Blog

Γάτα Australian Mist: Χαρακτηριστικά, προσωπικότητα και πληροφορίες φυλής

Η γάτα Australian Mist έχει τη διάκριση να είναι η πρώτη καθαρόαιμη γάτα που αναπτύχθηκε ποτέ στην Αυστραλία.

Αυτή η εκπληκτική κοντότριχη γάτα δημιουργήθηκε αρχικά από τη διασταύρωση της γάτας Αβησσυνίας με τη γάτα Βιρμανίας. Η Αβησσυνίας συνέβαλε στη ζωηρή προσωπικότητα της φυλής και στο τικέ τρίχωμα. Η Βιρμανίας προσέφερε την άνετη φύση της και τα απαλά σκιερά χρώματα. Οι γάτες Australian Mist περιλάμβαναν επίσης κάποιες κατοικίδιες κοντότριχες, οι οποίες συνεισέφεραν ένα ευρύ φάσμα γενετικής που οδήγησε τελικά στη δημιουργία μιας υγιούς φυλής γατών που εμφανίζει μια όμορφη γκάμα χρωμάτων.

Οι γάτες Australian Mist έχουν υπέροχο κοντό τρίχωμα με στικτά ή ταμπέ μοτίβα. Το τικέ τρίχωμα προσδίδει σε αυτές τις γάτες μια απαλή, σκιερή εμφάνιση, γεγονός που οδήγησε στη χρήση της περιγραφικής λέξης “ομίχλη” στο όνομα της φυλής.

Φημισμένη ως μια αγαπητή, ισορροπημένη γάτα, η Australian Mist είναι δικαιολογημένα δημοφιλής στη χώρα προέλευσής της, ενώ η φυλή κερδίζει ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα στις εκθέσεις παγκοσμίως.

Διατροφή

Η γάτα Australian Mist δεν έχει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. Συνιστούμε τη σίτιση με μια υψηλής ποιότητας, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες τροφή, σχεδιασμένη για το στάδιο ζωής και το επίπεδο δραστηριότητας της γάτας σας.

Καλλωπισμός

Βουρτσίστε το κοντό τρίχωμα της Australian Mist μία φορά την εβδομάδα με λεπτή χτένα ή μαλακή βούρτσα. Κόψτε τα νύχια κάθε μία έως δύο εβδομάδες και βουρτσίστε τα δόντια καθημερινά με οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα ασφαλή για τα κατοικίδια ζώα.

Άσκηση

Οι γάτες Australian Mist είναι μέτρια δραστήριες. Παιχνιδιάρικες και περίεργες, αυτές οι γάτες εκτιμούν το διαδραστικό παιχνίδι με την ανθρώπινη οικογένειά τους καθώς και με άλλα κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Απασχολείστε το σώμα και το μυαλό τους με άφθονο εμπλουτισμό εσωτερικών χώρων, όπως ξύστρα, πύργους γάτας, πέρκες και παιχνίδια.

Είναι οι γάτες Australian Mist καλά κατοικίδια;

Οι γάτες Australian Mist είναι γνωστές για το γεγονός ότι είναι πολύ χαλαρές, φιλικές και κοινωνικές, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά κατοικίδια ζώα. Οι γάτες Australian Mist είναι ευγενικές και ήρεμες και τους αρέσει να αγκαλιάζονται και να σας ζεσταίνουν. Δεν τα πάνε καλά όταν μένουν μόνες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και προτιμούν ένα νοικοκυριό με πολλούς ανθρώπους γύρω τους.

Ιστορία της γάτας Australian Mist

Η γάτα Australian Mist δημιουργήθηκε στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1970 από τον Dr. Truda Straede χρησιμοποιώντας γάτες Βιρμανίας, Αβησσυνίας και οικόσιτες κοντότριχες γάτες. Τα μοναδικά χρώματα του τριχώματος και τα στικτά μοτίβα της γάτας οδήγησαν στην αρχική της ονομασία: Spotted Mist. Καθώς η φυλή συνέχισε να εξελίσσεται, εμφανίστηκαν μοτίβα τριχώματος, γεγονός που οδήγησε σε επίσημη αλλαγή του ονόματος το 1998 σε Australian Mist.

