Blog

5 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε για σκύλους: Επιλογές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Η σωστή δόση βιταμίνης Ε θα ενισχύσει και θα συμπληρώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας και θα προάγει την υγεία των μυών, της καρδιάς, του συκωτιού, του δέρματος και του τριχώματος. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μορίων που ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων και μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Ο οργανισμός του σκύλου σας δεν παράγει μόνος του βιταμίνη Ε, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρέφονται με τη σωστή ποσότητα μέσω μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Οι περισσότερες τροφές για σκύλους περιέχουν συστατικά πλούσια σε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Ε. Ωστόσο, αν θέλετε να συμπληρώσετε τη διατροφή του σκύλου σας με μια άλλη πηγή βιταμίνης Ε, υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές για να διαλέξετε. Αν και σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί τόσο η έλλειψη όσο και η περίσσεια βιταμίνης Ε, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα συμπληρώματα με μέτρο ή σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας. Καταρτίσαμε μια λίστα με τις 5 κορυφαίες φιλικές προς τον σκύλο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.

Οι 5 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε για σκύλους

1. Κρόκος σαφράν

Αν και τεχνικά πρόκειται περισσότερο για συστατικό παρά για τροφή, έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Όχι μόνο αυτό, αλλά το λάδι αυτό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, κυρίως γ-λινολενικού οξέος.

2. Ηλιόσποροι

Οι ωμοί ή καβουρδισμένοι, χωρίς κέλυφος, ανάλατοι, φυσικοί ηλιόσποροι αποτελούν ένα θρεπτικό και γεμάτο βιταμίνη Ε σνακ για τον σκύλο σας. Εκτός από τα οφέλη της βιταμίνης Ε, μόλις ένα τέταρτο του φλιτζανιού αποφλοιωμένων ηλιόσπορων περιέχει επίσης 5,5 γραμμάρια πρωτεΐνης – αν και δεν θα χρειαστεί να δώσετε στο σκύλο σας τόση ποσότητα.

Οι ηλιόσποροι περιέχουν επίσης βιταμίνες Β1, Β6 και Β3 και ευεργετικά μέταλλα, όπως σελήνιο, χαλκό και μαγγάνιο. Οι ηλιόσποροι θα πρέπει να είναι ένα περιστασιακό σνακ που προσφέρεται μόνο σε μέτριες ποσότητες. Οι μικροί σκύλοι μπορούν να έχουν 10 έως 20 σπόρους την εβδομάδα, ενώ οι μεγάλοι σκύλοι δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερους από 20 έως 40 σπόρους. Μιλήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας πριν προσθέσετε ηλιόσπορους στη διατροφή του σκύλου σας.


3. Φυστικοβούτυρο

Οι περισσότεροι σκύλοι βρίσκουν το φυστικοβούτυρο απίστευτα νόστιμο και τα καλά νέα είναι ότι τυχαίνει επίσης να περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Ε σε σύγκριση με άλλες τροφές. Το φυστικοβούτυρο δεν πρέπει να δίνεται σε υπέρβαρους σκύλους ή σε σκύλους που κινδυνεύουν από παχυσαρκία, καθώς έχει πολλές θερμίδες και περιέχει κάποια κορεσμένα λιπαρά. Εάν το κουτάβι σας είναι υγιές, τότε αυτή η επιλογή μπορεί να αποτελέσει μια περιστασιακή ακαταμάχητη και θρεπτική λιχουδιά, προσφερόμενη με μέτρο.

Πριν δώσετε στο σκύλο σας φυστικοβούτυρο, ελέγξτε τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει ξυλιτόλη -αυτή η τεχνητή γλυκαντική ουσία μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση! Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε ανάλατο φυστικοβούτυρο ή, ακόμα καλύτερα, φυστικοβούτυρο ειδικά για σκύλους.


4. Πέστροφα

Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Ε, η καλά μαγειρεμένη πέστροφα μπορεί να αποτελέσει τακτικό μέρος της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής του σκύλου σας. Τα ωμά ψάρια μπορεί να φιλοξενούν επιβλαβή παράσιτα και βακτήρια που μπορούν να αρρωστήσουν πολύ τον σκύλο σας, γι’ αυτό βεβαιωθείτε πάντα ότι έχετε μαγειρέψει καλά την πέστροφα πριν τη δώσετε στον σκύλο σας.

