αν κυνηγούν μια απειλή για το σπίτι τους, μπορεί να χαθούν στη διαδικασία.

Οι γάτες βρίσκουν πάντα το δρόμο για το σπίτι τους;

Το να βρίσκει μια γάτα το δρόμο για το σπίτι της είναι εντυπωσιακό κατόρθωμα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διαβάσει χάρτες. Οι γάτες έχουν επίσης μια έμφυτη ικανότητα να καταλήγουν πίσω στο προηγούμενο σπίτι τους αν μετακομίσετε. Αυτή η τάση να έλκονται προς το μέρος που γνωρίζουν είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να τις κρατάτε μέσα για λίγες ημέρες ή εβδομάδες μέχρι να προσαρμοστούν στη νέα τους τοποθεσία.

Δυστυχώς, η ικανότητά τους να επιστρέφουν στο σπίτι δεν είναι αλάνθαστη. Πολλά πράγματα μπορούν να διακόψουν την προσπάθειά τους να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Οι παρεμβάσεις από ανθρώπους που αντιπαθούν τις γάτες, τα αδέσποτα σκυλιά και οι πολυσύχναστοι δρόμοι αποτελούν απειλές για την ασφάλεια της γάτας σας. Υπάρχει και ο έλεγχος των ζώων που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η πιθανότητα τραυματισμού ή ασθένειας. Ενώ η γάτα σας μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι μετά από περιπλάνηση μερικών χιλιομέτρων, όσο πιο μακριά βρίσκεται, τόσο περισσότερες προκλήσεις αντιμετωπίζει.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να βρει η γάτα σας το δρόμο για το σπίτι της. Κάποιες χρειάζονται μόνο μερικούς μήνες για να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Άλλες μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

Μπορούν οι γάτες εσωτερικού χώρου να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους;

Αν και δεν τα χρησιμοποιούν τόσο συχνά, οι γάτες εσωτερικού χώρου έχουν τα ίδια ένστικτα με τις αντίστοιχες γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους. Όταν πρόκειται να χαθούν, έχουν την ίδια ικανότητα να βρίσκουν το σπίτι τους όπως κάθε άλλο αιλουροειδές. Το πρόβλημα με πολλές γάτες εσωτερικού χώρου είναι ότι δεν είναι τόσο εξοικειωμένες με την επιβίωση έξω όσο οι άγριες ή οι γάτες εξωτερικού χώρου.

Ορισμένες γάτες είναι απλώς καλύτερες στην πλοήγηση από άλλες. Ενώ μια αποφασισμένη γατούλα μπορεί να βρει το δρόμο για το σπίτι της μετά από πολλά χιλιόμετρα και αρκετά χρόνια, μια άλλη μπορεί να μην το κάνει.

Όταν πρόκειται για το αν η γάτα εσωτερικού χώρου μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο για το σπίτι της, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά υπάρχει η ίδια πιθανότητα να μην έχει την εμπειρία που απαιτείται για να το κάνει.

Συμπέρασμα

Οι γάτες δεν είναι απλώς αξιολάτρευτα κατοικίδια για να τις κρατάτε στο σπίτι- είναι επίσης ταλαντούχοι κυνηγοί με μερικές φοβερές ιδιορρυθμίες. Μία από τις πολλές ενδιαφέρουσες ικανότητές τους είναι η ικανότητά τους να βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Υπάρχουν πολλές ιστορίες για γάτες που επέστρεψαν στο σπίτι τους ακόμη και αφού χάθηκαν 200 μίλια μακριά.

Ενώ αυτές οι ιστορίες μπορούν να ζεστάνουν τις καρδιές μας, αυτή η αλλόκοτη ικανότητα εντοπισμού δεν είναι αλάνθαστη. Όσο πιο μακριά βρίσκεται η γάτα σας από το σπίτι της, τόσο πιο πιθανό είναι να μη βρει το δρόμο της επιστροφής.