Blog

Είναι οι βρετανικές κοντότριχες γάτες χαδιάρικες; Χαρακτηριστικά & ιδιοσυγκρασία της φυλής

Η βρετανική κοντότριχη είναι μια αρχαία ράτσα γάτας που είναι η αγαπημένη των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων εδώ και αιώνες. Εκτός από την καλή τους εμφάνιση, αυτές οι γάτες έχουν ήρεμο ταμπεραμέντο και πολλή στοργή για τους ιδιοκτήτες τους.

Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνουν την παρέα των ιδιοκτητών τους, οι Βρετανικές κοντότριχες δεν είναι “γάτες αγκαλιάς”. Είναι λίγο πιο συγκρατημένες από άλλες φυλές, αν και μερικές ανέχονται ελαφρύ αγκάλιασμα και χάδια.

Η ιδιοσυγκρασία μιας βρετανικής κοντότριχης

Ορισμένες γάτες είναι εξαιρετικά προσκολλημένες και στοργικές, ενώ άλλες προτιμούν την ελάχιστη αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους. Οι βρετανικές κοντότριχες συνήθως βρίσκονται κάπου στη μέση – δεν είναι πιθανό να κάθονται και να αγκαλιάζονται μαζί σας, αλλά είναι πιστές και δείχνουν στοργή με χαμηλούς τόνους.

Ανάλογα με το άτομο, ορισμένες βρετανικές κοντότριχες είναι εντάξει με ελαφρές αγκαλιές ή χάδια, αλλά δεν θέλουν να ξαπλώνουν στην αγκαλιά σας ή να τα παίρνετε στα χέρια σας και να τα κρατάτε. Ο τρόπος που δείχνουν τη στοργή τους είναι να κουλουριαστούν δίπλα σας στον καναπέ ή να σας ακολουθούν στο σπίτι.

Το κλειδί με αυτές τις γάτες είναι να αποφύγετε να τις περιορίσετε, κάτι που είναι το πρόβλημα με το πολύ αγκάλιασμα ή το κράτημα. Όταν η γάτα σας νιώθει ελεύθερη να απομακρυνθεί από εσάς, θα νιώθει πιο άνετα να απολαμβάνει τη σωματική στοργή.

Τα καλά νέα είναι ότι, αν παρατραβήξετε τα όρια της γάτας σας, οι βρετανικές κοντότριχες γενικά συγχωρούν. Τούτου λεχθέντος, αν η συμπεριφορά συνεχίζεται, η γάτα σας μπορεί να μην αισθάνεται πλέον άνετα να σας πλησιάζει ή να κουλουριάζεται δίπλα σας για έναν υπνάκο.

Πώς δείχνουν τη στοργή τους οι βρετανικές κοντότριχες;

Έτσι, η βρετανική κοντότριχη σας πιθανόν να μη θέλει να είναι το “μικρό κουτάλι”. Αλλά αν δώσετε προσοχή, θα παρατηρήσετε και άλλα σημάδια της αγάπης και της στοργής της γάτας σας για εσάς.

Οι βρετανικές κοντότριχες, όπως και οι άλλες γάτες, απολαμβάνουν να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Αν η γάτα σας νιώθει άνετα να σας ακολουθεί, να παίζει ανεξάρτητα ή να κοιμάται στο χώρο της στη γωνία, αυτό δεν είναι σημάδι αδιαφορίας – σημαίνει απλώς ότι η γάτα σας νιώθει άνετα και ασφαλής.

Η φωνή είναι επίσης ένας σημαντικό σημάδι, ειδικά με τις βρετανικές κοντότριχες. Δεν είναι τόσο ομιλητικές όσο κάποιες άλλες φυλές, αλλά είναι φωνητικές. Αν η γάτα σας αγκαλιάζεται μαζί σας και γουργουρίζει, είναι σημάδι θετικής εμπειρίας.

Η περιποίηση είναι συχνά ένα σημάδι άνεσης μεταξύ μιας γάτας και του ιδιοκτήτη της. Αν η γάτα σας σας επιτρέπει να τη βουρτσίζετε ή να τη χτενίζετε, αυτό είναι μια ισχυρή εμπειρία δεσμού που δείχνει στοργή. Η γάτα σας μπορεί ακόμη και να ανταποδώσει τη χάρη γλείφοντάς σας, με τον τρόπο αυτό οι γάτες συμμετέχουν στην αμοιβαία περιποίηση.

Υπάρχουν επίσης πολλά παιχνιδιάρικα σημάδια στοργής, όπως το ζύμωμα με τις πατούσες της ή το δάγκωμα. Οι γάτες μπορεί επίσης να σας χτυπήσουν με το κεφάλι ή να τρίψουν τα μάγουλά τους πάνω σας, οι οποίες είναι μαθημένες συμπεριφορές.

Συμπερασματικά

Οι βρετανικές κοντότριχες γάτες μπορεί να μη θέλουν να τις κρατάτε αγκαλιά και να τις αγκαλιάζετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι στοργικές. Πιο συγκρατημένες στην προσωπικότητά τους, οι βρετανικές κοντότριχες προτιμούν να δείχνουν τη στοργή τους με διακριτικούς τρόπους, όπως το να σας ακολουθούν ή να ξαπλώνουν δίπλα σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στην παρόρμηση για αγκαλιές, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε το δεσμό σας εξίσου πολύ μιλώντας στη γάτα σας και συμμετέχοντας σε παιχνίδια.