Blog

Nebelung γάτες: Χαρακτηριστικά, διατροφή, ιστορία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιο πιστή ράτσα

Οι Nebelungs είναι όμορφες, στοργικές, πιστές γάτες που ευδοκιμούν στη σταθερότητα και τη ρουτίνα. Παρακάτω θα διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες.

Μερικές φορές μπερδεύεται με τη Ρωσική Μπλε, το nebelung μοιράζεται το τρίχωμα και το κατά προσέγγιση μέγεθος αυτής της φυλής. Και ενώ είναι μια γενετικά ξεχωριστή φυλή, τη Ρωσική Μπλε εξακολουθεί να είναι αποδεκτό για τα γενεαλογικά nebelungs.

Δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980, η nebelung είναι μια σπάνια ράτσα γάτας που έχει γίνει γνωστή για το μακρύ, απαλό τρίχωμα και τη συγκρατημένη, ήπια προσωπικότητά της.

Εμφάνιση

Οι Nebelungs έχουν μακρύ, χαριτωμένο λαιμό και κορμό, με τριγωνικό κεφάλι και μεσαίου μεγέθους αυτιά. Τα αμυγδαλωτά μάτια τους είναι σχεδόν πάντα έντονο πράσινο, αν και υπάρχουν και μερικά παραδείγματα κιτρινοπράσινων ματιών.

Το τρίχωμα της nebelung είναι μεσαίου μήκους και πολύ απαλό. Σε ένα μόνο χρώμα, το τρίχωμα έχει συνήθως γκρι απόχρωση, ειδικά γύρω από το κεφάλι και το λαιμό, δίνοντάς της μια ελαφρώς αστραφτερή εμφάνιση. Οι Nebelungs έχουν μια πιο χοντρή τούφα μαλλιών στο λαιμό τους, η οποία είναι πιο έντονη στα αρσενικά. Η γούνα στην ουρά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή στο σώμα τους, και τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν φουντωτό τρίχωμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους.

Η nebelung μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για ηλικιωμένους, χάρη σε μεγάλο βαθμό στη σχετικά ήρεμη προσωπικότητά της. Είναι αρκετά ικανές να διασκεδάσουν και θα παίξουν όλη την ημέρα, αλλά αυτές είναι γάτες που χαίρονται να κάθονται ήσυχες κοντά στους αγαπημένους τους ανθρώπους ή σε μια διαθέσιμη αγκαλιά.

«Οι Nebelungs είναι ευγενικές, ώριμες, στοργικές και έξυπνες», λέει η Marilyn Krieger, πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας στο Σαν Φρανσίσκο. «Αν και θεωρούνται λίγο χαμηλών τόνων, είναι παιχνιδιάρικα και σε πολλούς αρέσει να ανακτούν παιχνίδια όταν τους πετάμε».

Οι Nebelungs δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικές γάτες και οι επισκέπτες του σπιτιού μπορεί να μην τις δουν ποτέ, ανάλογα με το πώς αισθάνονται μια δεδομένη μέρα. Η Krieger λέει ότι τα nebelungs μπορεί να αγχωθούν από την αλλαγή και οι ενήλικες μπορεί να αργήσουν να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα και ανθρώπους. Αλλά δένονται δυνατά με τις οικογενειακές τους μονάδες και χαίρονται να ακολουθούν τους συντρόφους τους στο σπίτι ή ακόμα και να ιππεύουν στον ώμο καθώς περπατάτε.

Η nebelung είναι μια φυλή που ευδοκιμεί στη ρουτίνα. Εκτιμά να έχει πράγματα στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα κάθε μέρα, ιδιαίτερα τα ταΐσματα . Οποιεσδήποτε αλλαγές στο περιβάλλον της ή στη ζωή της μπορεί να προκαλέσουν κάποιο βραχυπρόθεσμο άγχος, καθώς αφιερώνει χρόνο για να προσαρμοστεί.

Λόγω της ήσυχης φύσης της, η φυλή τα καταφέρνει καλά από μόνη της εάν ζει σε ένα μόνο κατοικίδιο ή αφήνεται μόνη της για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Το άγχος αποχωρισμού είναι σπάνια ένα πρόβλημα για τις nebelungs, ειδικά εάν τηρείται η ώρα του φαγητού και έχουν άμεση πρόσβαση στα αγαπημένα παιχνίδια και στο κουτί άμμου .

Ανάγκες Διαβίωσης

Οι nebelungs τα καταφέρνουν καλύτερα σε ένα ήσυχο περιβάλλον, λέει η Krieger. Επειδή αυτά τα γατάκια επιθυμούν σταθερά περιβάλλοντα, αν είστε άτομο που έχει μια καθορισμένη ρουτίνα κάθε μέρα, η nebelung θα ταιριάζει πολύ στη ζωή σας.

Τα πάνε καλύτερα με ενήλικες και ηλικιωμένους ως συντρόφους. Αν και οι nebelungs τείνουν να αποφεύγουν τα μικρότερα παιδιά, μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα με μεγαλύτερα, ήσυχα παιδιά.

