Blog

Μπορούν τα σκυλιά να κολλήσουν σαλμονέλα; Συμπτώματα & πώς να το αντιμετωπίσετε

Η σύντομη απάντηση σε αυτό είναι ναι – τα σκυλιά μπορούν να κολλήσουν σαλμονέλα. Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προσβάλλει κυρίως τον γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων, αν και είναι ικανή να προκαλέσει και συστηματική νόσο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα στον άνθρωπο. Οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν από το βακτήριο- ωστόσο, δεν παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα, εκτός εάν ο σκύλος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν είναι νέος ή ηλικιωμένος. Η σαλμονέλα μπορεί να μεταφερθεί από σκύλους χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα και η κλινική λοίμωξη από σαλμονέλα σε σκύλους είναι πολύ σπάνια. Η μόλυνση συμβαίνει με άμεση μετάδοση μεταξύ μολυσμένων ζώων και μολυσμένων ζώων και ανθρώπων. Συνήθως μεταδίδεται μέσω της στοματικής οδού.

Οι σκύλοι μπορούν να την κολλήσουν από μολυσμένη τροφή ή παροχή νερού και η πιο κοινή οδός μόλυνσης στους σκύλους θεωρείται ότι είναι η σίτιση με ωμό κρέας.

Τι είναι η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα βακτηρίων της οικογένειας Enterobacteriaceae. Πρόκειται για μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που στοχεύει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια ζουν συνήθως στο έντερο και αποβάλλονται με τα κόπρανα. Οι άνθρωποι και τα ζώα συνήθως προσβάλλονται από τα βακτήρια μέσω τροφίμων ή νερού που έχει μολυνθεί με τα βακτήρια. Η κλινική νόσος στους σκύλους είναι σχετικά σπάνια, ειδικά σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πυρετό, κράμπες στο στομάχι, εμετό και διάρροια.

Οι άνθρωποι που είναι κατά τα άλλα υγιείς συνήθως αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις σε σκύλους και ανθρώπους, η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Η σαλμονέλα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εάν τα βακτήρια εξαπλωθούν πέραν του γαστρεντερικού σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος. Τα περισσότερα είδη σαλμονέλας είναι ειδικά για τον ξενιστή, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα στελέχη αρρωσταίνουν μόνο ορισμένα είδη.

Δυστυχώς, ακόμη και αν ένας σκύλος δεν παρουσιάζει συμπτώματα σαλμονέλας, μπορεί να τη μεταφέρει και να τη μεταδώσει σε άλλα ζώα μέσω της στοματικής οδού ή με τη μεταφορά σάλιου. Τα είδη σαλμονέλας που προσβάλλουν τους σκύλους είναι συνήθως σε θέση να προκαλέσουν ασθένεια και στον άνθρωπο. Εξαιτίας αυτού, η σαλμονέλα χαρακτηρίζεται ως ζωονοσογόνος νόσος.

Ο κίνδυνος προσβολής από σαλμονέλα αυξάνεται σημαντικά εάν ταΐζετε το σκύλο σας με ωμό κρέας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά πριν επιλέξετε μια δίαιτα για το σκύλο σας. Ειδικά αν έχετε σκύλο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή αν κάποιος άνθρωπος στο σπίτι σας είναι ανοσοκατασταλμένος με οποιονδήποτε τρόπο.

Σημάδια σαλμονέλας στους σκύλους

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένοι σκύλοι μεταφέρουν το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα ασθένειας. Μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τα βακτήρια, αλλά δεν προσβάλλονται τα ίδια. Σε άλλους σκύλους, τα τυπικά συμπτώματα αφορούν συνήθως το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς εκεί βρίσκονται τα βακτήρια.
Τα σημάδια της σαλμονέλας περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνική εμφάνιση διάρροιας
  • Αίμα στη διάρροια
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Λήθαργος
  • Μειωμένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους
  • Κοιλιακό άλγος
  • Μειωμένη δραστηριότητα

Άλλα συμπτώματα θα παρατηρηθούν εάν υπάρχει συστηματική εξάπλωση των βακτηρίων, αυτό εξαρτάται από την περιοχή που έχει προσβληθεί. Μπορεί δυστυχώς να οδηγήσει σε σηψαιμία και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων στους σκύλους εξαρτάται από τους παράγοντες μολυσματικότητας του στελέχους σαλμονέλας, την πραγματική δόση των βακτηρίων που έλαβε ο σκύλος και την κατάσταση της υγείας του σκύλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εμφανιστούν υποκλινικές λοιμώξεις χωρίς σημεία ή συμπτώματα.

