Blog

Κουράζονται τα σκυλιά να γαβγίζουν; Πληροφορίες ψυχολογίας & Συχνές ερωτήσεις

Τα σκυλιά γαβγίζουν για διάφορους λόγους. Αν περάσετε αρκετό χρόνο με έναν συγκεκριμένο σκύλο, θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε τα διάφορα είδη γαβγίσματος. Υπάρχουν γαβγίσματα χαιρετισμού, παιχνιδιάρικα γαβγίσματα, φοβισμένα γαβγίσματα, επιθετικά γαβγίσματα, ενθουσιασμένα γαβγίσματα και άλλα. Ορισμένα σκυλιά γαβγίζουν συχνά, ενώ άλλα σκυλιά δεν γαβγίζουν σχεδόν. Στη συνέχεια, σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν σκύλοι που φαίνεται να γαβγίζουν ακατάπαυστα. Αυτά τα σκυλιά γαβγίζουν συνεχώς, φαινομενικά χωρίς λόγο, και θα συνεχίσουν να γαβγίζουν και να γαβγίζουν πολύ καιρό αφότου άλλα σκυλιά θα είχαν σταματήσει. Αυτό έχει οδηγήσει τους εξοργισμένους ιδιοκτήτες να αναρωτιούνται αν τα σκυλιά κουράζονται ποτέ να γαβγίζουν, και η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι. Τα σκυλιά δεν βαριούνται ούτε κουράζονται να γαβγίζουν.

Η ψυχολογία του γαβγίσματος

Το γάβγισμα μπορεί να αναλάβει διάφορους ρόλους για έναν σκύλο. Στην πιο βασική (και υγιή) εκδοχή του, το γάβγισμα είναι ένα φυσικό ένστικτο που κάνουν οι σκύλοι σε ορισμένες καταστάσεις. Στην περίπτωση αυτή, η κατάσταση καθορίζει το γάβγισμα. Ένας ιδιοκτήτης επιστρέφει στο σπίτι και ο σκύλος μπορεί να γαβγίσει από ενθουσιασμό. Ένας ξένος μπαίνει στη βεράντα, και ένας σκύλος γαβγίζει από φόβο ή εδαφική επιθετικότητα. Όταν η στιγμή περάσει, το ίδιο συμβαίνει και με το γάβγισμα. Σε αυτές τις καταστάσεις, το γάβγισμα είναι μια απάντηση σε κάποιου είδους ενέργεια ή πρόσωπο. Αυτό είναι φυσικό.

Σε άλλες καταστάσεις, το γάβγισμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταπραϋντική ή ηρεμιστική επιρροή σε έναν σκύλο. Αντί να γαβγίζουν για να καταλάβουν τι θέλουν, ορισμένα σκυλιά γαβγίζουν για να ηρεμήσουν. Για παράδειγμα, όταν ένας ξένος μπαίνει στη βεράντα, ένας σκύλος μπορεί να αισθάνεται άγχος. Αντί να γαβγίσει για να δώσει στον ξένο να καταλάβει ότι ο σκύλος είναι εκεί και αισθάνεται άγχος, ο σκύλος αισθάνεται άγχος και αρχίζει να γαβγίζει… για να καταπραΰνει το δικό του άγχος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το σκύλο να γαβγίζει αδιάκοπα, ακόμη και όταν η κατάσταση έχει περάσει. Ο ξένος έχει φύγει προ πολλού, αλλά ο σκύλος εξακολουθεί να γαβγίζει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκύλος αισθάνεται ήρεμος ή έχει τον έλεγχο ενώ γαβγίζει. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες.

