Blog

Γιατί τα σκυλιά μυρίζουν άσχημα όταν είναι βρεγμένα; 10 συνηθισμένοι λόγοι & τι να κάνετε

Δεν είναι μυστικό ότι τα σκυλιά μπορεί να έχουν μια ξεχωριστή μυρωδιά, ειδικά όταν είναι βρεγμένα. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει αυτή τη μυρωδιά αφού κάνετε μπάνιο το σκύλο σας, αφού τον έχετε πάει για μπάνιο ή ακόμα και αφού απλά τον έχετε βγάλει βόλτα στη βροχή!

Τι προκαλεί όμως αυτή τη μυρωδιά; Και υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε; Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε 10 συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά μυρίζουν άσχημα όταν είναι βρεγμένα και θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε ή να σταματήσετε τη μυρωδιά του βρεγμένου σκύλου!

Τι είναι η “μυρωδιά βρεγμένου σκύλου”;

Η μυρωδιά του βρεγμένου σκύλου είναι μια χαρακτηριστική οσμή που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων είναι εξοικειωμένοι με αυτήν. Συνήθως περιγράφεται ως μια μουχλιασμένη, ξινή ή υγρή οσμή που γίνεται πιο έντονη όταν το τρίχωμα ενός σκύλου είναι βρεγμένο. Αυτή η οσμή προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων που θα εξερευνήσουμε αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ελαίων, των βακτηρίων και των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Οι 10 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά μυρίζουν άσχημα όταν είναι βρεγμένα

1. Φυσικά έλαια

Όπως εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έχουν φυσικά έλαια στο δέρμα τους που βοηθούν στην προστασία της γούνας τους και τη διατήρηση της υγείας της. Όταν το τρίχωμα ενός σκύλου είναι βρεγμένο, αυτά τα έλαια απελευθερώνονται και μπορεί να αναδύουν άσχημη μυρωδιά. Τα έλαια αναμειγνύονται με το νερό και δημιουργούν μια υγρή, μουχλιασμένη οσμή που μπορεί να παραμείνει ακόμα και αφού ο σκύλος στεγνώσει.

2. Βακτήρια

Όταν το τρίχωμα ενός σκύλου είναι βρεγμένο, γίνεται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν άσχημες οσμές από τις οποίες είναι δύσκολο να απαλλαγείτε. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικές μολύνσεις και άλλα προβλήματα υγείας, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Είτε είναι καθαρό είτε βρώμικο, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν βακτήρια στο δέρμα του σκύλου σας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην τους παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν ενδεχομένως βλάβη, καθιστώντας σημαντική την τήρηση της καλής υγιεινής των κατοικίδιων ζώων!
3. Νεκρά κύτταρα του δέρματος

Τα σκυλιά αποβάλλουν φυσικά κύτταρα του δέρματος και όταν αυτά τα κύτταρα αναμειγνύονται με νερό, μπορεί να δημιουργήσουν μια ξινή, μουχλιασμένη οσμή. Η βρεγμένη γούνα μπορεί να παγιδεύσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην κακοσμία.

4. Πρωκτικοί αδένες

Οι σκύλοι έχουν δύο μικρούς σάκους που βρίσκονται εκατέρωθεν του πρωκτού τους και παράγουν ένα έντονα μυρωδάτο υγρό. Όταν ένας σκύλος είναι βρεγμένος, αυτό το υγρό μπορεί να γίνει πιο συμπυκνωμένο και να παράγει ισχυρότερη οσμή.

Ορισμένα σκυλιά μπορεί ακόμη και να απελευθερώνουν αυτό το υγρό όταν φοβούνται ή αγχώνονται, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε μια έντονη οσμή.
5. Κολύμπι

Οι σκύλοι που κολυμπούν σε λίμνες, λίμνες ή ποτάμια μπορεί να έρθουν σε επαφή με φύκια, βακτήρια ή άλλες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν άσχημη οσμή. Αν ο σκύλος σας αγαπάει να κολυμπάει, είναι σημαντικό να τον ξεπλένετε με καθαρό νερό αφού τελειώσει για να απομακρύνετε τυχόν πηγές δυσοσμίας.

6. Υγρή γούνα

Όταν η γούνα ενός σκύλου είναι βρεγμένη και δεν έχει στεγνώσει σωστά, μπορεί να γίνει υγρή. Η υγρή γούνα μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές.
7. Διατροφή

Εκτός από τους παράγοντες του δέρματος, Γνωρίζατε ότι η διατροφή ενός σκύλου μπορεί επίσης να επηρεάσει την οσμή του;

Τα σκυλιά που τρώνε πολλά ψάρια ή άλλες τροφές με έντονη μυρωδιά μπορεί να έχουν πιο έντονη οσμή όταν βρέχονται. Είναι σημαντικό να ταΐζετε το σκύλο σας με μια ισορροπημένη διατροφή που να καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες, ώστε να μειώσετε τις οσμές.

8. Μυκητιασικές λοιμώξεις

Παρόμοια με τα βακτήρια, οι υγρές συνθήκες μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μυκήτων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και δυσάρεστες οσμές. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνές σε σκύλους με πυκνό, διπλό τρίχωμα ή σε εκείνους που περνούν πολύ χρόνο σε υγρό περιβάλλον.

