Blog

Δεν μπορώ να βρω τη γάτα μου πουθενά στο σπίτι: Χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνω

Το να χάνετε τη γάτα σας από τα μάτια σας για πολύ καιρό είναι μια απίστευτα οδυνηρή εμπειρία. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι για να μπορέσετε να πιάσετε αποτελεσματικά δουλειά βρίσκοντας το περιπλανώμενο αιλουροειδές σας. Τα καλά νέα είναι ότι οι χαμένες γάτες του σπιτιού συνήθως δεν πάνε μακριά, εφόσον μπορούν να βρουν ένα κατάλληλο μέρος για να κρυφτούν.

Τα βήματα, εν συντομία, είναι να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα στο σπίτι σας -ιδιαίτερα σε περιοχές όπου είναι εύκολο για τη γάτα σας να κρυφτεί- πριν προχωρήσετε σε εξωτερική έρευνα και διαδώσετε το μήνυμα. Ας δούμε τα βήματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι 5 συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε αν δεν μπορείτε να βρείτε τη γάτα σας πουθενά στο σπίτι

1.Πραγματοποιήστε μια ενδελεχή έρευνα στο σπίτι
Αν η γάτα σας δεν βρίσκεται στα συνηθισμένα της σημεία, μπορεί να κοιμάται ή να κρύβεται σε μια δυσδιάκριτη περιοχή. Αν υπάρχουν στο σπίτι μέλη της οικογένειας ή συγκάτοικοι, βάλτε τους να ψάξουν κι αυτοί. Μιλήστε με όλους όσους βρίσκονται στο σπίτι για να μάθετε πού και πότε είδαν για τελευταία φορά τη γάτα.

Ελέγξτε σοφίτες, υπόγεια, γκαράζ, κάτω και πίσω από έπιπλα, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία (αυτά είναι ζεστά και οι γάτες αγαπούν τα ζεστά σημεία), καλάθια πλυντηρίων, ντουλάπια και οποιαδήποτε στενά σημεία στα οποία μπορεί να κρύβεται η γάτα σας. Επίσης, λάβετε υπόψη σας τους ανοιχτούς αγωγούς στα συστήματα HVAC. Βασικά, ερευνήστε όπου μπορείτε να σκεφτείτε.

Χρησιμοποιήστε έναν φακό αν είναι σκοτεινά (αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο επειδή το φως θα κάνει τα μάτια της γάτας σας να λάμπουν). Για σκοτεινά, μικρά σημεία στα οποία δεν μπορείτε να δείτε καλά, προσπαθήστε να δελεάσετε τη γάτα σας με ένα ραβδί κυνηγού ή άλλο παιχνίδι που της αρέσει.

2.Δελεάστε τη γάτα σας να βγει έξω
Δοκιμάστε να κουνήσετε το πιάτο με τις κροκέτες της γάτας σας ή να σερβίρετε λίγη από την υγρή τροφή της, καθώς ο θόρυβος ή η μυρωδιά μπορεί να βάλει τη γάτα σας σε πειρασμό να βγει από την κρυψώνα της. Εφόσον πρόκειται για μια ειδική περίπτωση, ίσως να θέλετε να βγάλετε λίγο τόνο σε κονσέρβα, καθώς αυτός μυρίζει ιδιαίτερα έντονα και προσκαλεί τις γάτες. Περπατήστε στο σπίτι με την τροφή για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας τη μυρίζει.

