Blog

Χάσατε τη γάτα σας; Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για το τι πρέπει να κάνετε αν δεν μπορείτε να βρείτε το κατοικίδιό σας

Η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου είναι πιο συχνή από ό,τι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν. Περίπου το 15% των γονέων κατοικίδιων ζώων θα χάσουν τη γάτα τους μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του κατοικίδιου ζώου τους. Συμβαίνει εν ριπή οφθαλμού, παρά τις καλύτερες προθέσεις σας.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βρείτε το χαμένο σας κατοικίδιο – ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τις πιθανότητες να βρείτε τη γάτα σας μετά την εξαφάνισή της.

Πώς μπορείτε να βρείτε μια χαμένη γάτα;

Εάν η γάτα σας έχει εξαφανιστεί, ακολουθήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.

Βήμα 1: Ψάξτε το σπίτι σας
Οι περισσότερες εξαφανισμένες γάτες δραπετεύουν από το σπίτι τους για να περιπλανηθούν στην ύπαιθρο. Ωστόσο, μπορεί να νομίζετε ότι βγήκαν έξω, ενώ στην πραγματικότητα κρύβονται στο σπίτι. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι κρίσιμο – ελέγξτε κάτω από κρεβάτια, πίσω από κλειστές πόρτες και σε ντουλάπες, ντουλάπια, σοφίτες και υπόγεια – οπουδήποτε θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύβεται μια γάτα.

Βήμα 2: Ελέγξτε τη γειτονιά
Μόλις βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν βρίσκεται στο σπίτι σας, αρχίστε αμέσως να περπατάτε στη γειτονιά σας. Μιλήστε με τους γείτονες και αφήστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε περίπτωση που εντοπίσουν το κατοικίδιό σας. Ενώ περπατάτε στη γειτονιά, φωνάξτε το όνομα της γάτας σας και κουνήστε δυνατά το σακουλάκι με την αγαπημένη της λιχουδιά ή τροφή.

Πολλές γάτες έχουν κίνητρο το φαγητό και μπορεί να έρθουν τρέχοντας όταν ακούσουν το κούνημα της σακούλας με τις λιχουδιές! Οι περισσότερες γάτες βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι τους ή από το σημείο όπου δραπέτευσαν για πρώτη φορά, οπότε η ενδελεχής έρευνα της άμεσης περιοχής είναι ένα από τα καλύτερα αρχικά βήματα για την ανεύρεση του κατοικίδιου ζώου σας.

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αν η αναζήτηση στη γειτονιά σας δεν έχει αποτέλεσμα, απευθυνθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί ιστότοποι και εφαρμογές είναι εξαιρετικά πολύτιμοι για τη γρήγορη διάδοση της είδησης και την επανένωση των χαμένων κατοικίδιων με τους ιδιοκτήτες τους. Το Nextdoor είναι μια εφαρμογή που σας συνδέει με τους κοντινούς σας γείτονες σε ένα κοινωνικό δίκτυο όπου μπορείτε να μοιράζεστε πληροφορίες και να δημοσιεύετε ανακοινώσεις. Το Facebook και το Instagram διαθέτουν επίσης ομάδες αφιερωμένες στα χαμένα κατοικίδια ζώα.

Μοιραστείτε σαφείς, πρόσφατες φωτογραφίες και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, όπως η κατάσταση της υγείας (χρειάζεται το κατοικίδιό σας καθημερινά φάρμακα;), η συμπεριφορά (είναι η γάτα σας φευγάτη ή φιλική;) και τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος δει το κατοικίδιό σας. Αναρτήστε σε τοπικές οργανώσεις διάσωσης, καταφύγια, κτηνιατρικά νοσοκομεία και στον προσωπικό σας λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βήμα 4: Κάντε μερικά τηλεφωνήματα
Ενώ το διαδίκτυο και οι εφαρμογές αλλάζουν τα δεδομένα για την εύρεση χαμένων κατοικίδιων ζώων, εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η χρήση τεχνικών της “παλιάς σχολής”. Καλέστε τα τοπικά καταφύγια, τα κτηνιατρεία, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα αστυνομικά τμήματα και τον έλεγχο των ζώων για να τους ειδοποιήσετε.

Βήμα 5: Τοποθετήστε αφίσες
Καλύψτε την περιοχή σας με αφίσες – φωτεινές, χρώματος νέον πινακίδες με μαύρες, έντονες, ευανάγνωστες γραμματοσειρές και μια καθαρή φωτογραφία της γάτας σας. Σκεφτείτε να αναρτήσετε μια αμοιβή για την ασφαλή επιστροφή του κατοικίδιου ζώου σας. Τοποθετήστε τις αφίσες και τα φυλλάδιά σας σε σημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα, ώστε να τα δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Βήμα 6: Ενημερώστε τα στοιχεία του μικροτσίπ της γάτας σας
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας διαθέτει μικροτσίπ, ενημερώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας με τον πάροχο. Πολλές εταιρείες μικροτσίπ διαθέτουν ακόμη και πόρους για τα χαμένα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην προσέγγιση τοπικών κτηνιάτρων και καταφυγίων.

