Blog

Είναι το έλαιο καρύδας ασφαλές για τους σκύλους; – Απαντήδεις από κτηνίατρο

Ζούμε σε μια εποχή με έναν σχεδόν άπειρο αριθμό προϊόντων, συμπληρωμάτων και θεραπειών και μπορεί να γίνει πραγματικά δύσκολο να μάθουμε τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές να δίνουμε στα κατοικίδιά μας. Ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι ανακριβείς και επικίνδυνες. Με τόσους πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων να θέλουν να χρησιμοποιούν περισσότερα φυσικά προϊόντα στη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων τους, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι είναι ασφαλές για τους σκύλους μας και τι όχι.

Το λάδι καρύδας είναι μια όλο και πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση στο φοινικέλαιο, λόγω του ότι είναι πιο βιώσιμο και απειλεί λιγότερο τη βιοποικιλότητα. Κάνει την εμφάνισή του σε συνταγές τροφίμων, στην περιποίηση του δέρματος, στην περιποίηση των μαλλιών και σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά είναι ασφαλές για τους σκύλους μας; Εν ολίγοις, ναι, το λάδι καρύδας είναι ασφαλές για εξωτερική χρήση σε σκύλους. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαίου καρύδας;

Οι καρύδες αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της γεωργίας, της βιομηχανίας και της μαγειρικής, για να μην αναφέρουμε την παρασκευή κοκτέιλ! Έχει αποτελέσει βασικό στήριγμα της βιομηχανίας ομορφιάς ως δημοφιλές συστατικό πολλών προϊόντων για τα μαλλιά και το δέρμα, αλλά πιο πρόσφατα έχει διατεθεί στην αγορά για την απώλεια βάρους, τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων και της καρδιάς, ακόμη και την αύξηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η αποτελεσματικότητα της καρύδας στις θεραπείες του δέρματος και των μαλλιών είναι καλά τεκμηριωμένη ως πηγή υγρασίας, ως δελεαστικό άρωμα και ως συστατικό στο μαγείρεμα, το ψήσιμο και την παρασκευή ποτών. Το λάδι καρύδας που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή στα συμπληρώματα διατροφής έχει χάσει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας του ακατέργαστου ή παρθένου ελαίου καρύδας, η οποία είναι πολύ μικρή. Αυτό είναι σωστό- το λάδι καρύδας περιέχει μηδέν πρωτεΐνες, μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν φυτικές ίνες και είναι ουσιαστικά 100% λίπος. Πρόκειται επίσης κυρίως για κορεσμένα λίπη με τη μορφή λαυρικού οξέος, και αυτά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη στους ανθρώπους.

Αν πάμε αυστηρά με βάση τα στοιχεία, τα μόνα πραγματικά οφέλη του ελαίου καρύδας είναι ότι μαλακώνει το δέρμα και δίνει στα μαλλιά με ευχάριστη μυρωδιά. Αυτά τα στοιχεία ισχύουν και για τους σκύλους φίλους μας.

Είναι το λάδι καρύδας ασφαλές για τους σκύλους;

Όταν χρησιμοποιείται σε σαμπουάν και κοντίσιονερ για κατοικίδια ζώα, το έλαιο καρύδας είναι απολύτως ασφαλές και θα χαρίσει στο κακομαθημένο σκυλάκι σας ένα υπέροχο τροπικό άρωμα. Εκτός αν το σκυλάκι σας είναι ευαίσθητο στην καρύδα, κάτι που είναι πολύ σπάνιο, το δέρμα και το τρίχωμά του πιθανότατα θα επωφεληθούν από την ενυδατική φύση αυτού του ελαίου.

Όταν τοποθετείται απευθείας στο δέρμα, το λάδι καρύδας μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνιση του ξηρού ή ερεθισμένου δέρματος του σκύλου σας, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται όταν το δέρμα αιμορραγεί ή έχει σημάδια μόλυνσης, όπως κηλίδες ή πύον. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα του σκύλου σας. Σε πολλές περιπτώσεις, θα είναι ακίνδυνο και ενδεχομένως χρήσιμο, αλλά είναι σημαντικό να αποκλείσετε πρώτα τη μόλυνση. Σε σύγκριση με ορισμένα άλλα τοπικά σκευάσματα για την καταπράυνση του ξηρού, επώδυνου δέρματος, το έλαιο καρύδας έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι τοξικό αν το γλείψει.

Ως πρόσθετο από το στόμα στη διατροφή του σκύλου σας, δεν είναι πιθανό το έλαιο καρύδας να προσφέρει πραγματικά οφέλη, καθώς στερείται απαραίτητων λιπαρών οξέων (EFAs) που παρέχουν οφέλη για την υγεία του δέρματος, του τριχώματος, των αρθρώσεων, της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Είναι το λάδι καρύδας επιβλαβές για τους σκύλους;

Με απλά λόγια, όχι. Το λάδι καρύδας δεν είναι τοξικό ή επικίνδυνο για το σκύλο σας. Στην πραγματικότητα είναι καθαρό λίπος με ελάχιστα διατροφικά οφέλη και είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες. Έτσι, εκτός αν ψάχνουμε έναν τρόπο να παχύνουμε έναν κατά τα άλλα υγιή, λιποβαρή σκύλο (κάτι που πρέπει πάντα να γίνεται με προσοχή), η συμπερίληψη του ελαίου καρύδας στη διατροφή του σκύλου σας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους με ελάχιστα έως καθόλου άλλα οφέλη.

Συμπέρασμα

Το έλαιο καρύδας παρέχει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στο φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, ένα ενυδατικό, μυρωδάτο συστατικό για λαμπερό τρίχωμα και έναν ασφαλή και φυσικό τρόπο για να καταπραΰνετε το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε δέρμα που είναι υγρό, με μόλυνση ή χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας. Δίνεται ως συμπλήρωμα διατροφής από το στόμα και παρόλο που το έλαιο καρύδας δεν είναι επιβλαβές για τους σκύλους όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι έχει οφέλη για την υγεία.