Όπως και με τα βακτήρια, η σωστή υγιεινή και το στέγνωμα είναι το κλειδί για την πρόληψη τυχόν μυκητιασικών επιπλοκών.
9. Κακή υγιεινή

Οι σκύλοι που δεν περιποιούνται ή δεν πλένονται τακτικά μπορεί να έχουν εντονότερη οσμή όταν βρέχονται. Η τακτική περιποίηση, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος και του μπάνιου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των οσμών και να διατηρήσει το τρίχωμα του σκύλου σας υγιές και καθαρό. Εκτός από την πρόληψη των οσμών, η σωστή υγιεινή και περιποίηση μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο σκύλος σας θα αισθάνεται πιο φρέσκος και πιο άνετος!
10. Η ράτσα σας είναι γνωστό ότι μυρίζει

Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι απλά πιο επιρρεπείς στο να έχουν πιο έντονη οσμή από άλλες. Οι φυλές με φυσικά λιπαρό δέρμα ή παχύ, πυκνό τρίχωμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μυρωδιά βρεγμένου σκύλου.

Επιπλέον, τα σκυλιά με πτυχές ή ρυτίδες στο δέρμα, όπως τα μπουλντόγκ και τα παγκ, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηριακών ή μυκητιασικών λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν οσμές.

Ποιες άλλες ράτσες μυρίζουν χειρότερα από άλλες;

Ενώ όλα τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν μυρωδιά βρεγμένου σκύλου, ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό από άλλες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι διάφορες φυλές έχουν διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα στο δέρμα και το τρίχωμά τους!

Τα σκυλιά με παχύ, διπλό τρίχωμα, όπως τα Ριτρίβερ και τα Χάσκι, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν έντονη οσμή όταν βρέχονται. Οι φυλές με τσαλακωμένο δέρμα, όπως τα μπουλντόγκ και τα σαρ-πέι, μπορεί επίσης να είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη άσχημων οσμών λόγω της παγιδευμένης υγρασίας και των βακτηρίων.

5 συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε ή να σταματήσετε τη μυρωδιά του υγρού σκύλου

Ενώ δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς τη μυρωδιά του βρεγμένου σκύλου, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε ή να τη μειώσετε!
1. Τακτική περιποίηση και καλή υγιεινή

Η τακτική περιποίηση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, των υπερβολικών ελαίων και της βρωμιάς που μπορεί να συμβάλλουν στην άσχημη οσμή. Το τακτικό βούρτσισμα του τριχώματος του σκύλου σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διανομή των φυσικών ελαίων σε όλο το τρίχωμά του, διατηρώντας το υγιές και καθαρό.

Το τακτικό μπάνιο του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς, των βακτηρίων και άλλων ουσιών που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση κακών οσμών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην κάνετε υπερβολικό μπάνιο το σκύλο σας, καθώς αυτό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το τρίχωμά του, οδηγώντας σε ξηρό, φαγούρα στο δέρμα.

Για σωστές συμβουλές περιποίησης και υγιεινής, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την καλύτερη προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσετε!
2. Χρήση σαμπουάν φιλικού προς τα κατοικίδια ζώα

Όταν κάνετε μπάνιο το σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν φιλικό προς τα κατοικίδια ζώα που δεν θα ερεθίζει το δέρμα τους ή δεν θα αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το τρίχωμά τους. Αναζητήστε ένα σαμπουάν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξουδετερώνει τις οσμές.

Ορισμένα σκυλιά μπορεί επίσης να έχουν ευαίσθητο δέρμα, οπότε φροντίστε να επιλέξετε το καλύτερο, υψηλής ποιότητας σαμπουάν για τον τριχωτό σας φίλο!

3. Στεγνώστε καλά το σκύλο σας

Βλέποντας ότι τα βακτήρια, οι μύκητες και η υγρή γούνα μπορούν να προκαλέσουν μυρωδιά βρεγμένου σκύλου, είναι σημαντικό να τον στεγνώνετε καλά για να αποφύγετε μια υγρή, μουχλιασμένη οσμή.

Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι σε χαμηλή ρύθμιση για να στεγνώσει εντελώς το τρίχωμά τους.
4. Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις του δέρματος

Αν ο σκύλος σας έχει κάποια δερματική λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα υγείας που προκαλεί άσχημη οσμή, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε άμεσα. Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της λοίμωξης και στη μείωση των οσμών!
5. Ταΐστε το σκύλο σας με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με σωστή άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το σκύλο σας σε φόρμα και υγεία. Εκτός από τη συνολική του υγεία, μια θρεπτική διατροφή μπορεί επίσης να προάγει την υγεία του δέρματος που μπορεί ενδεχομένως να μειώσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη μυρωδιά βρεγμένου σκύλου.

Συμπέρασμα

Η μυρωδιά βρεγμένου σκύλου μπορεί να είναι δυσάρεστη, αλλά είναι ένα φυσικό μέρος της κατοχής ενός σκύλου. Κατανοώντας τις συνήθεις αιτίες αυτής της οσμής και λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψή της, μπορείτε να διατηρήσετε το σκύλο σας να μυρίζει φρέσκο και καθαρό.

Συνεργαζόμενοι με τον κτηνίατρό σας και φροντίζοντας καλά το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να συμβάλλουν στην κακή οσμή. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να διατηρήσετε τον σκύλο σας να μυρίζει υπέροχα και να απολαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που αγαπά, ακόμη και όταν βρέχεται.