Blog

Μαδάνε οι γάτες Βιρμανίας; Πληροφορίες φυλής & συμβουλές φροντίδας

Μια γάτα Βιρμανίας σε κάνει να ερωτεύεσαι εύκολα τα αιλουροειδή. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι η πιο τολμηρή, πιο ανθρωποκεντρική από τις φυλές γατών. Είναι επίσης η πιο απαιτητική για προσοχή. Αυτοί οι παράγοντες υπεισέρχονται όταν εξετάζουμε το ερώτημα αν μια γάτα Βιρμανίας μαδάει. Εάν είστε ευαίσθητοι στο τρίχωμα των αιλουροειδών, η κατοχή μιας τέτοιας γάτας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη την αγαπησιάρικη φύση της.

Το ερώτημα της αποτρίχωσης είναι συχνά ένα πρόβλημα που χαλάει τη συμφωνία. Τα καλά νέα είναι ότι η γάτα Βιρμανίας είναι μια φυλή με λίγη τριχόπτωση. Το τρίχωμά του είναι λεπτό και μεταξένιο. Η σωστή φροντίδα είναι ένας άλλος τρόπος για να μπορέσετε να τιθασεύσετε ακόμα περισσότερο την αποβολή.

Ιστορία της γάτας Βιρμανίας

Είναι χρήσιμο να εξετάζουμε την ιστορία μιας φυλής για να κατανοήσουμε την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται μια γάτα. Προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία, πιθανώς από τη χώρα που φέρει το όνομά της. Οι γάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εντοπίσουν την προέλευσή τους σε ένα θηλυκό με το όνομα Wong Mau. Ένας ενθουσιώδης άνθρωπος από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας εισήγαγε το αιλουροειδές το 1930. Η φυλή είχε ήδη καθιερωθεί στην Αγγλία τη δεκαετία του 1880.

Η Βιρμανία έχει περίοδο μουσώνων με υγρό, τροπικό κλίμα στις παράκτιες περιοχές της. Το εσωτερικό της χώρας είναι πιο ξηρό αλλά και αρκετά υγρό. Ωστόσο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος και του τριχώματος της γάτας.

Φροντίδα της γάτας Βιρμανίας

Όλες οι γάτες είναι σχολαστικοί περιποιητές, καθώς είναι μέρος του DNA τους, και η Βιρμανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα τριχών που χάνει με τακτική φροντίδα. Τα αιλουροειδή έχουν τρία είδη τριχών και η λειτουργία τους καθορίζει τη συχνότητα εμφάνισης. Οι πρωταρχικές τούφες δίνουν το χρώμα τους.

Οι δευτερεύουσες τρίχες είναι το χνούδι κάτω από τις εξωτερικές τρίχες. Παρέχουν επιπλέον μόνωση από το κρύο και τον ήλιο. Οι τακτικές τρίχες περιλαμβάνουν μουστάκια, τα οποία εξυπηρετούν εξειδικευμένους σκοπούς. Φθείρονται και καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αποβολή τους.

Μπορείτε να περιποιηθείτε τη γάτα σας με ένα γάντι ή μια λαστιχένια βούρτσα για να απαλλαγείτε από τις χαλαρές τρίχες που διαφορετικά θα κατέληγαν στα έπιπλα ή τα ρούχα σας. Περνώντας πάνω από το τρίχωμα της γάτας με ένα υγρό πανί σαμουά θα απομακρύνετε τις αδέσποτες τρίχες. Συνιστούμε να συνηθίσει το κατοικίδιό σας στην περιποίηση από γατάκι. Οι λιχουδιές είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πειθούς για τα απρόθυμα αιλουροειδή.

Θα πρέπει επίσης να χειρίζεστε τις πατούσες του για να κάνετε το κόψιμο των νυχιών του ευκολότερο και λιγότερο αγχωτικό. Ομοίως, αγγίξτε τα αυτιά και το πρόσωπό του. Ο κτηνίατρός σας θα εκτιμήσει τον χρόνο που αφιερώσατε για να συνηθίσει το κατοικίδιο ζώο σας να το χειρίζεται.

Ας το παραδεχτούμε, οι μακρύτριχες γάτες χρειάζονται λίγο περισσότερη περιποίηση για να έχουν καλή εμφάνιση. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσο εύκολο είναι πραγματικά να περιποιηθείτε το τρίχωμα της Birmans. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Birmans δεν έχουν ένα πυκνό στρωμα όπως άλλες μακρύτριχες ράτσες, επομένως το τρίχωμα τους δεν είναι τόσο πιθανό να μπερδευτεί. Η Krieger λέει ότι ένα απλό βούρτσισμα ή χτένισμα μερικές φορές την εβδομάδα είναι πραγματικά το μόνο που χρειάζεται μια Birman για να έχει υπέροχη εμφάνιση.

