Blog

Γάτα Norwegian Forest: Χαρακτηριστικά, διατροφή, επιβίωση – Όσα δεν ξέρατε για αυτήν τη σπάνια ράτσα

Οι Norwegian Forest γάτες είναι μεγάλες, αξιολάτρευτες που ονομάζονται και «Wegies» από τους θαυμαστές της ράτσας. Τα Wegies είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και τα λατρεύουν ιδιαίτερα στην πατρίδα τους, τη Νορβηγία, όπου ονομάζονται skogkatt .

Αυτά τα ευγενικά γατάκια είναι καταπληκτικά κατοικίδια και είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από το τεράστιο μέγεθος και το ήρεμο και ήσυχο ταμπεραμέντο τους. Οι Norwegian Forest γάτες είναι τρυφερές, μη απαιτητικοί σύντροφοι. Εάν μπορείτε να προσφέρετε πολλή αγάπη, προσεκτικό βούρτσισμα και ασφαλείς επιφάνειες για να σκαρφαλώσει η γάτα σας, το Wegie θα γίνει ένα καταπληκτικό οικογενειακό κατοικίδιο.

Εμφάνιση

Οι Norwegian Forest είναι αθλητικές, μυώδεις γάτες με μεγάλο σώμα . Αυτές οι γάτες συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 12 και 16 κιλών, σύμφωνα με το The Cat Fanciers’ Association (CFA) – με τα αρσενικά να είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα θηλυκά – και έχουν μακριά, φουντωτή ουρά και γεμάτο τρίχωμα που τις κάνει να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

«Οι μέσοι οικόσιτες γάτες ζυγίζουν 8–12 κιλά· οι νορβηγικές δασικές γάτες είναι σίγουρα μεγαλύτερες από αυτό», λέει ο Bruce Kornreich, DVM, PhD, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Cornell Feline .

Τα μακριά τριχώματά τους είναι λαμπερά και αδιάβροχα, προσαρμοσμένα για τους σκληρούς νορβηγικούς χειμώνες. Τα Wegies έχουν ένα πυκνό υπόστρωμα για να τα κρατά ζεστά και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα και συντήρηση.

Το τρίχωμά τους υπάρχει σε μια πολλά χρώματα και σχέδια. Τα χρώματα περιλαμβάνουν λευκό , μαύρο, κόκκινο, κρεμ και γκρι. Αυτό το χνουδωτό τρίχωμα της γάτας μπορεί επίσης να έχει μονόχρωμη, δίχρωμη και τιγρέ γούνα. Τα μάτια τους είναι αποχρώσεις του πράσινου, του χρυσού ή του χαλκού—ή μια σκιά κάπου ανάμεσα στα τρία.

Οι Wegies συχνά συγκρίνονται στην εμφάνιση με το Maine coon , αλλά οι Norwegian Forest είναι ελαφρώς μικρότερες με πιο λεπτό σώμα. Οι Norwegian Forest έχουν επίσης μάτια σε σχήμα αμυγδάλου, ενώ το Maine coon έχει πιο στρογγυλά μάτια.

Ιδιοσυγκρασία

Αυτή η φυλή περιγράφεται συνήθως ως φιλική, ήρεμη και ευγενική. Οι Norwegian Forest προσαρμόζονται σε διαφορετικές οικογένειες και τρόπους ζωής και είναι γενικά καλές με τα παιδιά και τα άλλα ζώα.

Αυτές οι γάτες είναι έξυπνες και σε εγρήγορση και αγαπούν την ανθρώπινη σύνδεση και στοργή. Αν και λαχταρούν την προσοχή, δεν είναι απαιτητικοί και προτιμούν να σας αφήσουν να έρθετε κοντά τους. Σύμφωνα με τη μη απαιτητική φύση τους, οι Wegies είναι μια ήσυχη φυλή και δεν νιαουρίζουν πολύ όπως, ας πούμε, μια σιαμ γάτα . Αλλά όταν νιαουρίζουν , λέει ο Kornreich, τα ψηλά νιαουρίσματα τους ακούγονται σχεδόν σαν κελαηδήματα—μια αστεία αντίθεση.

