Blog

Πώς να εκπαιδεύσετε μια αδέσποτη γάτα να χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου: 7 Εύκολα Βήματα

Αν έχετε υιοθετήσει μια αδέσποτη γάτα, συγχαρητήρια! Το να δώσετε ένα στοργικό και παντοτινό σπίτι σε μια γάτα που είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα στη ζωή της είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στον τριχωτό νέο σας φίλο να προσαρμοστεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μπορεί να έχουν συνηθίσει να φροντίζουν τον εαυτό τους, να επιβιώνουν με ό,τι φαγητό μπορούν να βρουν και να κάνουν τις δουλειές τους όπου τους αρέσει!

Τα καλά νέα είναι ότι είναι απολύτως εφικτό να εκπαιδεύσετε μια αδέσποτη γάτα να χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου, και αναλύουμε τον τρόπο σε επτά εύκολα βήματα παρακάτω.

Τα 7 βήματα για να μάθετε μια άγρια ή αδέσποτη γάτα να χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου
1. Επιλέξτε τη σωστή άμμο

Οι αδέσποτες γάτες θα είναι ευαίσθητες στις νέες, τεχνητές μυρωδιές. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια φυσική άμμο χωρίς άρωμα που δεν θα προσβάλλει τη μύτη τους. Αν τις αποσυντονίσει η μυρωδιά μιας άμμου με έντονο άρωμα, είναι πιθανό να αποφασίσουν να κάνουν τη δουλειά τους κάπου αλλού. Οι αρωματισμένες άμμοι για γάτες είναι ένα οριστικό όχι, αλλά ακόμη και κάποιες μη αρωματισμένες και φυσικές άμμοι για γάτες μπορεί να μυρίζουν έντονα και να απωθήσουν τη γάτα σας.

Μπορεί να θέλετε να αναμίξετε την επιλεγμένη άμμο με χώμα για τις πρώτες εβδομάδες. Αν έχετε δει την αδέσποτη γάτα σας να κάνει τη δουλειά της στον κήπο, τότε επιλέξτε χώμα κοντά σε αυτό το σημείο, αφαιρώντας και πετώντας πρώτα, φυσικά, τυχόν στερεά απόβλητα. Αυτό το χώμα θα μυρίζει ήδη οικεία στη νέα σας γάτα και θα τη βοηθήσει να κάνει τη μετάβαση στη χρήση της τουαλέτας.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του χώματος που τοποθετείτε στο κουτί μέχρι να χρησιμοποιείτε μόνο άμμο για γάτες.

2. Επιλέξτε το σωστό κουτί άμμου
Οι αδέσποτες γάτες θα συνηθίσουν να κάνουν τις δουλειές τους σε ανοιχτό χώρο, όπου μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα από θηρευτές ή άλλες επιθετικές γάτες, αν χρειαστεί. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να επιλέξετε ένα ανοιχτό κουτί άμμου και όχι ένα καλυμμένο. Ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος κουτί άμμου με ψηλές πλευρές είναι επίσης μια καλή ιδέα, καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσει η νέα σας γάτα την ιδέα της χρήσης ενός περιορισμένου χώρου.

3. Επιλέξτε τη σωστή τοποθέτηση
Αν εργάζεστε για να πείσετε μια αδέσποτη γάτα να χρησιμοποιεί ένα κουτί για τα απορρίμματα, μπορεί να την έχετε υιοθετήσει από ένα καταφύγιο ή να προσπαθείτε να ενθαρρύνετε μια αδέσποτη γάτα που τριγυρνάει στον κήπο σας να μπει μέσα και να ζήσει μια άνετη ζωή. Κάθε σενάριο θα χρειαστεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση.

Μια αδέσποτη γάτα που υιοθετήθηκε από ένα καταφύγιο και ζει μέσα στο σπίτι, θα χρειαστεί ένα κουτί για την άμμο κάπου στο σπίτι σας, όπου θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση και δεν θα νιώθει παγιδευμένη. Η τοποθέτηση της ταΐστρας στο τέλος ενός διαδρόμου ή στη γωνία του δωματίου μπορεί να είναι η προτίμησή σας, αλλά η νέα σας γάτα μπορεί να αισθάνεται παγιδευμένη σε αυτούς τους χώρους και να επιλέξει να μη χρησιμοποιεί εκεί την ταΐστρα. Η τοποθέτηση της τουαλέτας σε έναν σχετικά ανοιχτό χώρο θα βοηθήσει τη γάτα σας να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, αυτή δεν χρειάζεται να είναι μια μόνιμη θέση. Καθώς η γάτα σας αποκτά αυτοπεποίθηση, μπορείτε σιγά-σιγά να μετακινήσετε το κουτί της άμμου σε κάποιο σημείο που θα προτιμούσατε να το διατηρείτε μακροπρόθεσμα.

