Blog

Μπορούν οι γάτες Σαβάνας να πηδήξουν ψηλότερα από άλλες γάτες; Η ενδιαφέρουσα απάντηση!

Οι γάτες σαβάνας είναι κομψά και υπέροχα αιλουροειδή γνωστά για το μεγάλο τους μέγεθος και την ευκινησία τους. Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια από αυτές τις πανέμορφες γάτες, ίσως ανησυχείτε για το πώς θα την κρατήσετε περιορισμένη.

Λόγω του DNA της άγριας γάτας τους, οι γάτες Savannah είναι πιο ευκίνητες από τις περισσότερες γάτες εσωτερικού χώρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία κατασκευή που να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν. Αν και οι περισσότερες γάτες είναι επιδέξιοι άλτες και αναρριχητές, η Savannah μπορεί να πηδήξει πάνω από 8 πόδια ύψος. Αν πρόκειται να αποκτήσετε μια γάτα Σαβάνα και δεν είστε σίγουροι πώς να την κρατήσετε περιορισμένη, συνεχίστε να διαβάζετε. Στο παρακάτω άρθρο, θα αναλύσουμε πόσο ψηλά μπορεί να πηδήξει η μέση γάτα Σαβάνας και τι μπορείτε να κάνετε για να την κρατήσετε περιορισμένη.


Πώς να κρατήσετε μια γάτα Σαβάνας περιορισμένη

Η γάτα Σαβάνα έχει μεγαλύτερη ορμή για θήραμα από τις περισσότερες οικόσιτες γάτες, ειδικά τις F1, λόγω του DNA του Αφρικανικού Σερβάλ. Αυτό τις κάνει να χάνονται απίστευτα εύκολα- μπορεί να δουν ένα πουλί και να το κυνηγήσουν για λίγο και μετά να βρουν ένα άλλο πουλί για να το καταδιώξουν, και πριν το καταλάβουν, βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και δεν έχουν ιδέα πώς να γυρίσουν πίσω.

Η σαβάνα χρειάζεται άφθονη καθημερινή άσκηση, αλλά είναι καλύτερο να τα κρατάτε μέσα στο σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εάν έχετε φράχτη ύψους 6 ποδιών (το τυπικό ύψος), μπορείτε να εγκαταστήσετε κυλιόμενες μπάρες ή προεκτάσεις φράχτη για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιό σας δεν μπορεί να πηδήξει τον φράχτη. Η ψυχαγωγία της Σαβάνα σας με ψηλά δέντρα γάτας, διαδραστικά παιχνίδια και παιχνίδια στα οποία συμμετέχετε, μπορεί να μειώσει την επιθυμία της να δραπετεύσει. Μπορείτε επίσης να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να περπατάει με λουρί για λίγο καθαρό αέρα και άσκηση, αλλά είναι καλύτερο να μην την αφήσετε να είναι εξωτερική γάτα.

Τύποι γάτας Σαβάνας

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα γατών Σαβάνας, οι οποίες μπορεί να είναι F1, F2, F3, F4 ή F5. Οι F1 και F2 έχουν το περισσότερο DNA Αφρικανικού Σερβάλ, ενώ οι F4 και F5 έχουν το λιγότερο. Λόγω του χαμηλού DNA Serval, οι F4 και F5 δεν θεωρούνται πραγματικές γάτες Savannah.
Οι γάτες Σαβάνα συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με την ποσότητα του African Serval DNA σε αυτές. οι F1 και F2 είναι συνήθως μοναχικοί και δεν απολαμβάνουν να έχουν άλλες γάτες γύρω τους, ενώ οι F4 και F5 λατρεύουν να έχουν άλλα κατοικίδια γύρω τους και περνούν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν παίζοντας μαζί τους.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά και οι ικανότητές τους διαφέρουν επίσης ανάλογα με τον τύπο γενιάς. Η μέση αρσενική γάτα σαβάνα F1 ζυγίζει περίπου 22,9 κιλά και έχει ύψος 16,5 ίντσες. Η F5, ωστόσο, ζυγίζει 13 κιλά και έχει ύψος 13 ίντσες.