Η προσωπικότητα της Norwegian Forest είναι εξαιρετικά προσανατολισμένη στην οικογένεια. Είναι παιχνιδιάρικα, γλυκά και γενικά αποδέχονται το περιβάλλον τους. Αυτή η εξωστρεφής φυλή θέλει να είναι φίλος με όλους και λατρεύει να αγκαλιάζει.

Ανάγκες Διαβίωσης

Αυτή η φυλή ωριμάζει αργά, πράγμα που σημαίνει ότι τα γατάκια Norwegian Forest χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να γίνουν ενήλικες . Έτσι οι ιδιοκτήτες θα απολαύσουν μια εκτεταμένη περίοδο της ζωής του κατοικίδιου ζώου τους. Αυτή η συμπεριφορά γατούλας θα εκδηλωθεί σε πολύ παιχνίδι . Τους αρέσει ιδιαίτερα να σπρώχνουν και να εξασκούν τις κυνηγετικές τους ικανότητες – ένα χαρακτηριστικό που εξακολουθεί να διατηρεί αυτή η εξημερωμένη ράτσα.

Ο Kornreich λέει ότι είναι σημαντικό να παρέχετε στη Norwegian Forest σας μια διέξοδο για τα έντονα κυνηγετικά ένστικτά της.

Συνιστά «παιχνίδια που μιμούνται τα ποντίκια, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο ένα παιχνίδι με πούπουλα εγκεκριμένο από γάτες και να αφιερώνει χρόνο κάθε μέρα, πέντε έως 10 λεπτά, για να παίξει μαζί τους», λέει. “Αυτό τους επιτρέπει να πηδήξουν και να κάψουν ενέργεια και να απομακρύνουν τα βράχια τους, ας πούμε έτσι, από την άποψη της κυνηγετικής τους συμπεριφοράς. Και είναι καλή άσκηση και για αυτούς.”

Οι Norwegian Forest τείνουν να είναι εξαιρετικά φιλικές με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια. Μην αφήσετε το μέγεθός τους να σας τρομάξει από το να τις μεταφέρετε σε μια οικογένεια γεμάτη παιδιά—αυτές οι γάτες είναι απίστευτα ανεκτικές και καλοδιατηρημένες. Αυτή η μεγαλόσωμη φυλή δεν αγχώνεται εύκολα και λατρεύει να κάνει παρέα με ανθρώπους όλων των ηλικιών. Χάρη στη χαλαρή, μη απαιτητική φύση της, η νορβηγική γάτα του δάσους σας πιθανότατα θα τα πάει καλά αν μείνει μόνη της για σύντομα χρονικά διαστήματα. Αν και, επειδή σας αγαπά τόσο πολύ, το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εισχωρήσει εάν λείπετε συχνά για πολύ καιρό.

Οι νορβηγικές γάτες του δάσους είναι αρκετά κοινωνικές από τη φύση τους και συνήθως τα πηγαίνουν καλά με όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού. Στην πραγματικότητα—οι Wegies θέλουν να είναι φίλοι με όλους , οπότε μπορεί να χρειαστεί να τους κρατήσετε επιπλέον καρτέλες για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συναντήσουν κάποιον θαυμαστή.

Οι Wegies είναι ιδιαίτερα ικανοί στην αναρρίχηση και αγαπούν να εξερευνούν ψηλά μέρη.

«Σε όλες τις γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν ψηλά, ίσως λόγω της καταγωγής τους», λέει ο Kornreich. «Αλλά ιδιαίτερα σε αυτές τις γάτες φαίνεται να αρέσει πραγματικά η αναρρίχηση».

