Blog

Πώς να ξεπεράσετε τη φοβία σας για τα σκυλιά: 6 συμβουλές ειδικών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σκυλιά είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια, αλλά παρά το προσωνύμιο “ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”, δεν είναι όλοι οπαδοί των σκύλων. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν κυνοφοβία, ή φόβο για τα σκυλιά, που τους καθιστά αδύνατο να βρίσκονται κοντά σε αυτά τα ζώα. Και δεδομένου ότι οι πιθανότητες να συναντήσετε έναν σκύλο ενώ βγαίνετε έξω είναι απίστευτα υψηλές λόγω της επικράτησής τους ως κατοικίδια ζώα, μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη για όσους πάσχουν από κυνοφοβία.

Ωστόσο, αν έχετε αυτή τη φοβία, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να ζείτε με το φόβο των σκύλων! Είναι δυνατόν να ξεπεράσετε την κυνοφοβία, ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γύρω από τα σκυλιά και να μπορέσετε να επιστρέψετε στην ικανότητα να απολαμβάνετε τη ζωή. Συγκεντρώσαμε έξι συμβουλές ειδικών στον βήμα προς βήμα οδηγό μας για να κάνετε ακριβώς αυτό, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι προκαλεί τον φόβο των σκύλων;

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυνοφοβία για διαφορετικούς λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές, ο φόβος των σκύλων αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία. Ένα άτομο μπορεί να είχε μια αρνητική εμπειρία με έναν σκύλο, είτε πρόκειται για δάγκωμα, είτε για κυνηγητό. Ή ένα άτομο μπορεί να έχει δει κάποιον άλλον να έχει αρνητική εμπειρία με έναν σκύλο. Είναι ακόμη πιθανό κάποιος να έχει αναπτύξει φόβο για τους σκύλους επειδή ένας γονέας είχε αυτόν τον φόβο και τον μετέδωσε ή λόγω των απεικονίσεων των σκύλων στα μέσα ενημέρωσης.

Αν δεν είστε σίγουροι αν φοβάστε τους σκύλους ή απλώς τους αντιπαθείτε, δείτε τα συμπτώματα της κυνοφοβίας παρακάτω. Είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων φοβιών και περιλαμβάνουν:

  • Κλάμα και/ή ουρλιαχτά
  • Ξηρό στόμα
  • Η αίσθηση ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • Τρέμουλο
  • Ιδρώτας
  • Δύσπνοια
  • Ζάλη
  • Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος

Οι 6 συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε το φόβο των σκύλων

Αν είστε έτοιμοι να ξεπεράσετε το φόβο σας για τα σκυλιά, ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα με συμβουλές ειδικών. Η διαδικασία για να ξεπεράσετε το φόβο σας μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε!
1. Το πρώτο βήμα όταν πρόκειται να ξεπεράσετε το φόβο για τα σκυλιά είναι να καταλάβετε ακριβώς από πού προέρχεται ο φόβος σας.

Αυτό δεν σημαίνει να εντοπίσετε μια παιδική εμπειρία που προκάλεσε τον φόβο σας, αλλά να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό που σας φοβίζει στα σκυλιά. Για παράδειγμα, φοβάστε μόνο τα μεγάλα σκυλιά; Είναι μόνο συγκεκριμένες ράτσες που σας φοβίζουν; Ή μήπως μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του σκύλου, όπως το γάβγισμα, πυροδοτεί το φόβο σας. Ο προσδιορισμός του τι ακριβώς είναι αυτό που σας φοβίζει στα σκυλιά μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε το πού πρέπει να εστιάσετε για να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο.

2. Μόλις περιορίσετε τι είναι αυτό που σας φοβίζει στα σκυλιά, δοκιμάστε να περάσετε χρόνο με τα σκυλιά (ή αλλιώς θεραπεία έκθεσης).