Οι γάτες Australian Mist είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλη την πατρίδα τους, αλλά δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί ευρέως στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Η καλοκάγαθη προσωπικότητα αυτής της φυλής, η γενική καλή υγεία και η μοναδική εμφάνιση συμβάλλουν σε μεγαλύτερη δημοτικότητα εκτός Αυστραλίας.
  • Η Australian Mist θεωρείται σπάνια φυλή γάτας. Παρόλο που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970, εξακολουθεί να θεωρείται “νέα” φυλή γάτας σε σύγκριση με άλλες.
  • Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να αναπτύξει η Australian Mist το χρώμα του τριχώματός της.

Η Dr. Truda Straede ξόδεψε εννέα χρόνια για να δημιουργήσει την Australian Mist και να λάβει επίσημη καταχώρηση για τη φυλή.

Σχετικά με τη γάτα Australian Mist

Μάτια
Η Australian Mist έχει μεγάλα, λαμπερά μάτια με ίσια άνω βλέφαρα και κυρτά κάτω βλέφαρα. Τα μάτια είναι τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και έχουν ελαφρά κλίση προς τη μύτη. Η κίτρινη απόχρωση είναι αποδεκτή σε γατάκια και γάτες ηλικίας έως 18 μηνών- οι ενήλικες γάτες εμφανίζουν χρώμα ματιών σε οποιαδήποτε απόχρωση του πράσινου.
Πόδια
Τα πόδια είναι αναλογικά δυνατά, με τα πίσω πόδια να είναι ελαφρώς μακρύτερα από τα μπροστινά. Οι πατούσες έχουν καθαρό, οβάλ περίγραμμα. Τα χρώματα των πατουσών αντιστοιχούν στα χρώματα του τριχώματος.
Ουρά
Η ουρά τους είναι αρκετά πυκνή σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους με ελάχιστη κωνικότητα.
Σώμα
Το σώμα είναι μεσαίου-μεγάλου μήκους και μεγέθους. Η γάτα Australian Mist είναι σφριγηλή και είναι μυώδης, με ευρύ, στρογγυλό στήθος. Το σώμα είναι βαρύτερο από ό,τι φαίνεται.
Κεφάλι
Το κεφάλι είναι φαρδύ. Είναι ελαφρώς στρογγυλεμένο με σταθερό πηγούνι. Στο προφίλ, η μύτη παρουσιάζει μια ελαφριά κλίση αλλά όχι ευδιάκριτο σπάσιμο.
Αυτιά
Τα αυτιά είναι μεσαία έως μεγάλα με στρογγυλεμένες άκρες και φαρδιά στη βάση, με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός. Η εξωτερική γραμμή των αυτιών συνεχίζει την τροποποιημένη σφήνα του προσώπου.
Τρίχωμα
Το τρίχωμα είναι κοντό και γυαλιστερό με ζεστό υπόστρωμα και ελαστική αίσθηση.
Χρώμα
Οι γάτες Australian Mist κυκλοφορούν σε επτά χρώματα. Το κάτω μέρος είναι πιο ανοιχτόχρωμο και η κοκκινωπή απόχρωση είναι παρούσα στη μύτη, τα μάγουλα και τα αυτιά. Τα γατάκια είναι πιο χλωμά από τα ενήλικα. Τα στικτά ταμπέ σχέδια τριχώματος είναι αποδεκτά, σύμφωνα με τα πρότυπα φυλής Australian Mist. Οι κηλίδες μπορούν να έχουν οποιοδήποτε σχήμα ή μέγεθος με τυχαίο μοτίβο, ενώ επιτρέπονται οι ροζέτες. Η στικτή tabby παρουσιάζει κηλίδες οποιουδήποτε μεγέθους και σχήματος στα πλευρά και την κοιλιά. Οι γάτες Australian Mist με μαρμάρινο ταμπέ τρίχωμα πρέπει επίσης να έχουν στίγματα στην κοιλιά. Και για τα δύο μοτίβα τριχώματος, το τυχαίο τικ δημιουργεί την εμφάνιση ενός ομιχλώδους πέπλου και τα σημάδια στο μέτωπο σχηματίζουν ένα λεπτομερές γράμμα Μ.