Blog

Έχουν οι σκύλοι γευστικούς κάλυκες; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

Η γεύση παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τα τρόφιμα. Συνήθως δεν τρώμε πράγματα που δεν βρίσκουμε νόστιμα, αλλά μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα σκυλιά της οικογένειάς μας; Οι σκύλοι τρώνε κάθε είδους παράξενα πράγματα – άμμο, γρασίδι, χαρτί, πέτρες, κάλτσες, παιχνίδια, ακόμα και τα ίδια τους τα περιττώματα. Αυτά τα αντικείμενα δεν είναι δυνατόν να έχουν καλή γεύση, οπότε πιθανώς αναρωτιέστε αν οι σκύλοι έχουν καθόλου αίσθηση της γεύσης.

Φυσικά, οι σκύλοι έχουν γευστικούς κάλυκες, αλλά η τάση τους να τρώνε παράξενα μη τροφικά αντικείμενα συνδέεται συνήθως με την περιέργειά τους ή την ακόρεστη ανάγκη τους να μασάνε και όχι προς τη γεύση.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ποιες γεύσεις προτιμούν οι σκύλοι και πώς η μυρωδιά συνδέεται με την ικανότητά τους να γεύονται.

Έχουν οι σκύλοι γευστικούς κάλυκες;

Οι σκύλοι έχουν γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Βρίσκονται στα μικρά εξογκώματα της γλώσσας που είναι γνωστά ως θηλές. Αν και η αίσθηση της γεύσης δεν είναι τόσο έντονη όσο η δική μας, είναι μία από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσουν τα κουτάβια.

Τα σκυλιά έχουν γευστικούς κάλυκες σε όλη τη γλώσσα τους και στο πίσω μέρος του λαιμού τους.

Τι μπορούν να δοκιμάσουν τα σκυλιά;

Οι σκύλοι έχουν μόνο περίπου 1.700 γευστικούς κάλυκες, σε σύγκριση με τους 9.000 του ανθρώπου. Αλλά, όπως κι εμείς, μπορούν να αναγνωρίζουν γεύσεις όπως γλυκιά, ξινή, αλμυρή και πικρή. Οι γευστικοί κάλυκες σε διαφορετικές περιοχές της γλώσσας ενός σκύλου είναι πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες γεύσεις από ό,τι σε άλλες.

Οι σκύλοι δεν ανέπτυξαν τους υποδοχείς του αλατιού με τον ίδιο τρόπο που αναπτύξαμε εμείς. Η διατροφή των προγόνων τους είναι φυσικά πλούσια σε κρέας και αλάτι, οπότε δεν χρειάστηκε ποτέ να αναζητήσουν εξωτερικές πηγές αλατιού, με αποτέλεσμα να ενδιαφέρονται λιγότερο για τροφές με αλμυρή γεύση.

Συχνά προτιμούν τις γλυκές γεύσεις, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο ότι η προγονική τους διατροφή περιελάμβανε άγρια φρούτα και λαχανικά.

Σε αντίθεση με εμάς, όμως, έχουν μοναδικούς γευστικούς κάλυκες που μπορούν να γευτούν το νερό. Έτσι, ενώ εμείς θεωρούμε το νερό ως μια άγευστη ουσία, οι σκύλοι πιθανότατα θα έχουν μια πολύ διαφορετική εμπειρία. Αυτοί οι ειδικοί γευστικοί κάλυκες βρίσκονται στην άκρη της γλώσσας τους, το μέρος που βυθίζεται στο νερό και κουλουριάζεται κάτω όταν ένας σκύλος πίνει. Γίνονται πιο ευαίσθητοι όταν διψούν ή μετά το φαγητό.

Πώς παίζει ρόλο η μυρωδιά στο πώς γεύονται τα σκυλιά;

Αν και η αίσθηση της γεύσης ενός σκύλου είναι περίπου το ένα πέμπτο της δικής μας, η όσφρησή τους μπορεί να είναι έως και 100.000 φορές καλύτερη από τον άνθρωπο, ανάλογα με τη ράτσα. Η μυρωδιά παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς ένας σκύλος βιώνει την τροφή του και ολόκληρο τον κόσμο. Η μυρωδιά ενός αντικειμένου ενισχύει τη γεύση του.

Επιπλέον, οι σκύλοι έχουν ένα ειδικό όργανο όσφρησης στον ουρανίσκο τους που αυξάνει την αίσθηση της όσφρησης και τους βοηθά να “γευτούν”. Επειδή η όσφρησή τους είναι τόσο ισχυρή, οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν διαισθητικά να γνωρίζουν αν κάτι θα είναι ασφαλές να το φάνε απλά και μόνο μυρίζοντας το. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι σκύλοι συχνά έλκονται περισσότερο από τα έντονα αρωματισμένα τρόφιμα- όσο περισσότερο μυρίζει, τόσο πιο ελκυστικό το βρίσκουν.

Αν ένας σκύλος χάσει την ικανότητά του να μυρίζει, μπορεί να μην δείξει ενδιαφέρον για το φαγητό του και θα χρειαστεί λίγη ενθάρρυνση για να φάει.

Τι δεν αρέσει στους σκύλους στη γεύση;

Τα περισσότερα σκυλιά αποφεύγουν τα πικάντικα, ξινά ή πικρά τρόφιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά αποτρεπτικά γεύσης χρησιμοποιούν πικρές ή πικάντικες γεύσεις για να αποθαρρύνουν το μάσημα. Τα σκυλιά απορρίπτουν μερικές φορές και τα φάρμακα αν έχουν πολύ πικρή γεύση.

Η καψαϊκίνη, η ένωση που βρίσκεται στα πικάντικα φαγητά, μπορεί να προκαλέσει σωματικές αντιδράσεις στους σκύλους, παρόλο που δεν μπορούν να γευτούν πολύ από τη γεύση.

Συμπέρασμα

Οι σκύλοι έχουν γευστικούς κάλυκες όπως κι εμείς, αν και οι δικοί τους λειτουργούν λίγο διαφορετικά από τους δικούς μας. Μπορούν να δοκιμάσουν πολλά από τα ίδια πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε κι εμείς, αν και είναι πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες γεύσεις από άλλες. Οι σκύλοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη όσφρησή τους για να τους βοηθήσουν να δοκιμάσουν την τροφή τους και θα έχουν τις δικές τους ατομικές προτιμήσεις τροφής με βάση τη γεύση και τη μυρωδιά.