Blog

Τουρκική Γάτα Αγκύρας: Χαρακτηριστικά, διατροφή, ιστορία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οικόσιτη γάτα

Με την υψηλή νοημοσύνη και το υπέροχο λευκό τρίχωμά τους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η τουρκική Ανγκόρα είναι εθνικός θησαυρός στην πατρίδα τους.

Αγαπημένη στην γενέτειρά της, η τουρκική Angora είναι πιθανώς η μόνη οικόσιτη γάτα που διατηρείται και μεγαλώνει σε ζωολογικό κήπο. Για ένα διάστημα, αυτές οι πανέμορφες, έξυπνες, βασιλικές γάτες θεωρούνταν όλες ότι ήταν κωφές (περισσότερα για αυτό αργότερα) και χρησιμοποιήθηκαν τόσο πολύ στη διασταύρωση για να δημιουργηθεί η περσική φυλή, που σχεδόν οδηγήθηκαν στην εξαφάνιση. Αν και εξακολουθεί να είναι μια σπάνια φυλή σήμερα , η τουρκική Angora έχει αφοσιωμένους ακόλουθους σε όλο τον κόσμο μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν μια απαλή, υπέροχη μακρύτριχη γάτα .

Χαρακτηριστικά

Η τουρκική Angora είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα με λεπτή, λεπτή εμφάνιση, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής .

Το τρίχωμα της Angora είναι μακρύ, πολύ απαλό και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και παραλλαγών. Το λευκό είναι παραδοσιακά το πιο δημοφιλές – και το μοναδικό χρώμα που παράγεται στον ζωολογικό κήπο της Άγκυρας – αλλά οι τουρκικες Angora μπορούν επίσης να βρεθούν σε μαύρο, κόκκινο, καφέ και γκρι, καθώς και σε τιγρέ και δίχρωμες παραλλαγές.

Τα κεφάλια τους είναι μικρά και στρογγυλά, με φαρδιά αυτιά και μεγάλα μάτια σε σχήμα αμυγδάλου που διατίθενται σε πορτοκαλί, πράσινο, μπλε ή σε ετεροχρωματικό μπλε/κεχριμπαρένιο ή μπλε/πράσινο ζεύγος.

Σύγκριση με άλλες ράτσες

Η τουρκική Angora είναι ιδιαίτερα έξυπνη . Είναι απίστευτα κοινωνικές γάτες που αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τις οικογενειακές τους μονάδες, αν και μπορεί συχνά να επιλέγουν ένα συγκεκριμένο άτομο για να δεθούν πιο κοντά, λέει η Pam Nichols, DVM, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Νοσοκομείων Ζώων .

Οι Τούρκικες Angora αγαπούν το ζωηρό παιχνίδι , είτε με τους συντρόφους τους είτε μόνοι τους. Μια ποικιλία παιχνιδιών θα τα διασκεδάσει και μπορούν να τα πάνε καλά αν αφεθούν μόνα τους για λίγες ώρες επίσης.

Η κώφωση είναι ένα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται στην τουρκική Angora. Αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους, ωστόσο, και οι κωφές Angoras ζουν κανονικά. Μπορεί, ωστόσο, να είναι πιο δυνατά από το κανονικό όταν νιαουρίζουν, καθώς δεν μπορούν να ακούσουν τις δικές τους φωνές και δεν μπορούν να διαμορφωθούν.

Διαβίωσης – Ανάγκες

Οι Τούρκικες Angora μπορούν να τα πάνε καλά με τα παιδιά εάν είναι αρκετά καλά κοινωνικοποιημένα μαζί τους, αν και τα πολύ μικρά θα πρέπει να προειδοποιούνται σχετικά με το τράβηγμα του τριχώματός τους ή της ουράς. Δεν δέχονται τόσο να τους χειρίζονται μικρά παιδιά όσο κάποιες άλλες ράτσες, λέει η Nichols.

Οι Angoras δέχονται ευχαρίστως άλλες γάτες καθώς και σκύλους, εάν γνωριστούν σωστά . Αλλά τείνουν να τα καταφέρνουν εξίσου καλά και μόνα τους και παραδοσιακά δεν παρουσιάζουν πολλές συμπεριφορές άγχους αν μείνουν μόνα τους .

Όπως όλες οι γάτες, χρειάζονται μια ποικιλία παιχνιδιών και μερικά ονυχοδρόμια για να παραμείνουν ευτυχισμένοι (και να σώσουν τον καναπέ σας από τα σημάδια των νυχιών ).

«Τείνουν να είναι ορειβάτες [και] τους αρέσει να κάθονται ψηλά», λέει η Nichols.

Ένα ψηλό δέντρο γάτας , τοποθετημένα ράφια για γάτες ή μια ψηλή αιώρα για γάτες θα είναι το ιδανικό μέρος για την Angora σας. Εάν δεν τους έχει οριστεί ένα ψηλό μέρος για να καθίσουν, πιθανότατα θα βρουν ένα πάνω από μια βιβλιοθήκη ή μια πόρτα.

Φροντίδα

Το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά τους δεν έχει υπόστρωμα, κάτι που κάνει την περιποίηση αρκετά εύκολη για την τουρκική Angora. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε την περιποίηση, γιατί χρειάζονται βούρτσισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρούν το τρίχωμά τους λαμπερό και όμορφο. Οι Angoras επίσης μαδάνε πολύ , λέει η Nichols, οπότε το συνηθισμένο βούρτσισμα θα εμποδίσει τη χαλαρή γούνα τους να καταλήξει στα έπιπλά σας.

Το να παρακολουθούν τα αυτιά τους και γύρω από τα μάτια τους θα είναι επίσης σημαντικό, καθώς η μακρύτερη γούνα μπορεί να παγιδεύσει τη βρωμιά γύρω από εκείνες τις περιοχές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μόλυνση . Ένα υγρό πανί γύρω από τα μάτια και τα αυτιά θα πρέπει να είναι αρκετό για να αφαιρέσει τυχόν συσσώρευση.

Και, όπως όλες οι γάτες, θα χρειαστεί να κόβετε συχνά τα νύχια του Angora σας , να του ταΐζετε τη σωστή ποσότητα υγιεινής τροφής και να διατηρείτε το κουτί άμμου καθαρό.

Υγεία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τον 19ο αιώνα και νωρίτερα, θεωρήθηκε ότι όλα οι Angoras ήταν κωφές. Αν και σίγουρα δεν συμβαίνει αυτό, είναι μεγαλύτερο ζήτημα στη φυλή από ό,τι στις περισσότερες. Φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του γονιδίου για τη λευκή γούνα και τα μπλε μάτια και την ακοή της φυλής . Ως εκ τούτου, οι λευκές γάτες με μπλε μάτια έχουν περισσότερες πιθανότητες από το μέσο όρο να είναι κωφές . Αυτή η δυνατότητα επεκτείνεται και στις γάτες με περίεργα μάτια, με την πλευρά που έχει το μπλε μάτι να είναι κωφή.

Η κληρονομική αταξία είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση σε ορισμένα τουρκικά γατάκια Angora. Τα γατάκια που πάσχουν από αταξία έχουν τρεμούλιασμα και δεν επιβιώνουν μέχρι την ενηλικίωση.

Μια άλλη γενετική ασθένεια που είναι σπάνια αλλά γνωστή στη φυλή είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία είναι μια καρδιακή πάθηση που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 2-6 ετών, με τις αρσενικές γάτες να προσβάλλονται συχνότερα.

«Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, αλλά κάποια στιγμή, μια γάτα που την έχει πιθανότατα θα περάσει σε καρδιακή ανεπάρκεια», λέει η Michelle Beck, της Backlund Animal Clinic στην Omaha, Neb. έρχεται σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια , συνήθως περίπου ένα χρόνο μετά την ανίχνευση είναι η διάρκεια ζωής.”

Η Nichols λέει επίσης ότι η τουρκική Angora μπορεί να είναι ευαίσθητη στη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), η οποία είναι η χρόνια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Δεν υπάρχει θεραπεία, σύμφωνα με το Κέντρο Υγείας Cornell Feline , αλλά η θεραπεία είναι διαθέσιμη.

Ιστορία

Οι άγριοι πρόγονοι της τουρκικής Angora ήταν μερικές από τις πρώτες γάτες που εξημερώθηκαν στην Εύφορη Ημισέληνο της Μέσης Ανατολής. Μια παλιά ράτσα, οι Ευρωπαίοι τα παρατήρησαν κάπου γύρω στον 16ο αιώνα, σύμφωνα με το Τουρκικό Συμβούλιο Φυλής Ανγκόρα (TABC), όταν το λαμπερό λευκό, μακρύ τριχωμά τους τα έκαναν πολύτιμα ως εκτροφή για τους πιο δημοφιλείς Πέρσες.

Ήταν τόσο παραγωγική αυτή η διαδικασία εκτροφής που σχεδόν οδήγησε την Angora σε εξαφάνιση μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς οι δικές τους γραμμές αίματος είχαν τεθεί σε δεύτερη μοίρα για να δημιουργήσουν τις Περσικές. Η τουρκική Angora σώθηκε από τη λήθη από φροντιστές στη χώρα τους που άρχισαν να συλλέγουν λευκές Angora για αναπαραγωγή και συντήρηση στον ζωολογικό κήπο της Άγκυρας στις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το TABC. Ο ζωολογικός κήπος εκτρέφει και εκτρέφει Angoras από τότε, αλλά δεν άρχισε να πουλά γάτες για εξαγωγή εκτός Τουρκίας μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν τα ζευγάρια αναπαραγωγής άρχισαν να πηγαίνουν στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, τα τουρκικά Angoras εξακολουθούν να είναι μια σπάνια φυλή, αλλά έγιναν δεκτά από την Ένωση Φανσέρ της Γάτας για πρωτάθλημα το 1973. Όλα τα εγγεγραμμένα Angoras πρέπει να μπορούν ακόμα να αναζητήσουν την καταγωγή τους στον Ζωολογικό Κήπο της Άγκυρας.

Ήξερες ότι:

* Ενώ τα τουρκικά Angoras μοιράζονται μια γενεαλογία με το τουρκικό βαν , είναι γενετικά ξεχωριστές ράτσες.

* Μπορείτε ακόμα να πάτε στον ζωολογικό κήπο της Άγκυρας στην Τουρκία και να δείτε την Ανγκόρα