3.Ξεκινήστε να ψάχνετε σε εξωτερικούς χώρους
Αν δεν μπορείτε να βρείτε τη γάτα σας πουθενά μέσα στο σπίτι, βγείτε έξω για να ελέγξετε τις περιοχές γύρω από το σπίτι σας, όπως κάτω από το αυτοκίνητό σας, στους θάμνους, στα υπόστεγα και στην αυλή σας. Οι γάτες του σπιτιού δεν τείνουν να απομακρύνονται πολύ -συνήθως όχι περισσότερο από μια ακτίνα τριών έως τεσσάρων σπιτιών- και συνήθως ψάχνουν αμέσως για κάποιο μέρος να κρυφτούν, επειδή ο εξωτερικός κόσμος είναι συντριπτικός γι’ αυτές.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε σαν να ήσασταν εσείς η γάτα σας – όταν βγαίνετε από την πόρτα σας, προς τα πού είναι πιο πιθανό να κατευθυνθεί η γάτα σας; Ποιος δρόμος έχει τις καλύτερες πιθανές κρυψώνες; Αν η γάτα σας έχει αποδράσει ξανά στο παρελθόν, μπορεί να κρύβεται στο ίδιο σημείο με την προηγούμενη φορά.

Φωνάξτε το όνομα της γάτας σας καθώς ψάχνετε και ακούστε προσεκτικά για σημάδια της παρουσίας της, όπως νιαουρίσματα ή θρόισμα στους θάμνους. Πάρτε μαζί σας το μπολ με το φαγητό της γάτας σας, καθώς η μυρωδιά μπορεί να τραβήξει την προσοχή της.

Αν δεν βρείτε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι καλή ιδέα να ξαναψάξετε τη νύχτα με φακό, καθώς τότε είναι πιο πιθανό να βγουν οι γάτες από την κρυψώνα τους. Αφήστε έξω λίγη τροφή με έντονη μυρωδιά (όπως υγρή γατοτροφή ή τόνο) και πασπαλίστε λίγη ξηρή τροφή.

Τοποθετήστε αντικείμενα με τη μυρωδιά του σπιτιού σας έξω, όπως κουβέρτες, πετσέτες, ρούχα, σεντόνια ή ακόμα και το κουτί της άμμου. Αυτά θα μυρίζουν οικεία στη γάτα σας και μπορεί να την ενθαρρύνουν να επιστρέψει.

4.Ενημερώστε τους γείτονες
Μόλις αρχίσετε να ψάχνετε έξω, ενημερώστε τους γείτονές σας και ζητήστε τους να ελέγξουν τους κήπους και τις αποθήκες τους. Ακόμη και αν δεν βρουν αμέσως τη γάτα σας, το να ενημερώσετε τους γείτονές σας σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν το νου τους σε περίπτωση που η γάτα σας εμφανιστεί. Φροντίστε να δείξετε στους γείτονές σας μια πρόσφατη φωτογραφία της γάτας σας, αν δεν την γνωρίζουν.

5.Ψάξτε τη γειτονιά
Αν δεν βρείτε τη γάτα σας κοντά στο σπίτι σας, κάντε μια βόλτα ή μια αργή βόλτα με το αυτοκίνητο στη γειτονιά σας, φωνάζοντας το όνομα της γάτας σας καθώς πηγαίνετε. Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό επειδή ο ήχος της φωνής σας θα είναι οικείος στη γάτα σας και μπορεί να την ενθαρρύνει να εμφανιστεί. Ρωτήστε τους περαστικούς αν έχουν δει κάποια γάτα και ζητήστε τους να έχουν το νου τους και να επικοινωνήσουν μαζί σας αν το κάνουν. Όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν να προσέχουν τη γάτα σας, τόσο το καλύτερο.

Διάδοση της είδησης

Αν δεν είχατε καμία τύχη να βρείτε τη γάτα σας γύρω από το σπίτι σας ή στη γειτονιά σας, μην το βάζετε κάτω. Αναρτήστε σε τοπικές ομάδες κοινωνικής δικτύωσης και σε ομάδες αγνοούμενων κατοικίδιων ζώων μια πρόσφατη φωτογραφία της γάτας σας και δημιουργήστε αφίσες “χαμένης γάτας”. Τοποθετήστε τις σε εφημερίδες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά καταστήματα όπως κτηνιατρεία, καταστήματα, παντοπωλεία και κοινοτικά κέντρα (δείτε την επόμενη ενότητα για ορισμένες σημαντικές συμβουλές ασφαλείας για τη διαφήμιση).

