Blog

Γάτα και καλοκαίρι: Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για τις γάτες- Τι να προσέξετε

Το καλοκαίρι συχνά σημαίνει ότι περνάτε περισσότερο χρόνο έξω. Ωστόσο, για τις γάτες, αυτό μπορεί να εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να διαβάσετε για μερικούς από αυτούς τους καλοκαιρινούς κινδύνους, πώς να τους αποτρέψετε και τι να κάνετε αν συμβεί κάποιο ατύχημα!

1. Δαγκώματα φιδιών

Η καλοκαιρινή ζέστη προσελκύει τα φίδια, αλλά δυστυχώς, το δάγκωμά τους μπορεί να είναι τοξικό για τις γάτες. Ανεκδοτολογικά, οι γάτες φαίνεται να ανέχονται τα δαγκώματα φιδιών καλύτερα από ό,τι οι σκύλοι. Αλλά, είναι καλύτερο να μην δοκιμάσετε αυτή τη θεωρία! Ένα δάγκωμα φιδιού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε και πώς να ζητήσετε βοήθεια αν η γάτα σας δαγκωθεί.

2. Κρότωνες

Με τον ολοένα και πιο ζεστό καιρό, τα τσιμπούρια γίνονται μια τακτική ανησυχία για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό ή μόλυνση. Τα τσιμπήματα αυτά μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες από το ένα ζώο στο άλλο. Παρόλο που οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια δεν είναι συχνές στις γάτες, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορούν να φέρουν τα τσιμπούρια σε επαφή με ανθρώπους και σκύλους. Μπορείτε να προστατεύσετε την οικογένειά σας και τα άλλα κατοικίδια ζώα από τα τσιμπούρια χρησιμοποιώντας προληπτικά για τα τσιμπούρια της γάτας σας.

3. Τσίμπημα εντόμων

Τα τσιμπήματααπό έντομα, όπως κουνούπια, σφήκες, μέλισσες και μυρμήγκια, σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά μια γάτα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και φαγούρα. Τα τσιμπήματα γύρω από το κεφάλι και το λαιμό μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην αναπνοή. Εάν η γάτα σας γίνει αδύναμη ή ληθαργική μετά το τσίμπημα, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή παρατηρήσετε οποιοδήποτε άλλο σημάδι, ζητήστε αμέσως βοήθεια από τον κτηνίατρό σας.

4. Πλγές

Οι μικρές πληγές και οι εκδορές μπορούν συχνά να περιποιηθούν στο σπίτι, ενώ οι μεγάλες ή βαθιές πληγές πρέπει συνήθως να αντιμετωπιστούν από κτηνίατρο. Εάν η γάτα σας δυσκολεύεται να σταθεί ή να περπατήσει, αιμορραγεί έντονα, φαίνεται να πονάει πολύ ή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Εάν η αιμορραγία είναι σοβαρή (το παλλόμενο αίμα υποδεικνύει αρτηριακή αιμορραγία), ασκήστε πίεση χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί. Μεταφέρετε τη γάτα σας και κρατήστε την ήσυχη στο δρόμο προς τον κτηνίατρο. Διαβάστε περισσότερα για τις πρώτες βοήθειες για κατοικίδια ζώα στο άρθρο μας!
Εάν το τραύμα είναι μικρό ή έχει ελάχιστη αιμορραγία, μπορεί να είστε σε θέση να φροντίσετε τη γάτα σας στο σπίτι.

1. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας φαίνεται να είναι ζωηρή, σε εγρήγορση και άνετη.

2. Καθαρίστε την πληγή: Εάν είναι απαραίτητο, κόψτε τις μακριές τρίχες μακριά από την πληγή. Ξεπλύνετε απαλά το τραύμα με φυσιολογικό ορό ή χλιαρό νερό δύο φορές την ημέρα.

