Blog

Επίπονη διαδικασία : Γιατί οι γάτες κάνουν τόση φασαρία όταν ζευγαρώνουν – Όλα τα χρήσιμα

Η ζωή των γατών είναι γεμάτη από παράξενες συμπεριφορές και μυστήριους τρόπους. Μια από αυτές τις συμπεριφορές που έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα στους ανθρώπους είναι ο θόρυβος που κάνουν οι γάτες όταν ζευγαρώνουν. Αυτή η επίπονη διαδικασία μπορεί να φανεί πολύ εκνευριστική για τους ανθρώπους, όμως για τις γάτες είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που συνδέεται με την αναπαραγωγή και τη διατήρηση του είδους τους. Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι γάτες κάνουν τόσο μεγάλη φασαρία όταν ζευγαρώνουν, καθώς και τη σημασία αυτού του φαινομένου για την υγεία και την ευημερία τους.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ κοντά σε γάτες που ζευγαρώνουν, μπορεί να νομίζετε ότι προτιμούν να τσακώνονται και να διαφωνούν μεταξύ τους παρά να γίνονται πιο στοργικές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείτε ή να αντιδράτε.

Γιατί οι γάτες κάνουν τόση φασαρία όταν ζευγαρώνουν;

Σε ορισμένες γάτες, οι καβγάδες μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και πριν από το ζευγάρωμα. Τα θηλυκά αρχίζουν την αναπαραγωγική ηλικία τους ήδη από την ηλικία των πέντε μηνών. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, η συμπεριφορά αλλάζει και υπάρχουν σημάδια που το υποδεικνύουν. Ακόμη και το ουρλιαχτό είναι ένα μέσο προσέλκυσης των αρσενικών.

Τι συμβαίνει κατά το ζευγάρωμα;

Η ωορρηξία στις γάτες δεν συμβαίνει, αλλά προκαλείται. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες τους δεν διεγείρονται για να απελευθερώσουν ωάρια έως ότου πραγματοποιηθεί η αναπαραγωγική πράξη. Η διέγερση γίνεται με το πέος του αρσενικού γάτου. Το πέος έχει αγκαθωτά αγκάθια που γρατζουνίζουν επώδυνα τον κόλπο του θηλυκού κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Εξ ου και οι κραυγές.

Φυσικά, συχνά ξεσπά καυγάς που όλοι θα έχουμε δει ή ακούσει: η θηλυκή γάτα επιτίθεται στον αρσενικό γάτο και προσπαθεί να ξεφύγει, ενώ εκείνος την κρατάει σταθερά από το λαιμό με τα δόντια του.

Εν ολίγοις, το ζευγάρωμα είναι σκληρή και επίπονη δουλειά για τις θηλυκές γάτες για διάφορους λόγους, οπότε είναι λογικό να κάνουν θόρυβο κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.