Blog

Έχουν περίοδο τα θηλυκά σκυλιά; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & συμβουλές

Όταν υιοθετείτε έναν σκύλο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, συμπεριλαμβανομένης της ράτσας, του μεγέθους και των προβλημάτων υγείας. Με τα θηλυκά σκυλιά, οι αναπαραγωγικοί κύκλοι είναι συχνά ένας παράγοντας για τον οποίο οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν περισσότερα.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι τα θηλυκά σκυλιά έχουν περίοδο κάθε έξι μήνες και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρουσιάζουν αιμορραγία από το αιδοίο. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αυτή η αιμορραγία είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετική από την ανθρώπινη “περίοδο” ή έμμηνο ρύση.

Στα σκυλιά, η αιμορραγία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του κύκλου οίστρου, όταν είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν, ενώ στους ανθρώπους, η αιμορραγία σηματοδοτεί το τέλος του παραθύρου γονιμότητας. Από αυτό, μπορούμε να πούμε, ότι οι θηλυκοί σκύλοι δεν περνούν “περίοδο” με την ίδια έννοια που περνούν οι άνθρωποι.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον κύκλο του οίστρου, πώς επηρεάζει το σκύλο σας και πώς διαφέρει από τις περιόδους των ανθρώπων.

Πόσο συχνά οι σκύλοι έχουν οίστρο;

Ο μέσος θηλυκός σκύλος φτάνει στη σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ 6 και 9 μηνών, αν και ορισμένες μεγαλύτερες ή γιγαντιαίες ράτσες μπορεί να φτάσουν σε αυτό το στάδιο από 18 μήνες έως 2 χρόνια. Μετά από αυτό, οι περισσότερες σκύλες θα έρθουν σε οίστρο μία φορά κάθε 6 μήνες, συν ή πλην μερικές εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένες ράτσες, ο κύκλος οίστρου μιας θηλυκής μπορεί να χρειαστεί έως και 2 χρόνια για να καθιερωθεί και να γίνει τακτικός. Οι μεγαλύτερες ράτσες έχουν συχνά λιγότερους κύκλους οίστρου από τις μικρότερες ράτσες. Για παράδειγμα, ένα Μαλτέζ μπορεί να έχει τον κύκλο οίστρου της δύο ή και τρεις φορές το χρόνο, ενώ το Μεγάλο Πυρηναίο μπορεί να έχει τον δικό της κάθε 14 έως 16 μήνες.

Πόσο διαρκεί ο κύκλος του οίστρου στα σκυλιά;

Παρόλο που όλα τα σκυλιά είναι μοναδικά, ο μέσος χρόνος παραμονής ενός σκύλου σε περίοδο οίστρου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 14 ημερών, ενώ μερικά είναι μικρότερα από 4 ημέρες ή μεγαλύτερα από 24 ημέρες. Μόλις ο κύκλος οίστρου της καθιερωθεί και γίνει κανονικός, θα πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε πόσες ημέρες διαρκεί ο οίστρος. Ορισμένα σκυλιά θα αιμορραγούν μόνο για 3-5 ημέρες, ενώ άλλα μπορεί να έχουν εκκρίσεις για όλη τη διάρκεια του κύκλου τους.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος βρίσκεται στον κύκλο του οίστρου του;

Τα περισσότερα σημάδια που δείχνουν ότι μια σκύλα βρίσκεται σε περίοδο οίστρου είναι εύκολο να εντοπιστούν, αλλά ορισμένα μπορεί να είναι πιο δυσδιάκριτα. Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι ότι το αιδοίο του σκύλου σας, το εξωτερικό μέρος του κόλπου της, διογκώνεται και μοιάζει σχεδόν φλεγμονώδες. Μερικά από τα άλλα σημάδια περιλαμβάνουν τα εξής:

Αιματηρό κολπικό έκκριμα το οποίο με την πάροδο του χρόνου γίνεται αραιό και υδαρές
Συχνή ούρηση
Γλείψιμο των γεννητικών της οργάνων – αυτό μπορεί μερικές φορές να καλύψει την ποσότητα των εκκρίσεων
Επιθυμία να φύγει από το σπίτι

Αυτό συμβαίνει όταν η ουρά του σκύλου σας κινείται και κυρτώνει προς τη μία πλευρά για να ενημερώσει τα αρσενικά ότι είναι έτοιμη να ζευγαρώσει.

Πότε οι κτηνίατροι συνιστούν την αναπαραγωγή ενός θηλυκού σκύλου;

Εάν σκοπεύετε να αναπαραγάγετε το σκύλο σας όταν είναι σεξουαλικά ώριμος, οι κτηνίατροι συνιστούν να περιμένετε μέχρι να φτάσει τουλάχιστον στον τρίτο κύκλο οίστρου. Αυτό διασφαλίζει ότι είναι πλήρως ώριμη και ότι, αναπαραγωγικά, όλα λειτουργούν κανονικά. Της επιτρέπει επίσης να φτάσει σε ένα στάδιο ανάπτυξης της συμπεριφοράς της που είναι πιο κατάλληλο για να αποκτήσει γέννα.