Η Johnson λέει ότι οι Birmans, παρόλο που έχουν μακρύ τρίχωμα, «φαίνεται να απαιτούν λιγότερη περιποίηση από άλλες μακρύτριχες γάτες».
Συνιστά οι μακρύτριχες γάτες, όπως οι Birmans, να περιποιούνται επαγγελματικά δύο φορές το χρόνο. Η Johnson συνιστά επίσης ξύρισμα από ειδικό για να διατηρείται η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα απαλλαγμένη από μακρύτερες τρίχες, κάτι που επιτρέπει στις γάτες να παραμένουν πιο καθαρές.

Όπως συμβαίνει με όλες τις γάτες, η σωστή φροντίδα της Birman περιλαμβάνει το κόψιμο των νυχιών της, τη διατήρηση καθαρού του κουτιού άμμου και το βούρτσισμα των δοντιών της.

Όταν η αποβολή είναι μη φυσιολογική

Δεν θα πρέπει να παρατηρήσετε υπερβολική έκκριση με μια γάτα Βιρμανίας. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη ράτσα. Μερικές φορές, η έκκριση μπορεί να είναι μη φυσιολογική, γεγονός που υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι ξηρές συνθήκες μπορούν να ωθήσουν την τριχόπτωση. Γι’ αυτό εξετάσαμε την ιστορία της φυλής και το κλίμα της πατρίδας της.

Η γάτα Βιρμανίας σας χρειάζεται μια υψηλής ποιότητας διατροφή που θα καλύπτει τις θρεπτικές της ανάγκες. Εξάλλου, η διατροφή είναι το κλειδί για την καλή υγεία του δέρματος. Εάν το κατοικίδιό σας έχει ξηρό δέρμα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου για να διασφαλίσει ότι λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι πράγματα που μπορούν να διορθωθούν, όπως το στρες. Δεν είναι ασυνήθιστο τα ζώα να ρίχνουν το τρίχωμά τους όταν αντιμετωπίζουν ξαφνικές αλλαγές στον κόσμο τους. Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν ψύλλους και άλλα εξωτερικά παράσιτα. Η ερυθρότητα και η φλεγμονή συχνά συνοδεύουν αυτές τις καταστάσεις. Μια άλλη ενοχλητική αιτία είναι η δακτυλίτιδα. Δυστυχώς, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσβληθούν από τα κατοικίδιά τους.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολική τριχόπτωση. Μπορεί να είναι θέμα επαφής ή πρόβλημα με την τροφή που τρώνε. Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι το τελευταίο θα εκδηλωνόταν με την αποβολή. Να θυμάστε ότι η αλλεργία είναι μια ανοσολογική αντίδραση. Η ερυθρότητα, ο κνησμός και η συνεπαγόμενη τριχόπτωση είναι τυπικά σημάδια. Το κοτόπουλο και το μοσχάρι είναι από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα στις γάτες. Οι αλλεργίες στη γλουτένη ή στα δημητριακά είναι σχεδόν ανήκουστο φαινόμενο παρά τους ισχυρισμούς του μάρκετινγκ.

Συμπέρασμα

Η γάτα Βιρμανίας δεν μαδάει πολύ, κάτι που θα περιμέναμε με μια γάτα με κοντό τρίχωμα. Οι μακρύτριχες φυλές είναι πιο πιθανό να χάνουν πολλές τρίχες. Ωστόσο, περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν σε ένα αιλουροειδές να χάνει περισσότερες τρίχες από το κανονικό. Κάποια απώλεια τριχών είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο, οι περιπτώσεις υπερβολικής αποτρίχωσης δικαιολογούν μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία.

Οι γάτες Βιρμανίας είναι πανέμορφες γάτες με πολλά μυστήρια γύρω τους. Από την ιδιότητά τους ως Ιερή Γάτα της Βιρμανίας και τον θρύλο της γαλανομάτας Θεάς μέχρι την παράδοση της ετήσιας ονομασίας με γράμματα, οι γάτες Μπίρμαν είναι τόσο ενδιαφέρουσες όσο και όμορφες. Αν προσθέσετε την ήρεμη και ευγενική ιδιοσυγκρασία τους, δεν είναι περίεργο που είναι δημοφιλείς παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιες!