Blog

Γιατί η γάτα μου πρέπει να φοράει κολάρο και ετικέτα αναγνώρισης; Αιτίες και χρήσιμος οδηγός για το κατάλληλο κολάρο

Η τοποθέτηση αναγνώρισης στα κατοικίδιά μας είναι μια βασική εργασία για έναν ιδιοκτήτη κατοικίδιων ζώων, ωστόσο τόσα πολλά κατοικίδια χάνονται χωρίς κολάρο και ετικέτα αναγνώρισης για να τα φέρουμε με ασφάλεια στο σπίτι τους. Τα περιλαίμια -με αναγνώριση- είναι το ταχύτερο εισιτήριο επιστροφής των κατοικίδιων ζώων σας σε εσάς σε περίπτωση που χαθούν.


Είναι αυτό πραγματικά πρόβλημα για τα κατοικίδιά μας;

Είναι! Σύμφωνα με το National Council on Pet Population Study and Policy, λιγότερο από το 2% των χαμένων γατών και μόνο το 15-20% των χαμένων σκύλων επιστρέφονται ποτέ στους κηδεμόνες τους. Το γεγονός ότι το κατοικίδιο ζώο σας ζει μέσα στο σπίτι δεν αποτελεί επίσης εγγύηση για την ασφάλειά του. Η Linda Lord DVM, του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο, ανέφερε ότι το 40% των χαμένων γατών σε μια κοινότητα ήταν γάτες που ζούσαν μόνο σε εσωτερικούς χώρους και μόνο το 19% των γατών που δηλώθηκαν ως χαμένες είχαν κάποιου είδους ταυτότητα. Στις 17 Απριλίου 2013, μια έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Γουέστ του Τέξας προκάλεσε τεράστιες ζημιές και η μισή πόλη εκκενώθηκε. Εκτός από τις συντριπτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αμέτρητα κατοικίδια χάθηκαν από τα κατεστραμμένα σπίτια. Κατά τη διάρκεια τυφώνων, ανεμοστρόβιλων και πλημμυρών, οι φιλοζωικές οργανώσεις, με τη βοήθεια της ομάδας του Petfinder και του Ιδρύματος Petfinder, αναλαμβάνουν αμέσως δράση για να σώσουν χαμένα κατοικίδια ζώα των οποίων οι κηδεμόνες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν για να τα προστατεύσουν. Βοηθήστε το κατοικίδιό σας να βρει το δρόμο για να επιστρέψει σε εσάς σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από μια κοινή χαλαρή σίτα παραθύρου μέχρι μια απροσδόκητα βίαιη καταιγίδα.

Κολάρα και ετικέτες

Ένα κολάρο και μια ετικέτα αναγνώρισης είναι ο απλούστερος και οικονομικότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το χαμένο κατοικίδιο ζώο σας θα βρει το δρόμο για να επιστρέψει σε εσάς. Παρόλα αυτά, πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων καθυστερούν ή αντιστέκονται στην προσθήκη ταυτότητας στα κατοικίδιά τους. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με μερικές από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες.

Η γάτα μου δεν φοράει κολάρο

Αποδεικνύεται ότι σχεδόν 3 στις 4 γάτες θα φορέσουν πράγματι κολάρο (ακόμη και αν οι κηδεμόνες τους δεν το περιμένουν!) Το 72,7% των γατών φορούσαν το κολάρο τους κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εξάμηνης περιόδου μελέτης σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Linda Lord, DVM, το 2010.

Δοκίμασα μια φορά ένα κολάρο και η γάτα μου είχε αντιρρήσεις

Είναι σημαντικό να εισαγάγετε το κατοικίδιό σας σταδιακά σε οτιδήποτε νέο, συμπεριλαμβανομένου του περιλαίμιου. Ξεκινήστε χωρίς ετικέτες που κουδουνίζουν. Τοποθετήστε το σωστά προσαρμοσμένο κολάρο στο κατοικίδιο ζώο σας για 10 λεπτά ή, αν το κατοικίδιο ζώο δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις, για μερικές ώρες υπό επίβλεψη. Ανταμείψτε το κατοικίδιο ζώο με μια λιχουδιά και παιχνίδι και αφαιρέστε το κολάρο. Αντικαταστήστε και αφαιρέστε το κολάρο πολλές φορές μέσα σε λίγες ημέρες, μέχρι το κατοικίδιο ζώο σας να νιώσει άνετα και να συνδέσει τη χρήση του κολάρου με σπουδαία πράγματα – διασκέδαση μαζί σας! Επαναλάβετε τη διαδικασία αφού προσθέσετε ετικέτες αναγνώρισης και εμβολιασμού κατά της λύσσας. Ένα κατοικίδιο που δεν έχει φορέσει ποτέ κολάρο δεν πρέπει να αφήνεται χωρίς επίβλεψη μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το έχει αποδεχτεί. Μια θετική εισαγωγή στο κολάρο θα κάνει το κατοικίδιο ζώο σας να νιώθει πολύ πιο άνετα να το φοράει μόνιμα.


