Blog

Γάτα του Αιγαίου (Aegean): Η ελληνική γάτα -Χαρακτηριστικά, προσωπικότητα και πληροφορίες φυλής

Η γάτα του Αιγαίου είναι μία από τις παλαιότερες φυσικές φυλές οικόσιτων γατών που υπάρχουν. Λέγοντας φυσική φυλή γάτας, εννοούμε ότι αυτή η γάτα αναπτύχθηκε χωρίς την ανθρώπινη συμβολή.

Οι γάτες του Αιγαίου είναι μια σχετικά σπάνια ράτσα γάτας εκτός των νησιών που γεννήθηκαν. Οι γάτες του Αιγαίου έχουν συνήθως μέτριο μήκος τριχώματος και είναι μεσαίου μεγέθους.

Οι γάτες του Αιγαίου είναι φιλικές και έξυπνες. Με την πάροδο των χιλιετιών, έχουν αναπτύξει μια συμπάθεια για τον άνθρωπο- στην Ελλάδα και τα γύρω νησιά, εκτιμώνται για τις ικανότητές τους στο πιάσιμο τρωκτικών, και συχνά τους προσφέρουν φαγητό οι ψαράδες και άλλοι κάτοικοι. Αυτές οι γάτες είναι εξαιρετικά οικογενειακά κατοικίδια, καθώς συμπαθούν σχεδόν όλους.

Οι γάτες του Αιγαίου είναι ιδιαίτερα ομιλητικές – έχουν την τάση να απολαμβάνουν μακρές συζητήσεις με τους ανθρώπους τους. Μιλήστε σε μια γάτα του Αιγαίου, και είναι πιθανό να σας απαντήσει με χαρούμενα νιαουρίσματα.

Οι γάτες του Αιγαίου δεν έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες σε σύγκριση με άλλες οικόσιτες φυλές γατών. Συνιστούμε να ταΐζετε τη γάτα σας με τροφή υψηλής ποιότητας. Θυμηθείτε επίσης να έχετε πάντα διαθέσιμο φρέσκο νερό – και μην εκπλαγείτε αν η αιγαιοπελαγίτικη γάτα απολαμβάνει να βουτάει τις πατούσες της στο πιάτο με το νερό!

Καλλωπισμός

Δεδομένου ότι η γάτα Αιγαίου έχει τρίχωμα μεσαίου μήκους, η τακτική περιποίηση είναι απαραίτητη – όχι μόνο για να μειωθεί η έκκριση, αλλά και για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης τριχόμπαλας. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να απομακρύνετε τις περιττές τρίχες από το τρίχωμα της γάτας σας 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Όχι μόνο θα παρατηρήσετε πολύ λιγότερη αποτρίχωση, αλλά ο χρόνος που αφιερώνετε στην περιποίηση της γάτας σας θα ενδυναμώσει τον δεσμό σας.

Όπως όλες οι άλλες γάτες, έτσι και η Aegean επωφελείται από την τακτική οδοντιατρική φροντίδα. Μπορεί επίσης να επιθυμείτε να περιποιείστε το κατοικίδιό σας σε τακτική περιποίηση των νυχιών.

Άσκηση

Αν αφεθούν μόνες τους, οι γάτες του Αιγαίου συχνά επιλέγουν τον ύπνο αντί για το παιχνίδι και την εξερεύνηση. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να ασκηθεί προσφέροντας ένα δέντρο γάτας που μπορεί να είναι και το αγαπημένο σημείο ύπνου. Τα παιχνίδια – ιδιαίτερα τα διαδραστικά, όπως τα ραβδιά και τα λέιζερ, μπορούν να αναδείξουν την παιχνιδιάρικη πλευρά της γάτας σας και να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

 


Ιστορία

Οι γάτες του Αιγαίου έχουν μια ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Πιστεύεται ότι προέρχονται από τα νησιά των Κυκλάδων.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι γάτες μπορεί να εξημερώθηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια στο νησί της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας. Αν αληθεύει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι μοιράζονταν τη ζωή τους με αυτά τα αιλουροειδή, είναι πραγματικά μια από τις παλαιότερες φυλές γατών που υπάρχουν σήμερα.

