Blog

Φοβούνται τα σκυλιά το σκοτάδι; Λόγοι & πώς να τα βοηθήσετε

Τα σκυλιά έχουν σίγουρα διαφορετικές προσωπικότητες. Μερικά από αυτά φοβούνται υπερβολικά σχεδόν τα πάντα, ενώ άλλα είναι αρκετά γενναία για να αντέξουν οποιαδήποτε καταιγίδα. Πόσο συνηθισμένο είναι, λοιπόν, να φοβούνται οι σκύλοι το σκοτάδι;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς βλέπουν οι σκύλοι τη νύχτα και ποιοι παράγοντες της προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν αυτόν τον φόβο. Έτσι, ναι, τα σκυλιά μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι, αλλά θα σας πούμε γιατί και πώς μπορείτε να μειώσετε αυτή την αντίδραση.

Τα σκυλιά μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι

Η αλήθεια είναι ότι ο κατάλογος των λόγων για τους οποίους μπορεί να φοβηθεί ο σκύλος σας είναι ανεξάντλητος. Κάθε αντίδραση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον εκάστοτε σκύλο σας και από το τι τον προκαλεί. Οι σκύλοι μπορούν σίγουρα να φοβηθούν το σκοτάδι, αλλά ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτό είναι ο φόβος του αγνώστου.

Αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να δει πολύ καλά και νιώθει μόνος, μπορεί να αποθαρρυνθεί ή να νιώσει άβολα στο περιβάλλον. Μπορεί να μη φοβούνται μια άλλη οντότητα που περιμένει να απλώσει το χέρι και να τα αρπάξει όπως εμείς (χάρη στις ταινίες τρόμου), αλλά σίγουρα μπορεί να έχουν φόβο για το άγνωστο.

Οι 4 λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι φοβούνται το σκοτάδι

Οι σκύλοι μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι απλά και μόνο για το γεγονός ότι δεν βλέπουν πολύ καλά. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να το επηρεάσουν αυτό. Ακολουθούν μερικοί από τους κύριους λόγους που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας για τη συγκεκριμένη κατάσταση του σκύλου σας.
1. Άγχος αποχωρισμού

Σε ορισμένα σκυλιά δεν αρέσει να βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους τους. Αν βρίσκονται στο σκοτάδι και δεν υπάρχει κανείς να τα δει, μπορεί να υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού.
2. Προηγούμενα τραυματικά γεγονότα

Αν ο σκύλος σας έχει βιώσει ποτέ κάτι που τον τρόμαξε πραγματικά στο σκοτάδι, αυτό μπορεί να αιμορραγεί στη σημερινή του πραγματικότητα.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
3. Πυροτεχνήματα

Ο σκύλος σας μπορεί να είχε μια άσχημη εμπειρία. Ας πούμε ότι τον πήγατε σε έναν σκοτεινό ανοιχτό χώρο και όλοι αυτοί οι θόρυβοι και τα φώτα άρχισαν όλα μαζί. Ο σκύλος σας μπορεί να συνδέσει το σκοτάδι με αυτή την εμπειρία και να μην του αρέσει πραγματικά να βγαίνει έξω τη νύχτα.
4. Καταιγίδες

Οι καταιγίδες μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά είναι πιο τρομακτικές τη νύχτα. Αν ο σκύλος σας δεν είναι οπαδός των καταιγίδων, μπορεί να συνδέσει το σκοτάδι με το ενδεχόμενο να πέσουν κεραυνοί και να βροντήξουν.

Πόσο καλή είναι η όραση του σκύλου τη νύχτα;

Οι σκύλοι είναι συνήθως ζώα πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Ωστόσο μπορούν να αλλάζουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με το περιβάλλον τους.

