Blog

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε γύρο; Διαιτητικές οδηγίες από κτηνίατρο

Όταν μοιράζεστε ανθρώπινο φαγητό με σκύλους, η προετοιμασία είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα πρόσθετα μπαχαρικά και καρυκεύματα μπορούν να μετατρέψουν μια απόλυτα υγιεινή λιχουδιά σε κάτι που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα ή πιο ανησυχητικά προβλήματα. Έτσι, ενώ μπορείτε να μοιραστείτε απλό γύρο με το σκύλο σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν έχει προστεθεί κάτι άλλο σε αυτό. Ας εξετάσουμε πώς μπορεί ο σκύλος σας να απολαύσει μια λιχουδιά με γύρο κρέας και ποια συστατικά πρέπει να αποφύγει.

Τι είναι το κρέας γύρου;

Μπορεί να υπάρξει κάποια σύγχυση μεταξύ γύρου και ντονέρ και ενώ μοιάζουν αρκετά, το ντονέρ είναι μεσανατολίτικο και ο γύρος είναι ελληνικός. Το ντονέρ φτιάχνεται συχνά με μοσχάρι, το οποίο ψήνεται σε σούβλα, ενώ η ελληνική εκδοχή φτιάχνεται συνήθως με χοιρινό κρέας. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο, μοσχάρι ή αρνί.

Το κρέας συνήθως καρυκεύεται με αλάτι, μαύρο πιπέρι και σκόρδο- τα άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι ρίγανη, κύμινο, δεντρολίβανο και θυμάρι. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν το κρέας μαζί με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, jalapeños, ντομάτες, χούμους και σάλτσα τύπου ranch με τσίλι ή σάλτσα μπάρμπεκιου.

Αν φτιάχνετε ένα από αυτά τα πιάτα στο σπίτι, μπορείτε να αφήσετε στην άκρη μια μερίδα γύρο για τον σκύλο σας χωρίς να προσθέσετε καρυκεύματα ή μπαχαρικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να απολαύσει τη νόστιμη λιχουδιά μαζί σας χωρίς κανένα από τους κινδύνους.

Μοσχάρι

Το βοδινό κρέας είναι μια προσιτή πηγή πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στις εμπορικές τροφές για κατοικίδια ζώα εδώ και δεκαετίες. Περιέχει βιταμίνες Β12 και Β6, σίδηρο, νιασίνη, ψευδάργυρο, χολίνη, φώσφορο, σελήνιο και ριβοφλαβίνη.
Χοιρινό

Το χοιρινό κρέας μπορεί να είναι μια άλλη καλή πηγή πρωτεΐνης για το σκύλο σας με μέτρο – θυμηθείτε να το μαγειρέψετε και να αφαιρέσετε όλα τα κόκαλα και το λίπος, καθώς το πολύ λίπος μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές στο σκύλο σας. Το χοιρινό κρέας αποτελεί εξαιρετική πηγή αμινοξέων και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θειαμίνη ( βιταμίνη Β1),
Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ένα άπαχο κρέας και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας για τους σκύλους χωρίς να κρύβει πίσω του μεγάλο αριθμό θερμίδων. Προάγει την άλιπη μυϊκή μάζα και είναι μία από τις υψηλότερες πηγές κρέατος του απαραίτητου λιπαρού οξέος ωμέγα -6.
Αρνί

Το αρνί είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, θρεπτικών συστατικών και απαραίτητων αμινοξέων. Είναι επίσης καλή πηγή διαιτητικών λιπών, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της ενέργειας.