3. Καθαρίστε το δέρμα με ήπιο σαπούνι ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση σκληρών χημικών ουσιών, όπως αλκοόλ ή ιώδιο, σε ένα ανοιχτό τραύμα. Αυτό μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κύτταρα και να καθυστερήσει την επούλωση της πληγής.

4. Μην εφαρμόζετε αλοιφές στο τραύμα, εκτός αν σας έχει δώσει οδηγίες ο κτηνίατρός σας.

Εάν η πληγή είναι μεγάλη (μήκους άνω του ½” ή εκτείνεται σε βαθύτερους ιστούς) ή βρίσκεται πάνω από άρθρωση, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί από τον κτηνίατρό σας. Άλλες πληγές, όπως ένα σκισμένο μαξιλάρι, μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Αυτές θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν από τον κτηνίατρο της γάτας σας.

Είναι σημαντικό να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να γλείφει ή να δαγκώνει μια πληγή. Τα βακτήρια στο στόμα τους θα μολύνουν την περιοχή και θα επιβραδύνουν την επούλωση. Συνιστούμε τη χρήση ελισαβετιανού περιλαίμιου ή ιατρικού κορμάκι, ανάλογα με τις ανάγκες, για να αποτρέψετε την πρόσβαση στην πληγή.

Εάν παρατηρήσετε αυξανόμενη ερυθρότητα, πρήξιμο, εκκρίσεις, πόνο, άσχημη μυρωδιά ή εάν η πληγή σταματήσει να επουλώνεται, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή κτηνιάτρου.

5. Ηλιακό έγκαυμα

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να υποφέρουν από ηλιακά εγκαύματα. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γάτες με λεπτό δέρμα, καθώς και εκείνες με λεπτό τρίχωμα ή ροζ δέρμα. Το ροζ δέρμα περιέχει λιγότερη ποσότητα της προστατευτικής χρωστικής μελανίνης και, ως εκ τούτου, είναι πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος εάν εκτίθενται συχνά στον ήλιο.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνουν ερεθισμένο, κόκκινο ή με φουσκάλες δέρμα. Οι περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς στο κάψιμο είναι οι άκρες των αυτιών, γύρω από τα μάτια και τη μύτη και στην κοιλιά.

Εάν η γάτα σας έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα, προσπαθήστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα κάνοντας μπάνιο την περιοχή με δροσερό νερό ή κρατώντας ένα δροσερό υγρό πανί πάνω στις πληγείσες περιοχές. Η γάτα δεν πρέπει να ξύσει ή να γλείψει την καμένη περιοχή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φλεγμονή και δευτερογενείς δερματικές μολύνσεις. Εάν η γάτα φαίνεται να πονάει πολύ, το δέρμα έχει φουσκάλες ή σπασίματα ή η γάτα γίνεται ανήσυχη ή ληθαργική, συνιστούμε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Για να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό χωρίς άρωμα, ειδικό για κατοικίδια ζώα, σε όλες τις περιοχές που εκτίθενται. Οι άκρες των αυτιών των λευκών γατών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και ενδέχεται να χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι οι γάτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε σκιά, δροσερά σημεία για να ξαπλώνουν και άφθονη πρόσβαση σε φρέσκο νερό.

6. Φρύνοι

Οι φρύνοι διαθέτουν αδένες στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους που εκκρίνουν μια τοξίνη όταν αισθάνονται ότι απειλούνται. Αν μια γάτα γλείψει ή δαγκώσει έναν φρύνο, μπορεί να εμφανίσει σημάδια δηλητηρίασης. Αυτά περιλαμβάνουν σιελόρροια, ναυτία ή λήθαργο.

Η έκθεση σε αυτές τις τοξίνες είναι συνήθως αβλαβής και τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες. Παρακολουθήστε στενά τη γάτα σας μέχρι να επανέλθει στο φυσιολογικό της επίπεδο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα σημάδια δηλητηρίασης είναι γενικά μη ειδικά και μπορεί να μιμούνται άλλους τραυματισμούς ή ασθένειες. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει πληγές στο στόμα της ή υλικό κολλημένο ανάμεσα στα δόντια της ή κάτω από τη γλώσσα.