Τα σκυλιά κουράζονται σωματικά από το γάβγισμα;

Με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, οι σκύλοι μπορεί να κουραστούν σωματικά από το γάβγισμα. Η πράξη του γαβγίσματος χρησιμοποιεί πολύ αέρα και πολλούς μύες. Οι σκύλοι είναι συνήθως σφιγμένοι ενώ γαβγίζουν και συνήθως στέκονται όρθιοι. Εάν ένας σκύλος γαβγίζει για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κουραστεί σωματικά. Φανταστείτε να ουρλιάζετε ή να φωνάζετε για λεπτά ή ώρες. Οι φωνές για εμάς είναι επίσης εξαντλητικές. Το γάβγισμα είναι παρόμοιο για τους σκύλους. Ενώ τα σκυλιά μπορούν να κουραστούν σωματικά με το γάβγισμα, τα σκυλιά που γαβγίζουν ασταμάτητα σπάνια κουράζονται ποτέ ψυχικά από το γάβγισμα.

Τα σκυλιά κουράζονται διανοητικά ή συναισθηματικά από το γάβγισμα;

Όχι. Οι περισσότεροι επιστήμονες και κτηνίατροι συμφωνούν ότι οι σκύλοι που έχουν μια τάση για γαβγίσματα δεν κουράζονται διανοητικά ή συναισθηματικά. Μερικοί άνθρωποι ακούνε τον σκύλο τους να γαβγίζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τραβάνε τα μαλλιά τους, ρωτώντας: “Δεν βαριέσαι να γαβγίζεις;” και η απάντηση είναι σχεδόν πάντα όχι. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, το γάβγισμα δεν έχει συναισθηματικό τίμημα όπως οι φωνές ή μια εκρηκτική διαφωνία. Οι άνθρωποι τείνουν να προβάλλουν τα συναισθήματά τους στα σκυλιά τους και πιστεύουν ότι το γάβγισμα πρέπει να μοιάζει με μια εξαντλητική διαφωνία. Αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, συχνά συμβαίνει το αντίθετο.

Όταν τα σκυλιά γαβγίζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συχνά αναζωογονούνται τόσο διανοητικά όσο και συναισθηματικά. Αυτά τα σκυλιά αισθάνονται ήρεμα, καταπραϋνόμενα, υπό έλεγχο και ζεν ενώ γαβγίζουν. Αντί να εξαντλούνται διανοητικά ή συναισθηματικά, ενισχύονται διανοητικά και συναισθηματικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σκυλιά που γαβγίζουν πολύ δεν το βαριούνται. Δεν κουράζονται από αυτό επειδή αισθάνονται καλά ενώ γαβγίζουν. Διαφορετικά, δεν θα το έκαναν.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα για ορισμένους ιδιοκτήτες σκύλων, επειδή μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κάνετε έναν σκύλο που γαβγίζει ακατάπαυστα να σταματήσει να γαβγίζει. Αυτό ονομάζεται αυτοενισχυόμενη συνήθεια. Το γάβγισμα κάνει τον σκύλο να αισθάνεται καλά, οπότε συνεχίζει να γαβγίζει για να συνεχίσει να αισθάνεται καλά. Το γάβγισμα μπορεί να είναι παρόμοιο με το συνεχές γλείψιμο ή το κυνηγητό από αυτή την άποψη. Οι αυτοενισχυόμενες συνήθειες μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να σπάσουν ή να μειωθούν.

Συμπέρασμα

Δυστυχώς για τους ιδιοκτήτες των σκύλων που γαβγίζουν πολύ, τα σκυλιά δεν κουράζονται συχνά να γαβγίζουν. Τα σκυλιά που γαβγίζουν πολύ το κάνουν επειδή τους αρέσει. Τα σκυλιά σπάνια κάνουν πράγματα που ρητά δεν τους αρέσουν. Το γάβγισμα μπορεί να είναι μια καταπραϋντική ή αυτοενισχυόμενη συνήθεια που κάνει τους σκύλους να αισθάνονται καλά ενώ γαβγίζουν. Τα σκυλιά μπορεί να κουραστούν σωματικά αν γαβγίζουν όλη μέρα, αλλά σπάνια βαριούνται την ίδια την πράξη του γαβγίσματος.