Blog

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Ποια είναι τα οφέλη του ονυχοδρόμιου για γάτες; – Χρήσιμες πληροφορίες

Ονυχοδρόμιο, δέντρα γάτας, ξύστρες, πύργοι – έχουν πολλά ονόματα (και εξυπηρετούν πολλές λειτουργίες). Ομολογουμένως, τα ονυχοδρόμια δεν είναι πάντα το πιο όμορφο αξεσουάρ για γάτες. Μπορεί να είναι δαπανηρά και να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Αξίζουν τα έξοδα και τον χώρο; Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση είναι “ναι”!

 

Γιατί οι γάτες χρειάζονται ονυχοδρόμιο εσωτερικού χώρου

Οι οικόσιτες γάτες μας εξακολουθούν να έχουν πολλές από τις ανάγκες και τα ένστικτα της άγριας γάτας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα απλό δέντρο γάτας μπορεί να τους δώσει κατάλληλους τρόπους για να ικανοποιήσουν αρκετές από αυτές τις ανάγκες. Στην πραγματικότητα, τα δέντρα γάτας μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως το ξύσιμο των επίπλων και η επιθετικότητα μεταξύ των γατών.

Φροντίδα νυχιών

Τα περισσότερα δέντρα για γάτες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα το ξύσιμο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε να διατηρηθεί η ανάπτυξη των νυχιών υπό έλεγχο. Οι γάτες τείνουν να θέλουν ένα καλό ξύσιμο όταν ξυπνούν από έναν υπνάκο, οπότε το να έχετε ένα δέντρο γάτας κοντά στο σημείο ύπνου είναι έξυπνο.

Τέντωμα

Ένα άλλο πράγμα που αρέσει στις γάτες να κάνουν όταν ξυπνούν είναι να τεντώνονται. Ένα ψηλό, στιβαρό ονυχοδρόμιο είναι ιδανικό για ένα πρωινό τέντωμα!

Διάδοση της μυρωδιάς τους

Τα δέντρα γάτας και άλλες επιφάνειες ξύσματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν έχετε γάτες που δεν τα πάνε καλά. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξύσιμο δεν είναι μόνο για την περιποίηση των νυχιών – είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο οι γάτες διαδίδουν τη μυρωδιά τους, η οποία είναι ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας. Οι γάτες χρησιμοποιούν την οσμή για να μοιράζονται μεταξύ τους κάθε είδους πληροφορίες, όπως το πού τους αρέσει να περνούν το χρόνο τους και πόσο πρόσφατα βρέθηκαν εκεί. Αυτό τους επιτρέπει να μοιράζονται το χρόνο τους σε διαφορετικές περιοχές του σπιτιού σας και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.
Είναι επίσης καταπραϋντικό για μια γάτα να περιβάλλεται από τη δική της μυρωδιά. Μπορεί να δείτε τη γάτα σας να ξύνεται περισσότερο σε περιόδους άγχους. Τα δέντρα για γάτες σημαίνουν περισσότερες ευκαιρίες για ξύσιμο και τρίψιμο, που είναι ένας κατάλληλος τρόπος για την επίτευξη του ίδιου στόχου.

Χώρος ξεκούρασης

Για τις περισσότερες γάτες, το να βρίσκονται ψηλά παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας. Τους δίνει ένα καλύτερο πλεονεκτικό σημείο για να βλέπουν τι συμβαίνει και να παρακολουθούν για θηρευτές. Στα σπίτια μας, η γάτα σας μπορεί να δει “θηρευτές” με τη μορφή άλλων γατών με τις οποίες δεν τα πηγαίνει καλά, σκύλων, επισκεπτών, ακόμη και παιδιών. Δίνοντας στη γάτα σας τρόπους να ανεβαίνει, θα τη βοηθήσει να αισθάνεται λιγότερο φοβισμένη και ίσως ακόμη και να κάνει λιγότερο πιθανό να τρέξει και να κρυφτεί.
Οι ψηλοί πύργοι και τα δέντρα για γάτες δίνουν επίσης στις γάτες τρόπους να απομακρύνονται μεταξύ τους, πράγμα που αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Αν υπάρχει επιθετικότητα ή απλά χρειάζονται λίγο χώρο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πύργους γάτας.

