Blog

Διατροφή σκύλου: Μπορούν οι σκύλοι να φάνε φυστικοβούτυρο; 

Η πλειονότητα των υγιών σκύλων μπορεί να φάει λίγο φυστικοβούτυρο ως λιχουδιά σε περιστασιακή βάση, αρκεί να μην περιέχει ξυλιτόλη, η οποία συνήθως περιλαμβάνεται στις ανθρώπινες τροφές ως τεχνητό γλυκαντικό. Η ξυλιτόλη είναι τοξική για τους σκύλους, οπότε τα τρόφιμα που την περιέχουν πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Το φυστικοβούτυρο με σοκολάτα είναι επίσης ένα τεράστιο όχι. 

Είναι καλύτερο να προσφέρετε ανάλατο ή σπιτικό φυστικοβούτυρο, καθώς αυτό είναι λίγο πιο υγιεινό για το σκύλο σας. Λάβετε υπόψη σας ότι το υπερβολικό φυστικοβούτυρο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, οπότε θα πρέπει πραγματικά να προσφέρεται μόνο σε μικρές ποσότητες. 

Επιπλέον, το φυστικοβούτυρο μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για σκύλους με ορισμένες παθήσεις που απαιτούν να μείνουν μακριά από λιπαρές λιχουδιές, οπότε συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας αν ο σκύλος σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν σκύλους με προβλήματα βάρους, ιστορικό παγκρεατίτιδας ή σκύλους που ακολουθούν ειδικές συνταγογραφούμενες δίαιτες. 

Το φυστικοβούτυρο είναι μια δημοφιλής επιλογή τροφής για να κρύψετε μέσα χάπια για σκύλους που παίρνουν φάρμακα ή για να γεμίσετε παιχνίδια. Δυστυχώς, δεν μπορεί κάθε σκύλος να απολαύσει αυτό το κρεμώδες, καρυδάτο σνακ λόγω πιθανών αλλεργιών, οι οποίες εμφανίζονται με διάφορους τρόπους. 

 Σημάδια αλλεργίας στο φυστικοβούτυρο 

Οι σκύλοι με αλλεργία στα φιστίκια ή στο φυστικοβούτυρο δεν έχουν περιγραφεί καλά στη βιβλιογραφία, αλλά μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν μια σειρά από συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ σε έναν σκύλο, το οποίο αποτελεί επείγον περιστατικό. Ανεξάρτητα από αυτό, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα αλλεργίας: 

     Φαγούρα στο δέρμα (ιδιαίτερα γύρω από τα αυτιά, τα πόδια, το στομάχι και τον πισινό, αλλά μπορεί να επηρεαστεί οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος) 

    Ερυθρότητα του δέρματος 

    Hotspots (περιοχές με κόκκινες, φλεγμονώδεις βλάβες στο δέρμα) 

    Κνίδωση 

    Εμετός 

    Διάρροια 

    Δυσκολία στην αναπνοή 

    Κατάρρευση 

    Χλωμά ούλα 

 Τι προκαλεί τροφικές αλλεργίες στους σκύλους; 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής (ή άλλο είδος αλλεργιογόνου) που οι μη αλλεργικοί σκύλοι μπορούν να φάνε χωρίς προβλήματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου μπαίνει σε λειτουργία προστασίας, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία προκαλεί την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων όπως φαγούρα στο δέρμα, ερυθρότητα και πρήξιμο. 

Συνήθεις παράγοντες τροφικής αλλεργίας είναι οι πηγές πρωτεϊνών, όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κοτόπουλου, η γλουτένη σιταριού και η σόγια, αν και οι σκύλοι μπορούν βεβαίως να είναι αλλεργικοί και σε άλλα τρόφιμα. 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλλεργία στο φυστικοβούτυρο; 

Οι αλλεργίες γενικά δεν μπορούν να θεραπευτούν, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του αλλεργιογόνου (στην προκειμένη περίπτωση, του φυστικοβούτυρου) και τη θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων που ήδη υπάρχουν. Εναλλακτικά, η θεραπεία μπορεί επίσης να επικεντρωθεί στη μείωση της ευαισθησίας στα αλλεργιογόνα ερεθίσματα του ατόμου. 

Εάν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται ότι μια αλλεργική αντίδραση είναι πράγματι η ρίζα των σωματικών συμπτωμάτων του σκύλου σας, μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις και να συνταγογραφήσει φάρμακα για αλλεργίες από το στόμα ή μια κρέμα για να καταπραΰνει το πονεμένο, φαγούρα δέρμα. Τούτου λεχθέντος, ο εντοπισμός των εκλυτικών παραγόντων των αλλεργιών μπορεί να είναι χρονοβόρος- οι εξετάσεις δεν μπορούν πάντα να προσδιορίσουν την αιτία, και οι δίαιτες απομάκρυνσης είναι συχνά απαραίτητες για να αποκτήσετε μια σαφέστερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις. 

Ο κτηνίατρός σας θα σας κάνει πιθανότατα αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας και το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα για να προσπαθήσει να εξακριβώσει το πιθανό αίτιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αλλεργίας χωρίς την καθοδήγηση του κτηνιάτρου. Ο σκύλος σας μπορεί να είναι αλλεργικός σε κάτι άλλο εκτός από τα φιστίκια ή το φυστικοβούτυρο και να χρειάζεται διαφορετική πορεία θεραπείας. Μπορεί ακόμη και να πάσχει από κάποια άλλη πάθηση εξ ολοκλήρου. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας εάν εντοπίσετε συμπτώματα αλλεργίας. 

Συμπέρασμα 

Ενώ το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι και η σόγια είναι από τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα αλλεργίας στους σκύλους, μπορούν επίσης να είναι αλλεργικοί και σε άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει αλλεργία στο φυστικοβούτυρο, σταματήστε να τον ταΐζετε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να εξελιχθούν σε αναφυλαξία, οπότε είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί.