Blog

Είναι οι γάτες Munchkin υποαλλεργικές; Χρήσιμες πληροφορίες από κτηνίατρο

Το να είσαι λάτρης της γάτας και ταυτόχρονα πάσχων από αλλεργίες μπορεί να είναι σκληρό – θα ήθελες πολύ να έχεις μια γάτα, αλλά ανησυχείς για τις εξάρσεις. Ορισμένοι πάσχοντες από αλλεργίες επιλέγουν ράτσες γάτας που θεωρούνται “υποαλλεργικές”. Αν έχετε βάλει στο μάτι μία, δυστυχώς, οι γάτες Munchkin δεν είναι υποαλλεργικές.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί οι γάτες Munchkin δεν θεωρούνται υποαλλεργικές και ενημερωθείτε για το ποιες ράτσες μπορεί να είναι κατάλληλες για τους αλλεργιοπαθείς.

Γιατί οι γάτες Munchkin δεν είναι υποαλλεργικές;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, όταν κάποιος υποφέρει από αλλεργία σε κατοικίδια ζώα, δεν είναι το τρίχωμα που προκαλεί την αντίδραση. Το τρίχωμα είναι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που αποβάλλουν τα κατοικίδια ζώα και η πρωτεΐνη που περιέχει είναι το αλλεργιογόνο. Μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού σε ένα σπίτι με γάτες, συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών, των ρούχων, των επίπλων, των χαλιών, των κρεβατιών και των τοίχων.

Αυτό το αλλεργιογόνο βρίσκεται επίσης στο σάλιο και τα ούρα και, σε έναν αλλεργικό, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, φαγούρα ή/και πρησμένα μάτια και μύτη, κόκκινα μάτια και μεταρινική σταγόνα, μεταξύ άλλων.

Στην περίπτωση των γατών Munchkin, δεν ρίχνουν τόσο έντονα όσο κάποιες άλλες φυλές, αλλά ρίχνουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν ενδεχομένως αντίδραση σε έναν αλλεργικό. Για το λόγο αυτό, δεν θεωρούνται υποαλλεργική φυλή.

Είναι όλες οι γάτες υποαλλεργικές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν 100% πραγματικά υποαλλεργικές γάτες, επειδή όλες οι γάτες ρίχνουν τρίχωμα σε κάποιο βαθμό, ακόμη και αν ο βαθμός αυτός είναι ελάχιστος. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες φυλές χαρακτηρίζονται υποαλλεργικές επειδή δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης Fel d1, η οποία είναι το αλλεργιογόνο που ευθύνεται για την πρόκληση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Ρωσική Μπλε
Σιβηρίας
Devon Rex
Balinese
Cornish Rex
Ocicat
Βιρμανίας
Javanese
Oriental Shorthair

Μπορεί ένας αλλεργικός να έχει γάτα;

Αυτό εξαρτάται πραγματικά από τη σοβαρότητα της αλλεργίας. Εάν η αντίδρασή σας στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων είναι συχνά σοβαρή, ίσως να μην είναι το καλύτερο για εσάς ή για τη γάτα. Ένα πράγμα που θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία είναι η απόφαση να εγκαταλείψουμε μια γάτα λόγω μη διαχειρίσιμων συμπτωμάτων αλλεργίας.

Αν δεν είστε σίγουροι αν έχετε αλλεργία στα κατοικίδια ζώα, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας για να το διαπιστώσετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας δεν προκαλούνται καθόλου από τα κατοικίδια αλλά από κάτι άλλο. Οι τρίχες των κατοικίδιων ζώων μπορεί επίσης να μεταφέρουν άλλα αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη και ακάρεα.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι διαχειρίσιμα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στο τρίχωμα που προκαλεί τα συμπτώματα.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

Σκουπίστε τις επιφάνειες, πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα και σκουπίστε τακτικά τα χαλιά με τα οποία είχε επαφή η γάτα σας.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια φιλική προς τις αλλεργίες ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA.
Αποφύγετε να αφήνετε τη γάτα σας πάνω σε έπιπλα ή κρεβάτια.
Ζητήστε από κάποιον άλλον να καθαρίζει το κουτί της άμμου και να περιποιείται τη γάτα σας όταν είναι απαραίτητο. Αν είναι δυνατόν, περιποιηθείτε την έξω για να μειώσετε το τρίχωμα στο σπίτι σας.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε μάσκα και γάντια όταν καθαρίζετε.
Πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε τη γάτα σας ή το κρεβάτι της.

