Blog

Χρειάζονται τα σκυλιά να τρέχουν; Εξηγήσεις για τις σωματικές ανάγκες των σκύλων

Όπως οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται αρκετή άσκηση στη ρουτίνα τους για να παραμένουν υγιείς και σε καλή κατάσταση. Πολλοί ιδιοκτητες σκύλων πιστεύουν ότι τα σκυλιά τους πρέπει να τρέχουν για να το πετύχουν αυτό, αλλά ορισμένα σκυλιά απλώς δεν είναι δρομείς.

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται σωματική δραστηριότητα και άσκηση καθημερινά. Ωστόσο, ενώ ορισμένα σκυλιά λατρεύουν να τρέχουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε άσκηση και δραστηριότητα, άλλα μπορεί να προτιμούν διαφορετικές δραστηριότητες.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί οι σκύλοι δεν χρειάζεται να τρέχουν, γιατί η άσκηση είναι σημαντική για τους τριχωτούς φίλους μας, πόση άσκηση χρειάζονται και ποιες δραστηριότητες μπορούν να αντικαταστήσουν το τρέξιμο.

Χρειάζονται οι σκύλοι να τρέχουν;

Όλοι οι σκύλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυλή τους, χρειάζονται άσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα για να παραμένουν υγιείς, να διατηρούν φυσιολογικό βάρος και να διατηρούνται σε καλή φόρμα.

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τους σκύλους επειδή ενισχύει την ψυχική και σωματική τους υγεία και μειώνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και τους κινδύνους κατάθλιψης, άγχους και παχυσαρκίας. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να δεθείτε με τον σκύλο σας.

Ωστόσο, επειδή τα σκυλιά χρειάζονται σωματική δραστηριότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέχουν. Αν στον σκύλο σας αρέσει το τρέξιμο, αυτή είναι σίγουρα μια δραστηριότητα που μπορείτε να ακολουθήσετε με τον τριχωτό σύντροφό σας. Αλλά αν δεν αρέσει στον σκύλο σας, θα πρέπει να εξετάσετε άλλους τρόπους για να κάνετε τον σκύλο σας να είναι δραστήριος.

Πώς να διατηρήσετε το σκύλο σας σε καλή φόρμα χωρίς να τρέχετε

Το τρέξιμο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι σκύλοι μπορούν να γυμναστούν. Όμως σε ορισμένα σκυλιά δεν αρέσει το τρέξιμο, γι’ αυτό και είναι δική σας ευθύνη να αναζητήσετε άλλες δραστηριότητες που θα κρατήσουν το σκυλάκι σας σε καλή φόρμα.

Οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τον τριχωτό σας φίλο υγιή και δραστήριο χωρίς τρέξιμο είναι οι εξής:

Περπάτημα
Κολύμπι
Παιχνίδι
Ευκινησία
Flyball
Πεζοπορία

Εκπαίδευση

Οι 4 παράγοντες που καθορίζουν πόση άσκηση χρειάζεται ένας σκύλος

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να παραμένουν σε καλή κατάσταση, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες άσκησης μιας φυλής όταν επιλέγετε έναν σκύλο. Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και θα έχει διαφορετικές ανάγκες άσκησης. Τις περισσότερες φορές, οι σκύλοι χρειάζονται από 20 λεπτά έως 1-2 ώρες άσκησης.

Ωστόσο, η ακριβής ποσότητα άσκησης που χρειάζεται ένας σκύλος ποικίλλει με βάση πολλούς παράγοντες.

1. Φυλή

Ένας παράγοντας που επηρεάζει τις ανάγκες άσκησης του σκύλου σας είναι η ράτσα του. Ορισμένες φυλές, όπως τα Ριτρίβερ, τα Κόλεϊ και τα Σπάνιελ, είναι από τη φύση τους δραστήριες και μπορεί να χρειάζονται περισσότερη άσκηση από τα Πομεράνιαν, τα Τσόου Τσόου και τα Τσιουάουα.

Επομένως, θα πρέπει πάντα να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με τις ανάγκες άσκησης του σκύλου σας και να διασφαλίζετε ότι δεν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας πολύ ή πολύ λίγο. Το μέτρο είναι το καλύτερο για να διατηρείτε τον τριχωτό σας φίλο σε καλή φόρμα.

2. Ηλικία

Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, χρειάζονται λιγότερη άσκηση. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιο αδύναμοι και μπορεί να έχουν υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να τρέχουν και να ασκούνται.

Γενικά, τα νεαρά κουτάβια χρειάζονται μέτρια άσκηση, επειδή δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Οι δραστηριότητες θα πρέπει να χωρίζονται σε μικρές εκρήξεις λόγω της έλλειψης ενέργειας και φυσικής ικανότητας για μεγάλες συνεδρίες άσκησης.

Τα ενήλικα σκυλιά χρειάζονται συνήθως τη μεγαλύτερη άσκηση, ανάλογα με άλλους παράγοντες του καταλόγου. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι εξακολουθούν να χρειάζονται άσκηση, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρή ή κουραστική, ειδικά αν πάσχουν από οποιεσδήποτε παθήσεις της υγείας τους.

3. Υγεία

Οι σκύλοι με μειωμένη υγεία μπορεί να χρειάζονται λιγότερη άσκηση από τους υγιείς σκύλους. Πολλές παθήσεις της υγείας των σκύλων τα κάνουν να είναι ληθαργικά και η άσκηση μπορεί να τους προκαλέσει ακόμη και πόνο.