Εάν παρατηρήσετε σημάδια τοξικότητας ή δείτε τη γάτα σας με ένα βάτραχο, ξεπλύνετε το στόμα της με νερό αν είναι δυνατόν. Κρατώντας τον βάτραχο για αναγνώριση θα βοηθήσετε τον κτηνίατρό σας να σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές και θεραπεία.

7. Τσίμπημα από μύγα

Το τσίμπημα από μύγες είναι σχετικά συχνό κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει όταν οι μύγες εναποθέτουν αυγά σε πληγές ή γούνα που έχουν μολυνθεί με περιττώματα ή ούρα. Αυτά τα αυγά μπορεί να εκκολαφθούν μέσα σε 24 ώρες και να εξελιχθούν σε προνύμφες (σκουλήκια) που μπορούν να φάνε το δέρμα. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ επώδυνη.

Εάν η προσβολή από μύγες δεν εντοπιστεί αμέσως, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές και ασθένειες. Πηγαίνετε αμέσως τη γάτα σας στον κτηνίατρο αν ανακαλύψετε σκουλήκια στο δέρμα της. Ο κτηνίατρός σας θα δώσει πιθανότατα στη γάτα σας ηρεμιστικά και παυσίπονα. Το τρίχωμα στην περιοχή θα κουρευτεί και θα αφαιρεθούν όλες οι ορατές προνύμφες μυγών. Η γάτα σας θα λάβει επίσης αντιπαρασιτική αγωγή. Αντιβιοτικά και ενδοφλέβια υγρά μπορεί να είναι απαραίτητα εάν η προσβολή είναι σοβαρή.

Για να αποφύγετε την προσβολή από μύγες, ελέγχετε καθημερινά το δέρμα της γάτας σας για ενδείξεις ελκών, δερματικού ερεθισμού ή μόλυνσης της γούνας. Εάν η γάτα σας έχει διάρροια ή ακράτεια ούρων, λουστείτε την περιοχή και στεγνώστε την καλά. Το μακρύ ή πυκνό τρίχωμα μπορεί να χρειαστεί να κουρευτεί το καλοκαίρι για να διατηρηθεί το δέρμα της γάτας σας καθαρό και στεγνό.

8. Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι σπάνια επικίνδυνοι, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικοί για τις γάτες. Ο ενήλικος θηλυκός ψύλλος πηδά πάνω στο κατοικίδιο ζώο για να πάρει ένα γεύμα αίματος πριν πηδήξει για να γεννήσει αυγά στο περιβάλλον. Τα αυγά εκκολάπτονται στη συνέχεια σε προνύμφες που μπορούν να κρυφτούν στο εσωτερικό περιβάλλον. Τέλος, οι προνύμφες εξελίσσονται σε κουκούλια που μπορούν να εκκολαφθούν σε νέους ψύλλους, ξεκινώντας τον κύκλο από την αρχή.

Οι ψύλλοι μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό και δερματικά προβλήματα, όπως τριχόπτωση, πιτυρίδα και εξανθήματα. Αυτά εντοπίζονται συνήθως στο κάτω μέρος της πλάτης, στα πλευρά και στην περιοχή της ουράς. Ορισμένες γάτες αναπτύσσουν επίσης αλλεργία στο σάλιο των ψύλλων, γνωστή ως αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους (FAD). Αυτές οι γάτες θα προσβληθούν πιο σοβαρά και πιθανότατα θα χρειαστούν θεραπεία από τον κτηνίατρό σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει ψύλλους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χτένα για να προσπαθήσετε να βρείτε ψύλλους ή βρωμιά από ψύλλους (περιττώματα). Τα περιττώματα ψύλλων είναι μικροί μαύροι κόκκοι που γίνονται καφεκόκκινοι αν τοποθετηθούν σε ένα κομμάτι βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Τα αυγά και οι προνύμφες των ψύλλων ζουν στο περιβάλλον, κάτω από τα χαλιά, στις σανίδες του δαπέδου και στα μαλακά έπιπλα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν 3 μήνες εντατικού καθαρισμού για να αντιμετωπιστεί μια μόλυνση.

