Blog

Γιατί τα σκυλιά θάβουν κόκαλα; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Τα σκυλιά κάνουν πολλά πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να σταματούν και να αναρωτιούνται: Γιατί στο καλό το κάνουν αυτό; Η συμπεριφορά των σκύλων μπορεί να είναι παράξενη και μερικές φορές ακόμη και απογοητευτική. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι το θάψιμο. Όταν οι σκύλοι θάβουν τα κόκαλα, μπορεί να προκαλέσουν ακαταστασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λασπωμένες πατούσες και αντιαισθητικές τρύπες στην αυλή σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα ακριβό κόκαλο που μόλις αγοράσατε να εξαφανιστεί στο παρτέρι σας, χωρίς να το ξαναδείτε ποτέ.

Γιατί, λοιπόν, τα σκυλιά θάβουν τα κόκαλα; Η απάντηση είναι στην πραγματικότητα αρκετά ενδιαφέρουσα. Τα σκυλιά θάβουν τα κόκαλα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ζουν και τρώνε τα άγρια σκυλιά και οι πρόγονοί τους.

Εδώ είναι γιατί τα σκυλιά θάβουν τα κόκαλα και γιατί ορισμένα σκυλιά δεν το κάνουν ποτέ.

Προγονικές ανάγκες

Στην άγρια φύση, η τροφή δεν είναι πάντα διαθέσιμη. Ένας άγριος σκύλος, όπως ένας λύκος, μπορεί να σκοτώσει ένα ελάφι μια μέρα και μετά να περάσουν μέρες χωρίς να βρει κάτι ουσιαστικό να φάει. Αυτό σημαίνει ότι οι άγριοι σκύλοι τείνουν να καταβροχθίζουν όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή σε μία συνεδρίαση, επειδή δεν γνωρίζουν πότε θα υπάρξει το επόμενο στερεό γεύμα τους. (Πολλοί εξημερωμένοι σκύλοι εξακολουθούν περιστασιακά να δείχνουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά, καταβροχθίζοντας κροκέτες, παρόλο που δεν υπάρχει λόγος).

Οι άγριοι σκύλοι τρώνε όσο περισσότερο μπορούν με τη μία πριν θάψουν το περίσσευμα. Αυτό επιτρέπει στα σκυλιά να διατηρούν την τροφή για αργότερα σε περίπτωση δύσκολων στιγμών. Ενώ ένα κομμάτι ωμού κρέατος θαμμένο στο έδαφος δεν ακούγεται καλό για τους ανθρώπους, θα μπορούσε να είναι ένα μέσο επιβίωσης στην άγρια φύση. Οι άγριοι σκύλοι παίρνουν την περίσσεια τροφής και την θάβουν, και στη συνέχεια θα τη μυριστούν αργότερα και θα την ξεθάψουν για να την φάνε. Το κρέας στο έδαφος, μακριά από το φως του ήλιου, αποτρέπει τη σήψη του ή την προσέλκυση εντόμων που θα έρθουν να το φάνε ή να γεννήσουν αυγά σε αυτό.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για τον σκύλο σας στο σπίτι που δεν σταματά να σκάβει τρύπες στην όμορφη αυλή σας; Οι σκύλοι που θάβουν κόκαλα απλώς αντιδρούν σε αυτό το ένστικτο που τους έχει μπει μετά από χιλιάδες χρόνια εξελικτικής συμπεριφοράς.

Το ένστικτο παραμένει

Οι σκύλοι που θάβουν κόκαλα στην αυλή ενεργούν βάσει ενστίκτου. Όταν ένας σκύλος αισθάνεται ότι το κόκαλο είναι πολύτιμο, θα το θάψει επειδή έχουν ισχυρό ένστικτο να το κάνουν. Σε πολλές περιπτώσεις, τα εξημερωμένα σκυλιά μπορεί να μην γνωρίζουν καν τι κάνουν. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα σκυλιά θάβουν τα οστά και τα ξεχνούν όταν ζουν σε ένα προαστιακό σπίτι είναι ότι σπάνια βιώνουν τη φάση της πείνας μιας δίαιτας γιορτής ή λιμού. Χωρίς την πείνα να τα ωθεί να πάνε και να επανατοποθετήσουν τα οστά τους, πολλά σκυλιά απλά τα ξεχνούν ή χάνουν το ενδιαφέρον τους γι’ αυτά.

