Blog

Υπάρχουν αρσενικές γάτες Tortoiseshell; – Γενετική & Ιστορία

Οι γάτες Tortoiseshell είναι μια μοναδική και ασυνήθιστη ράτσα γάτας, γνωστή για τις ποικίλες κηλίδες μαύρου, καφέ και τζίντζερ τριχώματος. Συνήθως, αυτός ο χρωματικός συνδυασμός συναντάται μόνο σε θηλυκές γάτες, και στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των γατών Tortoiseshell είναι θηλυκές. Γνωρίζατε όμως ότι οι γάτες Tortoiseshell μπορεί να είναι και αρσενικές; Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά των αρσενικών γατών χελωνόξανθων, καθώς και τη γενετική τους και τυχόν σχετικούς κινδύνους για την υγεία.

Γενετική των αρσενικών γάτων Tortoiseshell

Οι γάτες Tortoiseshell διακρίνονται από το μοναδικό συνονθύλευμα δύο ή περισσότερων χρωμάτων τριχώματος, συνήθως μαύρου και πορτοκαλί/τζίντζερ. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι θηλυκές λόγω της Χ-συνδεόμενης φύσης του calico χρωματισμού της γούνας. Ο τυπικός θηλυκός συνδυασμός χρωμοσωμάτων είναι ΧΧ, και σε αυτό το επιπλέον γονίδιο Χ βρίσκεται ο συνδυασμός χρωμάτων Tortoiseshell.

Ωστόσο, είναι απολύτως πιθανό να υπάρχουν και αρσενικές γάτες με Tortoiseshell χρώμα. Αυτό συμβαίνει όταν μια αρσενική γάτα κληρονομεί ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ, δίνοντάς της χρωμοσώματα XXY αντί για το τυπικό XY. Η παρουσία αυτού του πρόσθετου χρωμοσώματος Χ μπορεί να προκαλέσει την έκφραση τόσο μαύρου όσο και πορτοκαλί/ιριδίζοντος τριχώματος σε ένα μόνο άτομο. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Πιστεύεται ότι μόνο περίπου 1 στις 3.000 γάτες με Tortoiseshell χρώμα είναι αρσενική.

Κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τις αρσενικές γάτες Tortoiseshell

Δυστυχώς, οι αρσενικές γάτες χελωνοκεφαλής είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένους κινδύνους για την υγεία από ό,τι ο μέσος όρος των γατών. Ως αποτέλεσμα του επιπλέον χρωμοσώματός τους, μπορεί να εμφανίσουν παθήσεις όπως συγγενείς καρδιοπάθειες και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Είναι επίσης επιρρεπείς σε γενετικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Klinefelter, όπου μπορεί να εμφανιστεί καθυστερημένη ή μη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη.

Ταμπεραμέντο των αρσενικών γάτων Tortoiseshell

Οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell τείνουν να έχουν πιο εξωστρεφή και ζωηρή προσωπικότητα από τον μέσο όρο των γατών. Είναι συνήθως αρκετά στοργικές, παιχνιδιάρικες και περίεργες. Μπορούν επίσης να είναι αρκετά ομιλητικές, συχνά νιαουρίζοντας ως απάντηση στις εντολές ή τα αιτήματα του ιδιοκτήτη τους.

Ιστορικό φυλής των αρσενικών γάτων Tortoiseshell

Οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell υπάρχουν εδώ και αιώνες, αλλά δεν είχαν αναγνωριστεί μέχρι πρόσφατα. Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αρσενικής γάτας Tortoiseshell ήταν τον 17ο αιώνα από έναν Άγγλο φυσιοδίφη ονόματι John Ray. Ο Ray παρατήρησε ότι ορισμένα αρσενικά είχαν χρώμα γούνας τυπικό για τις θηλυκές γάτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να κληρονόμησαν επιπλέον χρωμοσώματα από τις μητέρες τους.