Εμφάνιση

Οι γάτες Munchkin έχουν μια ξεχωριστή εμφάνιση που οι περισσότεροι λάτρεις της γάτας είτε λατρεύουν είτε μισούν. Αυτά τα μικροκαμωμένα κατοικίδια είναι αισθητά χαμηλά στο έδαφος, με πόδια που είναι περίπου 7,5 εκ. πιο κοντά από το μέσο αιλουροειδές. Οπτικά, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν το Munchkin το Dachshund του βασιλείου των γατών. Κάποιοι αναφέρουν ακόμη και το Munchkin ως «λουκάνικο γάτο», ένα παρόμοιο παρατσούκλι με τον αγαπημένο σκύλο.

Τα κοντά άκρα του Munchkin οφείλονται σε μια φυσική γενετική μετάλλαξη και είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό της φυλής. Οι γάτες Munchkin υπάρχουν σε όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς και τα στυλ τριχώματος και μπορεί να έχουν κοντό τρίχωμα, μακρύ τρίχωμα ή να είναι άτριχα. Τα κοντότριχα Munchkin έχουν βελούδινο τρίχωμα μεσαίας πυκνότητας, ενώ τα μακρύτριχα Munchkin έχουν μεταξένια λεία γούνα. Δημοφιλείς αποχρώσεις και μοτίβα τριχώματος είναι το τιγρέ, γκρι και μαύρο.

Μια σημαντική σημείωση: Αν και η γάτα Munchkin υπάρχει σε πολλές αποχρώσεις, είναι ξεχωριστή ράτσα – όχι μικροσκοπικές εκδοχές άλλων φυλών γατών.

Φροντίδα

Η περιποίηση των Munchkin σας θα καθοδηγείται από το στυλ του τριχώματός τους. Τα κοντότριχα Munchkin θα πρέπει να βουρτσίζονται κάθε εβδομάδα, ενώ τα μακρύτριχα Munchkin θα πρέπει να βουρτσίζονται πιο συχνά για να μην μπερδεύεται το τρίχωμά τους. Η Munchkin σας θα καθαριστεί, αλλά το μήκος των ποδιών της μπορεί να κάνει την υγιεινή λίγο πιο δύσκολη για αυτήν τη γάτα. Το περιστασιακό μπάνιο είναι μια καλή ιδέα για να διατηρήσετε τη μικρή σας φίλη καθαρή. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε τα νύχια της κομμένα και τα αυτιά της καθαρά.

Οι Munchkins δεν χρειάζονται πολλά: Αυτές οι γάτες λατρεύουν να τρέχουν και να παίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως θα ξεφύγουν. Δώστε τους παιχνίδια για γάτες, δέντρα με γάτες και ονυχοδρόμια για να τα βοηθήσετε να κάψουν την ενέργειά τους.

“Οι γάτες  Munchkins αγαπούν να τρέχουν και να πηδούν, παρά το μικρό τους ανάστημα”, λέει η Natalie L. Marks. “Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με γάτες, τα παιχνίδια με φτερά και το διαδραστικό παιχνίδι με άλλες γάτες και σκύλους.”

Οι Munchkins είναι μια έξυπνη ράτσα γάτας που μπορεί να εκπαιδευτεί να φέρνει πράγματα και ακόμη και να περπατά με λουρί. Η Krieger λέει ότι ανταποκρίνονται καλά στην εκπαίδευση με κλικ με άφθονη θετική ενίσχυση. Είναι φυσικά κοινωνικές, αλλά η έγκαιρη γνωριμία με τα μέλη της οικογένειας (ειδικά τα παιδιά και άλλα κατοικίδια) θα βοηθήσει το Munchkin γατάκι σας να αισθανθεί ασφάλεια.

Δώστε στο γατάκι σας μια δίαιτα με τροφή για γάτες υψηλής ποιότητας και φρέσκο ​​νερό. Λόγω των κοντών ποδιών της, βεβαιωθείτε ότι τα κουτιά άμμου, τα πιάτα φαγητού και τα μπολ νερού έχουν χαμηλές άκρες, ώστε η Munchkin σας να έχει πρόσβαση σε αυτά χωρίς προβλήματα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτεται τις διατροφικές της ανάγκες της γάτας σας.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, οι γάτες Munchkin δεν είναι υποαλλεργικές, αλλά καμία γάτα δεν είναι πραγματικά υποαλλεργική, ακόμη και αν χαρακτηρίζονται ως τέτοιες, επειδή όλες μαδάνε σε κάποιο βαθμό.
Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι με αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα διατηρούν γάτες και μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους, οπότε δεν χάθηκε κάθε ελπίδα. Ίσως αξίζει να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με έναν αλλεργιολόγο, ωστόσο, καθώς θα είναι σε θέση να σας προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη συμβίωση με μια γάτα ως αλλεργιοπαθής.