Blog

Μπάνιο για γάτες Sphynx: 8 συμβουλές από κτηνίατρο

Οι γάτες Sphynx φημίζονται για τη γλυκιά τους προσωπικότητα και το χαρακτηριστικό άτριχο σώμα τους. Ωστόσο, αυτή η εμφάνιση συνοδεύεται από κάποιες ανάγκες περιποίησης υψηλής συντήρησης. Μπορεί να νομίζετε ότι το ότι δεν έχουν τρίχωμα σημαίνει ότι αυτές οι γάτες δεν χρειάζονται περιποίηση, αλλά έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για το μπάνιο τους ώστε να διατηρούνται ασφαλείς και υγιείς.

Ακολουθούν οκτώ συμβουλές για το μπάνιο των γατών Sphynx.

Οι 8 συμβουλές για το μπάνιο των γατών Sphynx

1. Επιλέξτε το σωστό σαμπουάν

Οι γάτες δεν μπορούν να πλυθούν με οποιοδήποτε σαμπουάν -ιδιαίτερα οι άτριχες γάτες. Αναζητήστε ένα ήπιο, ασφαλές για τις γάτες σαμπουάν που έχει σχεδιαστεί για ευαίσθητο δέρμα. Συστατικά όπως το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης είναι μια καλή επιλογή. Θέλετε επίσης ένα σαμπουάν που δεν έχει αρώματα ή χρωστικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα της γάτας σας.

2. Συγκεντρώστε τις προμήθειές σας

Αφού έχετε το σαμπουάν σας, συγκεντρώστε τις προμήθειες για το μπάνιο σας πριν φέρετε τη γάτα σας στην κατάσταση αυτή. Θα χρειαστείτε το σαμπουάν σας, μια πετσέτα πλύσης και μια πετσέτα, καθώς και έναν νεροχύτη ή μια λεκάνη. Αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε ένα αντιολισθητικό χαλάκι στο νεροχύτη ή τη λεκάνη για να δώσετε ασφάλεια στη γάτα σας.
3. Βάλτε τη γάτα σας στο νερό αργά

Το μπάνιο μπορεί να είναι αγχωτικό για τις γάτες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το κάνετε σιγά σιγά. Τοποθετήστε απαλά τη γάτα σας στο νεροχύτη ή τη λεκάνη γεμάτη με χλιαρό νερό μέχρι την κοιλιά της γάτας. Ξεκινήστε με τα πίσω πόδια και στη συνέχεια με τα μπροστινά. Αρχικά, είναι πιο σημαντικό να δημιουργήσετε μια θετική εμπειρία παρά να κάνετε ένα σχολαστικό πλύσιμο. Μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε ξανά για να συνηθίσει η γάτα σας την εμπειρία.

4. Πλύνετε τη γάτα σας με μια πετσέτα

Μόλις η γάτα σας προσαρμοστεί στο να βρίσκεται μέσα στο νερό, βρέξτε το πανί πλύσης και τρίψτε απαλά τα πλευρά, την πλάτη και το λαιμό της γάτας σας. Αποφύγετε να βρέξετε το κεφάλι της γάτας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει άγχος.
5. Προσθέστε σαμπουάν

Μόλις η γάτα σας βραχεί, προσθέστε σαμπουάν στο πανί πλυσίματος. Ξεκινήστε να πλένετε απαλά τα πόδια της γάτας σας. Φροντίστε να καθαρίσετε γύρω από τα μαξιλαράκια των δαχτύλων και κοντά στα νύχια, καθώς εκεί μπορεί να συσσωρευτεί βρωμιά και λάδι. Μετά τα πόδια, πλύνετε το υπόλοιπο σώμα με το σαπουνόνερο, αποφεύγοντας και πάλι το κεφάλι.

6. Πλύνετε το πρόσωπο

Είναι σημαντικό να είστε αργοί και απαλοί όταν πλένετε το πρόσωπο και τα αυτιά της γάτας σας. Εργαστείτε με ένα καθαρό, υγρό πανί πλυσίματος ή υγρό βαμβάκι και σκουπίστε τη βρωμιά και το λάδι από το πρόσωπο και τα μάτια της γάτας σας, προσέχοντας να μην πέσει σαπούνι κοντά στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Αποφύγετε επίσης να μπει νερό στα αυτιά.
7. Ξεπλύνετε το

Όταν έρθει η ώρα να ξεπλύνετε, εργαστείτε προς τα πίσω. Ξεκινήστε σκουπίζοντας το πρόσωπο με ένα υγρό πανί πλύσης χωρίς σαπούνι. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το σώμα με ένα φλιτζάνι φρέσκο νερό ή ένα υγρό πανί πλύσης, φροντίζοντας να μην υπάρχουν υπολείμματα σαπουνιού.