Η Norwegian Forest σας θα θέλει να επιθεωρήσει την κορυφή κάθε βιβλιοθήκης, ντουλαπιού και ραφιού. Σκεφτείτε να πάρετε στη γάτα σας έναν ψηλό πύργο για γάτες , να τοποθετήσετε ράφια για γάτες και να προσθέσετε μια αιώρα για γάτα (ή δύο) στο σπίτι σας, ώστε να μπορεί να εξερευνήσει με ασφάλεια — αλλά να είστε προετοιμασμένοι να βρείτε τη Norwegian Forest σας πάνω σε όποια επιφάνεια μπορεί να φτάσει και να λάβετε την κατάλληλη ασφάλεια προφυλάξεις. Τα εύθραυστα βάζα και τα αξεσουάρ, τα ασταθή ράφια και τα πολυσύχναστα ντουλάπια θα πρέπει να είναι προστατευμένα από τις γάτες — διαφορετικά τα πράγματά σας θα γκρεμιστούν.

Επειδή είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν τους σκληρούς χειμώνες της Νορβηγίας, αυτές οι γάτες είναι ευαίσθητες στη ζέστη. Κατά τη διάρκεια της ζέστης, δώστε στη γατούλα σας πολύ νερό, κλιματισμό και ίσως ακόμη και ένα πιο κοντό κούρεμα .

Φροντίδα

Λόγω του μακριού τριχώματος και των πυκνών υποστρωμάτων τους, οι Norwegian Forest χρειάζονται πολύ βούρτσισμα . Βουρτσίστε τον τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αν και θα χρειαστεί να βουρτσίζετε ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντονης αποβολής (συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο).

«Το καθημερινό χτένισμα και το βούρτσισμα είναι απαραίτητο εάν δεν επιθυμείτε να έχετε μια στενή, προσωπική και συχνή σχέση με τον τοπικό σας περιποιητή», λέει η Nicole Goudey-Rigger, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Pets a Go Go , πάροχος φροντίδας κατοικίδιων και κομμωτής στο Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ. «Συχνά οι πελάτες επιλέγουν να κουρέψουν μία Norwegian Forest, ειδικά οι γάτες εσωτερικού χώρου που δεν έχουν πρόσβαση σε πολύ έντονο κλιματισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Όταν πρόκειται για άσκηση, βεβαιωθείτε ότι το Wegie σας έχει άφθονο χώρο για να τρέξει και να παίξει. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετακινήσετε αυτήν την αθλητική γάτα, αλλά τα παιχνίδια, τα δέντρα γάτας και ο χρόνος που αφιερώνετε στο παιχνίδι μαζί θα τον βοηθήσουν να τον κρατήσετε ενεργό.

Αυτές οι έξυπνες γάτες μπορούν να εκπαιδεύονται εύκολα , αλλά θα χρειαστούν ένα πολύ μεγάλο κουτί άμμου  για να τις βοηθήσουν να πάνε άνετα.

Όπως όλες οι γάτες, φροντίστε να κόψετε τα νύχια του Wegie σας. Επειδή είναι τόσο παιχνιδιάρης και περιπετειώδης, μπορεί να τα πάει καλά με την εκπαίδευση σε λουρί και σίγουρα δεν θα παραπονεθεί για το χρόνο που περνάει έξω σε ένα catio!

Ταΐστε τη Norwegian Forest σας υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες και παρακολουθήστε τη διατροφή της για να την αποτρέψετε από την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί κίνδυνο με αυτήν τη ράτσα. Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε πόσο και πόσο συχνά θα ταΐζετε τη γάτα σας.

Υγεία

Οι νορβηγικές γάτες του δάσους έχουν διάρκεια ζωής 14-16 χρόνια και είναι συνήθως υγιή κατοικίδια. Ο Kornreich λέει ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία της νορβηγικής γάτας του δάσους περιλαμβάνουν:

Δυσπλασία ισχίου : Μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει δυσλειτουργία στην σφαιρική άρθρωση και την υποδοχή του ισχίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Καρδιομυοπάθεια : Ένας τύπος καρδιακής μυϊκής νόσου όπου η μικροσκοπική δομή της καρδιάς δεν είναι φυσιολογική.

Σύμπλεγμα ηωσινοφιλικού κοκκιώματος : Μια σειρά από δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με κόκκινα, ανυψωμένα εξογκώματα στο δέρμα που μπορεί να εξελκωθούν και να σχηματίσουν κρούστα. Αυτό βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στο εσωτερικό του μηρού, αλλά μπορεί να βρεθεί στο πρόσωπο της γάτας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Νόσος αποθήκευσης γλυκογόνου τύπου IV : Μια κατάσταση όπου το γλυκογόνο δεν διασπάται επιτυχώς σε γλυκόζη για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για σημαντικές μεταβολικές διεργασίες. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν μυϊκούς τρόμους, μυϊκή απώλεια και συχνά επεισόδια κατάρρευσης, συνήθως στη γατούλα.

Οι αξιόπιστοι εκτροφείς γατών Norwegian Forest θα κάνουν έλεγχο για προβλήματα υγείας στο γατάκι σας, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχονται τακτικά μέχρι την ενηλικίωση.

Φροντίστε καλά την υγεία της γάτας Norwegian Forest προγραμματίζοντας τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο και λαμβάνοντας τις συμβουλές του κτηνιάτρου της γάτας σας.

Ιστορία

Η Norwegian Forest είναι μια φυσική ράτσα, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα μείγμα από άλλες (παρά την κάπως ετερόκλητη εμφάνισή της). Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ακόμη και ότι η Norwegian Forest υπάρχει εδώ και αιώνες, σύμφωνα με την CFA.

Οι σκανδιναβικές προφορικές ιστορίες λένε για μεγάλες, μακρύτριχες γάτες που είναι ικανές στην αναρρίχηση, και αυτά τα γατάκια σίγουρα ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ.

Σύμφωνα με την CFA, είναι πιθανό οι πρώτοι Wegies να ήταν σύντροφοι των Βίκινγκς και να χρησιμοποιήθηκαν στα πλοία τους για να κρατήσουν μακριά τα τρωκτικά. Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι η Norwegian Forest μπορεί να είναι οποιοσδήποτε πρώιμος πρόγονος του Maine coon και ο Wegies θα μπορούσε να είχε εισαχθεί για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική από τα πλοία των πρώιμων εξερευνητών των Βίκινγκς όπως ο Leif Erickson.

Μόλις τη δεκαετία του 1930, η Wegie εισήχθη για πρώτη φορά ως φυλή – αλλά κόντεψε να εξαφανιστεί τη δεκαετία του 1940. Αφού οι οπαδοί του Wegie έκαναν προσπάθειες για να προστατεύσουν τη φυλή, έγιναν mainstream στη δεκαετία του 1970 και εισήχθησαν επίσημα στις ΗΠΑ μέσω της εισαγωγής το 1979.

 

Ήξερες ότι:

Οι Wegies είναι φυσικά η εθνική γάτα της Νορβηγίας.

Αυτή η φυλή απεικονίζεται στη σκανδιναβική μυθολογία ως μαγική , με την ικανότητα να σκαρφαλώνει σε βράχους και ως ευνοημένη από τη σκανδιναβική θεά Freya.

Επειδή η θεά Freya που αγαπούσε τη Wegie, συμβόλιζε την οικιακή ζωή, πολλές δεισιδαιμονίες στη σκανδιναβική κουλτούρα συνδέουν τις γάτες και τον γάμο , συμπεριλαμβανομένης μιας που οι γυναίκες που τους αρέσουν οι γάτες θα παντρευτούν σίγουρα και μια άλλη που λέει ότι το να ταΐζετε καλά τις γάτες σας εγγυάται μια ηλιόλουστη ημέρα γάμου.