Εάν έχετε σκύλο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε την ακριβή ποσότητα άσκησης που είναι κατάλληλη για τον τριχωτό σας φίλο.
4. Προσωπικότητα

Ορισμένα σκυλιά είναι παιχνιδιάρικα και τους αρέσει να τρέχουν. Αυτά τα σκυλιά συνήθως απαιτούν περισσότερη άσκηση, επειδή η ζωηρή προσωπικότητά τους τα κάνει ήδη δραστήρια και ενεργητικά.

Αντίθετα, τα ήρεμα σκυλιά με ήπια προσωπικότητα μπορεί να μην είναι πολύ ενθουσιασμένα με την άσκηση ή το τρέξιμο.

Τα 6 σημάδια ότι ο σκύλος σας χρειάζεται να τρέχει και να ασκείται περισσότερο

Ως γονέας σκύλου, είστε υπεύθυνοι για το κατοικίδιο ζώο σας να ασκείται αρκετά. Βεβαιώνεστε πάντα ότι ο σκύλος σας τρώει σωστά, έχει αρκετά ερεθίσματα και ασκείται. Διαφορετικά, ο σκύλος σας μπορεί να κινδυνεύει από διάφορα προβλήματα. Οι σκύλοι που δεν ασκούνται αρκετά θα παρουσιάσουν πιθανότατα τις ακόλουθες παρενέργειες.
1. Αύξηση του βάρους

Όταν οι σκύλοι δεν ασκούνται αρκετά, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να παίρνουν βάρος, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τους σκύλους, καθώς μπορεί να οδηγήσει στο να γίνουν υπέρβαροι και τελικά παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία στους σκύλους μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα υγείας, όπως:

Σακχαρώδης διαβήτης
Αρθρίτιδα
Νεφροπάθεια
Παγκρεατίτιδα
Καρδιαγγειακή νόσος

Καθώς η αύξηση του βάρους στον τριχωτό φίλο σας μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές παθήσεις, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα.

2. Έλλειψη αντοχής/σκληρότητα

Οι σκύλοι που δεν ασκούνται τακτικά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκαμψία στους μύες τους, να μην έχουν αντοχή και να είναι κουρασμένοι. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στο σκύλο σας, μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση που τον κάνει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Εάν ο σκύλος σας φαίνεται δύσκαμπτος ή δεν ενδιαφέρεται για άσκηση, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε την καλύτερη λύση.
3. Καταστροφική συμπεριφορά

Αν ο σκύλος σας ξαφνικά αρχίσει να επιδεικνύει καταστροφική συμπεριφορά, καταστρέφοντας πράγματα στο σπίτι ή συμπεριφερόμενος περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να χρειάζεται περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Οι σκύλοι συχνά επιδεικνύουν καταστροφικές συμπεριφορές, όπως το μάσημα των επίπλων και την εκδήλωση επιθετικότητας όταν βαριούνται και δεν έχουν αρκετά ερεθίσματα. Χρειάζονται περισσότερη άσκηση και δραστηριότητα.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε και τον κτηνίατρό σας, καθώς η καταστροφική συμπεριφορά μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων, όπως άγχος αποχωρισμού ή τραύμα.

4. Υπερκινητικότητα

Πολλά σκυλιά που δεν ασκούνται τακτικά μπορεί να γίνουν υπερκινητικά, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να απελευθερώσουν τη συσσωρευμένη ενέργεια στο σώμα τους. Θα παρατηρήσετε αν ο σκύλος σας είναι υπερκινητικός αν γαβγίζει υπερβολικά, κουνιέται και τραβάει το λουρί.

Προσπαθήστε να κάνετε πιο τακτικές βόλτες ή τρέξιμο και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει τουλάχιστον λίγο χρόνο άσκησης κάθε μέρα.
5. Υπερβολικό γάβγισμα

Οι σκύλοι που δεν ασκούνται αρκετά είναι συνήθως πιο φωνακλάδες από τους σκύλους που ασκούνται αρκετά. Αν ο σκύλος σας γαβγίζει ή κλαψουρίζει υπερβολικά, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν ασκείται όσο θα έπρεπε.

Αν ο σκύλος σας γαβγίζει ή κλαψουρίζει ενώ δείχνει την πόρτα ή το λουρί, πιθανότατα θέλει να βγει έξω και να παίξει.

6. Αποσύρεται, γίνεται ανήσυχο ή καταθλιπτικό

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν καταθλιπτικά, αποτραβηγμένα ή αγχωμένα αν δεν ασκούνται αρκετά. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή ο σκύλος δεν διεγείρεται διανοητικά ή σωματικά, γεγονός που οδηγεί σε συμπεριφορές όπως η αποφυγή των ανθρώπων, ο υπερβολικός ύπνος και η λιγότερο κοινωνική συμπεριφορά από το συνηθισμένο.

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει αυτά τα σημάδια, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας και να προγραμματίσετε έναν έλεγχο για να δείτε τι του συμβαίνει.

Συμπερασμα

Τα σκυλιά δεν χρειάζεται να τρέχουν, αλλά χρειάζονται άσκηση καθημερινά. Οι απαιτήσεις ενός σκύλου σε άσκηση εξαρτώνται από τη φυλή, την ηλικία, την υγεία και την προσωπικότητά του.

Πριν αποκτήσετε ένα σκύλο, προσπαθήστε να ενημερωθείτε για τις ανάγκες άσκησης της συγκεκριμένης φυλής, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα είστε σε θέση να δώσετε στο σκύλο σας όλα όσα χρειάζεται για μια υγιή ζωή.