Ανησυχώ μήπως το κατοικίδιο ζώο μου κολλήσει κάπου με το κολάρο

Ένα καλά προσαρμοσμένο κολάρο (σε γενικές γραμμές, που επιτρέπει σε δύο δάχτυλα δίπλα-δίπλα να χωρέσουν μεταξύ του λαιμού του κατοικίδιου ζώου και του κολάρου) είναι λιγότερο πιθανό να κρέμεται χαλαρά, μειώνοντας την πιθανότητα να γλιστρήσει κάτι από κάτω του. Με τις γάτες, ένα καλά προσαρμοσμένο κολάρο εξαλείφει επίσης την πιθανότητα η γάτα να πιάσει το κολάρο στο σαγόνι της ή να γλιστρήσει ένα πόδι μέσα Είναι ανθεκτικά, αλλά θα ξεμπλέξουν ή θα σπάσουν αν ο σκύλος ή η γάτα πιαστεί και παλέψει.


Αλλά αυτός ο θόρυβος!

Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν το συνεχές κουδούνισμα των πολλαπλών ετικετών (ετικέτα ταυτότητας, ετικέτα λύσσας, ετικέτα άδειας) ενοχλητικό για αυτούς μέσα στο σπίτι. Το κουδούνισμα των ετικετών μπορεί να ησυχάσει με διάφορους απλούς τρόπους. Οι ορειχάλκινες ετικέτες μπορούν να καρφωθούν απευθείας στο κολάρο του κατοικίδιου ζώου. Οι “σιγαστήρες ετικέτας” είναι κατασκευασμένοι από μαλακό εύκαμπτο πλαστικό και προσαρμόζονται γύρω από το εξωτερικό της ετικέτας. Μπορείτε ακόμη και να πλαστικοποιήσετε την ετικέτα και στις δύο πλευρές με κανονική διαφανή ταινία οικιακής χρήσης (αν και αυτή θα πρέπει να ξεκολλάει και να αντικαθίσταται καθώς φθείρεται). Μια λαστιχένια ταινία τυλιγμένη πολλές φορές γύρω από μια ετικέτα θα την κρατήσει από το να χτυπάει πάνω σε άλλες ετικέτες. Μπορείτε να αγοράσετε ένα κολάρο με το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του κατοικίδιου ζώου σας κεντημένο απευθείας πάνω του. Ανάλογα με τον τύπο του περιλαίμιου που φοράει το κατοικίδιό σας, μπορείτε να γράψετε τον αριθμό τηλεφώνου σας απευθείας στο περιλαίμιο με μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Τα περιλαίμια ψύλλων ή τα “περιλαίμια ηρεμίας” της γάτας μπορούν συχνά να είναι γραμμένα. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας αφού πιάσετε ένα κολάρο ψύλλων (Σημείωση: Συζητήστε τον έλεγχο των ψύλλων με τον κτηνίατρό σας. Ένα κολάρο ψύλλων μπορεί να είναι ή να μην είναι η καταλληλότερη επιλογή για το κατοικίδιό σας). Η γραφή με στυλό θα πρέπει να ανανεώνεται περιοδικά καθώς το μελάνι ξεθωριάζει. Αν και η ετικέτα ταυτότητας είναι η καλύτερη επιλογή, σε περίπτωση ανάγκης αρπάξτε τον μαρκαδόρο!
Να θυμάστε ότι τα κατοικίδια ζώα μεγαλώνουν και τα περιλαίμια τους πρέπει να μεγαλώνουν μαζί τους.