Οι εξημερωμένοι σκύλοι-κατοικίδια ζώα συντροφιάς μας κατάγονται από άγριους σκύλους. Τα άγρια σκυλιά σήμερα, συμπεριλαμβανομένων γνωστών ειδών όπως οι Γκρίζοι Λύκοι και τα Κογιότ, εξακολουθούν να θάβουν την τροφή τους προκειμένου να επιστρέψουν σε αυτήν όταν τη χρειαστούν. Αυτό το ένστικτο έχει περάσει στον σκύλο σας, ο οποίος πιθανότατα κοιμάται σε έναν άνετο καναπέ κοντά σας καθώς διαβάζετε αυτό το κείμενο. Πρόκειται για μια ορατή συμπεριφορά που συνδέει το πολύτιμο κατοικίδιο σκυλάκι σας με τους άγριους και σκληροτράχηλους προγόνους του.


Στην άγρια φύση, τροφή = θησαυρός

Ο καλύτερος τρόπος για να το σκεφτείτε αυτό είναι ότι η τροφή είναι πολύ πολύτιμη για τους σκύλους. Η τροφή είναι ένας θησαυρός. Πολλά ζώα έχουν την τάση να θάβουν θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Αν ο σκύλος σας θάβει πράγματα όπως παιχνίδια ή κόκαλα στην αυλή, αυτό σημαίνει ότι αισθάνεται ότι αυτά τα αντικείμενα είναι πολύτιμα και αξίζει να τα φυλάξετε για αργότερα. Ο σκύλος σας ενεργεί σύμφωνα με τα ένστικτά του. Θέλει να θάψει ένα παιχνίδι ή ένα κόκαλο για να το διατηρήσει, να το κρατήσει μακριά από άλλα ζώα (ίσως και από εσάς!) και να το φυλάξει για αργότερα, ώστε να μπορεί να επιστρέψει σε αυτό όταν θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεν θάβουν όλα τα σκυλιά τα κόκαλα

Δεν θάβουν όλα τα σκυλιά τα οστά. Στην πραγματικότητα, ορισμένα σκυλιά δεν θα δείξουν ποτέ καμία παρόρμηση να σκάψουν ή να θάψουν καθόλου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν. Δεδομένου ότι η συμπεριφορά του να θάβουν τα κόκαλα συνδέεται με τη δίαιτα γιορτής ή πείνας που βιώνουν οι άγριοι σκύλοι, δεν ισχύει πάντα για τις εξημερωμένες ράτσες. Αν ο σκύλος σας παίρνει δύο καλά γεύματα την ημέρα και αισθάνεται ασφάλεια στο περιβάλλον του, μπορεί να μην αισθανθεί ποτέ το ένστικτο που οδηγεί τα σκυλιά να θάβουν πράγματα εξ αρχής.

Ομοίως, ορισμένα σκυλιά σκάβουν από πλήξη. Τα σκυλιά που δεν έχουν αρκετή πνευματική ενασχόληση στην αυλή μπορεί να σκάβουν για να δώσουν στον εαυτό τους κάτι να κάνουν. Εάν ο σκύλος σας δεν βαριέται ή δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες πνευματικής διέγερσης, δεν θα νιώσει την ανάγκη να σκάψει όταν βαριέται.


Συμπέρασμα

Τα σκυλιά θάβουν τα οστά λόγω ενός παρατεταμένου ενστίκτου που έχει περάσει από τους προγόνους τους. Οι άγριοι σκύλοι σήμερα εξακολουθούν να ζουν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας για τη διαθεσιμότητα τροφής και είναι πιο πιθανό να βιώσουν πείνα λόγω έλλειψης πόρων. Αυτό οδηγεί ζώα όπως οι Γκρίζοι Λύκοι να θάβουν την τροφή και τα οστά στο έδαφος ως μέρος του ενστίκτου επιβίωσής τους. Ένας σκύλος συντροφιάς θα μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά λόγω ενός ενστίκτου που παραμένει σταθερά ενσωματωμένο στο DNA τους από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και επιβίωσης στη φύση.