Κατά τη διάρκεια ποιου μέρους του οίστρου μπορεί ένας σκύλος να μείνει έγκυος;

Αναφέραμε προηγουμένως ότι, καθώς ο σκύλος σας εξελίσσεται στον κύκλο του οίστρου, οι εκκρίσεις από τα γεννητικά της όργανα γίνονται υδαρείς, συνήθως μετά την πρώτη εβδομάδα (proestrus). Τότε είναι που τα περισσότερα σκυλιά θα έχουν και ωορρηξία, καθιστώντας τη 2η εβδομάδα την πιο γόνιμη περίοδο και την καλύτερη ευκαιρία για δύο σκυλιά να κάνουν κουτάβια μαζί.

Το σπέρμα από έναν αρσενικό σκύλο μπορεί να επιβιώσει στον αναπαραγωγικό σωλήνα μιας θηλυκής για περίπου 5-7 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκεται στην 1η, 2η ή 3η εβδομάδα οίστρου και μπορεί να μείνει έγκυος από οποιονδήποτε αρσενικό σκύλο έχει ζευγαρώσει επιτυχώς μαζί της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πρόβλεψη της ημερομηνίας τοκετού μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς η γονιμοποίηση μπορεί να συμβεί μια εβδομάδα μετά το ζευγάρωμα.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για στείρωση;

Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι η στείρωση πριν από τη δεύτερη περίοδο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο μόλυνσης της μήτρας (πυομήτρα).

Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού αν στειρωθούν πριν από την πρώτη περίοδο, αλλά, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις στην υγεία από τη στείρωση πριν από τη σεξουαλική τους ωριμότητα, όπως η ακράτεια ούρων.

Οι σκύλοι δεν πρέπει να στειρώνονται κατά τη διάρκεια του οίστρου, καθώς τα διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία της αναπαραγωγικής οδού αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Ιδανικά, η στείρωση θα πρέπει να γίνεται όταν βρίσκονται σε οίστρο, περίπου 1-3 μήνες αφού έχουν καταλαγιάσει όλα τα σημάδια της περιόδου τους και έως 1 μήνα πριν από την επόμενη γέννα.

Μερικές φορές τα σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν ψευδή ή “φανταστική εγκυμοσύνη”, όπου οι ορμόνες συμπεριφέρονται σαν να έχει συμβεί εγκυμοσύνη. Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου 3 μήνες μετά την περίοδο, οπότε ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει το σκύλο σας για να βεβαιωθεί ότι δεν παρουσιάζει σημάδια φανταστικής εγκυμοσύνης πριν από τη στείρωση, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση διαταραχής στις ορμόνες.

Πώς μπορείτε να μειώσετε την ακαταστασία του οίστρου στο σπίτι;

Οι πάνες για σκύλους είναι η καλύτερη λύση για τους λεκέδες και τις ακαθαρσίες που προκύπτουν όταν ένα σκύλο σε οίστρο. Διάφοροι τύποι κατασκευάζονται ειδικά για σκύλους, συμπεριλαμβανομένων των μικρών, μεσαίων και μεγάλων σκύλων. Αλλά ΜΗΝ βασίζεστε σε αυτές για να σταματήσετε ένα αποφασισμένο αρσενικό!

Ο άλλος τρόπος για να μειώσετε την ακαταστασία στο σπίτι είναι να περιορίσετε τη θηλυκή σας σκυλίτσα σε ένα μέρος του σπιτιού με λιγότερα έπιπλα, αλλά φροντίστε να της παρέχετε ένα άνετο κρεβάτι!

Συμπέρασμα

Οι θηλυκοί σκύλοι έχουν έναν κύκλο οίστρου που διαφέρει σημαντικά από την ανθρώπινη περίοδο. Οι αιματηρές εκκρίσεις που παρατηρούνται στα σκυλιά οφείλονται στην αύξηση της ροής του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα που την καθιστούν έτοιμη για ζευγάρωμα. Αυτό διαφέρει αρκετά από την ανθρώπινη έμμηνο ρύση, η οποία είναι η μηνιαία αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας, εάν δεν προκύψει εγκυμοσύνη.

Ο κύκλος οίστρου ενός σκύλου συμβαίνει συνήθως δύο φορές το χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να μείνει έγκυος από οποιοδήποτε σεξουαλικά ώριμο αρσενικό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εγκυμοσύνη, τον οίστρο και την ακαταστασία που μπορεί να προκαλέσουν είναι να την στειρώσετε.

Η στείρωση του θηλυκού σκύλου σας μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι είναι πλήρως ανεπτυγμένη και επίσης να μειώσετε τους κινδύνους όγκου των μαστικών κυττάρων.