Microchipping

Το μικροτσίπ είναι μια μόνιμη ταυτότητα κατοικίδιου ζώου και διαρκεί για όλη τη ζωή του κατοικίδιου ζώου. Το μικροτσίπ έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και εισάγεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος του κατοικίδιου ζώου ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Η διαδικασία είναι παρόμοια με έναν εμβολιασμό ρουτίνας και δεν απαιτείται αναισθησία. Τα μικροτσίπ διαβάζονται περνώντας έναν σαρωτή μικροτσίπ πάνω από τις ωμοπλάτες και το σώμα του κατοικίδιου ζώου (σε περίπτωση που το τσιπ έχει μεταναστεύσει από το αρχικό σημείο). Ο σαρωτής εκπέμπει μια χαμηλή ραδιοσυχνότητα που διαβάζει τον μοναδικό κωδικό του μικροτσίπ. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται το κατοικίδιο ζώο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι γάτες με μικροτσίπ είχαν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες και οι σκύλοι με μικροτσίπ είχαν 2 ½ φορές περισσότερες πιθανότητες να επιστραφούν στους κηδεμόνες τους, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό των αδέσποτων γατών και σκύλων που είχαν εισέλθει στα καταφύγια που εξετάστηκαν στη μελέτη. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του κατοικίδιου ζώου. Όταν ένα κατοικίδιο υιοθετείται από ένα καταφύγιο ή μια ομάδα υιοθεσίας ή μεταφέρεται σε ένα νέο σπίτι, ο νέος κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει αμέσως τις πληροφορίες του μικροτσίπ. Όταν ο κηδεμόνας μετακομίζει ή αλλάζει αριθμό τηλεφώνου, αυτό πρέπει επίσης να αναφέρεται στην εταιρεία μικροτσίπ. Αν και πολλά καταφύγια καταβάλλουν γενναία προσπάθεια να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη όταν οι πληροφορίες του μικροτσίπ είναι παλιές, αυτό απαιτεί πολύτιμο χρόνο και μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο. Κρατήστε τις πληροφορίες για το μικροτσίπ επίκαιρες! Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατήρηση του μικροτσίπ σας σε ισχύ μπορείτε να βρείτε εδώ. Τα μικροτσίπ είναι επίσης μια επιλογή για μικρότερα κατοικίδια, όπως κουνέλια, κουνάβια και ορισμένα πτηνά. Τα πτηνά θα πρέπει να λαμβάνουν μικροτσίπ από κτηνίατρο με εμπειρία στην ιατρική των πτηνών, καθώς η τεχνική είναι διαφορετική από αυτή των θηλαστικών. Ακόμα και με μικροτσίπ, ένα κολάρο και μια ετικέτα ταυτότητας θα φέρουν το σκύλο ή τη γάτα στο σπίτι το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχουν πολλοί από τους κοντινούς σας γείτονες που να έχουν σαρωτή μικροτσίπ στην πίσω τσέπη τους! Το μικροτσίπ είναι ένα εξαιρετικό εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση που χαθεί το κολάρο.


Τι γίνεται με τα τατουάζ;

Τα τατουάζ εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς στα κατοικίδια ζώα. Οι κτηνίατροι κάνουν μερικές φορές τατουάζ στις τομές στειρώσεων, ώστε αν η ουλή ξεθωριάσει, το τατουάζ να είναι ακόμα ορατό. Ένα τατουάζ τομής μπορεί να γλιτώσει το χαμένο στειρωμένο κατοικίδιο ζώο σας από μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση, αν βρεθεί σε ένα καταφύγιο, αναζητώντας ένα νέο σπίτι. Τα “τατουάζ ταυτοποίησης” είναι καταγεγραμμένα σημάδια που μπορούν επίσης να βοηθήσουν το κατοικίδιό σας να βρει το δρόμο για το σπίτι του. Ωστόσο, τα τατουάζ μπορούν να ξεθωριάσουν και να γίνουν δυσανάγνωστα. Μπορεί να περάσουν απαρατήρητα αν το άτομο που βρίσκει το κατοικίδιό σας δεν σκεφτεί να ελέγξει ένα αυτί ή το εσωτερικό του μηρού για τατουάζ. Ακόμη και αν το κατοικίδιό σας έχει τατουάζ, ένα κολάρο και μια ετικέτα ταυτότητας και ένα μικροτσίπ με τρέχουσες πληροφορίες θα φέρουν το κατοικίδιό σας γρήγορα στο σπίτι.

Κάντε το για την ασφάλεια του κατοικίδιου ζώου σας

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ετικέτες ταυτότητας παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή των σκύλων στο σπίτι. Ακριβώς όπως κουβαλάμε ταυτότητα στο πορτοφόλι μας, τα κατοικίδια ζώα μας αξίζουν την ίδια προστασία. Η εργασία σας σήμερα: Ελέγξτε το κατοικίδιό σας! Διαθέτει το κατοικίδιό σας κολάρο και είναι ασφαλώς τοποθετημένο; Φέρει τη δική του ταυτότητα για να το φέρει με ασφάλεια στο σπίτι του; Αν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας δεν φέρει ταυτότητα, σκεφτείτε να του κάνετε δώρο ένα κολάρο και μια ετικέτα. Προσφερθείτε να πληρώσετε για ένα μικροτσίπ στον κτηνίατρό τους για τα γενέθλιά τους ή για οποιαδήποτε ειδική γιορτή. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τη Γιορτή της Μητέρας ή του Πατέρα για τον ιδιοκτήτη κατοικίδιων που αντιμετωπίζει το κατοικίδιό του σαν το αγαπημένο του παιδί!