Εάν ήδη προστατεύετε τη γάτα σας από τα τσιμπούρια, είναι πιθανό να προστατεύεται και από τους ψύλλους. Ελέγξτε το φυλλάδιο της συσκευασίας των φαρμάκων της γάτας σας για να δείτε για ποια παράσιτα χρησιμοποιούνται.

9. Ταξιδεύοντας με γάτες

Οι γάτες γίνονται δημοφιλείς σύντροφοι στα ταξίδια. Πριν από το ταξίδι σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους περιορισμούς ή τις απαιτήσεις για τα κατοικίδια στον προορισμό σας. Μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψετε με αρχεία εμβολιασμού ή έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι απαλλαγμένο από παράσιτα. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες απαιτούν πιστοποιητικά υγείας γραμμένα από τον κτηνίατρό σας εντός 10 ημερών από το ταξίδι.

10. Άλλοι καλοκαιρινοί κίνδυνοι

Σπόροι γρασιδιού

Οι σπόροι από το γρασίδι και τα ζιζάνια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί αν σφηνωθούν στα μάτια, τα αυτιά ή τη μύτη. Οι σπόροι χόρτου, που ονομάζονται επίσης cheatgrass ή foxtails, μπορεί να προκαλέσουν τοπική φλεγμονή ή μόλυνση εάν διεισδύσουν στο δέρμα. Εάν η γάτα σας φαίνεται να έχει ερεθισμό στα μάτια, τα αυτιά ή τη μύτη, ελέγξτε προσεκτικά για τυχόν σπόρους χόρτου. Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει σπόρους χόρτου στο μάτι, το αυτί ή το δέρμα της, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο.
Δεν είναι ασυνήθιστο ένα κομμάτι γρασιδιού να κολλήσει στη μύτη μιας γάτας! Όταν τρώνε γρασίδι μπορεί να σφηνωθεί πίσω από τον μαλακό ουρανίσκο στο πίσω μέρος του λαιμού. Η γάτα συχνά παρουσιάζει σημάδια ερεθισμού του λαιμού, ήπιο ρινικό έκκριμα, φτέρνισμα, βήχα, φίμωση ή τρίβει ένα πόδι στο πρόσωπό της. Μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη όρεξη.

Τα χόρτα που έχουν κολλήσει θα πρέπει συχνά να αφαιρεθούν από τον κτηνίατρό σας. Η γάτα θα χρειαστεί συνήθως νάρκωση ή γενική αναισθησία. Μόλις αφαιρεθεί το κομμάτι του χόρτου, η γάτα συνήθως δεν θα παρουσιάσει περαιτέρω κλινικά συμπτώματα και θα αναρρώσει γρήγορα. Σημειώστε ότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν και σε άλλα ρινικά προβλήματα, όπως οι πολύποδες. Συνιστούμε να αναζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια.
Αγκίστρια ψαριών

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα. Με χαρά ερευνούν οτιδήποτε βρουν, συμπεριλαμβανομένων αιχμηρών αντικειμένων όπως αγκίστρια ψαριών. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο να κολλήσει ένα αγκίστρι ψαριού στο στόμα ή στο πόδι μιας γάτας.

Αν το αγκίστρι είναι αγκαθωτό, μην προσπαθήσετε ποτέ να το βγάλετε με τον ίδιο τρόπο που μπήκε μέσα. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να σπρώξετε το αγκίστρι προς τα εμπρός μέσα από το δέρμα και κόψτε το μόλις περάσει. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο (ή ασφαλές!). Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αγκίστρια ψαριών πρέπει να αφαιρούνται από κτηνίατρο αφού η γάτα έχει ναρκωθεί.