Πού θα βρείτε αρσενική γάτα Tortoiseshell;

Η εύρεση αρσενικής γάτας με Tortoiseshell δεν είναι τόσο απλή όσο η εύρεση άλλων γατών, καθώς είναι τόσο σπάνιες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία πώλησης όπου μπορεί να είστε τυχεροί και να βρείτε ένα:

Τα τοπικά καταφύγια ζώων και οι οργανώσεις διάσωσης έχουν συχνά αρσενικές γάτες Tortoiseshell υπό τη φροντίδα τους.
Αξιόπιστοι εκτροφείς μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να βρείτε μια αρσενική γάτα Tortoiseshell, αν επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους.

Ορισμένοι διαδικτυακοί ιστότοποι που είναι αφιερωμένοι στην πώληση γατών παραθέτουν μερικές φορές αρσενικά χελωνοφόρα προς πώληση.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις αρσενικές γάτες Tortoiseshell

Είναι σπάνιες οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell;

Ναι, οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell είναι αρκετά σπάνιες λόγω της γενετικής που απαιτείται για την ύπαρξή τους. Η εύρεση αρσενικής γάτας Tortoiseshell μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βρείτε μία: τοπικά καταφύγια ζώων και οργανώσεις διάσωσης, αξιόπιστοι εκτροφείς και ορισμένοι διαδικτυακοί ιστότοποι.

Ποια είναι η ιδιοσυγκρασία μιας αρσενικής γάτας Tortoiseshell;

Οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell έχουν συνήθως εξωστρεφή και ζωηρή προσωπικότητα, είναι αρκετά στοργικές, παιχνιδιάρικες και περίεργες. Μπορούν επίσης να είναι αρκετά ομιλητικές και να ανταποκρίνονται στις εντολές ή τα αιτήματα του ιδιοκτήτη τους με νιαουρίσματα.
Υπάρχουν άλλα ειδικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις αρσενικές γάτες Tortoiseshell;

Οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell τείνουν να είναι μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γατών και έχουν ασυνήθιστα μεγάλες πατούσες. Έχουν επίσης συνήθως μακρύτερο τρίχωμα από άλλες φυλές και μερικές μπορεί να έχουν ακόμη και επιπλέον δάχτυλα ή νύχια!
Είναι δυνατόν να βρει κανείς καθαρόαιμη αρσενική γάτα Tortoiseshell;

Ναι, ωστόσο, είναι αρκετά σπάνιες, οπότε η εύρεση μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο και έρευνα.
Πώς πρέπει να φροντίζω μια αρσενική γάτα Tortoiseshell;

Όπως συμβαίνει με όλες τις γάτες, ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε μια αρσενική γάτα Tortoiseshell είναι να της παρέχετε θρεπτική τροφή, άφθονη άσκηση, τακτική περιποίηση και πολλή αγάπη! Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για τυχόν προβλήματα υγείας λόγω του επιπλέον χρωμοσώματος φύλου τους.

Είναι οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell καλές με άλλα ζώα;

Οι αρσενικές γάτες Tortoiseshell τείνουν να τα πάνε καλά με σκύλους και άλλες γάτες, αρκεί να εισάγονται σταδιακά και να παρακολουθούνται κατά την αλληλεπίδραση.
Ποιο είναι το μέσο προσδόκιμο ζωής μιας αρσενικής γάτας Tortoiseshell;

Το μέσο προσδόκιμο ζωής μιας αρσενικής γάτας Tortoiseshell είναι συνήθως γύρω στα 12-15 χρόνια. Αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Συμπέρασμα

Οι γάτες Tortoiseshell είναι μια μοναδική και ασυνήθιστη ράτσα γάτας, γνωστή για τις ποικίλες κηλίδες μαύρου, καφέ και τζίντζερ τριχώματος. Συνήθως, αυτός ο χρωματικός συνδυασμός συναντάται μόνο σε θηλυκές γάτες, και στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των γατών Tortoiseshell είναι θηλυκές. Γνωρίζατε όμως ότι οι γάτες Tortoiseshell μπορεί να είναι και αρσενικές; Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά των αρσενικών γατών Tortoiseshell, καθώς και τη γενετική τους και τυχόν σχετικούς κινδύνους για την υγεία.