Με αυτές τις σωματικές διαφορές έρχεται και η διαφορά στις σωματικές ικανότητες. Το να κρατάτε μια F1 περιορισμένη είναι ακόμη πιο δύσκολο έργο και σας δίνει ακόμη περισσότερους λόγους να την κρατάτε μέσα στο σπίτι, όχι μόνο για την ασφάλειά της αλλά και για την ασφάλεια των άλλων κατοικίδιων ζώων και της άγριας πανίδας γύρω σας.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τις Savannah: Αυτά τα γατάκια είναι μεγάλα. Οι ενήλικες γάτες Savannah μπορούν να μεγαλώσουν έως και 17 ίντσες ύψος, ανάλογα με τη γενιά. Τα γατάκια πρώτης γενιάς (που ονομάζονται F1 και F2) είναι γενικά μεγαλύτερα από τους μεταγενέστερους απογόνους και έχουν όμορφα στίγματα σε αποχρώσεις του καφέ και του μαύρου. Οι μεταγενέστερες γενιές απομακρύνονται περαιτέρω από τον άγριο πρόγονό τους, αλλά διατηρούν τα χρώματα και τα μοτίβα των προηγούμενων γενεών – είναι απλώς μικρότερες και λίγο πιο υπάκουες. Οι γάτες της Savannah είναι πιστές, έξυπνες και περίεργες, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για τους ιδιοκτήτες που αποκτούν γάτα για πρώτη φορά.

Αν και εισήχθησαν πριν από μερικές δεκαετίες, οι γάτες Savannah εξακολουθούν να είναι μια σχετικά σπάνια φυλή. Μερικές πολιτείες έχουν ακόμη και περιορισμούς σε αυτά, συχνά ανάλογα με τη γενιά. Ο έλεγχος των κρατικών διατάξεων είναι μια καλή ιδέα πριν φέρετε στο σπίτι μια γάτα Savannah.

Εμφάνιση

Μιλάμε για κομψότητα! Το ψηλό, αδύνατο σώμα της γάτας της Savannah και το εντυπωσιακό στικτό τρίχωμα κάνουν αυτά τα πανέμορφα ζώα να μοιάζουν κάπως με μικροσκοπικά τσιτάχ. Οι σαβάνες έχουν ύψος 17 ίντσες και έχουν στεφθεί ως η ψηλότερη οικόσιτη γάτα στον κόσμο από το Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες.  Το ύψος και το βάρος τους εξαρτώνται πλήρως από το πόσες γενιές απόσταση έχει από τον άγριο πρόγονό της.

Τα αναγνωρισμένα χρώματα του τριχώματος της Savannah είναι το μαύρο, το καφέ με στίγματα τιγρέ, το γκρι στικτό τιγρέ και το μαύρο. Το τρίχωμα τους είναι κοντό, πυκνό και πολύ εύκολο στη συντήρηση με ένα γρήγορο βούρτσισμα κάθε εβδομάδα περίπου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διαχωρίζει τις γάτες Savannah από άλλες ράτσες: Τα μάτια τους. Με σχήμα αμυγδάλου με σκούρα γραμμή, τα μάτια της Savannah της δίνουν ένα εντυπωσιακό, φιλικό αλλά διαπεραστικό βλέμμα. Το χρώμα των ματιών αντανακλά γενικά το χρώμα του τριχώματος, αλλά όχι πάντα.

Συμπεριφορά

Η γάτα Σαβάνα είναι μια αξιολάτρευτη, μεγαλόσωμη, αλλά και στοργική γάτα που κάθε οικογένεια θα ήταν περήφανη να αποκαλεί κατοικίδιο ζώο της. Ωστόσο, μπορεί να πηδήξει αρκετά ψηλά και πρέπει να διατηρείται πάντα μέσα στο σπίτι, εκτός και αν βγάζετε το κατοικίδιό σας βόλτα με λουρί, κάτι που μαθαίνουν εύκολα λόγω της υψηλής νοημοσύνης τους.

Οι γάτες σαβάνα μπορούν να πηδήξουν πολύ ψηλότερα από τη μέση γάτα του σπιτιού σας, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να έχετε έναν κλειστό χώρο από τον οποίο δεν μπορούν να πηδήξουν ή να σκαρφαλώσουν. Αν θέλετε να υιοθετήσετε μια γάτα Σαβάνα, βεβαιωθείτε ότι η φυλή είναι νόμιμη για κατοχή στην πολιτεία ή την πόλη σας.