Αιτίες της σαλμονέλας

Η σαλμονέλα βρίσκεται συνήθως σε μισοψημένο ή ωμό ζωικό κρέας. Τα βακτήρια μεταδίδονται μέσω της κατάποσης νερού ή τροφής που έχει μολυνθεί ή μέσω του σάλιου και των περιττωμάτων ενός μολυσμένου ζώου. Το πιο συνηθισμένο μέρος για να το κολλήσουν οι σκύλοι είναι το ωμό φαγητό. Μόλις ο σκύλος μολυνθεί, αποβάλλει τα βακτήρια στο σάλιο και τα κόπρανά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι σκύλοι που είναι ανοσοκατασταλμένοι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από σαλμονέλα. Όπως και τα νεαρά κουτάβια, οι ηλικιωμένοι σκύλοι ή οι σκύλοι στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στα φυσιολογικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο.

Διάγνωση της σαλμονέλας

Η διάγνωση της σαλμονέλας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, καθώς τα σημεία συχνά είναι ανύπαρκτα, ή αν υπάρχουν κλινικά σημεία, είναι μη ειδικά και γενικευμένα. Η υποψία σαλμονέλας μπορεί να τεθεί με βάση το ιστορικό και τα κλινικά σημεία.
Τα σχετικά στοιχεία από το ιστορικό μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διατροφή
  • Ταξιδιωτικό ιστορικό
  • Πρόσφατα προβλήματα υγείας
  • Επαφή με άλλα άρρωστα ζώα ή ανθρώπους
  • Πρόσφατη καταπόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος

Αφού ληφθεί το ιστορικό και εξεταστεί ο σκύλος σας, ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις. Συνήθως πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος ρουτίνας και αναλύσεις ούρων- αυτές δεν προσφέρουν οριστική διάγνωση, αλλά δίνουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των οργάνων. Η οριστική διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια από τα κόπρανα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να διενεργηθεί καλλιέργεια αίματος εάν υπάρχει υποψία ή παρουσία σήψης.

Μπορεί να απαιτηθούν επαναλαμβανόμενα δείγματα κοπράνων για να επιβεβαιωθεί ότι η μόλυνση έχει εξαφανιστεί. Κατά τις εξετάσεις, οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει πάντα σχετικά υψηλός κίνδυνος ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σαλμονέλα μπορεί να εκκρίνεται διαλείπουσα, ιδίως στα τελικά στάδια της λοίμωξης, οπότε πρέπει πάντα να δίνεται προσοχή.

Άλλα γαστρεντερικά προβλήματα που προκαλούν φλεγμονή του εντέρου μπορούν να προκαλέσουν πολύ παρόμοια σημάδια μόλυνσης από σαλμονέλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Νόσος του Addison
  • Γαστρεντερικοί ιοί
  • Κατάποση ξένου σώματος
  • Παράσιτα

Θεραπεία της σαλμονέλας σε σκύλους

Η θεραπεία της σαλμονέλας σε σκύλους εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Ορισμένα σκυλιά δεν χρειάζονται θεραπεία και η λοίμωξη θα εξελιχθεί φυσιολογικά. Ορισμένα δεν θα λάβουν καμία θεραπεία, καθώς δεν θα παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα, οπότε οι ιδιοκτήτες δεν θα το αντιληφθούν.

Οι ήπιες περιπτώσεις σαλμονέλας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη. Η έμφαση δίνεται στη διασφάλιση ότι ο σκύλος λαμβάνει επαρκή ενυδάτωση για να αντισταθμίσει τα υγρά που χάνει μέσω του εμετού και της διάρροιας. Εάν ο σκύλος σας δεν τρώει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρό σας.