Για να είμαστε σαφείς, δεν εννοούμε να αλληλεπιδράσετε με τα σκυλιά! Αντίθετα, θα πρέπει να πάτε με έναν καλό φίλο και να σταθείτε έξω από ένα πάρκο σκύλων για να παρακολουθήσετε τα σκυλιά να παίζουν ή να βρεθείτε κοντά στον καλομαθημένο σκύλο ενός φίλου – ενώ είναι δεμένος με λουρί και στην άλλη πλευρά του δωματίου. Απλά καθίστε αναπαυτικά και παρατηρήστε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δώσετε προσοχή στα πράγματα σχετικά με τους σκύλους που σας φοβίζουν, αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον που είναι φυσικά μακριά από τους σκύλους, ώστε να μην μπορεί να πάει τίποτα στραβά.
3. Αφού συναντήσετε σκύλους σε ασφαλείς συνθήκες μερικές φορές, μπορεί να μπορέσετε να φτάσετε στο σημείο να πλησιάσετε τους εν λόγω σκύλους και ακόμη, τελικά, να τους χαϊδέψετε.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να μην πιέζετε ποτέ τον εαυτό σας να κάνει κάτι με το οποίο δεν νιώθετε άνετα, οπότε αν δεν μπορείτε να προχωρήσετε περισσότερο από το να βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση από έναν σκύλο, δεν πειράζει.

4. Ενώ περνάτε χρόνο παρατηρώντας απλώς τους κυνόδοντες, μάθετε πώς να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματός τους.

Η γνώση της γλώσσας του σώματος ενός σκύλου θα σας πει αν ο σκύλος είναι χαρούμενος, νευρικός ή φοβισμένος. Το κούνημα της ουράς και το σκυλίσιο χαμόγελο υποδηλώνουν ευτυχία ή ενθουσιασμό, ενώ ένα κουτάβι που σκύβει στο έδαφος με την ουρά σφιγμένη είναι φοβισμένο. Και μιας και το αναφέρατε, αφιερώστε ένα λεπτό για να κάνετε έναν απολογισμό της γλώσσας του σώματός σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν στέλνετε μηνύματα που λένε ότι είστε φοβισμένοι ή μηνύματα που υποδηλώνουν μια αυτοπεποίθηση που δεν έχετε. Πολλές παρεξηγήσεις ανθρώπων και σκύλων μπορούν να συμβούν μέσω της λανθασμένης ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος!
5. Μάθετε τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεπεράσετε το φόβο για τους σκύλους. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του φόβου και του άγχους και να σας βοηθήσουν να σκέφτεστε πιο καθαρά. Μερικές από αυτές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν το διαλογισμό, τη γιόγκα ή τη βαθιά αναπνοή.

6. Αν το να καταλάβετε πού έγκειται ο φόβος σας για τους σκύλους, η θεραπεία αργής έκθεσης και οι τεχνικές χαλάρωσης δεν αποδίδουν, ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να επιστρατεύσετε έναν επαγγελματία.

Ένας θεραπευτής θα είναι εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κυνοφοβία με μια ποικιλία τεχνικών. Μια κοινή τεχνική στη θεραπεία θα είναι επίσης η θεραπεία έκθεσης, αλλά ένας θεραπευτής μπορεί να δοκιμάσει πρώτα τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, πρακτικές ενσυνειδητότητας, υπνοθεραπεία ή ακόμη και φαρμακευτική αγωγή. Ή μπορεί να δοκιμάσει έναν συνδυασμό αυτών.

Συμπέρασμα

Η κυνοφοβία μπορεί να είναι εξουθενωτική, αλλά μπορεί να ξεπεραστεί. Εάν ο φόβος σας για τα σκυλιά δεν είναι συντριπτικός, οι συμβουλές στον βήμα προς βήμα οδηγό μας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν με τον φόβο σας. Ωστόσο, αν η φοβία σας είναι σοβαρή, ίσως θελήσετε να περάσετε κατευθείαν στο βήμα της θεραπείας. Όποια διαδρομή και αν ακολουθήσετε, να ξέρετε ότι, αν και μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, μπορείτε να απαλλαγείτε από τον φόβο σας για τα σκυλιά και να επιστρέψετε να απολαμβάνετε τη ζωή!