8. Στεγνώστε απαλά

Όταν βεβαιωθείτε ότι έχει φύγει όλο το σαμπουάν, τυλίξτε τη γάτα σας σε μια ζεστή, στεγνή πετσέτα και αφήστε το σώμα της να ζεσταθεί. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να προσφέρετε λιχουδιές!

Γιατί οι γάτες Sphynx χρειάζονται τακτικά μπάνια;

Οι γάτες Sphynx αναφέρονται ως άτριχες γάτες, αλλά δεν είναι πραγματικά άτριχες. Δεν έχουν πυκνό τρίχωμα, αλλά έχουν λεπτή τρίχα που καλύπτει το λείο δέρμα τους. Το δέρμα τους παράγει λάδι, αλλά σε αντίθεση με μια γάτα με τρίχωμα, δεν υπάρχουν τρίχες που να απομακρύνουν το λάδι. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δημιουργηθεί λιπαρότητα που μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα.

Το τακτικό μπάνιο της γάτας σας είναι απαραίτητο για τη μείωση της λιπαρότητας και την απομάκρυνση της βρωμιάς. Εκτός από την προστασία της υγείας του δέρματος της γάτας σας, έτσι αποφεύγετε να καταλήξει αυτή η λιπαρή συσσώρευση στα ρούχα και τα έπιπλά σας. Ιδανικά, η γάτα σας Sphynx θα πρέπει να λούζεται περίπου μία φορά την εβδομάδα με ένα σαμπουάν ασφαλές για τις γάτες, χωρίς αρώματα και χρωστικές ουσίες.

Υπάρχουν πολλά σαμπουάν για κατοικίδια ζώα στην αγορά, αλλά δεν είναι όλα αυτά που θα διατηρήσουν το δέρμα και το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας υγιές.

Ποιες άλλες ανάγκες περιποίησης έχουν οι γάτες Sphynx;

Μαζί με τα τακτικά μπάνια, οι γάτες Sphynx μπορεί να χρειάζονται καθαρισμό των αυτιών τους και κλάδεμα των νυχιών τους όπως κάθε άλλο κατοικίδιο. Ευτυχώς, οι γάτες Sphynx είναι υπάκουες και ανεκτικές, οπότε μερικές θετικές εμπειρίες περιποίησης μπορούν να οδηγήσουν σε μια χαλαρή γάτα που απολαμβάνει την ώρα της περιποίησης.

Πολλές γάτες Sphynx χρειάζονται εβδομαδιαίο καθαρισμό των αυτιών για να απομακρυνθούν οι κηρώδεις συσσωρεύσεις, η βρωμιά που μπορεί να φράξουν τον ακουστικό πόρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό αυτιών ειδικά σχεδιασμένο για αυτιά γάτας, το οποίο χαλαρώνει τα υπολείμματα και τα φέρνει στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, μπορείτε να σκουπίσετε το εσωτερικό του αυτιού (όχι μέσα!) για να αφαιρέσετε κάποια από τα σκουπίδια.

Τα νύχια της γάτας σας μπορεί επίσης να χρειάζονται κόψιμο. Αν αυτό είναι μια νέα εμπειρία για τη γάτα σας, δουλέψτε με ένα πόδι ή μόνο μερικά νύχια κάθε φορά μέχρι να συνηθίσει την εμπειρία. Αν δεν αισθάνεστε άνετα να κόβετε τα νύχια της γάτας σας μόνοι σας, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία groomer.

Συμπέρασμα

Οι γάτες Sphynx μπορεί να μην έχουν πολλές τρίχες για βούρτσισμα και αποβολή, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται τακτικό μπάνιο για να διατηρούν το δέρμα τους υγιές. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να κάνετε μπάνιο τη γάτα Sphynx και να μετατρέψετε την εμπειρία της περιποίησης σε θετική.