Για μια αδέσποτη γάτα που ζει στον κήπο σας και την οποία προσπαθείτε σταδιακά να μετατρέψετε σε γάτα εσωτερικού χώρου, δείτε αν μπορείτε να βρείτε πού κάνει συνήθως τη δουλειά της στον κήπο σας. Αν έχει την τάση να κατουράει και να χέζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε αυτό είναι ένα καλό μέρος για να αφήσετε ένα κουτί απορριμμάτων με την ελπίδα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το σημείο. Καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούν το κουτί άμμου, μπορείτε σταδιακά να το μετακινήσετε πιο κοντά στο σπίτι σας με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Όταν μετακινείτε το κουτί για την άμμο, να το μετακινείτε μόνο μερικά εκατοστά κάθε φορά. Η νέα σας γάτα θα έχει ξοδέψει πολλή ενέργεια για να βρει το κουράγιο να τη χρησιμοποιήσει και όλα αυτά μπορεί να ακυρωθούν αν τη μετακινήσετε πολύ μακριά από το αρχικό σημείο με μια κίνηση.

4. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας με φερομόνες

Οι τεχνητές αιλουροειδείς φερομόνες μπορούν να βοηθήσουν τη γάτα σας να αισθάνεται αυτοπεποίθηση και άνεση στο περιβάλλον της. Αν η γάτα σας μυρίζει φερομόνες αιλουροειδών γύρω από τη νέα της άμμο, είναι πολύ πιο πιθανό να νιώσει ότι η άμμος είναι κάτι οικείο που μπορεί να νιώθει ευτυχισμένη χρησιμοποιώντας το.

Στο εσωτερικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηρεμιστικό διαχύτη, ο οποίος πρέπει να είναι συνδεδεμένος στην πρίζα, αλλά μπορείτε επίσης να ψεκάζετε τακτικά το ίδιο το κουτί άμμου με ένα σπρέι φερομόνης.

5. Προσφέρετε πολλές λιχουδιές και λεκτικό έπαινο
Καθώς βλέπετε την αδέσποτη γάτα σας να χρησιμοποιεί το νέο της κουτί για τα απορρίμματα, επαινέστε την καθώς βγαίνει από το κουτί και δώστε της λιχουδιές, αν τις δεχτεί. Μπορείτε πάντα να τοποθετήσετε τις λιχουδιές στο πάτωμα, αν η γάτα δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να τις πάρει από το χέρι σας ακόμα.

Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε τη θετική ενίσχυση με τη νέα σας γάτα, είναι μια πολύ καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα clicker. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ενημερώσετε τη γάτα σας ότι έχει κάνει κάτι σωστό (π.χ. να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα της) πριν πάρει μια λιχουδιά ή έναν έπαινο. Φροντίστε να ξεκινήσετε τη χρήση του κλικ μακριά από το κουτί της άμμου για να συνηθίσει η γάτα σας το θόρυβο και τη γενική διαδικασία. Μπορείτε να κάνετε κλικ και να δώσετε μια λιχουδιά αν η αδέσποτη γάτα σας σας κοιτάξει ή έρθει όταν την καλέσετε. Μόλις αποκτήσει αυτοπεποίθηση με αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στην επιβράβευση όταν χρησιμοποιεί και το κουτί της άμμου.

Μπορείτε σταδιακά να σταματήσετε να τους δίνετε ανταμοιβή κάθε φορά που χρησιμοποιούν το κουτί της άμμου, αλλά αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε χρόνο για να τους ανταμείβετε με ενθουσιασμό καθώς ξεκινούν.

6. Κρατήστε το κουτί της άμμου καθαρό

Οι γάτες έχουν ευαίσθητη όσφρηση και αν το μικρό τους κουτί μυρίζει βρώμικο, απλά δεν θα το χρησιμοποιήσουν. Φροντίστε να καθαρίζετε το κουτί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αν και είναι προτιμότερο να το καθαρίζετε πολλές φορές κάθε μέρα, αν μπορείτε. Θα πρέπει επίσης να αδειάζετε τακτικά όλη την άμμο από το κουτί και να καθαρίζετε το κουτί πριν το γεμίσετε με εντελώς φρέσκια άμμο. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να το κάνετε αυτό εξαρτάται από τον τύπο της άμμου που χρησιμοποιείτε, τον αριθμό των γατών που έχετε και το πόσο συχνά χρησιμοποιούν το κουτί. Ελέγξτε τις οδηγίες για την επιλεγμένη μάρκα και χρησιμοποιήστε τις ως σημείο εκκίνησης.

7. Κάντε προσαρμογές σταδιακά
Αφού η αδέσποτη γάτα σας χρησιμοποιεί με χαρά το νέο της κουτί άμμου, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σταδιακά αλλαγές, αν θέλετε. Ίσως θελήσετε να μετακινήσετε το κουτί άμμου, να αλλάξετε σε διαφορετική άμμο ή να μεταβείτε σε σκεπαστό ή αυτόματο κουτί άμμου. Απλά φροντίστε να κάνετε τις όποιες αλλαγές αργά. Ίσως να θέλετε να διατηρήσετε τουλάχιστον ένα κουτί άμμου που έχει ρυθμιστεί με την ίδια άμμο με το κουτί που έχει ήδη συνηθίσει η γάτα σας. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα σας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτή ή τη νέα ρύθμιση.

Με λίγη υπομονή, είναι δυνατόν να πείσετε μια αδέσποτη γάτα να αρχίσει να χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου σαν επαγγελματίας.