Τα στοιχεία DNA υποδεικνύουν ότι οι γάτες του Αιγαίου έχουν κοινή καταγωγή με την ανγκόρα και άλλες τουρκικές φυλές γατών. Είναι πιθανό ότι βρήκαν το δρόμο τους προς την Ελλάδα και τα νησιά σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος μπαίνοντας στα αλιευτικά και εμπορικά σκάφη που σύχναζαν στην περιοχή.

Η γάτα του Αιγαίου έχει αναγνωριστεί ως μοναδική ράτσα γάτας μόλις από τη δεκαετία του 1990 – επομένως είναι ταυτόχρονα μια “νέα” ράτσα γάτας και μια αρχαία!

Σημείωση: Μέχρι στιγμής, οι γάτες του Αιγαίου δεν έχουν αναγνωριστεί από συλλόγους γατόφιλων σε καμία χώρα. Δεν υπάρχουν πρότυπα ράτσας, αλλά όλες οι γάτες του Αιγαίου μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
Γνωρίζατε;

  • Πολλοί σε όλα τα ελληνικά νησιά θεωρούν τις γάτες του Αιγαίου ως εθνικό θησαυρό. Δεν είναι περίεργο – αυτά τα ξεχωριστά αιλουροειδή αποτελούν μέρος του πολιτισμού της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια!
  • Πολλές από τις άγριες γάτες που περιφέρονται στην Ελλάδα και τα γύρω νησιά είναι γάτες του Αιγαίου. Οι γάτες του Αιγαίου έχουν μια ενστικτώδη αγάπη για την ύπαιθρο και μπορεί να γίνουν αρκετά δυστυχισμένες όταν διατηρούνται ως κατοικίδια μόνο σε εσωτερικούς χώρους.
  • Αυτές οι γάτες έχουν μια φυσική προτίμηση στο νερό. Αν φέρετε μια γάτα του Αιγαίου στο σπίτι σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι της αρέσει να παίζει στη βρύση. Τα ενυδρεία θα πρέπει να έχουν σφιχτά καπάκια αν υπάρχει γάτα του Αιγαίου , καθώς αυτά τα ζωηρά αιλουροειδή αρέσκονται στο ψάρεμα!

Σχετικά με τη γάτα του Αιγαίου

Μάτια
Οι γάτες του Αιγαίου έχουν πράσινα μάτια σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από ανοιχτόχρωμες έως σκούρες. Τα μάτια έχουν πάντα αμυγδαλωτό σχήμα.
Πόδια
Η γάτα του Αιγαίου έχει δυνατά, καλά αναλογικά πόδια και στρογγυλεμένες πατούσες. Τα πέλματα των ποδιών έχουν διαφορετικά χρώματα.
Ουρά
Η γάτα του Αιγαίου έχει ουρά που είναι ανάλογη με το σώμα της, συνήθως φαρδύτερη στη βάση και ελαφρώς στενεύει προς την άκρη.
Σώμα
Οι γάτες του Αιγαίου είναι γάτες μεσαίου μεγέθους με ισχυρό, συμπαγές σώμα που εμφανίζει άφθονη μυϊκή μάζα.
Κεφάλι
Το κεφάλι της γάτας του Αιγαίου έχει στρογγυλεμένο σχήμα με καμπύλα επίπεδα. Πολλές γάτες του Αιγαίου παρουσιάζουν ριγέ σημάδια στο πρόσωπο με έντονο το γράμμα Μ στο μέτωπο.
Αυτιά
Η μέση γάτα του Αιγαίου έχει αυτιά μεσαίου μεγέθους με στρογγυλεμένες άκρες.
Τρίχωμα
Όλες οι γάτες Αιγαίου είναι ημιμακρύτριχες, με μαλακό υπόστρωμα που αποβάλλεται κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.
Χρώμα
Οι γάτες Αιγαίου υπάρχουν σε μια ποικιλία δίχρωμων και τρίχρωμων σχεδίων, όλα με κυρίαρχο χρώμα το λευκό. Εμφανίζονται μαύρα, μπλε και κόκκινα σημάδια, με ή χωρίς ταμπωτές ραβδώσεις.