«Συνήθως είναι ανεκτικοί με τα ευγενικά παιδιά, αλλά σε γενικές γραμμές, τα παιδιά μπορεί να είναι λίγο πολύ χαοτικά και απροσδόκητα για αυτά», λέει η Krieger. «Προτιμούν να ζουν σε σπίτια χωρίς παιδιά».

Ομοίως, οι nebelungs μπορούν να τα πάνε καλά με άλλες γάτες, ιδιαίτερα με άλλες φυλές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η nebelung σας να προτιμήσει να είναι το μόνο κατοικίδιο στο σπίτι.

Οι Nebelungs, όπως και οι περισσότερες γάτες, πρέπει να έχουν τους δικούς τους χώρους όπου μπορούν να χουχουλιάσουν , να χαλαρώσουν και να αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους. Τα ψηλά δέντρα γάτας , οι ψηλές αιώρες ή τα ράφια για γάτες και τα άνετα κρεβάτια θα είναι τα καλύτερα σημεία για το γατάκι σας.

Φροντίδα

Το μακρύτερο τρίχωμα της nebelung θα απαιτεί αρκετά συχνά βουρτσίσματα , πιθανώς δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για να παραμένει προσεγμένο και καθαρό. Αυτές οι γάτες μαδάνε αρκετά , επομένως οι άνθρωποι με αλλεργίες στο τρίχωμα πρέπει να επιλέξουν διαφορετική φυλή. Καθώς βουρτσίζετε, προσέξτε τα αυτιά τους, φροντίζοντας να είναι καθαρά για να αποφύγετε τις μολύνσεις των αυτιών.

Όπως όλες οι γάτες, έτσι και οι nebelungs χρειάζονται τακτικά κόψιμο των νυχιών τους (ώστε να μπορούν μην σας γρατσουνίσουν) και το κουτί απορριμμάτων τους να διατηρείται καθαρό .

Όταν φέρετε για πρώτη φορά στο σπίτι τη nebelung σας, να είστε υπομονετικοί με αυτό το νέο μέλος της οικογένειας.

«Μια ενήλικη nebelung μπορεί να κρύβεται και να ντρέπεται όταν μπαίνει για πρώτη φορά στο νέο της σπίτι», λέει η Krieger. “Θα πρέπει να έχει το δικό της δωμάτιο, απαλλαγμένο από άλλα ζώα. Δώστε της τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στους νέους ανθρώπους και στο σπίτι της.”

Υγεία

Επειδή η nebelung είναι μια τόσο νέα, σπάνια φυλή, λίγα είναι γνωστά για πιθανές ανησυχίες για την υγεία της φυλής. Έχουν δείξει τάση για παχυσαρκία καθώς γερνούν, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθούν την πρόσληψη θερμίδων και να είναι συνετοί με τις λιχουδιές. Διαφορετικά, η παρακολούθηση κοινών προβλημάτων με τα γάτα, όπως η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (FIP), καθώς και οι νεφρικές και καρδιακές παθήσεις , θα είναι η ασφαλέστερη πορεία δράσης καθώς αυτές οι γάτες γερνούν.

«Γύρω στη μέση ηλικία – ίσως 8 ή 9 ετών – εάν ο κτηνίατρός σας δεν συνιστά ήδη ετήσια αιματολογική εξέταση (για νεφρικές και καρδιακές παθήσεις), θα το συνιστούσα», λέει η Carol Margolis, DVM, DACT του Gold Coast Center for Veterinary Care στο Long Island, NY

Ιστορία

Το 1984, ένα μακρύτριχο γατάκι γεννήθηκε σε μια γέννα που μεγάλωσε η κτηνοτρόφος Cora Cobb του Κολοράντο, σύμφωνα με την American Cat Fanciers Association . Οι γονείς της γέννας ήταν ένα μαύρο θηλυκό κοντότριχο και μια αρσενική γάτα που έμοιαζε με ρωσική μπλε. Το γατάκι, που ονομαζόταν Ζίγκφριντ, ήταν το μόνο μακρύτριχο στη γέννα. Την επόμενη χρονιά, το ίδιο ζευγάρι δημιούργησε ένα δεύτερο μακρύτριχο: ένα θηλυκό που ο Cobb ονόμασε Brunhilde. Ήταν αυτά τα δύο γατάκια που έγιναν η βάση για τη φυλή nebelung.

Η International Cat Association (TICA) χορήγησε την αναγνώριση τη nebelung το 1997 μετά από πάνω από μια δεκαετία ανάπτυξης της φυλής.

Ήξερες ότι:

Οι Nebelungs έχουν παρουσιαστεί στην εκπομπή Animal Planet “Cats 101” και στο κινούμενο σχέδιο Pound Puppies and the Legend of Big Paw .

Μία nebelung ήταν επίσης στην ταινία Garden State , με τη Natalie Portman και τον Zack Braff.

Στον ιστότοπο fandom του Χάρι Πότερ, Pottermore, ένα nebelung είναι ένα από τα ζώα που μπορούν να δοθούν στους νεαρούς μάγους ως προστάτης τους.