Πότε πρέπει να αποφεύγετε το γύρο;

Το απλό κρέας είναι μια εξαιρετική λιχουδιά για ένα σκύλο, αρκεί να το σερβίρετε με μέτρο και να αφαιρέσετε όλα τα κόκαλα, να μαγειρέψετε καλά το κρέας και να το κόψετε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς, ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο πνιγμού. Πολλά συστατικά προστίθενται στο γύρο κρέας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή μετά, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για το σκύλο σας.
Καρυκεύματα

Ο γύρος συνήθως παρασκευάζεται με αλάτι, μαύρο πιπέρι και σκόρδο. Το αλάτι είναι απαραίτητο στη διατροφή ενός σκύλου, καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων και των μυών και διατηρεί τα σωματικά υγρά σε ισορροπία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε τοξίκωση από αλάτι (γνωστή και ως υπερνατριαιμία).

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού στον οργανισμό του σκύλου σας θα τραβήξει νερό από τα κύτταρα και στην κυκλοφορία του αίματος για να αποκαταστήσει την ισορροπία, γεγονός που μπορεί να είναι επιβλαβές για τα κύτταρα και να επηρεάσει τον νευρικό ιστό και τον εγκέφαλο.

Αν και ασφαλές σε μικρές ποσότητες, το μαύρο πιπέρι μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας στομαχικές διαταραχές αν καταπιεί υπερβολική ποσότητα.

Το σκόρδο περιέχει θειοθειικό άλας (το οποίο υπάρχει και στα κρεμμύδια). Είναι τοξικό για το σκύλο σας, καθώς καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.
Μπαχαρικά

Πολλά μπαχαρικά μπορεί να έχουν οφέλη για τους σκύλους, αλλά θα διαπιστώσετε επίσης ότι αν καταποθούν πάρα πολλά, μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικές ενοχλήσεις, εμετό και διάρροια. Για παράδειγμα, η ρίγανη θα προκαλέσει πεπτικές διαταραχές αν καταναλωθεί σε λογικές ποσότητες.

Επειδή έχουμε την τάση να προσθέτουμε περισσότερα από ένα μπαχαρικά στο φαγητό μας, μπορεί να είναι πολύ πλούσιο για έναν σκύλο, οδηγώντας σε στομαχικές διαταραχές.
Σάλτσες και γαρνιτούρες

Ενώ η σως στο γύρο προσθέτει πολλή γεύση σε ένα γεύμα, οι περισσότερες σάλτσες δεν είναι ασφαλείς για τους σκύλους. Η σως μπάρμπεκιου, για παράδειγμα, περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού και συχνά περιέχει κρεμμύδι και σκόρδο.

Παρόλο που ορισμένες γαρνιτούρες γύρου είναι ασφαλείς για κατανάλωση από σκύλους, η σάλτσα τσίλι και τα jalapeños δεν είναι κατάλληλα για σκύλους. Μπορούν να προκαλέσουν αέρια, πόνο, υπερβολική δίψα, εμετό και διάρροια. Οι ώριμες ντομάτες δεν είναι τοξικές και μπορούν να δοθούν στο σκύλο σας με μέτρο, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε το χούμους λόγω του πόσο έντονα είναι καρυκευμένο και του σκόρδου που περιέχει.

Συμπέρασμα

Ο σκύλος σας μπορεί να απολαύσει το γύρο μαζί σας, αλλά θα πρέπει να σερβίρεται σκέτο, καθώς πολλά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμά του ή σερβίρονται μαζί του, μπορεί να είναι επιβλαβή. Για παράδειγμα, το σκόρδο και τα κρεμμύδια θεωρούνται δηλητηριώδη για τους σκύλους, ενώ ακόμη και τα ασφαλή μπαχαρικά μπορεί να είναι πολύ πλούσια και να προκαλέσουν εμετό και διάρροια.

Μια μικρή μερίδα μη καρυκευμένου γύρου μπορεί να χορηγηθεί ως λιχουδιά, αλλά δεν πρέπει να γίνει μέρος της κανονικής διατροφής του σκύλου σας. Προτείνουμε να σερβίρετε υψηλής ποιότητας πλήρη τροφή για σκύλους για να διατηρείτε τον σκύλο σας υγιή.