Ορισμένα σκυλιά θα χρειαστούν υποστηρικτική θεραπεία, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση της γαστρεντερικής φλεγμονής. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών
  • Αντιεμετικά φάρμακα για τον έλεγχο της ναυτίας και του εμέτου
  • Αντιβιοτικά για να απαλλαγούν από τα βακτήρια και/ή να αποτρέψουν την εξάπλωση στο αίμα ή σε άλλες περιοχές
  • Φάρμακα για τη μείωση του πυρετού
  • Σωλήνες σίτισης εάν ο σκύλος δεν τρώει ή δεν μπορεί να φάει
  • Προβιοτικά για την αποκατάσταση των φυσιολογικών βακτηρίων του εντέρου

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία του σκύλου σας. Ενδοφλέβια υγρά, ενδοφλέβια αντιβιοτικά και ενδεχομένως μεταγγίσεις αίματος μπορεί να είναι απαραίτητα.


Αποκατάσταση μετά από μόλυνση από σαλμονέλα

Οι περισσότεροι σκύλοι χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας θα αναρρώσουν καλά μέσα σε λίγες ημέρες. Η πρόγνωση είναι συνήθως καλή, εκτός εάν υπάρχουν άλλες επιπλοκές στην υγεία ή εάν έχει εμφανιστεί σήψη. Μόλις ο σκύλος σας επιστρέψει στο σπίτι από τον κτηνίατρο, βεβαιωθείτε ότι έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ταΐστε τον με μια άνοστη απλή διατροφή για τις πρώτες ημέρες, καθώς θα συνηθίσει σιγά-σιγά να τρώει ξανά. Το βραστό κοτόπουλο και το απλό ρύζι είναι μια καλή επιλογή ή μπορείτε να αγοράσετε ειδική τροφή για σκύλους με ευαίσθητο στομάχι. Ταΐστε τα μικρές ποσότητες λίγο και συχνά μέχρι να είναι σε θέση να τρώνε ξανά κανονικά.

Η σαλμονέλα είναι μια ζωονοσογόνος ασθένεια που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Η καλή υγιεινή είναι απίστευτα σημαντική, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να εξακολουθεί να αποβάλλει τα βακτήρια με τα κόπρανά του. Φοράτε πάντα γάντια όταν μαζεύετε τα ίχνη του σκύλου σας. Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι μετά από οποιαδήποτε επαφή με το σκύλο σας ή μετά το χειρισμό μπολ με φαγητό ή παιχνιδιών που μπορεί να έχει μασήσει. Μην αφήνετε το σκύλο σας να γλείφει το πρόσωπο ή τα χέρια σας. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο νεροχύτη για το πλύσιμο του μπολ του σκύλου σας με αυτόν που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία ανθρώπινου φαγητού ή το πλύσιμο ανθρώπινων πιάτων.

Ενδέχεται να σας ζητηθεί να παρευρίσκεστε στους κτηνιάτρους σας για εξετάσεις ή να παρέχετε δείγματα κοπράνων για έλεγχο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη έχει εξαφανιστεί.

Συμπέρασμα

Η σαλμονέλα είναι μια κοινή γαστρεντερική βακτηριακή λοίμωξη. Τα κλινικά συμπτώματα στους σκύλους μπορεί να είναι ποικίλα. Οι ήπιες περιπτώσεις συνήθως αναρρώνουν σε λίγες ημέρες με υποστηρικτική φροντίδα. Οι σκύλοι που έχουν σοβαρές ασθένειες συχνά απαιτούν παρατεταμένη θεραπεία και νοσηλεία. Οι σκύλοι αποβάλλουν τα βακτήρια στα κόπρανά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά τη μόλυνση, επομένως είναι σημαντικό να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα υγιεινής όταν αντιμετωπίζετε έναν σκύλο με σαλμονέλα. Η σίτιση με ωμή διατροφή αυξάνει την πιθανότητα ο σκύλος σας να προσβληθεί από σαλμονέλα, οι κίνδυνοι θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά πριν ξεκινήσετε μια ωμή διατροφή.