Blog

Φυλές γατών: 6 διασταυρώσεις αιλουροειδών που είναι πολύ χαριτωμένα!

Οι υβριδικές ράτσες γατών δημιουργούνται από τη διασταύρωση οικόσιτων γατών με μικρές άγριες γάτες. Η χρήση αίματος άγριας γάτας συνήθως συμβαίνει πολύ νωρίς στην ανάπτυξη της φυλής και εγκαταλείπεται μόλις καθοριστεί ο τύπος της φυλής, οπότε μόνο οι οικόσιτες γάτες χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.

Οι υβριδικές ράτσες γατών είναι εξαιρετικές για άτομα που αγαπούν την εξωτική εμφάνιση των άγριων γατών, αλλά γνωρίζουν ότι είναι καλύτερο να κρατούν μόνο τις οικόσιτες γάτες ως κατοικίδια. Ως επί το πλείστον, οι υβριδικές γάτες ενεργούν ακριβώς όπως οι κανονικές γάτες και εκτρέφονται με έμφαση στη φιλικότητα και την κοινωνικότητα προς τους ανθρώπους.

Όλα τα υβρίδια που αναφέρονται παρακάτω είναι πλήρως καθιερωμένες ράτσες αποδεκτές από τη Διεθνή Ένωση Γάτων, η οποία είναι ένα διεθνές μητρώο γατών όλων των φυλών. Αυτές οι ράτσες απέχουν πολύ από τους άγριους συγγενείς τους και θεωρούνται οικόσιτες γάτες.

Αν σας αρέσει η εξωτική εμφάνιση μεγάλων γατών όπως οι τίγρεις, τα τζάγκουαρ και τα λιοντάρια, ή οι μικρότερες άγριες γάτες όπως το τσιτάχ, σερβάλ και οι γάτες της ζούγκλας, τότε αυτές οι υβριδικές ράτσες θα είναι για εσάς.

#1 Bengal

Το Bengal αναπτύχθηκε με την εκτροφή οικόσιτων γατών με την ασιατική γάτα λεοπάρδαλη (Prionailurus bengalensis). Ο ιδρυτής της φυλής, Jean S. Mill, πειραματίστηκε για πρώτη φορά με τη διασταύρωση μιας οικόσιτης γάτας με την ασιατική λεοπάρδαλη τη δεκαετία του 1960.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο Mill ξεκίνησε και πάλι να δημιουργήσει μια άγρια ​​γάτα με υπάκουη προσωπικότητα και το αποτέλεσμα ήταν η αρχή της σύγχρονης φυλής της Bengal . Η TICA αποδέχτηκε τη Bengal ως νέα φυλή το 1986 και η φυλή έλαβε το καθεστώς πρωταθλητισμού το 1991.

Το πυκνό τρίχωμα της Bengal είναι απαλό και μεταξένιο. Το τρίχωμα διατίθεται σε δύο μήκη: κοντότριχο (κοντό προς μεσαίο) και μακρύτριχο (μεσαίο προς μακρύ). Ορισμένες Bengal έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο τρίχας που αντανακλά το φως και κάνει τη γάτα να μοιάζει σαν να έχει πασπαλιστεί με γκλίτερ.

#2 Chausie

Το Chausie (προφέρεται chow-see) μοιάζει πολύ με ένα μικροσκοπικό κούγκαρ. Αυτή η υβριδική ράτσα αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 όταν μια συνεργασία κτηνοτρόφων διασταύρωσε μια μικρή, άγρια ​​γάτα που ονομάζεται γάτα της ζούγκλας (Felis chaus) με οικόσιτες γάτες. Η ίδια η γάτα της ζούγκλας μοιάζει πολύ με μια οικόσιτη γάτα, καθώς είναι μικρή σε μέγεθος με μέτρια χαρακτηριστικά.

Το Chausie έχει ένα κοντό έως μεσαίο, ελαφρώς χοντρό διπλό τρίχωμα που διατίθεται σε τρία χρώματα: καφέ τιγρέ και κοκκινοκαφέ ή γκρι που μοιάζει πολύ με το παλτό του caracal. Μερικά Chausies είναι μαύρα ή γκριζαρισμένα τιγρέ, που είναι ένα μοναδικό χρωματικό μοτίβο που κληρονομήθηκε απευθείας από τον άγριο πρόγονο της φυλής, τη γάτα της ζούγκλας.

Όπως η Bengal, η Chausie είναι εξαιρετικά δραστήριο και ενεργητικό. Η περιέργεια και η ενέργειά τους ωθούν τις Chausies να εξερευνήσουν, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει στο να ανοίξουν τα ντουλάπια και να σκορπίσουν το περιεχόμενο παντού. Αυτή η φυλή χρειάζεται πολύ διαδραστικό χρόνο παιχνιδιού και προσοχή από τους ανθρώπους της.

Η Chausie δεν τα πάει καλά αν μείνει μόνο του για πολλές ώρες την ημέρα. Δημιουργούν στενούς δεσμούς με την ανθρώπινη οικογένειά τους (οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι τα καλύτερα για αυτή τη φυλή) και θα χαρίσουν άφθονη στοργή.

#3 Pixie-Bob

Το Pixie-Bob φημολογήθηκε ότι δημιουργήθηκε με μια υβριδική γάτα bobcat και μια οικόσιτη γάτα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Pixie-Bob περιέχει αίμα bobcat, ή καθόλου άγριο αίμα, για αυτό το θέμα.

Προς το παρόν, η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω για το αν αυτή η φυλή είναι πραγματικά υβρίδιο ή είναι εντελώς εγχώρια, αλλά το Pixie-Bob είναι στοργικό, δραστήριο, κοινωνικό και έχει περιγραφεί ως σκυλόμορφο. Το παχύ διπλό τρίχωμά της έχει μοτίβο σε καφέ στίγματα τιγρέ και το Pixie-Bob έχει συχνά άκρες λύγκα στα αυτιά.

Η ιδρυτής της φυλής Pixie-Bob, Carol Ann Brewer, έσωσε ένα πολύ ψηλό κλασικό αρσενικό με μοτίβο με κοντή ουρά τη δεκαετία του 1980. Αυτή η γάτα ανατράφηκε με το οικόσιτο θηλυκό ενός γείτονα και ο Brewer υιοθέτησε ένα θηλυκό γατάκι από την γέννα. Αυτό το γατάκι, που ονομάστηκε Pixie, φαινόταν άγριο, με ένα στίγμα, κόκκινο τρίχωμα και ένα bobtail.

#4 Savannah

Η γάτα Savannah αναπτύχθηκε διασταυρώνοντας τις οικόσιτες γάτες με το serval (Leptailurus serval), μια μικρή άγρια ​​γάτα που προέρχεται από την Αφρική που έχει λεπτό σώμα, μικρό κεφάλι και μεγάλα αυτιά. Η φυλή ξεκίνησε το 1986, όταν μια θηλυκή οικόσιτη γάτα γέννησε ένα γατάκι, το οποίο γέννησε ένα Αφρικανό σερβάλ.

Αυτό το υβριδικό γατάκι (F1) πρώτης γενιάς, που ονομάζεται Savannah, κληρονόμησε χαρακτηριστικά τόσο από την οικιακή μητέρα του όσο και από το σερβάλ πατέρα του. Ο Patrick Kelly και η Joyce Sroufe συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια νέα φυλή, τη Savannah, η οποία έγινε δεκτή για εγγραφή από την TICA το 2001.

Όπως το σερβάλ, η Savannah είναι ψηλή και αδύνατη με μακρύ λαιμό, μεγάλα αυτιά και παλτό με τολμηρά στίγματα. Αυτή η φυλή είναι περίεργη, εξωστρεφής και διεκδικητική. Ασυνήθιστο για τις περισσότερες γάτες, η Savannah απολαμβάνει το παιχνίδι στο νερό. Όπως και άλλες υβριδικές ράτσες, η Savannah χρειάζεται πολλή άσκηση και πνευματική διέγερση για να είναι ευτυχισμένη. Είναι κατοικίδια που θα κλέψουν τις καρδιές σας όσο καμία άλλη γάτα.

#5 Serengeti

Ενώ η Σαβάνα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το αφρικανικό σερβάλ, το Serengeti αναπτύχθηκε για να μοιάζει με το άγριο αφρικανικό σερβάλ, αλλά χωρίς τη χρήση αίματος σερβάλ. Αντίθετα, το Serengeti αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας Bengals και Oriental Shorthairs. Αυτό σημαίνει ότι το Serengeti έχει μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος άγριας γάτας, που κληρονομήθηκε από τη Βεγγάλη.

Η ιδρυτής της φυλής, Karen Sausman από την Καλιφόρνια, ξεκίνησε να εργάζεται για την ανάπτυξη του Serengeti το 1995 και σήμερα η φυλή βρίσκεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, την Αυστραλία και άλλα μέρη του κόσμου. Το Serengeti είναι μια προηγμένη νέα φυλή, που σημαίνει ότι είναι επιλέξιμο για εμφάνιση σε εκπομπές που εγκρίνονται από την TICA, αλλά δεν κερδίζει τίτλους ή πόντους.

Η Serengeti έχει μακριά πόδια, μακρύ λαιμό και μεγάλα αυτιά. Το κοντό, μεταξένιο τρίχωμα διατίθεται σε καφέ τιγρέ, μαύρο και γκρι/smoke. Με αυτοπεποίθηση, φιλικές και φωνητικές, οι γάτες Serengeti είναι εξαιρετικά δραστήριες και τους αρέσει να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν και να παίζουν.

#6 Toyger

Φτιαγμένο για να μοιάζει ακριβώς με μια μινιατούρα τίγρη, το Toyger έχει εκπληκτικά λίγο αίμα άγριας γάτας. Η φυλή αναπτύχθηκε αρχικά χρησιμοποιώντας μια οικόσιτη γάτα, μια Βεγγάλη και μια γάτα του δρόμου από την Ινδία. Η πολύ μικρή ποσότητα αίματος άγριας γάτας στο Toyger προέρχεται από τη Βεγγάλη, η οποία δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την ασιατική λεοπάρδαλη.

Το κλειδί για τη δημιουργία του χαρακτηριστικού σχεδίου με ρίγες τίγρης του Toyger ήταν το μοτίβο σκουμπρί τιγρέ που βρέθηκε σε πολλές γάτες. Μια κτηνοτρόφος με το όνομα Judy Sugden προσπάθησε να βελτιώσει τη διαύγεια των σημαδιών από τιγρέ σκουμπρί όταν συνειδητοποίησε ότι μία από τις γάτες της Βεγγάλης είχε δύο σημεία με τιγρέ σημάδια στο κεφάλι του. Έκανε αυτή τη γάτα της Βεγγάλης και μια ριγέ οικόσιτη κοντότριχη, και το Toyger ήταν καθ’ οδόν.

Το όμορφο τρίχωμα του Toyger εμφανίζει ένα κάθετο ριγέ μοτίβο και κυκλικά σημάδια στο κεφάλι παρόμοια με αυτά που συναντάμε σε μια τίγρη. Η φυλή έχει ακόμη και ένα μοναδικό βάδισμα που θυμίζει πραγματική τίγρη που κάνει βόλτα στη σαβάνα. Φιλικό προς τους ανθρώπους και άλλα κατοικίδια, το Toyger είναι χαλαρό, έξυπνο και πολύ διαδραστικό.