Παρόλο που οι σκύλοι δεν μπορούν να δουν το ευρύ φάσμα χρωμάτων που μπορούμε εμείς, μπορούν να δουν έως και πέντε φορές καλύτερα από τους ανθρώπους. Αυτό επιτρέπει ένα μεγάλο πλεονέκτημα κατά τις ώρες με χαμηλό φωτισμό. Μπορούν να δουν αρκετά καλά τη νύχτα σε σύγκριση με πολλά άλλα παρόμοια ζώα.

Εκτός του ότι έχουν καλύτερη όραση τη νύχτα, έχουν επίσης ευρύτερο οπτικό πεδίο και ανιχνεύουν την κίνηση καλύτερα από τους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν έχουν την ίδια αντίληψη βάθους που έχουμε εμείς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την καθαρότητα των εικόνων.

Οι 5 τρόποι για να βοηθήσετε τον σκύλο σας τη νύχτα

Αν ο σκύλος σας φαίνεται φοβισμένος τη νύχτα, προφανώς περνάει δύσκολα. Ευτυχώς, μπορείτε να εφαρμόσετε πράγματα στην καθημερινότητά σας για να εξασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας θα αισθάνεται πολύ πιο άνετα κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος.
1. Φώτα νύχτας

Αν ο σκύλος σας πρέπει να μείνει μόνος του τη νύχτα, μπορείτε να κάνετε την εμπειρία του λίγο πιο εύκολη παρέχοντας κάποιο φωτισμό. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα φωτάκι νυκτός ή να αφήσετε ένα φωτιστικό για να νιώσουν πιο άνετα.

2. Καταπραϋντική μουσική

Η μουσική έχει μελετηθεί επιστημονικά για τις επιδράσεις που έχει στα σκυλάκια μας. Η γενική συναίνεση είναι ότι στους σκύλους τείνει να αρέσει η απαλή ροκ μουσική. Αμέσως μετά, έχετε τη ρέγκε. Βάζοντας λίγη μουσική σε πολύ χαμηλή ένταση μπορεί να τα βοηθήσει να χαλαρώσουν κατά τις νυχτερινές ώρες.
3. Μηχανές λευκών ήχων

Τα σκυλιά μπορεί να βρίσκουν ορισμένους ήχους καταπραϋντικούς. Αν δεν θέλετε να παίξετε μουσική, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε ένα μηχάνημα λευκών ήχων για να βρείτε τον κατάλληλο ήχο. Συχνά ο λευκός θόρυβος είναι ευνοϊκός για τις νυχτερινές ώρες, καθώς δεν είναι ενοχλητικός και παρέχει ένα σταθερό βουητό.
4. Συμπληρώματα

Αν ο σκύλος σας υποφέρει από κάποιο νυχτερινό άγχος, τα ηρεμιστικά συμπληρώματα μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν. Υπάρχουν τόνοι επιλογών συμπληρωμάτων για ηρεμία σε ιστότοπους – αλλά μπορείτε επίσης να λάβετε συστάσεις από τον κτηνίατρό σας.
5. Παρέα

Μπορείτε πάντα να αφήνετε το σκύλο σας να σκαρφαλώνει στο κρεβάτι ή να κοιμάται στο δωμάτιο μαζί σας για να του παρέχετε επιπλέον άνεση. Ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να βγει από το κλουβί τη νύχτα, μπορείτε πάντα να φέρνετε το κλουβί στο δωμάτιο μαζί σας, αν η συμπεριφορά του το επιτρέπει.

Προφανώς, ορισμένα σκυλιά είναι θορυβώδη και μπορεί να κλαψουρίζουν, να στριφογυρίζουν ή να γαβγίζουν για να τραβήξουν την προσοχή σας, οπότε αυτή είναι μια επιλογή μόνο για ορισμένους.

Συμπέρασμα

Τα σκυλιά μας μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι χωρίς αμφιβολία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταπολεμήσουμε αυτό. Μπορείτε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να κάνετε τον συγκεκριμένο σκύλο σας να νιώθει πιο άνετα. Μπορεί να χρειαστεί λίγη δοκιμή, αλλά σίγουρα θα βρείτε μια μέθοδο που θα λειτουργήσει στο σπίτι σας.