Blog

Γιατί αρέσει η λάσπη στα σκυλιά; Εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των σκύλων

Δεν παραλείπει ποτέ να συμβεί. Κάνετε μπάνιο το σκύλο σας ή ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνεται, φέρνοντας μαζί του ανοιξιάτικες βροχές, και ο σκύλος σας φαίνεται να τρελαίνεται. Αφήνετε τον σκύλο να βγει για λίγο καθαρό αέρα και να στεγνώσει μετά το μπάνιο του, και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να βρει μια λακκούβα λάσπης για να κυλιστεί.

Γιατί αρέσει η λάσπη στα σκυλιά; Η απλή απάντηση είναι ότι τα σκυλιά πάντα αγαπούσαν τη λάσπη. Φαίνεται ότι είναι στο DNA τους να βρίσκουν την πρώτη διαθέσιμη λακκούβα και να κυλιούνται σε αυτήν με την καρδιά τους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας κατευθύνεται κατευθείαν προς τη λάσπη όταν ανοίγετε την πίσω πόρτα. Θα συζητήσουμε μερικούς από αυτούς τους λόγους παρακάτω, οπότε ελάτε μαζί μας.

Οι 5 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι αγαπούν τόσο πολύ τη λάσπη

Οι σκύλοι κυλιούνται στη λάσπη για διάφορους λόγους, και μερικοί από αυτούς μπορεί να σας εκπλήξουν.
1. Η λάσπη τα δροσίζει

Αρκετά ζώα, όχι μόνο οι σκύλοι, στρέφονται στη λάσπη για να δροσιστούν αν ο καιρός έξω είναι καύσωνας. Ένα λεπτό στρώμα υγρής λάσπης μπορεί να προστατεύσει το κατοικίδιό σας από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Έτσι, αν ο σκύλος σας τρέχει και κυλιέται στην πρώτη λακκούβα λάσπης που βλέπει την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να είναι επειδή ζεσταίνεται και ψάχνει έναν τρόπο να δροσιστεί.
2. Δεν τους αρέσει ο τρόπος που μυρίζουν

Μερικές φορές, ο σκύλος σας απλά δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που μυρίζει. Εξάλλου, ποιος σκύλος που σέβεται τον εαυτό του θέλει να μυρίζει σαμπουάν για σκύλους και λεβάντα; Όλοι θέλουμε τα σκυλιά μας να μυρίζουν ωραία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος θέλει να μυρίζει έτσι.

Αν δείτε το σκύλο σας να τρέχει στην πλησιέστερη λάσπη και να κυλιέται μετά το μπάνιο, μπορεί να προσπαθεί να αλλάξει τη μυρωδιά του. Ο σκύλος πιθανότατα προσπαθεί να πάρει πίσω τη μοναδική του μυρωδιά. Οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της μυρωδιάς τους μερικές φορές, και επειδή αυτή η μυρωδιά είναι δυσάρεστη για εμάς δεν σημαίνει ότι είναι και για τον πληθυσμό των σκύλων στο σύνολό του.

3. Τους αρέσει η γεύση

Όσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται, σε μερικούς σκύλους αρέσει η γεύση της λάσπης. Ένας σκύλος θα φάει περιστασιακά τη λάσπη στην οποία παίζει μόνο και μόνο επειδή του αρέσει η γεύση της. Ωστόσο, η λάσπη έχει παράσιτα και βακτήρια που μπορούν να αρρωστήσουν πραγματικά τον σκύλο σας, οπότε είναι μια συμπεριφορά που θέλετε να αποθαρρύνετε στον σκύλο φίλο σας.

Αν ο σκύλος σας τρώει λάσπη τακτικά, ίσως ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να έχει κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας ή ελλείψεις στη διατροφή του που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν.
4. Καλύπτουν τη μυρωδιά τους

Μερικές φορές, ένας σκύλος κυλιέται και παίζει στη λάσπη για να καλύψει τη μυρωδιά του. Αυτό ανάγεται στα άγρια σκυλιά, τα οποία κυλιούνται στη λάσπη για να καλύψουν τη μυρωδιά τους και να μην τους εντοπίσουν τα αρπακτικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην άγρια φύση, επειδή εμποδίζει τα κουνέλια, τους σκίουρους και άλλα θηράματα να γνωρίζουν ότι ένας άγριος σκύλος τα κυνηγάει.

Αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι που κάνουν και οι οικόσιτοι σκύλοι, αν και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το κυνήγι της τροφής τους. Μην ανησυχείτε- ο οικόσιτος σκύλος σας απλώς αισθάνεται το κάλεσμα της άγριας φύσης όταν βλέπει μια λακκούβα με λάσπη.

5. Νομίζουν ότι είναι πολύ διασκεδαστικό

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά αγαπούν τη λάσπη είναι ότι είναι πολύ διασκεδαστική γι’ αυτά. Σε εσάς αρέσουν τα αφρόλουτρα και στον σκύλο σας αρέσει η λάσπη, οπότε δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο να καταλάβετε, τουλάχιστον κατά τη γνώμη του σκύλου σας. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη, τα σκυλιά ζουν στη στιγμή και δεν τα νοιάζει ποιος καθαρίζει μετά από αυτά ή ότι εντοπίζουν λάσπη στα πρόσφατα σφουγγαρισμένα πατώματά σας.

2 συμβουλές για να μην αφήσετε το σκύλο σας να κυλιστεί στη λάσπη

Παρόλο που όλοι αυτοί είναι βάσιμοι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας αγαπάει τη λάσπη, αυτό δεν σημαίνει ότι θέλετε το κατοικίδιό σας να κυλιέται σε αυτήν και στη συνέχεια να την εντοπίζει στο σπίτι σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο σας μακριά από τη λάσπη.
1. Αποσπάστε του την προσοχή

Αν και είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, μπορείς να αποσπάσεις την προσοχή του σκύλου σου από το να μπει στη λάσπη. Δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή του κουταβιού σας με μια άλλη διασκεδαστική δραστηριότητα, όπως το να παίζετε. Τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να διασκεδάσουν με τους γονείς τους παρά να κυλιστούν στη λάσπη, αν και αυτό είναι επίσης διασκεδαστικό.

2. Πάρτε το λουρί σας

Αν και κανένας γονέας κατοικίδιων δεν θέλει να αναγκάσει το σκύλο του να είναι με λουρί στην αυλή του, αν θέλετε να κρατήσετε το σκύλο σας μακριά από τη λάσπη, θα πρέπει να παίρνετε το λουρί μαζί σας τις βροχερές ημέρες. Η βόλτα με το κατοικίδιό σας με λουρί θα κρατήσει το σκύλο μακριά από τη λάσπη και τα πατώματά σας καθαρά όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Βεβαιωθείτε ότι δεν φωνάζετε και δεν μαλώνετε το σκύλο σας, καθώς δεν θέλετε να νομίζει ότι το να είναι με το λουρί έξω τις βροχερές ημέρες είναι τιμωρία.

Συμπέρασμα

Στα σκυλιά αρέσει να παίζουν στη λάσπη επειδή είναι διασκεδαστικό. Μερικές φορές μπαίνουν σε μια λακκούβα λάσπης για να καλύψουν τη μυρωδιά τους ή για να βγάλουν τη μυρωδιά του σαμπουάν σκύλου από το σώμα τους, αλλά τις περισσότερες φορές, είναι απλώς επειδή πιστεύουν ότι είναι κάτι διασκεδαστικό.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές για να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να μπαίνει στη λάσπη, αλλά αν αυτές δεν αποδώσουν, ίσως είναι καλύτερο να κρατάτε τον σκύλο σας μέσα στις βροχερές μέρες, εκτός από την ώρα που χρησιμοποιεί την τουαλέτα για το προσεχές μέλλον. Ωστόσο, αν δεν σας πειράζει να πλύνετε τον σκύλο, μπορείτε να τον αφήσετε να παίξει μέχρι τελικής πτώσεως.