Blog

Γάτα Πιτερμπολντ (Peterbald): Χαρακτηριστικά, διατροφή, ιστορία – Γνωρίστε την πιο περίεργη ράτσα γάτας

Η γάτα Πίτερμπολντ, είναι ξεχωριστή όχι μόνον για την εξωτερική της εμφάνιση, καθώς δεν διαθέτει φανταχτερό, πλούσιο τρίχωμα, αλλά για τον εξαιρετικό της χαρακτήρας

Η παράξενη ομορφιά της γάτας Πίτερμπολντ (Peterbald), με τις γραμμές στο σώμα της, τα μεγάλα αυτιά, τον ψηλό και λεπτό λαιμό, αλλά και τα μακριά και λεπτά πόδια της, σε συνδυασμό με τη ρώσικη ιδιοσυγκρασία της, την καθιστούν μοναδική.

Ιστορία

Η γάτα Πίτερμπολντ προήλθε από διασταυρώσεις Donskoy και Ανατολίτικης Κοντότριχης, και η ιστορία της είναι συνυφασμένη με αυτές τις δύο φυλές.

Τον Φεβρουάριο του 1986 η Elena Koyaleva έσωσε, από τα χέρια μιας ομάδας αγοριών, μια μικρή γατούλα ταρταρούγα. Την πήρε στο σπίτι της και την ονόμασε Varvara.

Όταν η Varvara έγινε τεσσάρων μηνών, άρχισε σταδιακά να χάνει το τρίχωμά της. Η αρχή έγινε από το κεφάλι και προχώρησε στο λαιμό και την πλάτη. Θορυβημένη η Elena πήγε τη γατούλα στον κτηνίατρο. Καμία θεραπεία δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι, αποφάσισαν από κοινού να μην ασχοληθούν άλλο με το πρόβλημα. Άλλωστε, η Varvara έσφυζε από υγεία.

Μέχρι το 1993 και ύστερα από πολλές γέννες με γατάκια χωρίς τρίχωμα, ή με πολύ κοντό, ή ακόμα και με γατάκια που σταδιακά έχαναν το τρίχωμά τους, ήταν πλέον φανερό ότι επρόκειτο για ένα μοναδικό γονίδιο.

Την ίδια χρονιά, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο Afinguen Myth, ένας καφέ ραβδωτός Donskoy, «παντρεύτηκε» τη Radma Vom, μια Ανατολίτικη Κοντότριχη ταρταρούγα. Τα γατάκια που γεννήθηκαν είχαν πολλούς θαυμαστές και σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν γνωστά με την ονομασία Peterbald.

Στη συνέχεια, ολοένα και περισσότεροι διασταύρωναν Peterbalds με Donskoy και Ανατολίτικες Κοντότριχες, αλλά και με γάτες Σιάμ. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές νέες γραμμές στο κορμί της γάτας.

Αν και η TICA έκανε δεκτή την Peterbald για διαδικασία αναγνώρισης το 1997, η επίσημη αποδοχή της έγινε το 2005.

Χαρακτηριστικά

Η Πίτερμπολντ συνδυάζει το γονίδιο της Donskoy με τη χάρη της Ανατολίτικης Κοντότριχης και της γάτας του Σιάμ: ένα ξεχωριστό αιλουροειδές με κομψή κορμοστασιά, σφηνοειδές κεφάλι με μεγάλα αυτιά, που θυμίζουν νυχτερίδα και τα οποία είναι τοποθετημένα χαμηλά στο κρανίο.

Είναι μια γάτα κομψή και ευλίγιστη με μακρύ, σχεδόν κυλινδρικό, σώμα, με μακριά, λεπτά πόδια που μοιάζουν με αράχνης, και διαθέτει μακριά ουρά. Έχει κομψό και ίσιο λαιμό και μακρύ προφίλ.

Ο λεπτοκαμωμένος σκελετός καλύπτεται από δυνατούς μύες, που διαγράφονται όταν η γάτα παίζει.

Έχει οβάλ πατούσες και τα μακριά και ευκίνητα δάχτυλά της τα χρησιμοποιεί για να πιάνει αντικείμενα.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

Είναι τρυφερή με παιχνιδιάρικη διάθεση. Πολύ ενεργητική και αθλητική, αλλά και αδιάκριτη, καθώς δεν αφήνει από τα μάτια της τον ιδιοκτήτη της. Σκαρφίζεται παιχνίδια, στα οποία συμπεριλαμβάνει τον άνθρωπό της χωρίς… να τον ρωτήσει.

Αφοσιώνεται στον ιδιοκτήτη της και θέλει να περνά μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Και θα της λείψει πολύ, όταν εκείνος απουσιάζει.

Αγκαλιάζει με τις λεπτές της πατούσες το πρόσωπο του ιδιοκτήτη της και αναζητά τα χάδια του, ενώ δεν σταματά τα γουργουρητά.

Είναι πολύ κοινωνική γάτα και συμβιώνει άριστα με παιδιά, σκύλους, αλλά και με άλλες γάτες. Έχει ανάγκη από παρέα, γι΄αυτό δεν θα πρέπει να μένει μόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τρίχωμα

Το τρίχωμα μπορεί να ποικίλλει: από εντελώς λείο και γυμνό, σε κοντό χνούδι, που δίνει την αίσθηση βελούδου, αλλά και σε κοντό τρίχωμα, που θυμίζει βούρτσα.

Περιποίηση – Φροντίδα

Χρειάζεται τακτικά μπάνιο, ώστε να απομακρύνεται το σμήγμα και να μη φαίνεται το δέρμα της βρώμικο, αλλά και για να μην αφήνει λεκέδες εκεί όπου ξαπλώνει.

Όσο πιο «γυμνή» είναι η γάτα, τόσο πιο συχνά χρειάζεται μπάνιο. Επίσης, θέλει προσοχή στα αυτιά και ανάμεσα στα δάχτυλα, γιατί συσσωρεύονται υπολείμματα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο, προκειμένου να αποφευχθούν εγκαύματα.

Ήξερες ότι:

  • Το γονίδιο του Peterbald για το άτριχο σώμα της είναι κυρίαρχο, επομένως η διασταύρωση με άλλες γάτες μπορεί να δημιουργήσει άτριχα γατάκια.
  • Το Peterbald είναι μία από τις μόλις έξι αναγνωρισμένες άτριχες ράτσες γάτας στον κόσμο, μαζί με τη Spynx, τον Donskoy, τhν ουκρανική Levkoy και άλλες.