Κρυψώνες

Πολλά δέντρα για γάτες εσωτερικού χώρου διατίθενται με τρύπες ή κρεβάτια. Αυτά αποτελούν ιδανικές κρυψώνες, δίνοντας στις γάτες μια αίσθηση ασφάλειας. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούν αυτές τις κρυψώνες πολύ συχνά, εξακολουθεί να μειώνει το άγχος το γεγονός ότι είναι διαθέσιμες αν χρειαστεί.

 

Σημεία ανάπαυσης και ύπνου

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αφού μια γάτα μπορεί τεχνικά να κοιμηθεί οπουδήποτε. Αλλά τα ασφαλή σημεία ανάπαυσης και ύπνου θεωρούνται στην πραγματικότητα βασικοί πόροι για τη γάτα σας. Και τα δέντρα γάτας προσφέρουν συνήθως μερικές διαφορετικές επιλογές για μια χαλαρή στιγμή που μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να νιώσει ασφάλεια.

 

 

Όταν ψωνίζετε ένα δέντρο γάτας ή έναν πύργο γάτας, σκεφτείτε τα εξής:

Τοποθεσία
Πόσο χώρο έχετε (στο πάτωμα και κάθετα); Υπάρχει κάποιο σημείο κοντά σε παράθυρο που θα τους προσφέρει εξαιρετική θέα;
Υλικό
Προτιμά η γάτα σας να γρατζουνάει χαλί, σχοινί ή ύφασμα, χαρτόνι κ.λπ.
Επίπεδα
Μπορεί η γάτα σας να μετακινηθεί εύκολα από το ένα επίπεδο στο άλλο (ιδιαίτερα αν έχει κινητικά προβλήματα);
Προτιμήσεις ανάπαυσης
Στη γάτα σας αρέσουν οι κλειστές κρυψώνες, τα βαθιά κρεβάτια με πολλά μαξιλάρια ή τα ρηχά καθιστικά;
Σταθερότητα
Θα αντέξει αυτό το δέντρο για γάτες το έντονο ξύσιμο και τεντώμα ή θα ανατραπεί;
Μέγεθος
Είναι αρκετά ψηλό ώστε η γάτα σας να μπορεί να τεντωθεί καλά;
Χώρος
Υπάρχει χώρος για περισσότερες από μία γάτες, με λίγη απόσταση μεταξύ τους;
Σχεδιασμός
Μπορείτε να αντέξετε να το κοιτάτε καθημερινά για πολλά χρόνια;

 

Τι γίνεται αν δεν έχετε χώρο για ένα δέντρο γάτας εσωτερικού χώρου;

Ορισμένοι χώροι είναι απλά πολύ μικροί για ένα παραδοσιακό δέντρο γάτας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γάτες σας είναι άτυχες. Υπάρχουν μερικά νέα σχέδια στην αγορά που καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο. Ένα τέτοιο προιόν που σας προτείνουμε είναι το ονυχοδρόμιο σε σχέδιο κάκτου για τη μικρή σας φίλη, που θα την κρατήσει απασχολημένη για ώρες! Θα μπορεί να ξύσει τα νύχια της στην κλαδιά του κάκτου, να σκαρφαλώσει και να χαλαρώσει. Το ονυχοδρόµιο είναι επενδεδυµένο µε µαλακό υλικό για να είναι ακόμα πιο ελκυστικό στη γάτα σας! Διατίθεται σε δύο χρώματα, πράσινο ή καφέ, για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο χώρο σας.

Μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε ένα δέντρο τύπου στύλου που είναι ουσιαστικά ένας μόνο στύλος που φτάνει από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι με μερικά μικρά σκαλοπάτια. Αν απλά δεν μπορείτε να το κάνετε να δουλέψει, εξετάστε εναλλακτικές λύσεις για να καλύψετε τις ίδιες ανάγκες της γάτας σας.

Μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε κρεβάτια και κρυψώνες και να τα τοποθετήσετε στο πάτωμα ή πάνω σε υπάρχοντα κομμάτια επίπλων για κάποιο ύψος. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα έπιπλα είναι ασφαλισμένα και ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα αντικείμενα που η γάτα σας θα μπορούσε να χτυπήσει και να σπάσει ή να τραυματιστεί σε αυτά.

Ανακαλύψτε περισσότερα προϊόντα για τα κατοικίδια στο site ohmypet.gr κάνοντας κλικ ΕΔΩ.