Blog

Είναι οι γάτες Oriental Shorthair φιλικές; Ιδιοσυγκρασία φυλής & πληροφορίες

Αν θέλετε να φέρετε μια νέα γάτα στο σπίτι σας, είναι πάντα μια εξαιρετική ιδέα να ερευνήσετε τις διάφορες φυλές πριν πάρετε την τελική σας απόφαση. Όλες οι φυλές γατών έχουν τη δική τους μοναδική ιδιοσυγκρασία και ιδιοτροπία, και μερικές θα ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς και την οικογένειά σας από άλλες.

Αν έχετε στην τελική σας λίστα την Oriental Shorthair, ίσως θέλετε να μάθετε πόσο φιλική είναι. Υπέροχα νέα: Αυτές οι γάτες είναι πολύ φιλικές και κοινωνικές!

Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Oriental Shorthair, συμπεριλαμβανομένου του αν τα πάνε καλά με άλλες γάτες, καθώς και με σκύλους!

Λίγη ιστορία της Oriental Shorthair

Η εξέλιξη αυτή ξεκίνησε στο δεύτερο μέρος της δεκαετίας του 1800, μετά την εισαγωγή της γάτας Σιάμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί εκτροφείς γατών άρχισαν να ανοικοδομούν το πρόγραμμα αναπαραγωγής, αφού αυτό άρχισε να φθίνει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από τα αποτελέσματα που βίωσαν οι εκτροφείς ήταν η αρχή των κοντότριχων και μακρύτριχων ανατολίτικων γατών.

Η γάτα που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για τη δημιουργία της Oriental Shorthair ήταν η σιαμαία. Οι προαναφερθείσες φυλές διασταυρώθηκαν επανειλημμένα με τη Σιαμ μέχρι να γεννηθούν γατάκια με το παραδοσιακό χρώμα της που έχει ανοιχτόχρωμο σώμα με πιο σκούρα άκρα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, των αυτιών, των ποδιών και της ουράς.

Οι γάτες τελικά επανήλθαν στη φυλή Σιαμ για να ενισχύσουν τη γραμμή, και οι υπόλοιπες γάτες που δεν είχαν αυτά τα χρώματα έγιναν οι πρώτες Oriental Shorthairs και Longhairs.

Η Oriental Shorthair ήρθε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 και αναγνωρίστηκε από την Ένωση Φιλάθλων Γάτας (Cat Fanciers Association) το 1977, ενώ ακολούθησε η Διεθνής Ένωση Γάτας (International Cat Association) όταν ιδρύθηκε το 1979.

Είναι φιλικές οι Oriental Shorthair;

Απολύτως! Δεδομένου ότι οι Oriental Shorthair έχουν μεγάλη ποσότητα Siamese στη γενετική τους σύνθεση, μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά. Οι σιαμαίες γάτες είναι γνωστές για την κοινωνική και φιλική τους φύση. Τις έχουν αποκαλέσει ακόμη και γάτες Velcro λόγω της σχεδόν συνεχούς ανάγκης τους να συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους παντού.

Ακριβώς όπως και οι σιαμέζες, οι Oriental Shorthair αναπτύσσουν ισχυρό δεσμό με τους ιδιοκτήτες τους και θα σας ακολουθούν σαν σκιά. Θα σας δώσουν επίσης να καταλάβετε ότι θέλουν την προσοχή σας μέσω φωνητικών εκφράσεων και απαλών σπρωξιμάτων.

Όποιος σας επισκέπτεται και δεν είναι μέλος της οικογένειας, θα τύχει επίσης θερμής και φιλικής υποδοχής. Αυτές οι γάτες είναι από τις πιο κοινωνικές γάτες εκεί έξω!

Τα πάνε καλά οι Oriental Shorthair με άλλες γάτες;

Ναι! Οι Oriental Shorthair είναι εξαιρετικά φιλικές και κοινωνικές γάτες. Επίσης, δεν τους αρέσει να μένουν μόνες τους για πολύ ώρα και θα εκτιμήσουν την παρέα άλλων γατών.

Έτσι, αν δεν είστε συχνά στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα ήταν καλό για την Oriental Shorthair αν υπήρχαν άλλα κατοικίδια ζώα, ειδικά γάτες, γύρω της.

Λάβετε υπόψη ότι αν έχετε ήδη έναν ή δύο σκύλους, θα πρέπει να είναι φιλικοί προς τις γάτες. Επίσης, ενώ το Oriental Shorthair είναι κοινωνικό, θα χρειαστεί μια σωστή γνωριμία σε τυχόν άλλα κατοικίδια ζώα, η οποία τείνει να είναι ευκολότερη όταν είναι γατάκια. Παρόλα αυτά, είναι διαχειρίσιμο για ένα ενήλικο Oriental Shorthair.

Εμφάνιση της Oriental Shorthair

Αυτή η φυλή είναι αρκετά εντυπωσιακή! Η καταγωγή της από τη γάτα Σιαμ είναι εμφανής, αλλά ξεχωρίζουν επίσης με το μακρύ, χαριτωμένο σώμα τους και τα μεγάλα αυτιά τους.