Εφόσον αφαιρέσετε το δέρμα και τα λέπια, το κεφάλι, την ουρά και τα κόκαλα και αποφύγετε την προσθήκη πρόσθετων λιπαρών και καρυκευμάτων κατά το μαγείρεμα, ο σκύλος σας φίλος θα σας ευχαριστεί γι’ αυτή τη νόστιμη και θρεπτική περιστασιακή λιχουδιά!


5. Σολομός

Ο σολομός δεν περιέχει μόνο υψηλές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12 και Ε, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας και προάγουν ένα υγιές, λαμπερό τρίχωμα.

Βεβαιωθείτε ότι ο σολομός που ταΐζετε το σκύλο σας είναι μαγειρεμένος και παρασκευασμένος χωρίς καρυκεύματα ή επιπλέον συστατικά και ποτέ ωμός. Ο ωμός σολομός περιέχει συχνά βακτήρια και παράσιτα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή, ενίοτε απειλητική για τη ζωή ασθένεια στο σκυλάκι σας. Ο σολομός περιέχει μικροσκοπικά οστά, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τα αφαιρείτε πριν το μαγείρεμα. Προσφέρετε σολομό με μέτρο και όχι κάθε μέρα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές σε ορισμένους σκύλους.

Πόση βιταμίνη Ε πρέπει να λαμβάνει ο σκύλος μου;

Οι ημερήσιες ανάγκες του σκύλου σας σε βιταμίνη Ε ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή, το στάδιο ανάπτυξης και εξέλιξης και το ατομικό του μέγεθος. Σύμφωνα με την Association of American Feed Control Officials (AAFCO), η ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι 50 IU (διεθνείς μονάδες) ανά κιλό (2,2 lb) τροφής. Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι το ελάχιστο για την υγιή ανάπτυξη και μεγέθυνση, ενώ η τυπική ποσότητα βιταμίνης Ε στην τροφή μπορεί να φτάσει έως και τις 500 IU/kg. Ωστόσο, οι σκύλοι ανέχονται με ασφάλεια πολύ υψηλότερες ποσότητες στην τροφή τους, ακόμη και 1000-2000 IU/kg τροφής.

Οι περισσότερες ποιοτικές τροφές για σκύλους θα πρέπει να περιέχουν ήδη την ημερήσια απαίτηση του σκύλου σας σε βιταμίνη Ε, αλλά αν παρασκευάζετε την τροφή του σκύλου σας στο σπίτι ή αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Αναζητήστε επαγγελματικές πηγές ή έναν κτηνίατρο-διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια πλήρη και ισορροπημένη σπιτική διατροφή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σκύλου σας. Τόσο ο κτηνίατρός σας όσο και ο ειδικός σε θέματα διατροφής θα σας συμβουλεύσουν σχετικά με την κατάλληλη τροφή και τα θρεπτικά συστατικά που είναι προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες του σκύλου σας.

Συμπέρασμα

Εάν ταΐζετε το σκύλο σας με μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή του εμπορίου που πληροί τις απαιτήσεις της AAFCO, θα πρέπει ήδη να καταναλώνει την ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης Ε που απαιτείται από έναν υγιή σκύλο. Τούτου λεχθέντος, αν θέλετε να συμπληρώσετε τη διατροφή του σκύλου σας με υγιεινά, φυσικά σνακ που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, τότε υπάρχουν πολλές επιλογές -συμπεριλαμβανομένου του περιστασιακού φυστικοβούτυρου, του σολομού, της πέστροφας, ακόμα και λίγες σταγόνες σαφράνελαιου! Ωστόσο, συμβουλευτείτε πάντα πρώτα τον κτηνίατρό σας προτού εισαγάγετε νέα συστατικά στην τροφή του σκύλου σας. Θυμηθείτε να το κάνετε με μέτρο και μόνο περιστασιακά και όχι σε καθημερινή ή τακτική βάση, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Αν υποψιάζεστε έλλειψη βιταμινών, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, ώστε να αποκλείσει άλλες υποκείμενες παθήσεις και να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη διατροφή για το σκύλο σας.