Blog

Το must προιόν για όλους τους γατογονείς: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο ονυχοδρόμιο για τη γάτα σας;- Χρήσιμος οδηγός

Η επιλογή του καλύτερου δέντρου γάτας μπορεί να είναι μια απογοητευτική και δαπανηρή προσπάθεια. Μπορεί να καταλήξετε να αγοράζετε διάφορα που η γάτα σας ουσιαστικά αγνοεί και δεν καταδέχεται να χρησιμοποιήσει. Αντ’ αυτού, βαδίζει προς το αγαπημένο της καναπέ για να ξύσει τα νύχια της. Μπορεί να αποφασίσετε ότι στη γάτα σας απλώς δεν αρέσει  ένα ονυχοδρόμιο, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει.

Ένα από τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι επιλέγουν θέσεις που αρέσουν σε αυτούς, αντί να σκεφτούν τι αρέσει στη γατούλα. Το κόλπο είναι να παρέχετε μια εναλλακτική λύση που η γάτα σας θα λατρεύει να γρατζουνάει ακόμα περισσότερο από την αντικέ συρταριέρα σας – αλλά αυτό απαιτεί να επιλέξετε ένα ονυχοδρόμιο από την οπτική της γάτας σας.

Ακολουθούν τα κύρια χαρακτηριστικά που αναζητά η γάτα σας σε ένα καλό ονυχοδρόμιο

Οι γάτες θέλουν ένα ψηλό ονυχοδρόμιο

Το ονυχοδρόμιο πρέπει να είναι αρκετά ψηλό ώστε να επιτρέπει στη γάτα σας να εκτείνεται πλήρως κατά το ξύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να τεντώσει πλήρως το σώμα της και να τεντώσει αυτούς τους μυς της πλάτης και των ώμων, κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία και την ευλυγισία (οι γάτες είναι άριστες στη γιόγκα). Εάν οι γάτες πρέπει να σκύβουν για να ξύσουν τα νύχια τους, δεν θα έχουν το πλήρες όφελος της άσκησης και της διάτασης αυτών των μυών και μπορεί να είναι ακόμη και άβολο γι’ αυτές.

Σημείωση: Συχνά, οι γάτες σκύβουν και δεν τεντώνουν πλήρως το σώμα τους. Αυτή είναι απλώς μια άλλη στάση που γυμνάζει διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η γάτα σας πρέπει να μπορεί να ξύνεται σε οποιαδήποτε θέση προτιμά.

Η επιλογή ενός ονυχοδρόμιου που έχει ύψος τουλάχιστον 78 εκ. είναι μια καλή αρχή για να κάνετε τη γάτα σας ευτυχισμένη και να σώσετε τα έπιπλά σας.

Οι γάτες χρειάζονται ανθεκτικό ονυχοδρόμιο

Οι γάτες χρειάζονται ένα ανθεκτικό στύλο που δεν θα ταλαντεύεται ή δεν θα πέφτει

Η στιβαρότητα του στύλου ξυσίματος είναι κρίσιμης σημασίας για διάφορους λόγους:

Αν το ονυχοδρόμιο ταλαντεύεται, η γάτα σας δεν θα το χρησιμοποιήσει. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες λατρεύουν να ξύνουν καναπέδες και καρέκλες – είναι εξαιρετικά σταθερές. Στην άγρια φύση, τα δέντρα αποτελούν προτιμώμενες επιφάνειες ξύσματος, οπότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι γάτες θα αναζητούσαν ένα αμετακίνητο αντικείμενο.
Αν το ονυχοδρόμιο είναι ασταθές, μπορεί να είναι επικίνδυνο – και η γατούλα σας το ξέρει. Ένα ασταθές ονυχοδρόμιο μπορεί να αναποδογυρίσει και να πέσει πάνω στη γάτα σας. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αν η γάτα σας αναποδογυρίσει πάνω σε ένα ασταθές ονυχοδρόμιο, θα το αποφύγει ευλαβικά στο μέλλον.
Όσο πιο ψηλό είναι, τόσο πιο ανθεκτικό πρέπει να είναι. Οι γάτες μπορεί να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν από ένα μεγάλο, ασταθές ονυχοδρόμιο που πέφτει πάνω τους. Αναζητήστε ονυχοδρόμιο που έχει ιδιαίτερα βαριές βάσεις, κατά προτίμηση διπλού πάχους. Μια λεπτή, ελαφριά βάση και ένα στύλο με μεγάλο βάρος στην κορυφή είναι η συνταγή της καταστροφής.

Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για ονυχοδρόμιο γάτας;

Όταν εξετάζετε ονυχοδρόμιο για γάτες, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία υλικών. Πολλά έχουν σχεδιαστεί για να είναι ελκυστικά για τους ανθρώπους. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά μένουν αχρησιμοποίητα, καθώς δεν είναι ελκυστικά για τις γάτες.

Οι γάτες προτιμούν ένα ανθεκτικό υλικό που σκίζεται κάτω από τα νύχια τους. Μελέτες δείχνουν ότι, στη φύση, οι γάτες αρέσκονται στο να σημαδεύουν την περιοχή τους με μεγάλα σημάδια από κομματάκια. Οι αρχέγονες ορμές της γατούλας σας εξακολουθούν να υπαγορεύουν αυτή την προτίμηση. Επιπλέον, είναι διασκεδαστικό. Έχετε βάλει ποτέ μια γάτα να τεμαχίσει τα χαρτιά σας; Στις γάτες αρέσει επίσης ένας συνοδευτικός δυνατός θόρυβος κατά το ξύσιμο – φαίνεται να είναι πιο ικανοποιητικό.
Προσπαθήστε να αποφεύγετε ονυχοδρόμιο που καλύπτεται από χαλί. Πολλές ξύστρες για γάτες καλύπτονται από διάφορα χαλιά, και στις γάτες μερικές φορές αρέσουν αυτά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα στύλο με επένδυση που να διαφέρει από το υλικό του σπιτιού σας που θέλετε να πείσετε τη γάτα σας να μην ξύνει. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η γάτα σας δεν θα καταλάβει γιατί είναι εντάξει να γρατζουνάει κάποιο χαλί στο σπίτι αλλά όχι το υπόλοιπο. Επιπλέον, το χαλί δεν παρέχει πάντα την πιο ικανοποιητική επιφάνεια ξύσματος. Δεν είναι αρκετά τραχύ και οι θηλιές τείνουν να πιάνουν τα νύχια και να τραβάνε τα δάχτυλα των ποδιών.
Το ύφασμα σιζάλ είναι μια εξαιρετική επιφάνεια ξύσµατος. Το υλικό του υφάσματος σισάλ είναι βαρέως τύπου, αρέσει στις γάτες και σκίζεται κάτω από τα νύχια τους με ευχάριστο τρόπο. Θυμηθείτε, ένα σημαντικό στοιχείο για να βρίσκει η γάτα σας ένα ξύσιμο ικανοποιητικό είναι η ικανότητα να τεμαχίζει το υλικό.
Σχοινί σισάλ έναντι υφάσματος σισάλ για ονυχοδρόμιο γάτας. Το σχοινί σισάλ χρησιμοποιείται σε στύλους ξύστρων για γάτες, αλλά οι γάτες φαίνεται πραγματικά να προτιμούν το ύφασμα σισάλ, το οποίο επιτρέπει καλύτερο τεμαχισμό. Οι γάτες μπορούν εύκολα να τραβήξουν τα νύχια τους στο ύφασμα, αλλά εξακολουθούν να έχουν καλό κράτημα. Το σχοινί σισάλ δεν επιτρέπει μια συνεχή κάθετη κίνηση ξυσίματος. Αντίθετα, η γάτα βιώνει διακοπές λόγω του τυλίγματος του σχοινιού. Η γατούλα αρχίζει να κατεβάζει τα νύχια της και διακόπτεται από την κορυφογραμμή μεταξύ των στρώσεων του σχοινιού.

 

Ονυχοδρόμιο Cube

Εμείς σας προτείνουμε το ονυχοδρόμιο για γάτες με κρεμαστό παιχνίδι και τετράγωνη φωλιά. Προσφέρετε στη γατούλα σας έναν ασφαλή χώρο για να διασκεδάσει, να ασκηθεί και να χαλαρώσει. Τοποθετήστε το σε μια περιοχή όπου η γάτα σας θα έχει ορατότητα. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να προστατέψετε τα έπιπλά σας από γρατζουνίες. Κατάλληλο για όλες τις γάτες.