Το κεφάλι τους είναι γωνιώδες και έχουν αμυγδαλωτά μάτια που είναι σχεδόν πάντα πράσινα. Είναι μεσαίου μεγέθους με μακριά πόδια. Το τρίχωμά τους είναι κοντό και μπορεί να έρθει σε πάνω από 300 χρώματα!

Φροντίδα μιας γάτας Oriental Shorthair

Τώρα που μάθατε πόσο γλυκές και φιλικές είναι αυτές οι γάτες, ακολουθεί μια επισκόπηση των βασικών αναγκών τους, ώστε να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς να φροντίζετε αυτή τη ράτσα.
1. Καλλωπισμός

Οι Oriental Shorthair είναι εύκολες στην περιποίηση- το τρίχωμά τους είναι λεπτό και κοντό, απαιτώντας μόνο ένα γρήγορο χτένισμα ή βούρτσισμα κάθε λίγες εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε περιστασιακά μαντηλάκια γάτας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τριχών που αποβάλλουν.

Τα τεράστια αυτιά τους θα πρέπει να καθαρίζονται περιστασιακά, αν και η γάτα θα κάνει καλή δουλειά σε αυτό από μόνη της. Ελέγξτε τα αυτιά τους για τυχόν υπερβολική βρωμιά ή κερί αυτιών και χρησιμοποιήστε ένα υγρό και ζεστό πανί πλυσίματος ή βαμβακερό τετράγωνο για να τα καθαρίσετε απαλά.

Θα πρέπει επίσης να κόβετε τα νύχια τους περίπου μία φορά την εβδομάδα- φροντίστε να κόβετε μόνο τις άκρες των νυχιών και να αποφεύγετε το κόκκινο γρήγορο. Τέλος, βουρτσίστε τα δόντια τους αρκετές φορές την εβδομάδα με οδοντόκρεμα που έχει φτιαχτεί ειδικά για γάτες.
2. Άσκηση

Αυτές οι γάτες είναι αρκετά μακριές και αδύνατες και είναι από τη φύση τους αθλητικές. Έχουν άφθονη ενέργεια την οποία θα ξοδέψουν μέσω του παιχνιδιού. Οι Oriental Shorthair είναι έξυπνες και τους αρέσει ακόμη και να παίζουν φέσι.

Θα περάσουν πολύ χρόνο πηδώντας και σκαρφαλώνοντας σε πολλά από τα ψηλότερα σημεία του σπιτιού σας. Θα χρειαστείτε ράφια γάτας και δέντρα γάτας για να τους δώσετε ασφαλή πρόσβαση σε υψηλούς και άνετους χώρους.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά παιχνίδια για να τα κρατάτε διασκεδαστικά, πράγματα όπως ράβδοι με φτερά και παιχνίδια με πετονιά. Μην ξεχνάτε τις ξύστρες!

3. Διατροφή

Ταΐστε την ανατολίτικη κοντότριχη γάτα σας με υψηλής ποιότητας γατοτροφή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ίσως να θέλετε να επιλέξετε υγρή τροφή, επειδή είναι πολύ χαμηλότερη σε υδατάνθρακες και υψηλότερη σε πρωτεΐνες από την ξηρή τροφή. Έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, η οποία βοηθάει στη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης της γάτας σας. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών παίρνουν τόσο ξηρή όσο και υγρή τροφή.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα άφθονο φρέσκο και καθαρό νερό για τη γάτα σας. Η χρήση ενός σιντριβανιού νερού για γάτες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενθαρρύνετε την Oriental Shorthair σας να πίνει συνολικά περισσότερο νερό.

Υγεία της γάτας Oriental Shorthair

Αυτή η φυλή είναι αρκετά υγιής, αλλά θα πρέπει να σημειωθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Οι πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας περιλαμβάνουν την αμυλοείδωση, η οποία είναι εναπόθεση πρωτεϊνών στο ήπαρ. Αυτές οι γάτες είναι ευαίσθητες στην αναισθησία, κάτι που θα πρέπει πάντα να συζητείται με τον κτηνίατρό σας πριν από οποιαδήποτε διαδικασία. Είναι επίσης επιρρεπείς στην ενδομυοκαρδίτιδα, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Επιπλέον, οι Oriental Shorthair είναι επιρρεπείς στην προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και σταυροειδείς οφθαλμούς. Πολλές από αυτές τις παθήσεις ταλαιπωρούν τις σιαμέζες, και δεδομένου του ιστορικού των Oriental Shorthair, είναι πιθανό να είναι ικανές να κληρονομήσουν μερικές από τις ίδιες παθήσεις.

Συμπέρασμα

Οι γάτες Oriental Shorthair είναι εξαιρετικά κοινωνικές και εξωστρεφείς! Αποτελούν απίστευτα στοργικά και ενεργητικά μέλη της οικογένειας που θα τα πάνε καλά σχεδόν με όλους όσους συναντούν.

Όχι μόνο τα πάνε καλά με άλλες γάτες, αλλά η ύπαρξη ενός φίλου γι’ αυτές είναι επίσης σχεδόν απαραίτητη, ιδιαίτερα αν λείπετε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Έτσι, αν είστε στην αγορά για ένα αγαπημένο, δραστήριο και με μοναδική εμφάνιση νέο μέλος της οικογένειας, δεν θα κάνετε λάθος με το Oriental Shorthair!