Βήμα 7: Βάλτε τα πράγματα της γάτας σας έξω
Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε την άμμο της γάτας σας, τα αγαπημένα παιχνίδια, το κρεβάτι κ.λπ. έξω για να την δελεάσετε να επιστρέψει.

Βήμα 8: Δοκιμάστε μια κάμερα
Οι γάτες είναι διαβόητα καλές στο να κρύβονται. Η χρήση μιας κάμερας μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του αν η γάτα σας βρίσκεται ακόμα στην περιοχή και στον καθορισμό της καλύτερης θέσης για την ανεύρεσή της ή τη δημιουργία παγίδας.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να βρείτε μια χαμένη γάτα;

Δυστυχώς, δεν καταφέρνουν όλες οι χαμένες γάτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά λίγο πάνω από το 60% επανενώνονται με τους γονείς των κατοικίδιων ζώων τους. Από μια μελέτη του 2018, το ένα τρίτο των χαμένων γατών βρίσκει το δρόμο για το σπίτι μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 50-60% μετά από περίπου 2-3 μήνες από την εξαφάνισή τους.

Όσο περνάει ο καιρός, οι πιθανότητες επιτυχούς ανάκτησης μειώνονται, αλλά μην το βάζετε κάτω! Ορισμένα κατοικίδια έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους μετά από χρόνια.

Τι να κάνετε αν βρείτε τη γάτα σας

Ανάλογα με την κατάσταση του κατοικίδιου ζώου σας και το πόσο καιρό αγνοούνταν, οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν να το πάτε τουλάχιστον για μια φυσική εξέταση.

Μαζί με τον κτηνίατρό σας, εξετάστε τη γάτα σας για ψύλλους, τσιμπούρια, κοψίματα, δαγκώματα, πληγές και οτιδήποτε άλλο ασυνήθιστο. Ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει το σωματικό βάρος και την κατάστασή της και μπορεί να σας συστήσει αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσει την ενυδάτωση και τη λειτουργία άλλων οργάνων.

Μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τις αρχές, όπως η πυροσβεστική υπηρεσία ή η υπηρεσία ελέγχου ζώων, για βοήθεια, εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει κολλήσει σε ένα δέντρο, σε μια στέγη ή σε άλλες δυσπρόσιτες τοποθεσίες. Οι υπηρεσίες απομάκρυνσης άγριων ζώων μπορεί επίσης να είναι σε θέση να βοηθήσουν, ακόμη και με μια γάτα που έχει παγιδευτεί. Με ένα παγιδευμένο αλλά προσβάσιμο κατοικίδιο ζώο, μπορείτε να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε βαζελίνη ή παρόμοιο λιπαντικό (με προσοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα) για να το βοηθήσετε να βγει από την παγιδευμένη θέση του.

Κρατήστε το κατοικίδιο ζώο σας ήρεμο καλύπτοντας τα μάτια του, μιλώντας του ήσυχα ή χαϊδεύοντάς το. Προστατευθείτε από το λανθασμένο δάγκωμα ή το ξύσιμο από φόβο. Χρησιμοποιήστε χοντρά γάντια, φίμωτρα και κουβέρτες αν χρειαστεί για να προστατευτείτε ή καλέστε τις αρχές για να είστε ασφαλείς.

Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας από το να εξαφανιστεί ξανά

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς κατοικίδιων ζώων για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο; Η ύπαρξη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Εάν η γάτα σας δεν έχει μικροτσίπ, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για αυτή την απλή αλλά ενδεχομένως σωτήρια συσκευή. Τα μικροτσίπ είναι φθηνά και μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν κατά την τακτική εξέταση στις περισσότερες γάτες.

Καταχωρήστε το μικροτσίπ στην εταιρεία, ώστε τα στοιχεία σας να βρίσκονται στο αρχείο σε περίπτωση που η γάτα σας εξαφανιστεί ποτέ. Έχετε επίγνωση των καταστάσεων που θα μπορούσαν να κάνουν τη γάτα σας να το σκάσει. Οι δυνατοί θόρυβοι όπως τα πυροτεχνήματα, οι καταιγίδες ή τα δυνατά πάρτι μπορεί να προκαλέσουν άγχος και πανικό στα ζώα.

Εάν προβλέπετε αυτά τα γεγονότα, ασφαλίστε τη γάτα σας σε ένα ασφαλές, ήσυχο μέρος μέχρι να περάσει η απειλή. Τέλος, σκεφτείτε να της πάρετε ένα κολάρο με ετικέτα αναγνώρισης με τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Υπάρχουν ακόμη και πολλαπλές συσκευές εντοπισμού κατοικίδιων ζώων που το κατοικίδιό σας μπορεί να φορέσει στο κολάρο του, οι οποίες σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε πάντα τη θέση του.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθείτε ποτέ σε αυτή την κατάσταση, αλλά αν βρεθείτε, θυμηθείτε να μην πανικοβληθείτε. Ενεργήστε γρήγορα για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να επανενωθείτε με το κατοικίδιό σας. Ζητήστε βοήθεια από φίλους, γείτονες και συγγενείς. Παρόλο που δεν καταφέρνουν όλα τα κατοικίδια να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση και όσο ευρύτερο είναι το δίκτυο αναζήτησης, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε ξανά στην αγκαλιά σας τον τριχωτό σας φίλο.