Blog

Cairn Terrier: Ένας σκύλος εργασίας – Επισκόπηση φυλής, Ανάγκες, Χαρακτήρας και προσωπικότητα , Όλα τα χρήσιμα

Αυτός ο σκύλος εργασίας είναι ανθεκτικός, παιχνιδιάρης και δραστήριος. Το Cairn Terrier έχει κοντά πόδια και είναι μακρύτερο, αλλά δεν σκύβει τόσο χαμηλά στο έδαφος όσο ένα Cairn ή ένα Scottish Terrier. Η δομή του σώματός τους τους επιτρέπει να κυνηγούν το θήραμα από κοντινή απόσταση.

Το κεφάλι είναι κοντύτερο και φαρδύτερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου τεριέ. Αυτό το χαρακτηριστικό τους προσδίδει ένα ισχυρό σαγόνι.Το τρίχωμα είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και αποτελείται από λεπτό, μαλακό υπόστρωμα και άφθονη, ισχυρή εξωτερική τρίχα. Η γούνα γύρω από το ρύγχος δίνει την εντύπωση ότι αυτός ο σκύλος έχει μια κάπως θαμπή έκφραση προσώπου.

Τύπος: Τερριέ
Βάρος: 5,5 με 6 κιλά
Ύψος: 24 με 25 εκατοστά
Καταγωγή: Σκωτία
Ημερομηνία καταγωγής: Μεσαίωνας
Άλλα ονόματα: δεν αναφέρονται

Ορισμένα χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής περιλαμβάνουν

– Ενεργειακό επίπεδο 4/5
– Ανάγκες άσκησης 3/5
– Παιχνίδι 3/5
– Αγάπη 3/5
– Φιλικότητα προς άλλους σκύλους 3/5
– Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια 1/5
– Φιλικότητα προς άλλους ανθρώπους 1/5
– Επαγρύπνηση 1/5
– Ευκολία στην εκπαίδευση 1/5
– Απαιτήσεις περιποίησης 3/5
– Ευαισθησία στη ζέστη 3/5
– Φωνητικότητα 5/5

Ιστορία της φυλής

Το Cairn Terrier κατάγεται από μια οικογένεια τεριέ με μικρές πατούσες που αναπτύχθηκε στο Isle of Skye στη Σκωτία. Θεωρείται ότι έχουν στενότερη συγγένεια με τους προγόνους τους από ό,τι άλλες φυλές που προέρχονται από τους ίδιους προγόνους.
Αυτά τα σκυλιά φαίνεται να υπάρχουν από τον 15ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι αλεπούδων, ασβών και ενυδρίδων. Τα σκυλιά αυτά ήταν σε θέση να συλλαμβάνουν ενυδρίδες από πέτρινους στύλους (στύλους που χρησίμευαν ως ορόσημα ή μνημεία).
Τα σκυλιά αυτά είχαν διάφορα χρώματα, όπως λευκό, γκρι και κόκκινο. Ονομάζονταν ακόμη και Σκωτσέζικα Τεριέ- το 1873 χωρίστηκαν σε Dandy Dinmonds και Sky Terriers, με το Cairn να ανήκει στην τελευταία ομάδα. Το 1881 η ομάδα αυτή χωρίστηκε και πάλι σε Sky Terrier και Hardhair Terrier, και το Hardhair Terrier τελικά διασπάστηκε στις φυλές που είναι γνωστές ως Scotch, West Highland White και τελικά Cairn. Για ένα διάστημα το Cairn ήταν γνωστό ως Skye, αλλά το 1912 μετονομάστηκε σε Cairn Terrier, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα.
Ορισμένα Cairn διασταυρώθηκαν με West Highland Whites για την παραγωγή λευκών, αλλά η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε το 1920.
Η φυλή ήταν αρκετά δημοφιλής στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε πιο γνωστή όταν ο σκύλος έγινε ο Τότο στη διάσημη παραγωγή του “Μάγου του Οζ”. Για όσους προτιμούν τα σκυλιά εργασίας, είναι ένα φυσικό τεριέ.
Μάλιστα, το όνομα και το κύριο σύνθημα της βρετανικής οργάνωσης υποστήριξης της φυλής είναι “ο καλύτερος μικρός φίλος του κόσμου”.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα

Το Cairn Terrier έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τεριέ. Είναι έξυπνα, πονηρά, πολυμήχανα, γενναία, περίεργα, σκληρά, περίεργα και πεισματάρικα σκυλάκια.
Και παρά την πεισματάρικη φύση του, είναι πάντα έτοιμο να εκπληρώσει τις επιθυμίες της οικογένειάς του και να την ευχαριστήσει. Παρά την ισχυρογνώμων εμφάνισή του, είναι στην πραγματικότητα πολύ ευαίσθητο. Εάν λαμβάνουν καθημερινά σωματική και πνευματική άσκηση και διατηρούνται χωρίς λουρί σε ασφαλή χώρο, γίνονται θαυμάσια κατοικίδια. Τους αρέσει να παίζουν και να συναναστρέφονται με τα παιδιά, αλλά μπορεί να είναι επιθετικά προς άλλα μικρά ζώα και να μπουν στον πειρασμό να τα κυνηγήσουν. Ως εκ τούτου, εισαγάγετε τα σε σκύλους με προσοχή. Είναι καλύτερο να τα κοινωνικοποιήσετε από την κουταβική ηλικία.
Τέλος, τα κουτάβια λατρεύουν να μυρίζουν, να εξερευνούν και να κυνηγούν. Μπορεί να έχουν την τάση να γαβγίζουν και να σκάβουν.
Διατήρηση της φυλής και των ιδιαιτεροτήτων της. Μην ξεγελιέστε από το μικρό τους μέγεθος. Το Cairn Terrier χρειάζεται καθημερινή άσκηση. Αυτή περιλαμβάνει περιπάτους στον καθαρό αέρα, βόλτες με μέτριο λουρί και διασκεδαστικά παιχνίδια στον κήπο ή σε ένα ασφαλές μέρος.

Το συρμάτινο τρίχωμά τους χρειάζεται χτένισμα μια φορά την εβδομάδα, αλλά και επαγγελματική περιποίηση από ένα πεπειραμένο groomer τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Υγεία και πιθανές ασθένειες

• Σημαντικές ανησυχίες: καμία
Μικρές ανησυχίες: παράκαμψη, γλαύκωμα (σε συνδυασμό με ή χωρίς οφθαλμική μελάνωση), CMO
• Περιστασιακές καταστάσεις: GCL, επιγονατίδα, συγγενή καρδιακά ελαττώματα
• Προτεινόμενες εξετάσεις: GCL, γόνατο, μάτι, καρδιά
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.