Μιλήστε τηλεφωνικά με τοπικές κτηνιατρικές κλινικές, υπηρεσίες ελέγχου ζώων και καταφύγια για να τους ενημερώσετε για την κατάστασή σας και ζητήστε τους να σας στείλουν με email ή να σας παραδώσουν φωτογραφίες και πληροφορίες για τη γάτα σας, ώστε να ξέρουν ποιον να προσέχουν. Αν υιοθετήσατε τη γάτα σας από τοπικό καταφύγιο ή οργάνωση διάσωσης, μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση και να διαδώσουν το μήνυμα. Είναι ιδανικό να επισκεφθείτε καταφύγια αυτοπροσώπως με φωτογραφίες της γάτας σας που θα διανεμηθούν σε όλο το προσωπικό.

Θα πρέπει να έρθετε γρήγορα σε επαφή με τα καταφύγια, επειδή ορισμένες οργανώσεις διάσωσης ενδέχεται να διαθέσουν γάτες για υιοθεσία εάν δεν τις διεκδικήσουν. Συνεχίστε να επικοινωνείτε καθημερινά με όλα τα τοπικά καταφύγια, επειδή ορισμένες γάτες δεν καταλήγουν στα καταφύγια παρά μόνο εβδομάδες μετά την εξαφάνισή τους.

Εύρεση εξαφανισμένης γάτας: επιπλέον συμβουλές

  • Είναι καλό να παρέχετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση της γάτας σας όταν ενημερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να παραλείπετε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αν κάποιος τηλεφωνήσει για να πει ότι βρήκε τη γάτα σας, ζητήστε του να περιγράψει αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτό βοηθά να ξεχωρίσετε τους γνήσιους καλούντες από τους απατεώνες.
  • Όταν αναρτάτε για τη γάτα σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητήστε από τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί σας, αν πιστεύουν ότι έχουν δει τη γάτα σας, αντί να δημοσιεύσετε τη θέση της δημοσίως.
  • Αν κάποιος προσφερθεί να επιστρέψει τη γάτα σας, να τον συναντάτε πάντα σε δημόσιο χώρο και όχι σε ιδιωτικό.
  • Προσέξτε ότι οι απατεώνες μπορεί να προσφερθούν να επιστρέψουν τη γάτα σας μόνο αν τους στείλετε χρήματα.
  • Ζητήστε από τους ανθρώπους να μοιραστούν τις αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη χαμένη σας γάτα για να βοηθήσετε να διαδοθεί η είδηση.
  • Χρησιμοποιήστε μεγάλα, έντονα γράμματα σε φυλλάδια και αφίσες για να τραβήξετε την προσοχή του κόσμου.
  • Τοποθετήστε όσο περισσότερα φυλλάδια και αφίσες μπορείτε στη γειτονιά σας, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές όπου υπάρχει πολύς κόσμος.
  • Τοποθετήστε μερικές αφίσες σε χαμηλότερο επίπεδο για τα μάτια, ώστε να τις βλέπουν και τα παιδιά.
  • Συνεχίστε να ψάχνετε καθημερινά γύρω από το σπίτι και τη γειτονιά σας για τη γάτα σας, επειδή μερικές γάτες φοβούνται πολύ να βγουν από την κρυψώνα τους στην αρχή, ακόμη και όταν φωνάζετε το όνομά τους.

Συμπέρασμα

Τέλος, αν η γάτα σας επιστρέψει στο σπίτι και δεν το έχετε ήδη κάνει, καλό είναι να βγάλετε μικροτσίπ για να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας επιστραφεί σε περίπτωση μελλοντικής απόδρασης. Είναι επίσης καλή ιδέα να ασφαλίσετε το σπίτι σας (για παράδειγμα, εγκαθιστώντας φράγματα στα παράθυρα για κατοικίδια ζώα) για να αποτρέψετε μελλοντικές αποδράσεις.

Τέλος, αν δεν έχετε επανενωθεί ακόμα με τη χαμένη σας γάτα, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Ορισμένες γάτες εμφανίζονται εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, οπότε μην το βάζετε κάτω. Καλή τύχη.